Valamivel többet tudni a produktivitási pontokról, de még mindig nem eleget

Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy jobban, vagy rosszabbul járunk az új rendszerben.

Az NSO publikált egy anyagot a fiatalszabály helyébe lépő produktivitási pontokon alapuló rendszerről, ami azért érdekes, mert forrásul Roskó Zoltánt, a szövetség operatív igazgatóját nevezték meg, aki az új támogatási rendszerről tartott sajtóbemutatót.

Például kibökte, hogy a fiatalszabály három éve maga volt a csőd, hiszen mára az NB I-es klubok fele egyszerűen ignorálja, és az sem érdekli, hogy pénze származhat belőle. Sőt, azt is elismerték, amit eddig szeretettek volt tagadni, hogy az intézkedéseknek egyszerre volt ár- és fizetésfelhajtó hatása, ami azért is vicces, mert pontosan lehetett tudni előre, hogy ez lesz. Most jöjjön az a rész, hogy: mi előre megmondtuk?

Amit megtudtunk az új rendszerről //
 • egyéves előkészítő munka előzte meg a rendszer bevezetését; (vannak kétségeink, hiszen pár hete Hemingway például meglepődött a fiatalszabály eltörlésén, illetve annak módján, szóval nem nagyon lehetett egyeztetés a folyamatban.)
 • nagyjából négymilliárd forint lesz szétosztható, de szükség esetén növelhető az összeg;
 • nagyon fontos, hogy ez a pénz nem a profi klubok vagyoni értékű jogaiból (tévé, sportfogadás) jön össze, mint eddig, hanem az utánpótlás-nevelő egyesületek egészére fordított normatív költségvetési- és tao-támogatásokból. Tehát egy olyan összegből, amit eddig normatívan kaptak meg a klubok. (Azt megtippelni sem merjük, hogy ez a Honvédnak jó, vagy rossz. Itt van például a 2017-es sportfejlesztési program, ami annyira szűkszavú formanyomtatvány, és annyira más terminológiát használ, hogy ugyanúgy lehet 40, 160, de akár csaknem 500 millió is az összeg, amit ebből a rendszerből kaptunk eddig.)
 • a négymilliárdot nem a 32 profi (12 NB I-es és 20 NB II-es) klub között osztják szét, hanem mintegy 300-350 nevelőklub között.
 • az új rendszerben egy játékos pályafutása:
  • 19 éves koráig: képzési időszak;
  • 19 éves korától: produktív időszak, amikor pontokat termel; (az NB III-ban 19, az NB II-ben 23, az NB I-ben 25 éves koráig, egyes külföldi bajnokságokban és kupasorozatokban, valamint a válogatottban pedig egész pályafutása során.)
  • azok játszanak, akik 2007. január 1. után töltötték be a 19. életévüket;
  • minden perc pontot ér, amit be kell szorozni az életkorhoz/ligához tartozó szorzóval, az adott klubnál eltöltött nevelési idő arányával (ha jól értjük ez tíz év!), valamint a végén hozzáadni egy újab szorzóval szorzást, ha saját csapatban játszik a játékos;
  • egy pont nagyjából 4000 forintot ér majd a rendszerben, ami azt jelenti, hogy Banó után meccsenként nagyjából félmilliót kapnánk ezentúl (hiszen a teljes pénz egy részét a Kecsónak le kell adnunk ugye). Most ennek többszörösét hozza, csak mondom.
 • mellékes // jövőre már csak tíz légióst lehet nevezni az NB I-es keretekbe, ennyi játékengedélyt ad csak ki légiósnak az MLSZ per klub. Az, hogy ki lesz jövőre légiós, még mindig nem tiszta természetesen.
A produktivitási rendszer pontszámítása
sorozat szorzó
NB III – U19-es játékos 0.25
NB II – 23 évig 0.5
NB II – U19/U20/U21 1.25/1.00/0.75
NB I – 25 évig 1.00
NB I U19/U20/ U21 2.5/2.00/1.5
NB I és NB II – saját nevelés, mint extra szorzó 1.20
U17/U19/U21 válogatottak 1.00/1.50/2.00
Kiemelt külföldi bajnokságok, top5 bajnokság II. o. 2.00
Európa-liga, Bajnokok Ligája 2.50
Top5 bajnokság 3.00
Felnőtt A-válogatott mérkőzés 3.00
Amit NEM tudtunk meg az új rendszerről //
 • ki, mikor és milyen formában egyeztetett az új rendszerről? Állítólag egy év előkészítés van mögötte, de ugye tavaly még hallani sem akart az MLSZ a most érvényben lévő rendszer felszámolásáról, sőt orrba-szájba védte.
 • mi lesz pontosan a profi klubok vagyoni értékű jogaival? Az NSO cikkében a következő halványan fogó klaviatúrával írt részt találjuk a témáról: “Ugyancsak nem megerősített hír, de információink szerint a vagyoni értékű jogokból származó pénzek elosztását ezentúl már csak a helyezések és a pontok fogják meghatározni (illetve minden klub kap egy, a korábbinál várhatóan magasabb alapösszeget).” – vagyis lesz egy megemelt normatíva és a többi eredményesség alapján. Na, ez már olyasmi, mint ami régen volt, és ami nagyjából normális. A kérdés, hogy mekkora lesz a normatívára és mennyi a premizálásra fordított arány.
 • a Honvéd jobban, vagy rosszabbul jár az új rendszerben? Volt mindenféle számítás, hogy a jelenlegi visszaosztásból mennyi jutott hozzánk, és a legtöbbje szerint jobban jártunk, mint ha a ligapénzeket (nevezzük így egyszerűsítve a tévés és sportfogadós pénzeket) normatívan és eredményalapon osztották volna szét.
  • Mivel a ligapénzeknél olyan klubok is meg fognak jelenni jövőre, akik eddig csak minimális részt húztak belőle, hiszen ignorálták az ajánlásokat, így egészen biztos, hogy az ebből a forrásból származó bevételeink csökkenni fognak. (Feltételezve, hogy az eddig felülről zárt volt a sapka, és a korábban ki nem osztott pénzek év végén nem kerültek vissza a rendszerbe mondjuk normatív/eredményességi alapon szétosztva. Vagyis, hogy ha a csak pár klub által betartott ajánlások után az év végén megmaradt keretet szétosztották az összes klub között, akkor tuti rosszabbul járunk, ha sapka volt a rendszerben, akkor csak valószínűleg.)
  • Ugyanígy megszűnik az utánpótlás-nevelő egyesületek egészére fordított normatív költségvetési- és tao-támogatások utáni bevételünk, hiszen ennek a négymilliárdja lesz az új, produktivitási rendszer fedezete.
  • A nagy kérdés, hogy a 300-350 klubra méretezett új rendszer négymilliárdjából ki tudunk-e annyit szakítani, amennyit veszítünk a ligapénzeknél és elbukunk a normatíváknál? Hogy őszinte legyen, ebben egyáltalán nem vagyok biztos.
 • miért pont U19 mínusz tíz év után jár bónusz? Pl. a tíz nevelési évből jelenleg kilencnél tartó Banó, vagyis egy NB I-ben játszó U19 korban lévő játékos meccsenként hozna 90 perc x 1,25 szorzó x 4/9 részt nekünk (200 ezer forint), és 90 perc x 1,25 szorzó x 5/9 részt (250 ezer forint) a Kecskemétnek, vagyis  hiába van nálunk 15 éves kora óta, vagyis szinte a teljes akadémia képzésben, mégis csak kevesebb, mint felét kapjuk a produktivitása után járó pénznek. (Jó, van egy saját klubban játszó szorzó is pluszban, ami a cikk szövege szerint 1,2-es (l. táblánkban), a cikkben szereplő, de az MLSZ-től származó ábra szerint viszont csak 0,2-es szorzó, ami nem mindegy, hiszen az egyik 108 pontot és 432 ezer forintot ér meccsenként, a másik pedig csak 18 pontot és 72 ezer forintot.) Lehet, hogy hülyeség, de én ezt egyáltalán nem érzem igazságosnak, hogy lejelenteni egy játékost egy évre heti mondjuk két edzéssel U9 környékén ugyanannyit ér, mint egy év akadémia. Az már egészen mellékes, hogy költségvonzata is teljesen más.
  • apró fricska // MLSZ-adminisztrátor legyen a talpán, aki a Jelenákat és Kitlöket majd számolni fogja.
 • vajon megéri majd teljesen saját nevelésű U19-es csapatokat indítani tarcsinak az NB  III-ban? 90 perc x 0,25 x 4000, vagyis 90 ezer forint jár minden játékos után, ami egy teljes csapatra vetítve meccsenként 990 ezer forint, egy 30 meccses bajnokságra pedig 29,7 millió. (És ehhez ugye még jár valami – ha jól emlékszem hasonló nagyságrendű – bónusz is az indulásért, mert volt idő, amikor a megyei csapatok nem vállalták be az NB III-at, és reagálni kellett rá valamit.)
 • és mi van azokkal az U19 korba eső játékosokkal, akik kettős engedéllyel játszanak egy utánpótlásrendszerben és a vele szerződött futballklubban? (pl. Kecskeméten az utánpótlás másik kft., mint a felnőttcsapat, és van játékos, aki mindkét sorozatban játszik, de formailag két klubban. Ilyenkor ki kapja a nevelési pénzt az adott évekre?)
Kik járnak jól/rosszul az új rendszerben?
 • annyi biztos, hogy azok mindenképp jól járnak, ahol van utánpótlásnevelés (ez ugye kötelező), ellenben az elmúlt években nem igazán vették figyelembe az MLSZ ajánlásait. Ők ezentúl normatív alapon is kapnak pénz, valamint a játékosok után is.
 • akik viszont arra alapozták a költségvetésük jelentős arányát, hogy mások úgysem élnek vele, azok vélhetően rosszabbul járnak, vagy legalábbis benne van a rendszerben, hogy rosszabbul járjanak.
 • és az sem egyértelmű, hogy az eddig a normatívát lehúzó, ellenben a produktivitási rendszerben alig/nem teljesítő nevelőklubokkal mi lesz.

“Valamivel többet tudni a produktivitási pontokról, de még mindig nem eleget” bejegyzéshez 53 hozzászólás

 1. engem most sokkal jobban érdekel az nb1.hu -n megjelent cikk végén belebegtetett, latabár-szerű kijelentések:

  “Az, hogy meddig, erősen kérdéses, mert újabb levelet küldtünk nemrég Kispestre, melyben aziránt érdeklődtünk, igazak-e a nagypolitikából az nb1.hu-nak érkező információk tömegei, melyek arról szólnak, hogy Hemingay árulja a Kispestet.

  Arról is kaptunk híreket, hogy mennyiért adná el, de ezeknek a publikálására a „legközelebbi viszontlátásig”. várni kell.)

  a cikk:
  http://nb1.hu/hazai-labdarugas/a-szurkolok-nem-patkanyok-az-ujsagirok-nem-sirasok–hemingway-nem-blogolhat-tobbe

  1. Én már hónapokkal ezelőtt hallottam, hogy 3 milliárdért megválna a klubtól…

   1. igen, csak nem emlékszek arra, hogy ez eddig megjelent volna bárhol…

    1. Nem volt publikus, belső körökből szivárgott ki. Gondolom eljutott a médiáig a “csipogás”….

     1. Én csak ennyit tudok, bárki viheti úgymond a klubot, aki kp. – ben ezt leteszi az asztalra.

      1. Es miert tenne le barki is 3milliardot?Mit kapna ezert?Az akademia nem az öregè,a stadioon sem,a jatekosok èrtèke meg sem közeliti ezt az összeget,mire fizetnenek ennyit?

   2. akkor felment az ára, korábbi években picit olcsóbb volt :)

  2. Hemingway bejelentette, hogy az nb1.hu-tól távozik és a Diginél fog blogolni….nem lehet, hogy ez az nb1.hu odaszúrása a távozás miatt?
   Hozzáteszem Hemingway üzletember, ő van az a pénz kategóriába tartozik…szóval gyanítom nem az a kérdés, hogy meddig akarja csinálni a Kispest vezetését, hanem az a kérdés, hogy mikor tesznek le az asztalára annyi pénzt, amennyiért feláll onnan. :)

    1. ” múlt heti és a tegnapi írásait is megjelentette a Kispest honlapján (a tanácsadásért nem fogunk számlát küldeni, hisz tényleg szeretnénk, hogy ne csak a labdarúgásunk, hanem minden egyes szereplője felemelkedjen), majd bejelentette, hogy máshol folytatja.”

     Én ezt úgy értelmezem, hogy ő távozott a blogja miatti szankciók miatt. Mindenesetre Ő korrektebben búcsúzott el az nb1.hu-tól, mint ahogy tőle búcsúztak el. :)
     De tök mindegy….kár hogy Hemingway ilyen ócska módon elkezdett politizálni, mert ezzel híveket nem szerez, csak lejáratja magát. :(

   1. Az nb1.hu-nál az az arc a főnök, aki Kispesten volt a sajtós évekig, az olvasókra bízom eldönteni, milyen színvonalon és teljesítménnyel. Hemy pár hónapja kirakta, gondolom ez a “méltányos” válasz onnan.

    1. Pont ez jutott nekem is eszembe ahogy olvastam, hogy Hemi biztos kirakta az nb1. hus fickót.
     Ezekek szerint jól gondoltam.

  3. Ha választanom kell, hogy kinek a szavára adjak Hemingway vagy az NB 1.hu akkor inkább az öregnek hiszek. Más különben ha tényleg eladja a klubbot, akkor bukjuk a stadiont is. Orbán neki ígérte meg, és így nem kell feltétlen állnia szavát. Szíjjártóba meg senki ne bízzon, lesz.rnak minket nagy ívbe.

  4. Nem tudom, mikor járunk jobban, ha megy, vagy, ha marad? Ez az – esetleges – új tulaj személyétől, szándékától függene. Félek – ne legyen igazam -, az új stadiont “az előbb akadémia, utána stadion” hozzáállás miatt bukni fogjuk, ami nagymértékben csökkenti a klub értékét és kérdésessé teszi, hogy a jövőbeli MLSZ elvárásoknak (fűthető játéktér, fedett lelátó, stb.) hogyan fogunk megfelelni, meddig lehet NBI-es meccseket játszani a Bozsikban? Nehogy egy új Pini korszak jöjjön és remegnünk kelljen költözés, megszűnés miatt!

   1. Szerintem ez fordított…”le kell adni” a klubot a megfelelő pajtinak és utána lehet stadion…Szijjártó Péter előnyben…

    1. Felőlem az ördög is ülhet az elnöki székben, csak legyen egy életképes egyesületünk jó csapattal, új stadionnal!

     1. Ez a mondatod ebben a formában paradox…Ha egy kicsit is vallásos lennél, tudnád, hogy ez a mondatod elég aggályos…az ördög megadja amit kérsz (életképes egyesület, jó csapat, új stadion), de valami komoly áldozatért cserébe, ami általában mindig keserűvé teszi azt, amit ad….erre jó példaként tudnám felhozni pl. a Vidit…ha érted, amire gondolok….

      1. Érdemei elismerése mellett (!!!), Hemingway is ugyanolyan pénzből működteti a csapatot, az utolsó fillérig. Az már kérdés, hogy kevesebből, mint pár kivételezett(ebb) klub. Szerintem semmiben sem különbözik attól, ha egy fideszes akárki ülne a helyén.

       1. Az lehet, hogy Ő is állami támogatásból dolgozik, de Hemingway gazdálkodik, a narancsos csapatok viszont nem….és ez előbb-utóbb vissza fog ütni nálunk.

        1. :) azt hiszem, elírtad.. nálunk vagy náluk?
         Amúgy félek, túl sok tisztességet feltételeztek Hemiről, a gazdálkodásáról, a pénzügyeiről. Én korábbi munkatársaitól (nem foci-vonalról) és üzlettársaitól homlokegyenest mást hallottam, persze bizonyíték híján mindenki azt hisz róla, amit akar.
         ui: ha hozzánk is 3-4-szeres költségvetést varázsolna egy narancsszínű “szponzormágnes”, és ő is lenyúlná a felét, még mindig jobban járna a klub, de ez csak az én véleményem

      2. Az ördögöt képletesen értettem, a vallást nem szeretném belekeverni! Én a Bp. Honvédot
       – mint az itt megnyilvánulók jó része – szerettem meg annak idején, általuk lettem Kispest szurkoló. Az akkori csapat a rendszer csapata volt, ennek köszönhetően nyertük is a bajnokságokat. Én akkor se a politikát láttam ebben, hanem azt, hogy tele vagyunk válogatott játékosokkal, nyerjük a meccseket, bajnokságokat, új stadion épül. Sokkal jobb volt az, mint a kiesés elől menekülni, azon rettegni, hogy elköltöztetik, megszüntetik a csapatot!

       1. Én is a kilencvenes évek elején lettem igazán nagy Kispest szurkoló, én is a habzsi-dőzsin szocializálódtam. Lehet, hogy a rendszer csapata voltunk, de azért nem a Kispestre írták a szabályokat, és nem tömték a Klubot pénzzel, ahogy most történik más csapatoknál…

 2. Ki ez a Németh Antal aki az U19 edzője,kapitánya ??? Én nem emlékszem ilyen nevü ismertebb,jó játékosra ????

  1. ha körül nézel, akkor nálunk ez feltétel az akadémiás edzőknél, hogy nem volt “ismertebb,jó játékos” :)

 3. Kellene egy hosszabb cikket,beszámolót írni az új készülő utánpótlás centrumról.Mekkora kollégium,szálló készül.hány tanterem,tornaterem,szaktantermek,tanári szobák,edzői szobák,tanulószobák,erősítő termek,orvosi szobák,gyengélkedő szobák,kiszolgáló helyiségek,öltözők,szertárak stb ……Pályák,hozzátartozó lelátók,nézőtér.

    1. Köszi.Bär pillanatnyilag jobban hasonlit valami összeszerelö üzemre .

    2. Nagyon köszönöm,már látszik valami.Azért jónéven venném,ha a honlapon hivatalos beszámolót adnának,hogy mi is épül és hogy áll a készenléti állapota.

     1. Második képen elmosódottan látszik a “center”pálya mini tribünje is ami a pálya hosszanti oldalán huzodik beton elemekből és kb 4-6 soros lesz ha jól láttam….gondolom fedett

      1. Ez jó,mert, ha a Bozsikban nem rendezhetünk majd bajnokit a fedett lelátó hiánya miatt, játszhatjuk itt a bajnoki meccseinket… Köszi a képeket, úgy gondolom a honlapunkon – amennyiben szurkolóbarátként működne – legalább havonta képes beszámolót kellett volna kiraknia az építkezés aktuális állapotáról!

     1. Januári hungária körúti edzőmeccsünk után kanyarodtam arra…..igy téve teljessé a napot.
      Ami tisztán látszik hogy ez nem egy felcsúti akadémia lesz,és nem is egy dunaszerdahelyi hanem egy egy szerűbb külvárosi….amolyan délpesti. Bár nekünk megváltás lesz az is hogy lesz néhány pályánk amit használhatunk hiszen a nagycsapatnak is szükösek a lehetőségei.
      Kérdés mennyire lesz a miénk? Vagy osztoznunk kell majd a soroksárral, erzsébettel????

      1. Egyértelmű, az adott rendszerben (káoszban), hogy nem Nekünk készül, a napnál is világosabb, hogy “közösködni” kell majd fél délpesttel! Erre a nyakamat teszem!!! 😒 Sajnos! Az öreget meg hitegetik, ameddig CS.A.K.lehet!!!!!!!! 😠

    3. Lehet, hogy Tiborcz már ott járt., Kisvárosi lámpaerdő már kész.

 4. Hemivel sok baj van, de hibáival együtt is szimpatikusabb mint az nb1.hu

  “arról nem beszélve, hogy a sportújságíró társadalom építő jelleggel szokta kritizálni az Andorra, Luxemburg és Kazahsztán szintje alatt lévő focinkat.”
  Ja,ja, persze.

  1. Hát én meg azt mondom,hogy végre valami megmozdult!Nem tudom,hogy miért csak magyar befektetőben gondolkodnak itt ,nyugodtan befujhat a szél bárhonnan,bárkit.Mindenesetre most már épp itt az ideje hogy történjen valami.Ez a nihil,nem más,ami most van.

  2. Nehéz ügy. Az Öreg legalább a maga módján elmondja a véleményét és a fenntartásait a rendszer működésével szemben (nyilván MLSz, nem kormányzat), amire a komplett magyar sportsajtó képtelen.
   Pl. ebben a posztban is bedobtunk néhány elég fajsúlyos kérdést a finanszírozás átalakításával kapcsolatban, de nem emlékszem, hogy bárhol egyáltalán csak kérdést tettek volna fel, nemhogy kétséget, kritikát fogalmaztak volna meg :(
   A magyar sportsajtó döntő többsége szervilis, mert félti a kapcsolatrendszerét, ami mondjuk valahol normális, mert másnap is kell anyag, meg kell jelenni, azonban valljuk be, egyben egészségtelen is :(

   1. Himihumi is csak azóta kritikus, mióta rácsuktán a nagyajtót a Kánai úton ;)

 5. “Én látom a 2019 végére elkészülő új Bozsik Stadiont. Remélem, olvasóim is úgy gondolják, hogy a Honvéd, Kispest megérdemel egy stadiont.”

  Az a baj, hogy rajtad kívül senki nem látja azt az új stadiont (pedig mindenki úgy gondolja, hogy a Kispest megérdemelné)…..

  1. Tíz nap múlva kiderül láthatjuk-e az új Bozsik stadiont.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.