A poszt, amelyben megpróbáljuk kideríteni, hogy mit keres a német igeragozás finomságain merengő Supka karácsonykor egy húsvétra készülő plázában

Bp. Honvéd – Újpest @ Hungária körút, 19:30

 • Havazott. Szép.
 • Munkanap, de legalább fél nyolckor játszunk, valamint városon belül.
 • Utolsó őszi forduló, ha nyerünk, dobogón töltjük az időközben elkezdődött telet.
 • Baráth Botitól nagyon valószínű, hogy búcsúzunk, és ahogy ismerjük a teleket, utólag többekről is kiderülhet, hogy utolsó meccsüket játszották az Újpest ellen ma este.
 • Mindenki fogadkozik, az Újpest sokat passzol, nem szeretjük a játékát.
 • Vezeti: Solymosi.

Az elmúlt napokat intenzív karácsonyi ajándékra, sőt, ajándékokra vadászással töltöttem, és mivel sikerült lepattannom a problémáról, most az enyhénél valamivel nagyobb lelkifurival (így hívják plázanyelven a lelkiismeret-furdalást) ülök a gép előtt, mert napokon belül karácsony, én pedig felkészületlenül posztot írok egy Honvéd-Újpest elé, aztán a nap további részében a helyszínen is megtekintem, vagyis a probléma további egy munkanappal tolódik, hiába kaptunk, mi, a ma nem dolgozók egy pluszt ajándékba a naptártól.

Komolyan, van bennem valami, valami igazán tizenötödikei, té mínusz kilencre a karácsonytól, hogy még sehol sem tartok, hogy eddig csak úgy tettem, mint aki, szó szerint kibekkeltem a napokat-heteket, majd amikor bizonyítani kellett volna, mert készpénz és bankkártya a tárcában, érzés a szívben, menés a lábban, akkor elbuktam. Ötlet nélkül semmi, de tényleg semmi értelme, mert olyan ugyan előfordulhat, hogy véletlenül belebotlasz az Ideális Ajándékba, azonban valljuk be magunknak, ha fogalmad sincs, hogy egy szerettedet mivel lepnéd meg, akkor ott nagyon nagy a baj. Vagy a kommunikáció, vagy az egymással foglalkozás hiányzik, de valami biztosan, esetleg egy speciális eset, amikor – mint az rám is elmondható – egyszerűen alkalmatlan vagyok ún. kiemelt ünnepre valamiféle ünnephez méltó ajándékot kitalálni és/vagy beszerezni. (Ráadásul lassan sietni kéne, mert kapkodás lesz a vége, hiszen a kötelező apróságok, úgymint fa, szaloncukor, hal, ételek, italok, egyébségek szintén nincsenek még mind beszerezve, tehát ezen apróságok megvásárlására is kell majd időt szakítani.)

A hosszú felvezetés lényege egyébként az volt, hogy kicsit hasonló kapkodást és idegességet érzek most a csapaton. Beszéltünk már arról, hogy vajon mi hiányozhat (igen, két gólkirály, tudom), miért lehetséges az, hogy képesek vagyunk sorozatban nagyjából jó, és sorozatban vállalhatatlan meccseket is játszani, mitől függ, hogy mikor váltunk át egyik sorozatból a másikba, és egyáltalán, mi az igazi arcunk?

Mellékszál: ha mi meccsek óta nem nyertünk, és 28 pontunk van, miközben mögöttünk a megye kettőig lefelé mindenkinek 27, akkor az azt jelenti, hogy az elmúlt időben a mások nyertek, és az ilyen az NB I-ben nem működik sokáig, mert azt FCSM Kinizsinek Ferencvárosnak, esetleg ÁFOR Képmagnónak Videotonnak hívják, tehát most mi kell, hogy jöjjünk. Legalább a végtelen randomitás működjön, ha már más nem akaródzik.

Tehát. Supka kicsit olyan, mint izgulós családtag a karácsonyi bevásárlás idején. Tudja, hogy kéne, de csak annyit tud, hogy ajándék (győzelem), arról mintha fogalma se lenne, hogy hol találja, egyáltalán mi legyen az? Az eddig megszokott kézműves megoldás, mondjuk egy szép saját magunk által kötött sál (Holender vissza a védelembe, N’Gog/Tishcler be), vagy egy halom mézeskalács, kiszárítva, kis lyukkal a tetején, karácsonyfára aggathatóan (Kukoc be, Holcsi mégis vissza előre) – már mi is érezzük, hogy snassz, minden évben ugyanaz. Nem vagyunk mi az angol királyi család, ahol zoknit illik és szokás egymásnak ajándékozni. Láthatjuk, 66 óta mit értek el a hagyományaikkal? 4-4-2, hahahaha, Rooney majd megoldja, hahaha, Gerrard és Lampard nem játszhat együtt, hahahaha, mondjuk külön is minek?

Supka mintha ott állna széttárt karokkal egy pláza közepén, hogy neki ugyan van célja (megverni az Újpestet, Mezőkövesdet, Paksot, Debrecen, Videoton), de arról mintha fogalma se lenne, hogy merre induljon.

És a kedves eladók, boltok, reklámok, akik példánkban a játékosok lesznek egészen frappáns módon, szóval, ők se igazán törik magukat, hogy segítsenek a szerencsétlen vevőnek. Némelyik bolt egyenesen zárva tart, némelyik pedig valami egészen érthetetlen okból húsvéti nyuszit árul, esetleg új kenyeret ‘gusztus 20-ra. Mintha fel se fognák, hogy jön a karácsonyi forgatag, ilyenkor lehet akár két-három hónapnyi bevételt is kitermelni, a fogyasztók (én, te, Supka) úgyis megveszünk mindent, azt utolsó pénztárgépig, hogy majd a fenyőfa alatt a gyerek kösse be a NAV-hoz.

Egyszerre érezni Supin tanácstalanságot és kapkodást. Tanácstalan, mert egyrészt szűkös a keret, másrészt a boltokban sincs áru; valamint kapkod, mert a fa alá eredményt kell felmutatni. Ilyenkor – tapasztalatból mondom – jönnek a legkockázatosabb és egyben legdrágább megoldások, amik később valahol úgyis visszaütnek. A debreceni hibrid 3-5-2, vagyis Banó előrébb, a középpályán és fölötte (ha nem áll volna rendre meg), Skvorc kicsit balhátvédben, miközben Heffler a másik oldalon egyértelműen hátrébb, de azért bejátszva az egész szélt, szóval valami nagyon fura volt, nem véletlenül próbálkozott a köztévé 4-3-3-ban felírni, igaz Banó jobszellőjét még így is csúnyán benézték.

Valami ötlet kellett, és úgy kellett, hogy ez a kötelezően kellett, tehát nem brauchen, de nem is sollen, hanem egyenesen müssen, mert a németben a kellnek vannak finomságai. Édesanyámnál például nincs, nála minden a világon müssen, ha nincs tej az is, ha villanyszámla jön, az is, ha bablevesbe tejföl, az is. Minden, mert így szokta meg, hogy a dolgoknak rendje van, és rendből csak egy lehet. Most azonban nem ez a témánk.

Foglaljuk össze, hol tartunk jelenleg: Supka áll egy húsvétra készülő plázában, és a német igeragozás finomságain mereng.

Hogy őszinte legyek, bármilyen hülyén is hangzik az előző mondat, jelenleg nagyon tudnék örülni, ha véletlenül tényleg így lenne, mert ez azt jelentené, hogy Supi nem stresszel rá az Újpestre, amitől azért nem kicsit félek.

Negyven napja nem tudtunk bajnokit nyerni, két döntetlen, két vereség, egyetlen rúgott és öt kapott gól, valamint nézőtaszító, kilátástalan szenvedés a pályán. Előtte se voltunk az a Kikezdhetetlen Esztétikum, ami az Értő Művészre vár, hogy az szobrot, filmet, verset, netán festményt alkosson belőle, netán róla (rolla); pár sör után azonban simán elment, valahogy úgy, mint ahogy a régi képi humor is mutatja:

Bp. Honvéd – Paks 1-0. Kellemes labdarúgóidő, vezette Hanacsek.

Jó, tudtuk, hogy nem az igazi, de működött, a célnak nagyjából megfelelt, a bajnokságot pedig pontokban mérik, és még véletlenül sem valamiféle megfoghatatlan szépségkategóriában. Utóbbiba a futballpályán belehalni szokás, nem nyerni általa.

Amíg hoztuk a pontokat, addig nincs baj, és itt jön elő az ősz valódi kontetja, az én már akkor is megmondtam okoskodók naugyéja. Megmondták? Meg. Olé. Mintha mi nem tudtuk volna, hogy a focink minden, csak nem a csúcson lévő Barcelona; mintha csak arra vártak volna, hogy elmondhassák azt a naugyét. Tessék, lehet mondani.

A strukturális hibákat természetesen láttuk, mindenki látta, alig volt játékunk, mindössze egy működő csapatvédekezés és egy jó kapus, aztán majd történik valami elől, és ha nem, akkor 0-0. A rövid pad, a rotációs lehetőségek beszűkülése, az egyszerre létező játékoshiány és -bőség, a sok sérülés, a nem igazán kitalált (frissített, ezért leolvasható) taktika, a minden együtt és egyszerre.

Nyilván sejthető volt, hogy magunkban kevesek vagyunk, nagyon kell egy sorozat, ami elkap minket, és visz előre, hogy magabiztosak legyünk, hogy féljenek tőlünk. Azonban az is sejthető volt, ha egyszer megbicsaklunk, akkor ki tudja mikor állunk vissza a pályára, ha egyáltalán képesek leszünk visszaállni.

Mindannyian kicsit arra vártunk, hogy a lehető legkésőbb jöjjön el az a pillanat, amikor a megszerzett pontok már nem leplezik a hiányosságokat (és jönnek a naugyézó tömegek) (természetesen nem a stadionba) (kibicnek semmi se drága).

Ha ma nyerni tudnánk, és el tudnám felejteni az NB I. randomitásának törvényszerűségét, ami természetesen az egyetlen és valós oka lesz a győzelmünknek, mert vannak Supkánál nagyobb mozgatói is a világegyetemnek, (például bármennyit is ivott Doll, azért odáig ő sem ment el, hogy átvállalja a teremtés hatodik napját, gagyogva magyarázva, ahogy eszébe jutott a kacsacsőrű emlős), szóval, ha ma nyernénk, akkor megnyugodnék, mert kapok egy megerősítést, hogy nyugi van, megoldod a karácsonyt, letudod az év legstresszesebb napját (mintha az előtte lévő napok-hetek nem lennének stresszesek pont az utolsó nap stresszelvárása miatt), és idén is lesz még itt szőlő és lesz lágy kenyér. (Hopp, vegyük észre, hogy mennyi rosszul használt kulturális utalás fért bele egyetlen bekezdésbe!)

Egyébként szerintem ma nyerünk egy nagyon, de tényleg nagyon rossz meccsen.

És egy protipp a végére: öltözzetek melegen!


Ja, és egy még véletlenül sem a témába vágó mellékes: nem hallgatok rádiót évek óta, ezért csak kérdezem, hogy Pierrot-tól Az első hót még mindig orrba-szájba sugározzák ezeken a napokon? (Nem véletlenül került fel Minden Idők Egyik Legfontosabb Listájára, a Modoros 500-ra.)

címlapkép: Larisa-K / Pixabay

“A poszt, amelyben megpróbáljuk kideríteni, hogy mit keres a német igeragozás finomságain merengő Supka karácsonykor egy húsvétra készülő plázában” bejegyzéshez 70 hozzászólás

 1. Nem tudja valaki, hogy a mai meccsen megint a vendégeket engedik ki később, mint a Fradi elleni meccs után? Fent alszok az egyik barátomnál, viszont ő pont a Honvéd kórháznál lakik és nem szívesen utaznék a lilákkal egy villamoson a meccs után, főleg a tegnapi corleonei látogatás után érzem azt, hogy már nagyon vágynak bármi nemű balhéra. A meccs után a Kispest szurkolók legnagyobb része úgyis a másik irányba megy hazafelé. Egyébként nem tudom, hogy a zöldek nem akarnak – e kapni az alkalmon, hogy ilyen közel lesz hozzájuk a két “kedvenc” rivális meccse.

  1. Azt nem tudom, ki indul előbb haza, de ebbe az irányba is sok Honvéd szurker szokott hazavillamosozni.

   1. Este mikor senki nem volt mar ott kb oda lopoztak egy elore keszitett drapival kb 20 an pozerkedni ,… meg grafitit tonkre tenni …
    Szanalas brigad futas menekules es a lopakodas megy nekik

    Fb : Hungarian Fanatics van rola fent hir

 2. Jobban játszottunk az Újpestnél, de a támadójáték még mindig nem az igazi. A kiállítás szerintem túl erős volt, s az Újpest kapusát is ki lehetett volna nyomni, Zsótérnál sárga. Több esetben is mintha a mezőnyben is ellenünk tévedett volna a bíró.

  1. Kvarcnak az a mázlija h Boti lelép…különben küldeném a retekbe én is.

  2. Lehet, de a piros több, mint jogos volt. Volt egy sárgája, akár anélkül is lehetett piros.

   1. Azért ilyen helyzetbe a bírók mérlegelni szoktak, mert egy pirossal a meccset, a szurkolók élvezetét ronthatják el.
    Szerintem egy kicsit erős volt.

    1. szerintem az nagy gáz, hogy pár játékos nincs rendben fejben… :/

 3. Ha már bevásárlás , nem értem miért nincs egy satnya fül a honlapunkon, ahol egy kattintással lehet jegyet vásárolni. Minden alkalommal egy nagy bevásárlás idejét veszi el , mire eljutok a “mecsjegy.mlsz.hu” oldalra, bár lehet csak én vagyok ilyen amatőr , akkor elnézést.

 4. Ne legyen igazam, de a mai kezdőt elnézve, ma sem várhatunk túl sok kispesti gólt (bár, aláírnék egy sovány egygólos győzelmet is).

 5. Kezdő: Gróf – Batik, Kamber, Dino – Heffler, Nagy, Hidi, Gazdag, Baráth – Holender, N’Gog.
  Cserék: Berla, Lovric, Kukoc, Májer, Tischler, Bamba, Banó-Szabó.

  1. Meglepő, hogy semmi meglepő nincs az összeállításban… 1-1 , 0-2 a tippem sajnos

 6. Szánalmas a középpálya, ahol egyedül Nagy Gergőnek van helye a labdaszerző szerepkörben. A másik kettő: kuka.

  1. Tenyleg szanalmas ez a kp tenyleg nem csinalnak semmit…kuka az egesz a tizenegyest is Grof csinalta nem? Mert itt az ilyen hozzaertok ,mint te eddig latnak el a palyan tovabb nem !!!Gazdag csinalta meg a tizenegyest pedig o emelkezetem szerint kp.. De a most bekapott gol is a go hibaja.
   Nem mindenert ezt a harom embert kene elovenni, amig a csoda csatarunk Danilo setalgatott az elozo meccseken nehezen lehet megjatszani.. amig Filip nem bir pontosan passzolni a vedok meg a sajat labukban osszeakadnak es egymast zavarjak butasagokert allittatjak ki magukat nem a kp-t kellene szidni..

  1. Ez igaz, ám sárga birtokában nettó butaság rácsúszni az ellenfél lábára, és ezzel több, mint egy órát emberhátrányban játszunk.
   Na pont egyenlítettek a lilák.

   1. Labdat rugta el elsonek, ez sehol se sarga foleg nem masodik sok helyen meg fault se

    1. A szabály szerint szemből nyújtott lábbal csúszni minimum sárga, tök mindegy, h a labdát találja el először.

  2. iszonyat bosszantó, amit Hidi művel!!
   azt az indítást leszámítva nem volt jó megoldása…

 7. Hasonló szituációban az újpesti ellen még szabadot sem ítéltek.

  1. Nagyon alattomosan játszik az ellenfél, ennek ellenére csak minket büntet a spori.

 8. Ha bünti, akkor piros is ez. Nem értem. Utolsó emberként szabálytalankodott a kapus.

  1. Rosszul tudod a szabályt. Ha nem emberre, hanem labdára irányul a szerelési kísérlet, akkor utolsó emberként csak sárga lap jár.

 9. “Skvorc további pályafutásához sok sikert kívánunk”
  A második félidőben fel fogja tőrni a hátunkat a háló, remélem megkontrázzuk őket!

  1. Ahhoz kellene egy-két gyors, mozgékony támadó…
   Igazságtalannak érzem a piros lapot, nem volt durva a játékunk.

  2. Kvarcnak az a mázlija h Boti lelép…különben küldeném a retekbe én is.

   1. Dinosaurust vissza kell küldeni a feladónak egyenesen a Jurassic Park-ba!!! 😜

  3. Sajnos, ez csak elvi lehetőség, mert ez a csapat meg a kontrajáték a gyakorlatban összeegyeztethetetlen fogalmak.

   1. Sajnos ez már jó ideje így van. Pedig Holender Májerrel jó is lehetne kontrára, csak sok a lassú, körülményes ember középen, és Ngog sem egy villámléptű.

    1. Hmm… Pont HOlendert kiemelni…
     Megint a végén csomó helyzetet alakíthatott volna ki, ha pontosan oldja meg a helyzeteit. Pontatlan lövések, beadások, rossz labdaérintések döntő mozzanatoknál.
     Hiába gyors valaki, ez ma már nem elég az igazi minőséghez.

 10. vezetünk, de nekem döbbenet, hogy milyen dekocentrált, passzív a csapat 90%-a…
  ui, és már pont nem is vezetünk :/

  1. bocsi, de nem értem, hogy ezt miért írod.. egyáltalán nem vagyunk dekoncentráltak, 10 emberrel is küzd a csapat, sokat támadunk

    1. miért lett volna már fos?
     fölényben nyomtuk az Újpest ellen, ami tavaly kupagyőztes és 3. lett… Nyilván a srácok az Újpest hibájára is vártak, ezért nem volt olyan izgalmas, mint a második félidő

 11. Tudom, semmi sem szól mellette, de ezt valahogy meg kellene nyerni.

   1. Na, ez be fog jönni neked. Nem szól semmi amellett, hogy megnyerjük, és nem is fogjuk megnyerni.

 12. Na jó leírom: szép volt Tischler Patrik! A cserék és a küzdés erre az ikszre volt elég, a pancser Újpest pedig elhitte a győzelmet..

  1. szegény lilák már fél meztelenül ünnepelnek erre jön Patrik :D

   1. Szerintem jobban teszik ha felöltöznek újra lilába és elmennek a pi…ba, persze csak azért, nehogy megfázzanak szegények ebben a cudar hidegben. :D

    1. igy is tettek, sajnos egy ponttal többet vittek, mint kellett volna :/

 13. úgy érzem, hogy kissé jogtalanul csúsztunk le a dobogóról.. nem érzem,hogy a DVSC jobb lett volna nálunk idén
  Sajnos, a végén sok meccset elcsesztünk, az MTK ellen győzelmet érdemeltünk volna, s ma is jobbak voltunk szerintem az Újpestnél.

 14. Azt hiszem a Csapat ma egy olyan küzdés mutatott, amit egyrészt példaértékű a jővőre nézve, másrészt nem pontosan értem, hogy ez eddig hol volt? 10 emberrel két gólt lőni, egy egyébként agilisan játszó csapat ellen nagyon szép teljesítmény volt. Azt hiszem, hogy az utóbbi jópár forduló legszebb játékát mutattuk. Remélem Baráth Botit sikerül maradásra bírni, mert a csapat egyik legjobbja volt….

  1. Maximálisan egyetértek .Még annyit tennék hozzá, hogy nem értem azon hozzászólásokat, melyekben N’Gog játékát fikázzák. Az igazán kreatív játékot egyedül Tőle , meg esetleg Filiptől láttam, de egyébként le a kalappal a csapat mai teljesítménye előtt. C.S.A.K a KISPEST !!!

 15. A meccs nem is Skvorcon ment el,Hidi volt értékelhetetlen,kolonc volt a csapaton,ezt nem birhatja el egy csapat !!
  Addig amíg volt Dino nem villogtak ugy a mi baloldalunkon,továbbra is a bal hátvéd a gyenge pontunk ! Legalább 3-4 meccs ment el a bal hátvédünkön,ami vagy nem volt vagy a Kukoc volt.
  Ha ma kezdőként Bano-Szabó játszik Hidi helyett más lett volna a helyzet.
  Különben nagyon jól játszottunk,régóta nem láttam ilyen jól játszani a csapatot,akartak,mentek előre,védelem jó volt a kiállításig és még utána is,a középpályán voltunk kevesen Hidi miatt,N’Gog gyámoltalannak tünt,nem láttam benne a küzdést,Holender egyedül kevés volt.

 16. Ma jól küzdöttek a fiúk egy labdabiztos, emberelőnyben játszó csapat ellen, nem mellékesen hosszú idő után egynél több gól lőttünk! Remélem, Hidinek (adott egy gólpasszt, de miatta kapta az első lapot Dino) összejön egy külföldi szerződés, játszhatna a helyén Banó, N’Gongot kipróbálnám kicsit hátrébb, meg tudja tartani a labdát, jól lát a pályán. Egy gyors szélsőt (Lukács?) is hoznék a télen.

 17. Nálam N’Gog volt a legjobb, kreatív, harcos és van esze a játékhoz, benne van a váratlan minden megmozdulásában.

 18. jól elfogyott az érdeklődés megint az nb1 iránt
  ide is alig írnak

  1. Az elmúlt meccseken mutatott játék miatt a mait már nem is néztem..

   1. Bánhatod. Egész jó foci volt. Meg hajtás, akarat. Esetleg érdemes felvételről megnézned.

  2. Ha pozitív a meccs, akkor nagyságrenddel kevesebb a hozzászólás!

   1. vagy csak unalmas volna már X. hete ugyanazt ismételni a “játékkal” meg a “taktikával” kapcsolatban! :/

 19. Ősszel világosan kijött és a probléma volt, hogy nem lőttünk gólt szabadrúgásokból, sem pontrúgások utáni fejesekből.
  Szerintem ez volt az egyetlen, de lényeges különbség két évvel ezelőtthöz képest.
  Akkor ősszel az Újpestet, a Vasast, a Debrecent, stb. is Lanza szabadrúgásai után vertük meg, vagy harcoltunk ki döntetlent.
  Idén ősszel nem volt szabadrúgásgólunk, Danilo fejelt egy gólt szögletből a Halinak, túl sok hasonlóra nem is emlékszem, főleg szabadrúgás után!

  1. Az MTK és a Kövesd ellen is szögletből szereztünk gólt. :)

   1. Számomra is hihetetlen volt látni hogy ennyire nem tudtunk szabadot lőni. Sőt, még annyira se. Második hely simán meg lett volna ősszel ha valaki csak 50%-ban úgy lőtte volna mint Lanza.

 20. Bobál – Kispest?
  Boti – tengerentúli, USA?
  Skvorc-off?

  Beindult?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.