Az utóbbi hetekben alig volt valami Honvédhangulatom, de holnap Fradi, és ettől egy kicsit mára legalább lett

Furán ment el ez az idei (újabban egész rövid) téli szünet,nem is szoktam igazán hozzá, hogy alig van vége a januárnak, és máris kezdődik a show. Máskor ilyenkor mentünk még csak a török edzőtáborba, még klasszikusabb években a Fáy utcai sátrakba. Idén pedig? Holnap rajt. Haj-jajj.

Pár hete a BKV-n összefutottam egy élő drukkerlegendával, aki nélkül nem nagyon rendeznek Kispest-meccset (tét-, edző-, egyaránt; és nem csak Kispesten, sehol). Ő kezdte azzal a párállomásos utazáson át tartó beszélgetést, hogy annyira azt se tudja, merre hány méter most a kerettel, hogy nem ismer magára. Próbáltam vigasztalni, hogy végül is, nem kell kiégni, mi az, amiben most más a helyzet, mint az anblokk kispesti szürkület?, de aztán nem voltam túl meggyőző. Hiába, én is bizonytalan vagyok.

(Amúgy néha hatalmas arcok vagyunk: a bajnoki csodaév után lett két, picit nyögvenyelősebb, dobogó körüli szezonunk, és már szürkületként minősítek én is, meg sokunk. Persze a gyerekkorhoz képest ez szürkület, de az más világ volt. Ezzel nem azt mondom, hogy jöhet bármi, nekem nincsenek igényeim, mert perszehogy a saját NAGYHONVÉDOM (1990-1995) az igazi nekem is, (másoknak meg a ’80-asok, a ’60-asok, vagy az ’50-esek csapatai) de ma már sajnos tényleg annyira mások az inerciarendszerek, hogy ebben értelmezhetetlen a régi szerepkörünk. És ez persze még jobban felértékeli a 2017-es, minden NERsport-ésszerűségnek ellentmondó évünket).

Pont ezért sajátosan kettős hangulatban várom a holnapot is. Mert azért csak várom, csak elindul a szezon, rangadóval kezdünk, sorolhatom az összes közhelyet, amik tényleg közhelyek, de ennek ellenére mi mást mondhatnék? Tényleg így van. Szóval kettős hangulatban vagyok – valahol ez a “rangadó“, “ott vagyunk elöl“, “utóbbi 2-3 szezon” érzésvilág-morzsák miatt néha elhiszem, hogy holnap egy igazi, szoros, háromesélyes meccsre megyünk az Üllőire. Máskor (többször) viszont az jár át: ugyanolyan ruha lesz ebből, mint tavaly az 5 gombócos hóeséses szofoklész. Hiszen az amúgy is erős kiváltságosok még tovább erősödtek (papíron, de bakker a paír sokszor igazat mond); az NB1 egyik legjobb támadója továbbra is ott árulja magát a csatársorukban (csók, tudom, miért nem engedem el a témát, elengedem én, de ez most kicsit jól esik), Rebrovot szidhatjuk sokan, de nekem olyan edzőnek tűnik, mint amilyen csatár volt (igen jó, megbízható), jobb mint Dolly volt – akivel amúgy szintén agyonvertek tavaly.

Agyonverés… persze ez is érdekes. Tavaly az a meccs a fordulópontokon ment el – vezettünk, aztán rossz időben jöttek a védelmi ostobaságok, rosszkor hagyta ki az olasz a tizenegyest, szóval más is lehetett volna minden akkor – persze semmi sem véletlen. Az a baj, hogy hosszútávon kijön az igazság. Ezért lett bajnok a 2017-es keret, és ezért nem nyert MK-t a fejben már mindenhol járó tavalyi – és ezért félek az idei tavasztól is, hisz Gróf, Danilo és Holcsika már ki-nem-mondva is fél lábbal kinn, 3 kulcsember, kb. mint tavaly Eppel és a másik csatár, meg King és Bobellinó. Hát, sok itt a kérdőjel.

Vérfarkas például, a labdabiztos blog ex-humorpápája, miután elküldtem neki az újfent klasszikusra sikerült Hemy onemanshow-t a sajtótájékoztatót bemutató videóból, röviden ennyit írt vissza: “Csak az érdekel, elhangzott-e a tételmondat; ‘Már csak egy balhátvédet akarunk!’ ?” és ez vahalol sokat mondó. Nem -írtam vissza -, mára finomodott a keresőmotorunk fókusza, az új szlogen a “ballábas, gyors középső védő”. Gondolom most pár szezonon át ezt keressük, miközben félévente hozunk egy-egy új Kukocsot, akiket aztán 6 hónap után érdemei elismerése mellett menesztünk. Kicsit elszomorít az, hogy fiatalszabály ide vagy oda, volt egy jó receptünk – éveken át játszatott fiatalokra (minden évben beépítve 2-3 újat), és kevés de jó légiósra és/vagy tapasztalt magyar arcra épített keret. Ez a stratégia 2015-2017 között mekkorát ment! Kamber, Lovrics, Vaszke, Eppel, csak néztem a párhavonta hozott 10 új tucatkülföldi helyett idecsábított kevés, de bevált arcra, és ha volt is néhány mellélövés, mint Rossi Laczkó-ötlete vagy a nálunk régi formáját nagyítóval kereső Pölő, összességében remekül sikerült a keret-kreálás. Tavalyi interjúikban Geri és Boti sem győzték ezt hangsúlyozni. Erre amint vége a juniorszabálynak, szemérmetlenül dobjuk ezt az utat a búsba, és jöhet megint vissza a régi jó bolhapiacos korszak. Mondjuk, legalább a dagi CorDELLA még nem jött vissza. Ez is valami.

Remélem érthető, amit írok. Én nem a Vidivel és Fratyival versenyző igazoláspolitikát szeretnék. Ha valaki pénzzel tud csak nyerni, az is egy út, nekem jobban bejön a mi utolsó aranyunk, vagy a ’96-os MK, mint pl. a ’93-mas magyar galaktikus bajnokcsapatunk. Annak örültem, a 2017-eset imádtam! És nem csak a fiatalok miatt – miattuk IS! És az okosan összerakott csapat miatt is, a jó érzékkel kiválasztott gerinc miatt is. Ezt simán vihettük volna tovább. Banóval, Temesváriékkal, Pisont Patrikékkal, stb. Ha valaki meg nem válik be, jöjjön a következő évben a következő, úgyis kirazolódik, hogy ki lesz az új Gazdi, meg Geri, meg Boti. Lehet, hogy vannak hullámvölgyek, mert most már nem (társ-)egyeduralkodó az MFA, mint 2007 fele volt,  de azt se magyarázza már meg senki nekem, hogy mostantól csak nyomorékok jönnek ki onnan.

Persze Supkát is értem valahol, elmondta hétfőn is, elvárás a fiatal-beépítés is, de emellett minden évben a kupaindulás is – hát igen. Azt pedig 11 Tömössel nem éred el valszeg. Mondjuk emlékeim szerint Rossi is csak akkor fiatalított, mikor kötelező volt (2015-17), de legalább ő 2015-16-ban kapott egy türelmi évet. Ilyet azért Supka mesternek is adhatna a Boss.

Szóval engem se vet fel az az extázisba hajló kedv, mint 2 éve tavasszal, vagy a tniédzseréveimben, de ennek ellenére azt se kell kihallani a posztból, hogy minden szar. Szezon indul holnap, és az, hogy azért megint gond nélkül tolok el minden programot holnapról, az, hogy már várom a wekerlei kisétálásom a Határ út felé, hogy kellemesen megborzongok, ha a lassan megtelő Kökire gondolok (a már legalább nem JÉGhidegben), a buszút annyiraótvarhogymárjó hangulatára, majd a meccs előtt bedörrenő vendégszektorunkra, a bizakodó, vagy pikírt dumálásokra, akkor már azt mondom magamnak: megéri a holnap minden percéért.

Aztán majd a bíró a sípjába fúj, és kétségem nincs afelől, hogy a 60. percre már gyűlölünk mindenkit, sőt, Hornbyt idézve, legfőképpen magunkat, hogy mi a tejfeles tokányért jöttünk már ki megint, ennek semmi értelme, a bajnokcsapat szétesett, mindenkit eladunk, ez már nem igaz, szar az idő, vargarolandhogynézmá’ki, mércsakegybüfévannyitva, elegünk van.

Majd hazasétálunk, és két nap morgás után neten megvesszük a jegyet a Hungáriára a Gyaka ellen.

Ja, nem. Bérletem van.

Amúgy meg az is lehet, hogy holnap valami csoda történik, és úgy játszunk ellenük, mint ősszel, csak közben a zöldek besülnek, Lovreszék valahogy elkerülik a futóversenyeket, Danilo végre passzol, Holender meg szakít egy mesterhármast.

Én pedig vasárnap megírom, hogy mennyire kurvajók vagyunk.

Hát, én se leszek már jobb, valljuk meg.

A címvideó a colorStar zenekar első albumának első száma, mely az idén január 16-án adott remekbeszabott MüPá-s koncert nyitótétele is volt, úgyhogy a tavaszi szezon startjának is megfeleőnek találtam.

“Az utóbbi hetekben alig volt valami Honvédhangulatom, de holnap Fradi, és ettől egy kicsit mára legalább lett” bejegyzéshez 298 hozzászólás

    1. LoL Az a dagadt higgadtan megbolondította a picipesti védelmet.Egyébként meg jók voltatok.Batikra a végén berágtam,de mind1. Izgalmas ,jó meccs volt.

     1. Csináljunk egy képernyőmentést…az első normális(nak mondható) fradista komment ezen az oldalon… :D

      1. Jól van akkor menjünk gratulálni a zöld fórumra mi is, igazából én őszintén nem tudnám megtenni, hiába voltak ma ennyivel jobbak(annyival nem mint amennyivel nagyobb a költségvetésük)…Egyszerűen nem bírom a nagyképű brigádot…Én nem írtam sose a fórumukra de egyszerűen nem is érzek késztetést. Az egész egy heccelés vedd már észre…

       1. Amire reagáltam komment, azt pont egy normális volt. :) Mondjuk ők egy egész oldalnyi játékost igazoltak télen, a mi egyetlen igazolásunkkal szemben (a kis sérült grúzunkat most hagyjuk). Ha ilyen előzmények mellett ők egy kínkeserves 1:0-t akkora sikernek élnek meg, az az ő bajuk….ez hazai szintem működik, aztán majd megint jöhet az égés a nemzetközi porondon ilyen albán csapatok ellen. :D Nekem az elégtétel általában ott érkezik meg. :)

        1. Igazából nemzetközi szinten csak Isael igazolása lehet náluk siker, ez a Haratin pl már most látszik hogy Sigér szintjét se fogja elérni…Ez európai porondon még mindig kevés lesz…

     2. Idejössz nyalni? Vedd fel a Böde mezedet és húzz vissza züllői129re…

   1. Pakson meg a Császári címet adják neki, télen meg az enesós fórumon szidtátok, mint a bokrot, ti világi divatpapagájok…

    1. Vannak rinya pinák akik Fradistának vallják magukat,de kétlem,hogy azok lennének.Még most is Bödét fikázzák.

 1. Holender egy apró reklamálásért sárga, Böde fél méterről magából kikelve üvölt a bíróval, semmi…

  1. És Lovrencsics? Ő is ugyanezt csinálta, a közvetítésben simán ki lehetett venni a “mocskoskurvaanyád”-at.

   1. Igen arra is emlékszem. Egy ideje már amúgy is nagyon elszállt az agya/arca Lovrencsicsnek, jó lenne, ha egy piros lappal kompenzálnák már ezt. B verzió, h előbb-utóbb valaki csúnyán alá fog rúgni, ha nem vesz vissza az arcából.

  1. Nyerni szeretett volna, szavunk nem lehet rá, jól játszott, egyik legjobb volt.

  2. A labdát rúgta el, ilyenért a fradistát megdicsérik, és csettintett volna ez a fasz bíró.

 2. ez a bíró mit művelt? egyik oldalon minden fault, de ha minket bedarálnak, semmi. nevetséges

  1. Állami csapat ellen nem is várható más, az a baj hogy túl sok ilyen van nb1-ben :D

 3. Bár nem érdemtelen a Fradi győzelme, de látszik, h lesz eredménye annak, h végig sírták a téli szünetet a zöldek, h ellenük fújnak a bírók brühühü

 4. Hosszú idők óta a legjobb Fradi-Kispest mérkőzést láttam. A vereség ellenére abszolút nem jött ki a két csapat közti játékosállománybeli különbség. Azt hiszem Supka taktikájára egy szavunk sem lehetett…a mezőnyből kiemelkedett Gróf, Gazdag és Batik teljesítménye, bár utóbbi kiállítása kicsit árnyalja a képet. A többiek is nagyon jó játszottak. Lovrics visszatérése, Kálnoki-Kis, Maze, Szendrei bemutatkozása is jól sikerült. Én N’Gog játékát keveseltem, bár tény, hogy sok használható labdát nem kapott. :(
  Ahhoz képest, hogy pár éve a mi csatársorunk volt a legveszélyesebb, jelenleg a mi csatársorunk a leg gólképtelenebb, ami elég elkeserítő. Jó lenne ezen a jővőben változtatni. Mindenesetre a küzdés, a játék már nagyon tetszett, ezzel lehet mit kezdeni, remélem a fiúk nem engednek ki a következő fordulókban.
  Ami a bírót illeti, alapvetően jó döntéseket hozott, bár úgy gondolom a kiosztott sárgalapok mennyisége kicsit indokolatlan volt.
  Lovrencsics és Lanzafame egész meccses hisztizése viszont elég szemetszúró volt.
  Összsésében csak gratulálni tudok a Csapatnak, így ki lehet kapni, de remélem ez a küzdés és akarás a későbbiekben már győzelmet fog érni.

 5. NA!
  Minden Batikot szidónak, ma megmutatta mi van benne!!!
  Kálnokinak kb. 1 hibája volt!
  A védelem nagyszerűen játszott. Kár az előrejáték másodszándékáért…
  Szvsz. nem érdemeltünk vereséget, de Böde a Kispestnek megoldhatatlan feladat…
  Számolja már össze valaki hány gólt termelt már ellenünk.
  Nagy GRAT a csapatnak a mai játékáért!
  Szendreinek is nagy GRAT. Heffler meg vissza ne kerüljön a szélére.

  1. Én pl. bíráltam Batikot, okkal. Ma tényleg nagyon jó volt, remélem, így folytatja! Amúgy a többi védő is hősiesen küzdött, a vereség ellenére elismerésem a csapatnak.

  2. “Kár az előrejáték másodszándékáért”
   Mélyen egyetértek! Mit érünk azzal, hogy akár az ellenfél térfeléről is elsőre mindig hátra játszunk, sokszor kapusig, aki előrebassza, ami kb. 30%-ban lesz a mienk? Nyertünk 15 másodpercet? Le a kalappal Supka előtt, ahogy megszervezte a csapatot, de ezt nem szabadna hagynia. Azt meg pláne remélem, nem ő utasítja erre a csapatot.

 6. Az a szomorú, hogy sok milliárd ellenére a faradinak még bíró is kell, hogy megverjen bennünket.

  1. ???
   A sárgákon kívül nem volt tévedése. Sokszor még azoknál sem.

   1. Szerintem meg amit nekik megengedett, azért nekünk sárgát osztott.

    1. Én két hibára emlékszem. Lanzát ki kellett volna állítani ahogy lekönyökölte Kálnokit, illetve Gorriaran feldobta magát a 16os sarkánál és igen Dibusznak is illett volna a sárga, ha Grófnak is adott… De szvsz ennzi belefér. Ma nem volt szembetűnő a bíráskodás, nem azon múlott, hanem egy Bödén. pont.

     1. Ja, ha Filip szövegért sárgát kapott, akkor az járt volna Lanzának, Bödének, Lovrencsicsnek.. Így mondjuk Lanza 2 sárgával kiállt volna..

      1. Lovrencsicset remélem utólag eltiltják. A két köcsögválogatott (fidi-fagyi) közös csapatkapitánya lehetne.

   2. Rengeteg műesést megevett a Fradinak, az ellenünk elkövetett egyértelmű szabálytalanságot meg nem mindig vette észre

 7. Gratula a Csapatnak! Nagyot küzdöttek ma és nem érdemeltünk vereséget. Teljesen partiban voltunk a milliárdokkal teletömött állami/párt csapattal. Supka szuper taktikát dolgozott ki, sajnos a másik oldalon Rebrov sem kutyaütő. Gróf Dávid, Batik, Gazdi, Kálnoki kiemelkedett a Csapatból. Örültem Lovresz remek visszatérésének, nagyon bírom az “Öreget”, Ő tényleg a mi egyik ikonunk! Szendrei jól mutatkozott be, látszik, hogy sok van benne! Mezgától nem voltam elájulva és N’Gog-tól is sokkal több kellene, hogy helye legyen a Csapatban. Jó lesz ez, ha így játszunk tavasszal! CSAK

 8. Megint itt tartunk. Most első osztályú bíró leszel, és majd egyszer valamit kérünk cserébe elvtárs.

  1. A kiállítás már nem befolyásolta a mérkőzés eredményét. Mindenesetre jól érzékelhetően NER szűrővel vezette a meccset Berke.

    1. Nem, a fradisták egy lapot se kaptak az állandó szövegelésért, Bölét ki kellett volna állítani, amikor torkon ragadta Gazdagot..

     1. Szerintem nem volt meccset befolyasolo hibaja, ezt a Bode jelenetet nem lattam, szóval akkor úgy mondom, ezen kívül.

      1. Lanzának 2 sárgával kellett volna lemennie a pályáról.. Bőlét ki kellett volna állítania.. Nem nagyon szoktam bírózni, de mi sorozatban kaptuk a sárgákat, velük meg kesztyűs kézzel bánt..

      2. Nem igazán foglalkozom a bíróval, de most TV néztem, és most is azt mondom, a kárunkra nem volt mindenben konzekvens.

    1. “Véletlenül” pont a névbitorlók ellen lesz a következő…

 9. A vereség ellenére számomra az elmúlt évek legjobb FTC-Kispest meccse. Nem letolt gatyával álltunk a meccshez, végig partiban voltunk. Az egész csapat nagyon akart, noha a második félidő elején kissé bennragadtunk.
  Szendrei jól mutatkozott be, az új Mohamed nagyon akart, de rajta látszik, hogy vannak hiányosságai. Gróf bizonyította, hogy a válogatott kerettagsága nem érdemtelen, fantasztikusan védett mindent, amit lehetett. A gólról nem tehetett. NGognál továbbra is látszik, hogy képzett játékos, Danilonak 100%-os helyzetbe passzolt, de érthetetlen, hogy miért nem megy agresszívabban bele a párharcokba. Batik Bence nagyon fog hiányozni a kiállítása miatt (ezt tavaly júliusban még nem gondoltam volna), gyakorlatilag így nem maradt belső védőnk. (messze volt a vendégszektortól az eset, így nem tudom, hogy mennyire volt jogos a kiállítás) Danilo továbbra sem tudja a kapust átemelni, most nem önzőzött, de többször feleslegesen hátrapasszolt. Gazdag/Tischler/Holender lábában/fejében pedig ott maradt az 1 pont.
  Vendégszektorban is jó volt a hangulat, gyakorlatilag tele volt. A Honvéd tábor a létszámhátrány ellenére ismét nem vallott szégyent.
  A bajnokság szerintem ezzel el is dőlt, a Vidi már csak az ezüstre hajt.

  1. TV visszanézve Batik kiállítása teljesen indokolatlan volt. A labdára csúszott nem a lábra, és azt is találta el. A spenótfejű persze hogy elesett, de nem rúgástól.

    1. jogos sárga volt, de ebben az esetben az elsőt is nézd vissza, hogy ott miért kapott… + nézd vissza Bőle fojtogatását + Infido könyöklését is.

  2. Hát, nem tudom, ahhoz képest, hogy első meccse volt, pont az erős szélsőkkel rendelkező Fradi ellen, a Mohamed nem vallott szégyent. Az biztos, hogy a támadójátékhoz Hefflernél többet fog tudni hozzátenni, volt három nagyon jó beadása, mind a háromból helyzet lett.
   Volt egy-két bizonytalansága, de azért a Fradi ellen játszottunk, ami jóval erősebb játékoskerettel rendelkezik (papíron).

   1. Nem is húztam le, alapvetően rendben volt, csak még ő sem tűnik egy komplett védekező-támadó szélsőnek.

 10. Érdekes, hogy Holendert külön kiemelt Rebrov, hogy milyen jól játszott.. Gyanítom, hogy igazak a pletykák, meg akarják szerezni, s ez már az udvarlás része..

  1. Holender nem rossz, de alapvető labdakezelési hiányosságai vannak. Nem gondolnám, hogy a Fradinak/Rebrovnak kellene, de elnézve, hogy ki mindenkit igazoltak össze, nem lepődnék meg, ha mégis bejönne a tipped.

   1. Nekik mindegy….. Könnyedén kivásárolják! Ha beválik ok, ha nem akkor legalább gyengitettek egy riválist

     1. Még szép: Mert nem vagyunk egy szinten, semmiben sem! Bár úgysem érted, érzed kutyatov ahogy fütyül, Ti úgy ugráltok mind valami zöld kanárik a saját buborékotokban!!!

   2. Teljesen egyetértek, én is meglepődnék, sajnos, sokszor hiába csinálja meg az ütemelőnyt Holender egy-egy jó csellel, utána beleíveli az ellenfél védőjébe.

    Nekem Gazdag agilis játéka tetszett inkább, viszont szélső védőként Holender is nagyon hiányozni fog.

    1. Mintha kicsit elörébb játszott volna Gazdi, és ez jót tesz a játékának.

   3. Az üllői129-en azt írják, hogy meg akarták szerezni télen, de nem jött össze.. Nyáron tutti, hogy újra próbálkoznak.. A Rebrov által a nemzetközi meccsekre megálmodott 5 védős rendszerbe tökéletes lenne..

    1. A kezdőcsapatot is előre lentebb leíró Topflitz utalt arra, hogy Hemingway “tipikus” húzása még csak most jön majd…
     Tehát elképzelhető, hogy valaki (Holender?) fog távozni még az utolsó pillanatban – csak reméljük, nem a Fradihoz :-)
     Azt viszont nem hiszem, hogy a Fradi tényleg annyira meg akarta volna szerezni, aligha nem tudnának fizetni érte eleget…

      1. Sajnos, ezt is nehezen tudom elképzelni, nem tűnik Filip valami klubhűség mintaképének…

       1. Ezt nem tudom megítélni, de az 100%, hogy Rebrovnak kell Filip és télen meg akarták szerezni..

     1. Néhány hete azt mondogatták, hogy egy magyar válogatott is befuthat a Fradihoz, valszeg Filipre gondoltak..

    2. Lassan a Fradi tele lesz exkispestiekkel…még hogy szar csapat vagyunk… :D

 11. Kik verekedtek a táborunkban egymással?

  Csak nem Latabár verekedett össze Highlandersszel? :-)

  1. Szájkaratéból átmentek kézkaratéba.. :D A hely szelleme… ;)

   1. Mi volt? Én nem láttam konkrét balhét, csak a koreo miatt ment a veszekedés.

   1. Akár azt is mondhatta volna, hogy nagy stadion, itt se lenni szurkoló, nálunk se lenni szurkoló, minek félni? :D

  1. Az bevallom nagyon tetszik, hogy a saját nevelésű játékosaink felveszik a versenyt ezzel az összevásárolt csapattal szemben. Bár most Holender ,Gazdi, Szendrei, Banó.Szabó Bence mellett Nagy Geri és a távozott Baráth is hiányzott, de úgy érzem több játékidő jut majd a fiataljainknak idén. Az is szimpatikus, hogy tudnak értelmesen nyilatkozni ezek a srácok.

   1. Azért azzal vitatkoznék, hogy ki tudjuk küszöbölni a különbséget. Azért az hosszú távon nem véletlen, hogy kb. ugyanannyi helyzetből a mieink egyet se rúgnak be, de az ellenfél igen. Lelkesedéssel sok mindent el lehet érni, de a kapu előtt még észnél lenni, jól dönteni, végrehajtani az már más. A 2017-es bajnoki cím is közel csoda volt, és azóta eltelt közel két évben nagyon durván tovább nyílt az olló. Mellesleg Lanza ideigazolását még nagyobb csodának értékelem, a Hemi-korszakban feleilyen légiósra is nulla százalék az esélyünk :(

    1. Nekem se tetszik a tendencia. Sajnos, akármilyen utat járunk, mindig oda lyukadunk ki: anyagilag nem vagyunk versenyképesek. Tökmindegy, hogy “zsoldosok” vagy fiatalok, pénz nélkül egyre inkább lemaradunk. 12 évig azt szajkózta Hemi, hogy a cél 3-4 kiemelkedő tudású légiós köré saját nevelésű fiatalokkal sikert elérni. Mára kiderült: kiemelkedő tudású légiósokra nem futja, az akadémisták közül meg aki teheti, lelép.
     Egy-egy korosztályban 3-4 nagy tehetségnél több nincs, ha azokból kettő lelép 16 évesen külföldre, 2-t elszipkáznak a tehetősebb hazai klubok (lásd a most elvileg beépítendő 18-19 éves korosztályból Schön, Szerető, nyáron gondolom Temesvári), máris semmi értelme az MFA-nak. Legalábbis számunkra, szurkolóknak. Ezt, főleg a külföldi csábítást nyilván piszok nehéz kivédeni, de ha még hazai szinten sem vagyunk versenyképesek, mit is várhatunk?

     1. Sajnos, az a nagy büdös igazság, amit írsz.

      Azért most megkérdezném a “vájtfülűeket”, hol van a januári tulajdonosváltás, amit két-három hónappal ezelőtt olyan magabiztosan híreszteltek, mintha már meg is történt volna. :)

      1. Tutit szerintem maga Hemi sem tud, de előbb-utóbb meglesz a váltás. Vagy ő enged idővel, vagy megadják neki, amit akar

      2. Az én véleményem is változatlan: Hemingwaynek esze ágában sincs eladni a klubot. Ha eladná, mivel élné ki szereplési vágyát, magamutogató, okoskodó hajlamát?

 12. Off téma:
  Néztem az új Illovszkyról szóló videókat, urambocsá, nekem nagyon nem tetszik a Vasas stadionja és tartok tőle, hogy a mienk is valami ilyesmi lesz… Tökre sablon, lerakva egy négyzet, semmi sajátos megoldás…

  1. Sajnos nincs más választás, minden klub örüljön annak, amit kap

  2. Jó ez nekik. :D Hemingway szerintem nem hagyja, hogy szart kapjunk…

 13. Vereség után értékelés a honlapon: “Erre lehet építeni”.
  Aztán mire? Hogy egy támadó csapat ellen sem tud a csapat gólt lőni? Akkor mi lesz a hozzánk hasonló kiscsapatik ellen, akik majd itt beállnak bekkelni?
  “Jók voltunk, nem érdemeltünk vereséget” meg a hasonló duma a vesztesek vigasza. Már akit megvigasztal az efféle marhaság, persze.
  Nekem az érdemtelen, mázlis győzelmek jobban tetszenek…

  1. “a hozzánk hasonló kiscsapatik”

   Megnézted már egyáltalán milyen igazolások történtek a NER “kis”csapatoknál (Kisvárda, Mezőkövesd, …)? Nyugodtan feltételezhető, hogy az éves költségvetések alapján az utolsó háromban leszünk. Mi vagyunk a valódi kiscsapat, amelyik folyamatosan erőn felül, nagyszerűen teljesít! Csak köszönet jár érte a teljes szakmai stábnak meg a játékosoknak is!!!!!!!

   1. Kgyula szaktárssal csak annyiban értek egyet, hogy bennem is felmerült: kevésbé offenzív csapat ellen vajon mennyire lesz kreatív a középpályánk (még a hiányzókkal együtt is), és hogy a mostani, kapu elé beállva egész faintosan védekező bekkjeinket nem fogják-e szétfutni más, több területet kapó csapatok. Ettől még tegnap jobbak voltunk, mint számítani lehetett rá.
    Kiscsapat-kérdés: ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy a játékosokat/edzőket tényleg elismerés illetheti azért, hogy ilyen háttérrel is többé-kevésbé tartják a lépést. Másrészt gratula azoknak, akik boldogan kiindulnak abból, hogy egy Kispest/Honvéd ezen a szinten van, nem a miértjén gondolkoznak, és elhiszik, hogy egy nagy összeesküvés egyetlen nagy áldozatai vagyunk, ami ellen Hemingway vitézül küzd.

    1. “nem a miértjén gondolkoznak”

     Szerintem nincs olyan kispesti érzelmű drukker aki ne a miértjén gondolkodna a dolognak. És a miértre a válasz mindenféle összeesküvés elmélet nélkül is rendkívül egyszerű: a pénz!
     És ha a pénzt nézzük, akkor nyilván az is mindenkinek egyértelmű lehet, hogy jelenleg M.o.-n egyetlen csapat sem képes a piacról eltartani magát.

     Tehát két eset (lenne) lehetséges:
     1. Kizárólag piaci alapokon működik ez a szórakoztatóipari biznisz (mert a foci az egy szórakoztatóipari biznisz!!!!) ahogyan az érdemi fociországokban mindenütt, és akkor a teljesítmény és a produktum, valamint a tényleges tulajdonos tőkeerőssége lenne a meghatározó (ebben az esetben lehetne a jelenlegi tulajdonost csesztetni az szurkolók által elvárt, vágyak szerint be nem rakott pénz miatt). Ennek a megoldásnak nyilvánvaló következménye lenne, hogy kevesebb pénz lenne a fociban, és alacsonyabb költségvetéssel lennének kénytelenek a csapatok működni, ám ebből egyáltalán nem feltétlen következne egy lényegesen gyengébb bajnokság. Sőt még a gyengébb nemzetközi szereplés sem (az elmúlt 10 évi szégyenteljes szerencsétlenkedésnél gyengébb produktum nehezen képzelhető el)!

     2. Így-úgy állami támogatással mint ahogyan most megy vagyis közpénzből!!! Ez utóbbi esetben viszont az államnak erkölcsi kötelessége lenne, hogy korrekt módon ossza el az érintett egyesületek között a focira szánt közpénzt. Korrekt elosztás mellett megmaradna a tényleges verseny a csapatok között. A mostani “sajátos” közpénz elosztás mellett nevetséges dolog sportszerű versenykiírásról, sportszerű feltételekről beszélni. (Most kb. olyan a helyzet mintha a néhány nehézsúlyú versenyző mellé még odaraknának versenyezni könnyű, max. középsúlyúakat, és azt ne részletezzük, hogy a fociba betolt közpénz “sajátos elosztásban” magánzsebekbe megy.)

     1. Egyetértünk, és bocs, az elsőt tovább se olvastam a “piaci alapú működésnél”, maradjunk a realitásnál :) vagy inkább :(
      (Mellesleg ilyen történelmi-társadalmi-gazdasági múlttal miért működhetne itt bármi normálisan?)
      A 2.pont: ja, így kéne, de nem így van, és nem is lesz. Nagyon messze vagyok attól, hogy ennek a mai mo-i rémálomnak a híve legyek, de ha reálisan nézzük, ennek belátható időn belül nem lesz vége. Sőt, csak rosszabb lesz. Szerintem mondjuk bizonyos szempontból Hemi is része a ner-focis gépezetnek, de más szempontból meg ki is lóg belőle. Ezért röppennek föl rendre a hírek a tulajváltásról. Szerintem addig kéne beállni a sorba, amíg lehet és érdemes (a zöldagyúak-parmalatosok mögötti második sor még nincs leosztva), ha nem akarunk évtizedekig szimpi lúzerek lenni.

      1. Nyilván Hemi is része a NER-nek (mi is azok vagyunk függetlenül hogy akarjuk vagy sem). Hemit annyiból maximálisan megértem, hogy ő ellentétben a döntő többséggel valóban tett be pénzt és nem is keveset a CSAPAT-ba, és a saját zsebéből! Tehát nem akar üres zsebbel kiszállni. Arra nem fogadnék nagy összegben, hogy van ma olyan NER lovag amelyik ki tudná/akarná/merné(főni engedély nélkül) vásárolni, hiszen jól érzékelhető, hogy jönnek-mennek a NER lovagok ahogyan éppen a “fúj a szél”.
       Hemi jó koncepcióban indította el anno ezt a bizniszét (nevelő egyesület), és ez normális közeli közegben kifejezetten jól és anyagilag(játékosértékesítés), valamint eredményesség(nemzetközi szereplés) szempontjából is működtethető is lenne. Nagyon nem vagyunk normális (gazdasági és sport) közegben. Ez van. Ezért örülök minden pici eredménynek. Személy szerint hosszabb távon sokkal inkább bízom Hamingway tulajdonosi tevékenységében, mint egy aktuális NER lovagéban.

       CS.A.K.

     2. Az problémám, hogy mi mindannyian egy labdarúgó klúbnak szurkolunk, és nem egy banknak. Tehát a közpénzt ki kell vonni a sportból. Mégis csak elfogadhatatlan, hogy a magyar sport címszó alatt minden sportágban több mint 50%-ban közepes vagy az alatti külföldi játékosokat tartunk el.

      1. Nekem elvileg nincs kifogásom a fociba betett közpénzek ellen (csak nem így), mert a magyar (piac)gazdaság jelenleg teljesen alkalmatlan (gyenge és torz) a labdarúgás eltartására. Nincs (és szerintem belátható időn belül úgy 10 évig nem is lesz) annyi vásárlóerő a szórakoztató ipar e piacán, hogy nézőszámmal, TV közvetítési jogdíjakkal, reklámmal, szponzorációval jelentősen növelni lehetne az egyesületek költségvetését. Maradna a nemzetközi kupákban történő eredményes szereplés (max. 4 csapat a 12-ből), és saját játékosok nevelése, értékesítése. Mindkettő necces, mint tapasztaljuk, és egy-két esettől eltekintve nem nagyon működik. Ha meg összejön egy-egy fiatal játékos eladása, akkor megy a szurkolói morgás, hogy eltékozolják a későbbi “nagy” pénzt. A játékos vásárlás és magasabb áron történő továbbértékesítés jelentős tőkebefektetéssel és nyilvánvaló kockázattal jár ami NER csapat esetén járható, saját zseb esetén mint Hamingway-nél viszont érthetően megfontolandó (nem néhány ezer EUR-ról van szó ilyen esetben).
       Futottak még NER csapatként sem lennénk (feltehetően) jobb helyzetben, kiemelt NER csapat státuszról meg csak a nagyon naivak álmodoznak (főleg 2017 után).

       1. Mondjuk, csak úgy belegondolva, mi lenne, ha a forint nem lenne szándékosan alulértékelve. Mondjuk olyan 200 – 250 között lenne reális. Minden olcsóbb lenne, és akkor bevezetni az eurót. Magasabbak lennének a bérek, és a külföldi szemét ára is olcsóbb lenne. Az emberek jobban ráérnének, nőne az elkölthető bér, többen járnának mecsre. Most a havi két vidéki meccs, az átlag dolgozónak alaposan lenyúlja a családi kasszát. Na de ne álmodozzunk, egyik kormánynak sem érdeke, hogy rend legyen, nekünk nincs egy másik ország akit kifoszthatnánk, úgy hogy, minket kintről bentröl fosztogatnak. Tehát nem lehet csak a sportban felzárkózni, a társadalom felzárkóztatása nélkül.

    2. Ki hiányzik erről a kozeppályaról, de komolyan? Ki az akinek a játéka meg tudja változtatni a csapat játéka???
     Senki…..

     1. Én is arra céloztam, hogy kreatívabbak aztán nem leszünk, és felállt védelemmel szemben kevésbé lehetünk gólveszélyesek. Ettől függetlenül Nagy Geri nagyon kell, ha a sok kihagyása miatt éppen nincs jó formában, akkor “csak” a mentalitása-szorgalma-jelenléte miatt, ha belejön, akkor a gyors középpályás játékhoz. Bamba szerintem semmire se megoldás, hiába szerez millió labdát, ha utána képtelen társhoz passzolni.
      Nagy és Gazdi előtt kéne kreatívabb játékossal összekötni a középpályát és az éke(ke)t, kár, hogy ezek szerint nem a grúz srác lesz az. Nem mintha eddig úgy nézett volna ki, de hátha belejött volna szezon végére. Én azért nem csodálkoznék még igazoláson a külföldi piaczárások után hoppon maradt maradékból halászgatva. Vagy az újpesti Nagy..

      1. Nagy Gerivel az a baj, hogy két hónap játék után mindig jön az 1 hónapos kihagyás a titokzatos sérülései miatt, és ez már évek óta tart Többi dologgal, amit írsz teljesen egyetértek.

      2. Az újpesti Nagy-ot hogyan igazolod le, ha már nálunk lezárult az átigazolási időszak?
       Amúgy tegnap Nagy kezdő volt, Zsótér meg a padon ült.

       1. Igen, én is megnéztem, pont Donátra cserélték egy óra múltán. Úgy hallottam, ő jött volna, a két tulaj nem tudott megegyezni. Mellesleg Tischler ügyében is jó ideig ment köztük a kötélhúzás. Az átigazolás meg nálunk febr. 14-ig tart.

     2. Igen a gólra törő látványos játékot játszó őszi csapat kozeppálya nekem is hiányzik. Na meg a sorra megnyeri meccsek behúzott ragadók.

    3. Az igaz, hogy Hemingwaynek legalább 2 fő dolgot fel lehet róni:
     1: Érdemei elismerése mellett miért nem takarodik (azóta is néha hangosan felröhögök, amikor eszembe jut ez az RW mondat) és adja át a helyét egy NER-lovagnak, akivel majd megint a bajnoki címért megy a Kispest (vagy nem).
     2: Ha már nem teszi meg ezt a szívességet, miért követ el faszságokat a klub irányításában. Mondjuk ellentétben a pár évvel ezelőtti állapothoz képest, mára már nincs is sok ilyen dolog szerencsére: pl. játékospolitika, ill. edző “kezelés” (elküldés, kiválasztás). Nem tudom elképzelni, hogy megérje neki középszerű légiósokkal telerakni a keretet. Mert hogy szakmailag nem jó út, az bizonyított tény (2017). Néhány szurkolótárs azon elméletét sem tudom elhinni, hogy ezzel szándékosan gyengíti a keretet, mert saját érdekéből nem akar belerondítani a nagyok játékába, 17 pedig csak véletlen volt. Persze lehet, hogy naiv vagyok.
     Ezeken kívül jó fej az öreg. :)
     Az viszont remélem mindenkinek meg van, hogy vitatkozhatunk itt a tulajról, meg hogy 100% NER kell-e nekünk is, az csak vihar a mi kis bilinkben. Mert ami igazán számít, ami megöli ezt az egészet, az teljes közeg. A sportszerűtlen bajnokságtól kezdve a pénzügyileg irreálisan felpumpált magyar focin át a béka segge alatt lévő társadalmi morálig.

      1. Igen, te vagy az egyik ilyen szurkolótárs. :)
       Az tényleg nagyon durva lenne, akkor már tényleg inkább egy ner lovag…

   2. Hagyjuk már ezt a maszlagot, erőn felül teljesítünk….. Ezt a logikát követve a Debrecen erőn, és még 1x erőn felül tolja ….. Van a mennyei, ahol, még egy árva fontos meccset nem nyerünk, kivétel talán az erőn felül teljesítő loki legyőzése. :)
    Ja és már el is felejtettem, hogy a hősies és erőn felül teljesítő csapatunk majdnem kivert az Európa Ligában a szintén roppant erős, és sokkal jobb lehetőségekkel bíró bivaly erős luxemburgi csapatot.
    Talán az segít nekünk, hogy a mi csapatunknak van a legerosebb tulajdonosa is
    Aki a világ legerősebb embere címére is joggal fog tudni pályázni !!

 14. Már előzőleg írtam,hogy N’Gog nem eléggé agresszíven játszik,ma nem lehet kisasszony futballt játszani egy csatárnak sem.Gazdag sajnos be van oltva góllövés ellen,valamit kellene csinálni,hogy kihasználja lehetőségeit.Különben jól játszott Gazdag,ő tud az előrejátékban mutatni valamit,talán még irányítani is tudna.A lendülete mindenképp sokat jelent,társait kellene gólhelyzetbe hoznia és saját magát is és belőni a helyzeteket.Hefler nagyon eltünt nem találta a helyét,nem tudott megfelelően szűrni.Kálnoki megfelelően játszott,talán ha majd beleszokik a csapatba még többet is mutathat.Lovric tette a dolgát nem lehet rá mondani,hogy hibázott volna.Gróf volt a mezőny legjobbja.Danilónak sem megy a góllövés se fejjel,se lábbal.Nem biztos hogy Szendreit ezen a meccsen kellett volna beállítani,Bano-Szabó rutinja talán többet jelentett volna.

   1. Mert kit tesz a helyére? Hefflert még csúnyábban szétfutották volna a szélen

    1. Szerintem nem volt rossz Mohamed elsőre, az biztos, hogy Hefflernél jobb volt.
     Volt egy rossz labdaátvétele, egyébként meg akkor hibázott MOhamed, amikor próbálta nem elrúgni izomból a labdát, hanem okosan megoldani – azért ez azt mutatja, hogy nem egy agyatlan focista.

     1. Szerintem se volt vészes, gyengébb ellenféllel szemben kiderül, mit ér. A klubnál nagyon dicsérték, remélem, tényleg beválik

      1. Erdélyi kollégához hasonlóan, nekem is csalódás volt a játéka, főleg a felkészülési meccsek magabaiztosságát látva.
       tegnap megilletődöttebb volt, mint az újonc Szendrei…konkrétan baxart bizonyos helyzetekben, nem tudott passzolni. :/
       elől a beadásai viszont többet értek, mint Heffleré 1 szezon alatt…

     2. Gazdag helyzete előtt is Mohamed adta be a labdát, meg volt egy másik helyzetünk is, amikor ő adta be nagyon jól a labdát.
      Petrjak – a Fradi legjobbja – volt Mohamed oldalán, ehhez kképest momentuma nem volt neki sem.

 15. Alapvetően a fradi és a vidi is kalap szar, a beleölt pénzeket figyelembevéve.

 16. http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/ftc-ez-nem-bode-gyozelme-hanem-a-csapate-miert-csak-rola-kerdeznek-2682057?fbclid=IwAR2wfRrDViVvKl6v_ntbtk2Ctjd9RFZs8kg2v8b35bSGKPi4pN7nzooVPOg&utm_campaign=nsofb&utm_content=buffera2fd8&utm_medium=page&utm_source=nsofb

  A Fradinál Rebrov belépett a Böde csapdába. :) Ugyanis érezhető, hogy a szurkolók nagy része Böde mellé állt Rebrovval szemben, Rebrov viszont a klasszikus tekintélyelvű keleti stílust képviseli, ahol nincs visszapofázás, vagy ha igen, az látványos következményekkel jár. Na már most Böde visszapofázott, Rebrov eltiltotta (szerintem simán el is engedte volna télen), erre kényszerűségből be kellett állítania, és még győztes gólt is rúgott…namármost ha ezek után nem játszatja, azzal maga alatt vágja a fát, hisz a csapat teljesítményére lehet kihatással, ha viszont az érezhető ellenszenve ellenére játszatja, az egy kimondatlan vereség neki Bödével szemben, ami rombolja a renoméját….szóval kiváncsi leszek, hogy ez az érezhető feszültség közöttük meddig fog fajulni… :)

  1. Nem “kényszerűségből” állította be Bödét. Épp ez az, hogy ilyen szerepkört szán neki Rebrov. Ezt Dani nehezményezte korábban, ennek a következmény volt a büntetés. De ezt ők már megbeszélték egymással és lezártnak tekintik az ügyet. Dani elfogadta az új szerepkört és nagyon odatette magát a felkészülésen, ez látszik is rajta (egyébként nincs 100-110 kiló, hanem kb. 90).

   1. “Miért minden kérdés Daniról szól? Ő ugyanúgy a csapat tagja és minden problémát csapatként oldunk meg. Most azt látjuk, Dani bejött tíz percre, maximumot hozta, de ugyanez igaz például Mikalajra is (Szihnyevics – a szerk.). A többi játékos is mindent megtett kilencven percen keresztül. Őróluk miért nem kérdeznek? Rendben, Dani beállt, győztes gólt szerzett, megérdemelte, segített nekünk! De ez nem Dani győzelme, hanem a csapaté, minden egyes játékosé, azoké is, akikről nem kérdeznek.”

    Erről a nyilatkozatról süt a düh…lehet, hogy ezt a szerepet szánta neki, de valahogy a tegnapi meccs után Böde nem csak 10-20 perceket akar a pályán lenni, és ebből (kispesti szemmel szerencsére) lesznek további feszkók… :)

    1. Rebrov ilyen tipusú edző. Ő nála első a csapat, utána az egyéniségek. Elmondta korábban, hogy megbeszélték Danival a dolgot és lezártnak tekintik a témát. Erre mit csinál a sajtó: csakazértis Daniról kérdez, megpróbálják szítani a tüzet a büdös parasztok. Rebrovnak ez nem tetszik, ezt meg is mondja nekik. Dani pedig nagyon jól tudja, hogy mi a szerepe. Ha kezd, lehet, hogy végig csak szenvedett volna. Így viszont rá lett eresztve a fáradt védőkre, el is döntötte a meccset. Úgyhogy reménykedhetsz nyugodtan (mást úgyse tehetsz), nem lesz semmi feszkó. :)

     1. Semmilyen tüzet nem próbálnak szítani, hanem próbálnak sztorit faragni az egészből, ami eladható a szurkolóknak.

  2. Böde 100-110 kilóval nem bír 90 percet. Simán lehet, hogy kiegyeznek és mint cserecsatár játszik. Ő akkor jó, amikor már fáradt védelemre eresztik rá.
   Itt sokan utálják, a táborban is ment a hirig, mikor beállt. Én kedvelem, de nem a Trollfoci féle idétlen módon. Olyan magyaros az egész srác, mint stílusát, mind pedig pályafutását tekintve.

  3. sajnos mi léptünk bele a Böde csapdába… :/
   az elmúlt évek tapasztalásaiból kiindulva, reagálni kellett volna SAnak a csere után

 17. Nem igazán értem miért mondogatta Hemi hogy most nem kell több igazolás.Ennyire spórol ? Hiszen elengedtük Deákot,Holdampfot,Hidit,Baráthot,Pilliket,Pölöskeit így az ő pénzük megmarad,helyettük csak két játékost igazoltunk.Már kellett volna előre is gondolkozni a nyáron elmenő játékosok helyett hozni ujakat,Gróf,Holender,Batik,Bamba,Danilo,Tischler helyett.Gondolom Batik,Danilo Bamba hosszabbít,Mezghrani,Zakaria még kérdéses,bizonytalan és a korosodó Lovric és Kambert is pótolni kell.
  Most még a csapat nélküli nálunk nevelkedett Schőn Szabit is vissza kellene hozni.Nem tudom a kölcsönben lévő játékosaink közül kik azok akik fejlődtek annyit,hogy beépíthetők lesznek nálunk.A Lukács Dániel,Tömösvári,Gergényi Bence,Erdei Botond,Herjecki Krisu,Kovács Nikó,Hegedüs Márk,Stoianovici,Bíró Ákos,

  1. biztos talált 1 újabb lyukat, amit be kellett tömni. :)
   abban a korban már vszínű minden ilyen alkalmat kihasznál az ember gyereke…

  2. “Nem igazán értem miért mondogatta Hemi hogy most nem kell több igazolás.Ennyire spórol ? “

   Ugyan, dehogy! Csak nem feltételezel róla ilyesmit? A helyzet az, hogy a kiszemeltek túl olcsók voltak, és a fizetési igényük is nevetségesen alacsony volt. Ez Hemingwaynél nagyon gáz… Ő szeretne igényesnek mutatkozni (és most ne gondolj a nyakkendőire) …

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.