Azt figyeltem meg, mostanában meccsnapra valahogy mindig elromlik az idő

Bp. Honvéd – Ferencváros @ Hungária, 19:30

valahol remélem, ezt a posztot csak kevesen olvassátok, mert mire kint lesz, addig úgyis lesz jobb programotok, például a futball házban, ahol már tíztől indul a mai program, bográcsozással, sörözgetéssel, társasággal, satöbbi. buszokat is kaptunk, hogy fél hat környékén kényelmesen átzötyögjünk a hungáriára, ne kelljen szívni a metrópótlással. furcsa lesz, hogy a hazaiak egy része és a vendégek is kísért konvojban közelítik meg a zojjektumot.

Budapestre az időkép délutánra 16-19 fokot, felhőt, esetleg esőt mond, estére pedig 13-16 fokot, vagyis egy pulcsi legalább indokolt lesz. Ahogy azt már megszokhattuk. Hétfőtől péntekig általában az évszaknak megfelelő időjárás, majd jön a meccsnap, és mindennek vége. Gondolom kormányunk egy komolyabb összeggel tartozhat (nyilván elvi okokból!) a Nemzetközi Időjárásalapnak, ezért büntetésből hétvégére lekapcsolják nálunk az évszakokat.

Mindegy, ettől még meccs van, méghozzá Fradi. Rangadó, bla-bla, bajnokok lehetnek, nekünk is lépés a harmadik/negyedik hely felé (öttől Újpest-Debrecen – jó az iksz), tényleg mindegy. A Fradit verni kell, mert a Fradit verni jó, pláne, ha eltoljuk esetleg a bajnoki címüket, de a lényeg mégsem a Fradi, hanem a Kispest, mert ugye, és hadd ismételjem magam ezredszer is, meg a fateromat, nagyfateromat, az egész családot visszamenőleg dédfaterig (plusz egy lépés, simán lehetett volna a felsorolás része), márperszehogy a Kispestnek mindig győznie kell, mert az az elvárás, más nem is lehet. Itt legyen elvárás a helyezés, és amíg van esély az ötödiknél jobbra, addig mindent tegyünk meg érte. Pont.

A Fradi meg úgy volt, hogy a héten eljutott hozzám is, pedig próbáltam elzárkózni az Internetektől, hallottam, panaszkodnak, nem kapnak elég jegyet, a 700 nekik kevés, miért üres a stadion, hol itt a nézőbarátság? Ööööööö, nem értem.

Tehát a hazai pályánkon, ahol mi vagyunk otthon, ahol élveznünk kéne a hazai pálya előnyét, ott adjuk át a helyünket, csak azért, mert esetleg hagynánk szabad széket, és lenne rá érdeklődő? Ez ugye valami vicc, és torz gondolkodás, ugye? Ha nekünk jó kevesen, vagy úgy, ahogy van, akkor miért szopassuk magunkat?

Ilyenkor persze valahogy elfelejtődik, hogy amíg ment a kubatovkutyázás, a Fradi hivatalosan ötven fő sem volt vendégben, addig például a Honvéd is beengedett a hazaiba másik fradistákat, mert a vendégdrukker is fontos része a meccseknek, jár is nekik a stadion befogadóképességének tíz százaléka, arról pedig nem mi tehetünk, hogy a saját klubvezetésük próbálja meg betiltani más kluboknak, hogy mit tehetnek, és mit nem. A négyezerötös Hungárián például hétszázas a vendég, az bőven több a szabályokban rögzítettnél.

Nem is értem, mi a tosznak kell itt bármit is magyaráznom, sőt, három bekezdés, szinte magyarázkodnom. Nem fértél be, nem fértél be, ez van. Hagyjuk a nézőtaszító szövegeket, semmi köze a két dolognak egymáshoz.


Egyébként három gondolat jutott eszembe a héten a hétvége kapcsán, hogyaszondja (hogyaszongya):

Miért gratulálnék a bajnoki címükhöz?

 • mert átláthatatlanul, a világ minden közpénzéből rakták össze a csapatot?
 • hogyan változott az egy bajnoksághoz szükséges pontszámból egy bajnoki pont ára az elmúlt három évben? Tényleg szükséges rá kábé háromszor annyit költeni, mint a Honvédnak volt, van, akadémiástul, tokkal-vonóval? Vajon a hasznossági függvényen milyen messze kerültünk egy elfogadhatóan optimális ponttól, és hogyan szól Gossen első törvénye?
 • mert az egyidőben rendezett meccsek miatt láthattam őket akár egyszer is a Honvéd-Fradikon kívül? Biztos szépen játszottak, kimagaslottak a mezőnyből, de bakker, én azt honnan tudhatom? A szerda délelőtti ismétlésekből?

Amíg ezekre a kérdésekre nincs semmilyen válasz, addig mi a franchoz gratuláljak? De tényleg. És hagyjuk az úriembereskedést, a Fair Playt, mert valahogy csak ilyenkor kerülnek szóba, a dolgos hétköznapokon mintha nem is léteznének. Akkor a jár (nekünk jár!) van, a százhúsz év elnyomás, százplusz év valódi ellenzékiség, nemzetcsapatázás, ilyesmik, tehát mégiscsak jár, és így van rendjén a világ. Könnyen és gyorsan sikerült visszatalálni az érett kubatovfradizmusban is a régi, nyüszítős útra.

Semmi baj, ezt szoktuk meg, ez a normális, csak régen nem volt internet, és csak akkor kellett vele találkoznunk, ha szándékosan kerestük egymás társaságát. Szóval, aki szerint a ma a valóság, az nagyon gyorsan gondolja újra az életét. A valóságunkat valamikor elhagytuk, és pár éve tömegesen költöztünk be a gépeink és a telefonjaik képernyője elé, hogy ott egy új valóságszerűséget teremtsünk magunknak, és azt fogadjuk el létezőnek. Egy kis lájkocska, egy kis komi, néz má’, jött egy üzi, gondol rám, annyira aranyos, megbököm, küldök képet, legyen valami kollázs, én is legyek rajta, egy virág, meg mondjuk csakakispest.

Egy csodálatos, egyébként hasznos platformon belül élni meg a valóságot, bakker, mintha nagyanyáink számára a világ postán zajlott volna. Nincs jobb dolgom, itt ülök a villamoson, gyorsan feladok egy képeslapot; olvasom leveled, tetszik, hogy ilyen szépen írsz, aláhúzom, elteszem emlékbe; jujj, ez nagyon fontos, hol egy fülke, remélem otthon van, felhívom, van nálam tantusz? Műköröm be a tárcsába, forgat, forgat, forgat, forgat (…) forgat (vidéki szám), és megy csevegés, csacsogás. Itt egy ősi komi, ott egy békebeli lájk.

Kicsit elegem lett a létező valóságok között elvesző emberekből, hogy finoman fogalmazzak. Döntsük el, hogy hol szeretnénk élni. Ha jó az interneteken, akkor a francnak jössz ki az utcára, úgysem új élményekre hajtasz, csak kénytelen vagy néha helyet változtatni valami közelebbről meg nem határozott indokkal. Mondjuk az is kérdés részemről, hogy ha nem gyűjtesz élményt, akkor mi a fenét beszélsz ki, mit osztasz meg orrba-szájba? Mindegy. Érezzétek, nem volt véletlen a hét eleji posztunk, az Edukációs Tartalom és a Társadalmi Nevelés számunkra valóban fontos:


És kérdezed, az egésznek mi köze a Fradihoz?

Hogy pont leszarom, mi történik velük, mi a hőbörgés. A hagyományos csatornákon keresztül elzárták előlem; a hagyományos csatornák fogyasztói visszaszorultak, alig érintkezek velük, az új formák pedig nem érdekelnek, mert közepesen se tartom őket valóságosnak.

Beleragadtam abba, hogy régivágásúan rühellem a Ferencvárost, mert engem még erre tanítottak, és az a világ normális rendje, ha az ember nem fradista (igen, kisbetűvel, melléknév, attól, hogy következetesen naggyal írod, mint a Honvédost, a Magyart, semmivel sem lesz magasztosabb, csak közszemlére teszed, mennyire nem ismered a szavak jelentését).

Tehát. Ha premisszám szerint nem fogadom el valóságnak azt, ami nem az, vagyis egyelőre még annyira rövid életciklust futott be, hogy ne tekintsük annak, akkor megtehetem, hogy pont annyira érdekel az egész, mint érdekelt ezelőtt húsz évvel, vagyis jön a Fradi, meg kell verni, mert az a meccs. Semmi több. Akkor a szomszédtól háromra lakó távoli szomszéd volt az üzengető, a buszmegállóban megveregette fater vállát, figyeld, majd hétvégén, és lesz hahaha, aztán megkoccintjuk. A fejére nem volt zacskó húzva, a zacskón valami rajzzal, a mondatot se szívta vissza pár perccel később, és az sem érdekelte, a közelben szintén buszra várók vihognak-e rajta, pont leszarta a lájkvadászatot, hiszen a szónak akkoriban csak a második fele létezett, ő közölni akart, vagy ahogy akkoriban neveztük: cukkolni (froclizni, csipkelődni, satöbbi).

Régen tényleg jobb volt néhány dolog.


Iványi negyedszer vezet nekünk a Fradi ellen, és érdekes, a negyedik különböző stadionban:

 • 2012.08.24. // FTC – Honvéd 0-2 @ Üllői (g: Tchami, Délczeg)
 • 2013.04.16. // Honvéd – FTC 1-0 @ Bozsik (g: Tchami)
 • 2018.02.04. // FTC – Honvéd 5-2 @ Grupi (g: Eppel 2)
 • 2019.04.27. // Honvéd – FTC @ Hungária

Az összesített mérlegünk egyébként 32 meccs, 13 győzelem, 8 döntetlen, 11 vereség, átlagosan 1,47 pont. Ez pont annyira feles, hogy Janka néni a Szomszédokból már rég eltüntette volna. Nekünk utoljára tavaly szeptemberben, egy újpesti 0-0-án, a Fradinak pedig pár hete Kisvárdán (0-1) fújt utoljára. Lehet, hogy csak nekem érdekes, de a két csapatnak ebben a bajnokságban összesen négy meccset vitt, ami nem sok.


címlapkép: Urbán Tamás/fortepan

“Azt figyeltem meg, mostanában meccsnapra valahogy mindig elromlik az idő” bejegyzéshez 232 hozzászólás

 1. Holender meg sértődöttsége miatt kimaradt a meccs utáni ünneplésből.

   1. De teljesen jogos volt a kiborulása. Az egyik leghajtósabb, legveszélyesebb volt, erre elsőnek őt cserélik le. Nem volt lapja, nem volt sérülés. Ráadásul a gólkirályi címért is megy. Akkor meg minek cserélik le….

    1. Mert Májert beküldte védekezni a középpályára.. Ez volt az edző döntése és ezt tudomásul kell vennie. Supkára nem lehet panasza, mert az egész szezonban élvezte a bizalmát és a svájci szerződéséhez ez is nagyban hozzájárult..

    2. nagyon rosszul játszott Holender, nem kéne ajnározni állandóan..
     nemcsak a kihagyott helyzetek, az elcseszett szabadrúgás, az eltotojázott passzok miatt.. Ilyen viselkedést még világklasszisok sem engedhetnek meg maguknak… ő meg Magyarországon sem klasszis egyelőre. Ahhoz 2-3 standard jó idény kell.

     1. Arról nem is beszélve, h 3 bajnoki meccs és a kupadöntő van hátra, utána lehet, h soha többé nem látjuk Honvéd mezben, ha bejön neki a külföld, akkor azért, ha nem, akkor szerintem a Fradi/Vidi kettős várja itthon fejedelmi fizuval.

    3. Nem érdekes, hogy jogos volt-e, azért cserélte le mert így döntött az edző. Egyébként meg látni lehetett hogy ma reggelig sem rúg gólt. Jobb helyeken ilyenkor bünti..

       1. Na ez az.. hasznosan játszott. Májer nullát produkált. Ezért megérte.. Csak azért ne cseréljünk, mert az divat.

        1. Vagy azért, hogy egy fiatalnak adjak egy lökést egy ilyen meccsbe történő beszállással.. és valljuk be őszintén, ha a két csatárunk közül ma választani kell akkor Danilót hagyjuk fent nem? Milunkak több jó agresszív megmozdulása is volt, jól védekezett az első sorban. Az, hogy előre nem volt lehetősége a csapat visszaállt játéka miatt volt szerintem, Daninak sem volt momentuma sem már ekkor. Akkor sem kell így viselkedni. Svájcban lesz még ennél keményebb dolga is..

  1. Bánhatja.. Ebből látszik, hogy még nem akkora sportember, van hova fejlődnie, remélem meg is teszi. Példát vehet Lovreszről, aki hosszú mellőzés után sem a sértődöttséget, hanem a küzdést választotta.

    1. Tudom, de a pályafutása vége még messze és még tehet sokkal többet ezért a sportért😉

 2. A szezon legjobb teljesítményével bajnokVERÉS! Erre lehet építeni a kupadöntőben is! Szép volt Fiúk!

 3. Supka nagyot ment, a Fradi nem volt tűzben, de taktikailag másodszor is felülmúlta a Fradit tavasszal.
  Szerencsére most pár helyzetet is belőttünk, ez pozitív.

  Danilo játéka sokkal jobb, ha kiszolgálásra törekszik, nagyon okosan, hasznosan játszik az utóbbi meccseken – hiányozni fog, ha megy nyáron :(
  Holender jól küzdött, de azért a technikai hiányosságok mindig kijönnek nála ilyen meccseken. Nehéz dolga lesz így Svájcban érvényesülni csatárként… talán szélső védőként lesz lehetősége szerintem.
  Hatira ma végre formában volt, én írtam múlt héten, hogy még ne cinkeljétek, mert neki idő kell.. Kihagyott sokat.
  Bamba dettó!! Ma nagyon jó volt! MIért nem játszott eddig??
  Kamber volt a legjobbunk.
  Batik hibázott két nagyot, sajnos.
  Kálnoki sokat szerelt, de volt két bizonytalansága.
  Uzoma legjobb meccse volt eddig, de úgy hibázta el a második félidei helyzetét, mint egy amatőr játékos.
  Heffler hasznos volt, de azért nagyon hiányzik nála már a sebesség és a lendület. Mezghrani nagyon kell jobb oldalunkra…
  Nagy ma jól játszott ismét, egy-két rossz passzal.

  Májer 15 perc… 0 labdaérintés.. :( Ügyes srác, szerintem technikásabb Holendernél (bár lassabb is), de bátrabbá kell még válnia. Supka szokatlanul bátran cserélte be.
  Szendrei megint nagyon tetszett…

  Ez egy hasznos győzelem volt, maradt egy kis esély a 3-4. helyre..

 4. Ilyen játékkal meglehet a kupa is csak a helyzet kihasználáson kell javîtani.Agyonverhettük volna ezt a zsoldos csapatot simán…

 5. Pár szóban a mérkőzésről :
  Egy negyedgőzzel játszó nagyképű fradit sikerült végre legyűrni nagyon jó játékkal.
  Jól működött a taktika , elszántak voltak a játékosok.Ilyenkor az eredmény már másodlagos mert a szurkoló elégedett.

  A játékosokról :
  Gróf – Ma átlagosat nyújtott, hiányoznak a gyilkos bravúrok az utóbbi meccseken.
  Heffler – Több kisebb hiba,rossz beadás de szívvel-lélekkel végigrohanta a meccset
  Batik – Mindkét gólt róla kaptuk.Ez ma nem az ő meccse volt…
  Kamber – Irgalmat nem adott senkinek.Idős kora ellenére sok nagyobb sprintet is kivágott, nem tudták ma átjátszani.
  Kálnoki – Átlagos teljesítmény, jó szerelésekkel és több kisebb hibával.
  Uzoma – Nagyon jól találta meg a lukakat (biztos a taktika része volt!)
  Hátul amit lehetett eltakarított, elől pedig sokszor az alapvonalig leküzdötte magát.Szerintem szuper volt ma.
  Nagy Geri – Sokat rohangált, sok területet felfalt de ezenkívül semmi különös.
  Bamba – sokan nem kamázzák. Én csípem a Fekete Halált, mert kell egy kemény favágó középre. Ma higgadtabb volt, lapot sem kapott.Statisztikáját meg kell nézni mert RENGETEGET szerelt és a megszerzett labdákat nem szórta el hanem emberhez közvetítette.
  Ben Hatira – 2 gyönyörű gól, sok szép csel és mozdulat de megvannak a bosszantó hibák az utolsó előtti pillanatokban.
  Danilo – Nagyon hasznos amióta nem önzőzik.Lehet kevesebbet érkezik, de kiszolgál mindenkit.Szerintem ma is nagyon hasznosat játszott !
  Holender – Ma is picit öncélú volt.Lecserélésekor nem ült fel a többiekhez hanem hadonászva mérgesen bevonult az öltözőbe. Nem szabad ilyet…

  A cserék :
  Májer – Bátran oda-oda lépkedett ezeknek a nagyképű senkiháziaknak.
  Javarészt védekezőfeladata volt, helyzetbe nem hozták.
  Szendrei – Jól szállt be de egyszer nagyon csúnyán megetették amiből létszámfölénybe került a fagyi.A téli edzőmeccseken is probléma volt már hogy nem elég kemény a kaputól 30 méterre. Oda kell lépni, naa.
  3. cserénk nem volt.Legközelebb a szokásos csatárcserekor a 97. percben kérném nem Tischlert behozni hanem Cipf Dominiket.

  Illik gratulálni a bajnoknak is ! Tehát gratulálok a sok összevásárolt és SzoliPali által alattomos duruzsolással , piszkos agymosással odavitt játékosokhoz. Nem mentek rossz helyre adóforintjaim.
  Remélem az életben nem fogja telebeszélni a fejét senkinek a csapatunkból….
  CSAK

  1. Annyit játszottak amennyit hagytunk nekik! Ne degradáld már le a győzelmünket, azzal holnapig várhattál volna. Több elemzést ma nem szertnék olvasni, holnap reggelig csak örülnék, ha lehet, ezer éve nem volt ilyen jó érzésem!!

  2. En is gratulalok a zsoldosoknak, akik sajnos szo szerint a “mieink”, bar a fasz se kerte. :)
   (Illik es hat uriemberek vagyunk.)

  3. Lassie, továbbra is hibátlan Mesterséges Futball-intelligenciával hozod a már megszokottat!!! Classics, Top on the floor! 😎

   1. Dehogy, tudod: hiszen Mi a 15 millió fradista országa vagyunk!!!

 6. Kezdő: Gróf – Batik, Kamber, Kálnoki-Kis – Heffler, Bamba, Nagy G., Ben-Hatira, Uzoma – Holender, Danilo.
  Pad: Horváth A., Lovric, Kukoc, Szendrei, Májer, Banó-Szabó, Tischler.

 7. Filip, hülye voltál. Gondold át, kérj bocsánatot, buksisimi, aztán menjünk tovább.

   1. Dühöngött, amiért lecserélték, nem is ült le a kispadra, hanem egyenesen bement az öltözőbe.

  1. A reakcióból úgy láttam mintha tudna már valamit és rá nézve ez pozitív..

  2. Nem tudom, hogy ki volt az ürge, aki mellette ült, de nagyon határozottan átvette a szót, amikor az edzőkérdés előjött. :)

 8. Latabár! Nem tudod, mi történt Daniloval? Mostanában kevésbé önző, és zseniális passzai vannak. Esetleg beszélt vele valaki?
  Más: ezt a felállást nem lehetne megtartani, hogy Supi kidolgozza a taktikát, Híres pedig levezényli? Működni látszik. Mintha a játékosok jobban tudnák pályára vinni a kért dolgokat. Pl. Uzoma mai befutásai mélységbe, vagy ahogy Májer beszállt a meccsbe (mint aki vért ivott). Lehet hogy Danilo megváltozása is ezen múlott?

  1. Híres a vezénylõmester :D
   Inkább arról lehet szó, h a csapat kezd összeérni. Nálunk úgy dobták össze a játékosokat a nyár óta…
   Gazdag / Hatira összehasonlítás érdekes. Gazdag mezõnyben sokkal aktívabb, többet fut, ütközik – de ma látszott, hogy mennyivel fontosabb, h egy játèkos a végén legyen pontos..
   Ha Gazdag a jövõben így fejezné be az akciòkat, utolsó passzokat..

  2. A tegnapi taktikához annyi köze volt Híresnek, hogy kapott egy A4-est a különböző meccsszitukra, amit be kellett tartania. A tegnapi győzelem Supkán, Hatirán, Danilon, Holenderen és a csapat harcos hozzáállásán múlt. (meg persze a Fradin)

 9. Ijesztően sok a fradista körülöttem, ez azért lejött a gólnál. :D :D :D

  1. Én is hittem ezt pár emberre,de azok aztán végül,mint kiderült Kispest szurkolók voltak(nem haccacáréztak a gólunkál,ezért voltak gyanúsak,de a meccs végén tapsoltak a mi játékosainknak és a Kispestről,kupadöntőről beszélgettek.
   Melyik részen ültél?

   1. A1-5 oldal. Körülöttünk a fele fradis volt, még kis gyerekekkel is voltak. Nem volt gond velük, páran örültek a fradi góloknál, sokan pedig nem a mi találatainknál. A harmadik gólnál mondtam is az egyik 4 fős, láthatóan frusztrált társaságnak, hogy szerezzenek egy jobb kapust, csak ne Grófot.

 10. Filip megsértődött a lecserélésén. Baszki Filip gólokat rúghattál volna, plusz pár hét múlva lelépsz, hadd játszon már az, aki jövőre is itt lesz!

  1. Amekkorát ment a 3. gólunk előtt… ma őt NEM kellett volna lekapni!

 11. Na erről van szóóó!!! Sajnos a két meccsre szóló 0:3, 2:1 tippemet így buktam ( és a söröket is vele..😉) , De bánja kánya!! Micsoda este😉😎😀👍🏻

  1. Meg is ijedtem kicsit kettőegynél, hogy fizethetek… 😂😂😂 Baszki tényleg azt hittem bejon mindkét tipped. De ‘bánja kánya’ ! Felcsúton pótolhatod, ha eltalalod. 😊 Na?!

 12. Jobb ellenfelet sajnos nem sikerült találni a kupadöntõre való felkészülésünkben, de mindegy, ma estére ez is megtette.

  1. Valaki ellen Ben -nek is formába kell lendülnie! Jó felkészülés volt a fidi elleni kupadöntőre ;D

 13. Amiket Hatira berúgott, olyanokat szoktak egyesek, a kapusba vagy mellé lőni.

   1. Valami derengett, bár nem tudom eldönteni, hogy mi voltunk ilyen jók vagy a ződek ilyen gyengék.😀

    1. Szerintem a kettő együtt.
     A zöldek szerencsére fejben nem voltak ott (bár ez a kalendáriumokban nem fog szóba kerülni), mi pedig felszívtuk magunkat. Ebből jött ki, hogy a kezdeti döcögés után egyértelmű volt, hogy az történik a pályán, amit mi szeretnénk. A szerencsére sem panaszkodhatunk, mert általában aki ennyi ziccert kihagy, azt könnyen bünteti a sors, de itt mindannyiszor sikerült újra előnyt szerezni és ami fontos, megtartani.
     Dicséret a csapatnak, hogy kihasználta a kínálkozó lehetőséget! A végén legalább így két elégedett csapat volt a pályán! :D

 14. Az mekkora házmester tempó volt, ahogy néztétek és vamzeroltátok, hogy ki a fradista a lelátón. Amikor 3 bohóc a Puskás Armyból feljött majd fél perc múlva csalódottan távozott, hogy kevesek ehhez.

 15. Gyulánk szerintem most az egész filmarchívumot letudja🤣? Sajnálhatja egész jó kis meccs volt.

  1. Ez a félkegyelmű dibusz is csak azért válogatott, mert fratyista. A rossz magyar első osztályban is legalább három nála jobb-tehetségesebb-jobb formában lévő kapus van.

 16. Szerintem az döntött, hogy Supka magasabbról jobban átlátta a pályát. 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.