Hemi-o-meter 2019.08.

Inkább Hemi.

Két napja kérdeztük meg tőletek először, hogy mennyire Hemi a helyzet?, és most jött el a pillanat, hogy eláruljuk, mégis, mennyire.

Előzetesen pár apróság:

 • a poszt publikálásáig 596 szavazat érkezett;
 • ebből adattisztítás után maradt 526;
 • az 526 válasz mellé egy-egy véletlenszámot rendeltünk 0 és 1 között,
 • majd generáltunk egy 0 és 0,5 közötti véletlen számot (0,212), és
 • azokat az válaszokat, amelyek a 0 és 0,5 közötti véletlen számnál nagyobb hozzárendelt véletlen értékkel rendelkeztek (404 darab) egyszerűen elátlagoltuk.

Mivel az elemszám kellően nagy, ezzel az eljárással és az adattisztítással azt értük el, hogy a szükségtelen trollkodások, az egymást követő ismételt szavazások nem, vagy alig befolyásolják érdemben a végeredményt.

A Hemi-o-meter 2019 augusztusi állása tehát:

6,17

Vagy normalizálva (mivel 1 és 10 között szavazhattatok, tehát a 0 nincs benne):

6,78

Utóbbi jelentősen az 5-ös középérték felett található, de nem éri el a 7,5-öt, vagyis jelenleg inkább Hemi a helyzet, inkább visszasírják a válaszolók az Öreget.


A szokásos átláthatósági rész: itt van az összes válasz.

A válaszok megoszlása az adattisztítás és a randomizálás előtt
Idősoros mozgóátlag a beérkező válaszok alapján

“Hemi-o-meter 2019.08.” bejegyzéshez 73 hozzászólás

 1. Mondhatnánk, hogy eléggé felHemült az idő, de ezt még leírni is szégyellem. :D

  1. Micsoda csapatok voltak…Szeged, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Ma meg: Mezőkövesd, felcsút, Kisvárda.

    1. A nap hozzászólása címet még nem javasolnám, de csak azért, mert még messze van a naplemente.

 2. “Kedves Szurkoló!
  Az egyidejű jegyigénylők kiemelkedően magas száma miatt a rendszer a megkezdett tranzakciók gyors kiszolgálása érdekében korlátozza a tényleges jegyvásárlási folyamatba beléptetett felhasználók számát.
  Ön most, több vásárolni szándékozó társával együtt, a várakozók felületén van, ahonnan a rendszer folyamatosan, véletlenszerűen engedi át a tényleges jegyvásárlási folyamatba a belépőket.
  Amennyiben elhagyja a várakozó felületet, ismételten be kell lépnie, hogy a rendszer ismételten figyelembe vegye Önt a tényleges jegyvásárlási folyamatba történő beengedéshez.”

  Ezt írja ki a jegy.mlsz.hu. Megnyitották az utolsó szektort.
  Beszarok, ilyen sem volt még, dömping van a jegyekért, bmeg, ha ez így megy tovább (kikapunk most is), kicsi lesz a Hungária. Soha nem sejtettem, hogy 4 zsinórvereség kell ilyen nézőszám boom-hoz. :)))

 3. Nagyon vegyes érzéseim voltak, amikor elment az öreg, de azért ez a mélyrepülés nagy részben köszönhető neki is, elvégre az ő regnálása alatt távozott Baráth, Eppel, Lanza, Bobál, Botka, Prosser, Koszta, Holender, Gróf, nagy részük ráadásul ingyen.

  Sajnos azt a csapatot, amit az új tulajok átvettek, rengeteg helyen kellett volna befoltozni, ami tény, hogy inkább nem sikerült, mint igen. Ugyanakkor az elérhető magyarok köre rendkívül behatárolt, csak az akadémiára építeni elég lutri, a kipróbáltabb magyarok nagy részétől eleve falnak mentek volna a szurkolók (lásd a Feczesin, Priskin, Gosztonyi féle híreket követő felháborodást), a külföldiek totál zsákbamacskák. Lefko nagyon ígéretesnek tűnt, hatalmas pech a sérülése, Tujvel korrekt vészterv, ahogy Mézga sérülése után King is az. Lanza jó húzás, úgy tűnik Kesztyűs is rendben van, pedigré alapján az albán is nagy húzás lehet, Moutari jó játékos, csak nincs igazán posztja nálunk, Niba is ígéretes. Kulacs, Moretti és Egerszegi eddig eléggé WTF, de amúgy pont elférnek tartaléknak. Az is tetszik, hogy láthatóan próbálnak reagálni a felszínre kerülő problémákra, lásd Aliji, Tujvel vagy King, és Sannino is billeg, ha nem tudja összekapni a csapatot, akkor mehet Isten hírével.

  A kommunikációban is láthatóak ígéretes dolgok, vannak igényes és profi PR-fogásaink, remélem a fejlődés üteme megmarad, és a maradék hibák is ki lesznek javítva.

  Én azt gondolom, hogy túl sok lukat örököltek meg, ezek egy részét elkezdték betömni, nyilván van egy hibaszázalék, amivel dolgoznak, de az még egész vállalható. Az út elején járnak, középtávon javulni fog ez.

  Abban biztos vagyok, hogy ha marad Hemi nem jön olyan kapus, aki stabilan kezdő volt az izraeli első osztályban, nem jön vissza Lanza, nem veszünk pénzért védőt a szlovák első osztályból, nem tudjuk elhozni a holtszezon egyik legjobb szabadon igazolható játékosát, Moutarit, pláne nem hozunk harmadik (darabszámra, nem erősorrendre), albán válogatott balhátvédet.

  Szerintem a mostani helyzetünkért nagy részben a Papa is felelős, úgyhogy én eddig annyira nem sírom vissza, maximum a szórakoztató faktort…

  1. Így van, az öregnek is vastagon benne van a felelőssége ebben a mostani helyzetben is, nem véletlenül árulta már évek óta a klubot, tudta ő, hogy vele még egyszer bajnokok soha az életben nem leszünk. De amúgy bele se merek gondolni, hogy a bajnoki címmel is mennyi pénzt tehetett zsebre… :/ Szerintem sokan itt egy élet alatt nem keresünk annyit, amennyit ő ez alatt a 12 év alatt a Kispestnél. :)
   Az új tulajokkal is majd’ 2 évig húzta az adásvételt, szegények alig tudták összekaparni a vételár összegét, mert gondolom annyira Hakapeszi volt az öreg velük is, és igyekezett mindig felfelé tornászni a végösszeget, a régi “jó” szokása szerint. :/

   Én összességében örülök neki, hogy eltűnt végre, még így is, hogy most nem megy jól a csapatnak, mindenképpen szükség volt erre a megtisztulásra a klubnál. Bár azt is látni, hogy az új tulajoknak nem egy fociklubot kellett volna megvenniük, hanem inkább valamilyen marketing vagy kommunikációs céget, azzal lehet többre mentek volna. Na de most már így alakultak a dolgok, én azért próbálok bízni bennük, csak alkotnak majd valami jót hosszabb távon is, bár az eddigi dolgaik nem igazán adnak nagy optimizmusra okot.
   Én is csak a szórakoztató faktorát sírom vissza az öregnek, jókat lehetett rajta mosolyogni, de mást nem.

  2. szóról, szóra…köszi, h nem kellett újra leírnom.
   ( Hemi-o-meter b+………:D és a “többségnek hiányzik” a vén kamugép, aki a gyerekein kívül bárkit/bármit eladott… :DD )

  3. Szerintem a mélyrepülés nem annak köszönhető, hogy bárki is távozik – Baráth, Eppel, Holender kinőtt bennünket, tovább kellett állniuk. A mélyrepülés azért következik be, ha nem tudjuk őket pótolni megfelelő emberrel.

    1. Ha!.valóban 1-1,5 éve sejtették az Öreggel az új vezíreken keresztül, hogy ” lassan tiplizned kell Tata! “, akkor Te mit tettél volna az Öreg helyében?! Toltad volna még a lóvét egy olyan dologba, amiből tiszta sor, hogy annyival többet úgysem fogsz kapni érte.
     Semmit nem tett Hemi, spontán / az általa már ismert okok miatr / hagyta boldogulni azokat, akik nem a Honvédban látták a jövőt!
     Nem tette ezt másképp az új tulaj sem Gróffal..

  4. Talán, ha Supkát és a Tóth Ivánt nem küldik el, akkor jobb lehetne a helyzet! A Sannino nagy talány.

  5. Vettünk pénzért védőt?
   Ápdét: feltúrtam az internetet, de baromira nem találom, hogy kit vettünk szlovák csapattól pénzért. (Niba ingyen jött.) Nem keversz valamit a ződekkel?

   1. Nekem úgy rémlik, hogy Nibát ki kellett vásárolni, ha nem, akkor ezért elnézést, a mondanivalómon nem sokat változtat.

    Az nyilvánvaló, hogy fizetőképességben nagy szintet léptünk, azért is jönnek játékosok a Maccabiból vagy a Dinamo Bucharestből, arra sem emlékszem mikor igazoltunk úgy játékost más NB1-es csapatból, hogy az a kezdőből érkezett és nem épp leselejtezték, de Sannino is az utolsó 30 év legjegyzettebb (és itt senki ne vonjon egyenlőségjelet azzal, hogy legjobb képességű) edzője nálunk.

    Az más kérdés, hogy jelenleg a Fradi meg a Vidi van olyan (pénzügyi) szinten, hogy olyan játékosokat tudnak igazolni, akik szinte biztos, hogy beválnak, mi a teljes zsákbamacskából léptünk egy szintet felfelé, amiben még mindig benne van, hogy XY bukta lesz, de eddig az igazolásaink biztatóak

    Szerinte inkább az örökölt alapanyag, ami egy-két játékos (Nagy G., Gazdi, Batik, Mézga, és jó indulattal N’Gog, Kamber, Ben-Hatira) kivételével elég harmatos, azaz az átvett csapatból nincs egy kezdőcsapatra való minőségi játékosunk, ráadásul Ben-Hatirával rendszeresen mentális problémák vannak, Batik fejben egy Benjamin-klón, bármikor elcuppanhat nála valami, és akkor a béka segge alá zuhan fejben a játéka, Mézga rengeteget sérült, Kamber szívem szerelme, de a kor neki se tesz túl sok szívességet és akkor a többi átvett játékosról jobb is, ha nem beszélünk.

    Mindemellett nyilván nem lettünk az új Vidi/Fradi, hogy ha kidől a kezdőkapus, a kezdő jobbhátvéd, vagy ha nem válik be az új csatár, akit a Shakhtarból hozunk el, vagy csak nem szimpi az edzőnek az előző évi gólkirály, akkor nem lesz másnapra új hasonló fizetésű igazolásunk a helyükre.

    1. Én ezt egyáltalán nem így látom. Eddig egyetlen büdös buznyákot sem fizettünk senkiért. Lanza is csak kötelező opciós, de az is szezon végén. Tehát a fizetőképesség pontosan ott található, mint a Öreg idején, vagy még ott sem, mert forrásokat nem jelentettek be azóta, nincs szponzor, nincs semmi érdemleges infó. Vannak ingyen kukázott játékosok, akik eddig is voltak. Majd meglátjuk, hogy év végén marad-e még pénz, mert ígéret tuti, hogy van a lóvéra, csak maga a lóvé nem látszik még, csak hogy számítanak rá.

     1. Az öreg alatt nem hoztunk el top szabadügynököt (Moutari), nem tudtunk befutott akadémistát többéves szerződéssel magunkhoz kötni (Gazdag), és lehet, hogy Dani sem marad itt sokáig, de legalább tuti nem ingyen megy, mint a Hemi éra alatt nagyjából mindenki. A Hemi éra alatt nem tudtunk nálunk nevesebb csapatokban, bajnokságokban (ténylegesen) játszó játékosokat elhozni (Aliji-Dinamo B., Lefkovics-Hapoel, Niba-Nyitra), illetve azokat a játékosokat, akiket nem tudtunk megtartani (Lanza, King – könyörgöm, neki az újonc MTK kínált jobb feltételeket…, talán Bobál D.) most vissza tudjuk hozni, nem tudtunk jegyzett edzőt hozni (Sanninonak masszív Serie B-s, némi Serie A-s tapasztalata van).

      Amit Soma ír, azzal egyetértek, komoly bajnak látszik, hogy se Mendelényinek, se Bozónak nem sok köze van a futballhoz, gondolom hallgatnak a tanácsadókra, ami egyfelől eleve mindig veszélyes, másfelől a koncepció se látszik különösebben, úgyhogy most sem fenékig tejfel minden, sőt…

      És én nem azt mondom, hogy az igazolások jók, vagy hogy hasra kell esni az új tulajoktól, csak azt, hogy úgy tűnik, hogy a ‘kukázásnál’ eggyel magasabb kategóriájú kukából halászunk. A több pénzből is lehet csupa baromságot csinálni, ez nem vitás, de nagyobb eséllyel futnak be vállalhatóbb játékosok, mint az eggyel olcsóbb körből, az viszont abszolút látszik, hogy az évi 2-3 kulcsember távozása azzal, hogy nem nagyon jött meghatározó játékos az elmúlt 2-3 évben a helyükre (egyedül Batikkal sikerült jót húzni, de rá is csak azért volt esélyünk, mert a sorozatos sérülései és a fejbeli problémái miatt elég rizikós volt), az nagyon meglátszik a kereten

      1. Talán kicsit több pénzzel, de kevesebb ésszel igazolunk most, ezt talán ok., de Niba, King, Moretti, Egerszegi, Kulacs, Kesztyűs, Aliji NB2-es minőségű játékosos, látszik az eddigi teljesítményünkön.

    2. Azért a mag, a lélek tovabbra is a tavalyi alapcsapat, és az igazolasoknal a koncepciotlansag azért itt-ott atütött.. (rakas középsö ember, Lanzafame és Kulacs egy posztra, stb)

     1. Mondom, szokásos kukázás, csak most nem az öreg mondja meg a fizut és nem ő vési alá a szerződést. :)

  6. Egyetértek.
   És ha már boncolgatjuk, van még egy szegmens: mivel bevallottan min. 2 éve zajlott az adás-vétel, az némileg megmagyarázza, miért nem épült tovább teljes erőbedobással, ill. amortizálódott le a bajnokcsapat. Tulajdonképpen ahhoz képest még egész lelkiismeretesen csinálta (jó, lehet, hogy ez erős :)), pedig tudta, nemsokára köze nem lesz ehhez az egészhez.
   Egy másik: Talán Hemi is látta, hogy valahol ő is a fejlődés gátja. Amíg ő volt itt, nem jöttek szponzorok, nem nyíltak meg extra pénzcsatornák (csak a nagy közös). Ez persze nem tőle függő jelenség volt, hanem az extrém körülményeké. Vagyis amikor lemondott a klubról, talán egy kicsit a Kispest érdekében is tette. Legalábbis szeretném hinni. (Mivel nosztalgikusan gondolok rá. Amikor itt volt, akkor sem illettem soha egy rossz szóval. Vagy mégis? :))

 4. Én azért úgy fogalmaznék, hogy végre megszabadultunk az öregtöl.

  1. Fogalmazhatnál úgy is: vajon mikor szabadulunk már meg ezektől?

 5. Úgy tűnik a megtelt tábla kinn van a vendégszektoron. Nem rajtunk fog múlni a jó szereplés.

   1. A hazaiba vehetsz, ha tudsz szépen viselkedni. :) Bundzsák B2-ben szerintem van már pár honvédos.

    1. Cimborámnak van egy Vasas meze, azt mondta szerezzek én is egyet és menjünk abban, akkor talán csak szimplán hülyének néz minket mindenki, de legalább nem vernek meg. :)

     1. Esetleg a barátnőd/feleséged lila felsőjét is magadra veheted, az tuti siker lenne.

      1. Mondjuk jobb mellem van, mint pár meccsre járó hölgynek, eső esetén lehet kapnék pár pontot a vizespóló versenyen. Akkor én legalább biztos nem távoznék pont nélkül.

       1. Ne “személyeskedj” és ne szólj be a nőknek,mert mindjárt itt lesz Gábor(illetve Andrea)aki “leoszt” és kitörölteti a kommentedet. :)

        1. Minden tiszteletem a nőké, ha már nagyon nem bírom a meccset nézni, akkor inkább a lelátót szoktam figyelni, szerencsére van mit. :D

         1. Na,így hogy kicsit korrigáltad,talán nem fog betalálni. :)

          1. Engem nem bánt, tudja hogy szimpatizálok a férjével. :) Banó-Szabó barátnője pedig szerencsére még nem jelent meg a blog környékén. :D

 6. Hemit – kellö tavolsagbol – néhanyan szerettük, mint személyiséget. Ha nem is ment a csapatnak, rajta lehetett röhögni egyet, néha voltak jo meglatasai a magyar focirol, meg olykor odamert mondani az MLSZnek is (feljebb mar ne ment),plusz sokunkhoz hasonloan szenvedélyteljes reménytelenséggel vizslatta a fiatalokat, hogy vajon mikor jön a “NAGY HAL”, az uj Puskas, Détari..
  Persze, hogy hianyzik, mint személyiség!

  Néhanyan nyakaba varrjatok egy-két jatékos elvesztését: Barath, Holender, Bobal lejaro szerzödésü jatékosok voltak, menni akartak külföldre, Grof ugyanugy mar az uj tulajok alatt lécelt, Eppelért örültünk, hogy legalabb pénzt kaptunk.
  Hemi sokszor elmondta, hogy a pénztarcaja eddig ért..

  Az uj tulajok egy-két hibas döntéstöl eltekintve jofejek, de ha igazan eredményes klubot akarnak, nem uszhatjak meg, hogy valoban a klubra is fokuszaljanak napi szinten.

  (tulajoknak és ügyvezetöknek sokszor eltérnek egy-egy döntésnél az érdekeik, ezért szoros kapcsolatuk kellene)

  Annyit azért megjegyeznék, hogy abban szinte biztos vagyok, hogy annyi pénzböl, amit a Vidi Fradi kap mar 10 éve, Hemi BLbe juttatott volna mar minket.

  1. Figyelj! Ha azt mondom, hogy Neked elment az eszed, akkor megsértődsz?! A vén lótolvaj, miután kivéreztett minket, tiplit vett. Hidd el.

   1. Azért egyelőre a mostani tulajok is véreztetnek, talán még a seb is nagyobb, mondom ezt úgy, hogy én tudtam, hogy Hemi is nagyon alap hangon működtette a klubbot.

  2. Az utolsó mondathoz: Ha akart volna igen, mert nem csinálta rosszul és a végére tényleg tudta amit egy tulajnak tudni kell, csak én azt érzem, ha kapott volna annyit mint a Fradi, Vidi, akkor többet vett volna ki, és a csapatot nagyjából ugyan ilyen szinten tartotta volna.

   Az más kérdés, hogy a mostani tulajok még rosszabb csapatot csináltak mint Hemi, Lanza-n és Robi kapuson kívül NB2-es játékosokat igazoltak, és csodálkozunk, hogy nulla pontunk van.

  3. Az utolsó mondatod helyett inkább úgy fogalmaznék, hogy ha állami beavatkozás/kézivezérlés nélkül zajlana az NB1, és a tudatos gazdálkodáson és építkezésen múlana egy csapat sikere, akkor többszörös bajnok lett volna nálunk.

   Sajnos ebben a hendikepes mezőnyben kicsit hátrakötözött kézzel küldtek ki minket boxolni minden évben, ebbe elég hamar belefásult az öreg. Azért amúgy sose kárhoztattam, hogy nem költött többet, mint amije volt, viszont az nagyon fájt, hogy elég fafejű volt, és néha a saját elvei inkább csak korlátozták a csapatot.

   Ami legjobban fáj, hogy a saját nevelésűeknél se volt hajlandó kinyitni a pénztárcát és akár csak az NB1-es szinten versenyképes fizut kínálni neki. Érzésem szerint nagy részben ez és az ebből eredő jövőkép nélküliség vezetett oda, hogy nem voltak motiváltak a játékosaink a maradásban. A fizetési sapka addig hasznos, amíg azt a teljes keretet illetően nézzük, mert Lanza fizuájért hiába hoznánk 3-4 másik játékost, a minőséget nem pótolja a mennyiség és ez az Istennek nem ment át a fején.

   1. Nem. Andrea borítását várhatjuk itt nemsokára..:( Ha tartja az ígéretét

     1. Már ez a lebegtetős szakma is qrvára nem egyszerű!
      Hofi mondta anno, hogy a rendszerváltás óta az Ő szakmája is nehezebb lett. Régen, ha kitalált egy poént, azt hetekig mondhatta. Ma, ha megnézi az esti híradót, mire beér a színházba, már nem aktuális, amit a hírműsorban hallott!
      Na. Valahogy így van ez most nálunk is..
      Néhányan jönnének, néhányan menni fognak. De, gondolom, ezzel a világon semmi újat nem mondtam.
      Várom, a téi átigazolási szezont..
      …hátha akkor valóban / hogy egy klasszikust idézzek / ” lesz pénz sz.rásig” !

    1. 😅
     Sajnállak! Ahol egészséges férfiaknál gyermeknemzést szolgáló anyag gyűlik össze, ott nálad velem kell beérned! Szörnyű , miket élhetsz át! :( 😅😅😅

    2. Óh megtisztelő névválasztás! Kitüntetve érzem magam, így egy kevéssel gusztus20 után.

    3. Mennek Hong Kongba Tibivel? Vagy már megint Grétivel van a baj? Gazdag eligazol?

 7. Szégyelljétek magatokat, hogy mindenféle trükkökkel próbáljátok manipulálni a közvéleményt Hemi imádat, ill. -nosztalgia kérdéskörben. Méghogy véletlen számok, meg anyámpicsája.

  (Vicc vót, baszd meg!! :)) :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

 8. Ha nem így nézne ki a szavazás eredménye,
  akkor bizonytalanodnék el, hogy Magyarországon vagyok én egyáltalán?
  De így biztos hogy itthon vagyok. Hiszen ez az ország hívta vissza ’94-ben a remdszerváltással megbuktatott komcsikat! Itt nosztalgiáznak sokan a kádári idők Trabantja meg a hétvégi telek pléh-kalyibàja után. Itt van kétharmada annak, akinek van, mert a frankót mondja….
  Nincsenek véletlenek.

  1. Nosztalgia mindig lesz, hiába volt mondjuk egy kor sokkal szarabb, de ha mondjuk akkor ette nagykanállal a nagyéletet valaki, akkor annak az lesz a szép, ez már csak ilyen.

   1. Pont az a lényeg, hogy a kanál is kicsi volt, az adag is, ráadásul langyos… :)
    (Aki akkor nagy kanállal ette, az most nem nosztalgiázik, mert ugyanazt teszi, csak még nagyobbal.)

    1. Igen, csak hiába nagy már a kanál és nagy az adag, ha már olyan korban van az illető, hogy már elég a kicsi kanál, kicsi étel. Bizonyos kor előtt és bizonyos kor után már nem kell akkora kanál és akkor étel, szóval ezért lesznek mindig régi szép idők…, de az nagyon igaz azt a kort nem sírjuk vissza.

  2. Miért, te nem nosztalgiázol állandóan a pl Honvéd- múltban?!
   Abban a történelemben is van igazság, és kib.szott nagy átverés is gazdagon!
   Miért gondolod azt, hogy a te nosztalgiád értelmesebb, racionálisabb, hitelesebb azokénál, akik most ebben a pillanatban ” Hemi után nosztalgiáznak “?!
   Sőt! Tovább megyek! Szerintem a te nosztalgiád nagyobb butaság, hiszen ami 30-40-50 éve volt/törzént, az már nemigazán illik a mába, de ami ma/jelen pillanatban történik, az még formálható..

   1. Ugyanaz a bajnokcsapatok, klasszisjátékosok után nosztalgiázni mint a komcsi rendszer után? Na, erre inkább nem mondok semmit…

    Viszont mivel láthatólag valamiért irritállak, nem állod meg a hozzám szóló kommentjeidben az oktalan kötekedést és személyeskedést, ha kérhetem, ignoráld a személyemet.

     1. Akkor is volt szegénység, csak a rendszer igyekezett leplezni, és persze tagadta. Nem a semmire alakult a SZETA…

    1. Bocsánat, de szavaztam én is! Te az írásoddal közvetve és általánosítva megszólítottad! Tehát, hadd reagálhassak már rá! Köszi!
     A szavazat végeredményét / mivel gondolom nem a szájízed szerint alakult /, burkolt ironiával, cinizmussal kezeled!
     Itt a szavazás Hemiről szól!
     A ” nosztalgia ” az eredmény szerint többségében él irányába, mint részedről a bajnokcsapatok, klasszisjátékosok irányába! Mi ezzel a probléma?! Vagy, ha az egyik / pl részünkről az eredmény / oly’ magyaros, úgy a tiéd miért kell, hogy ” életképesebb ” legyen?!
     Amúgy ki a sz.r beszél itt rajtad kívül a komcsikról?!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.