Gépház a kommentrendszerről

Kicsit sajnálom, hogy a WordPress/Jetpack saját megoldása nem nyerte el a tetszéseteket, ellenben meg is értem, mert néha követhetetlen, hogy melyik szál hova tartozik. Hiába szenvedtünk bele pöttyözött vonalakat, nem lett sokkal egyértelműbb.

Ennek ellenére elmondom, hogy miért szeretem:

 • nincs szerkesztései lehetőség (nektek, mert nekünk van az adminon, hahaa), tehát a leírt szó az, ami le van írva.
 • teljesen anonim, azt írsz be becenévnek és mailcímnek, amit akarsz, vagyis szabad az út a tiszta véleménynek.
 • nincs lájkolás, nincs plusz/mínusz, ha valamivel egyetértesz, akkor vagy leírod, vagy hagyod a fenébe. Ha nem értesz vele egyet, akkor úgyis leírod.
 • gyors, kicsi, saját hosztolású, igaz, mobilon néhány válaszszint után nagyon apró a hasáb, rosszul olvasható.

Persze bőven van kontra is:

 • ahogy írtam, követhetetlenné válnak a szálak.
 • nincs lehetőség hájdolni azokat a felhasználókat, akikre nem vagy kíváncsi.
 • nincs lehetőség igazán a beágyazott tartalmakra, ami egyrészt jó, mert nem lassítja a végtelenségig az oldalt, másrészt nyilván korlátozza a hozzáadott értéket. Mondjuk én tudok élni a végtelen mennyiségű bevágott animgif nélkül.
 • alapból ötvenre van állítva az egyedi szálak megjelenítése, és ha ennél több nulladik szintű komment keletkezik, akkor bizony lapozni kell, ami még átláthatatlanabbá teszi.
 • nem tudom kinyitni a taccs.hu felületét úgy, hogy oda regisztrálhassatok, és számotokra is szerkeszthető legyen a komment, hogy legyen egy felület, ahol értesültök a frissítésekről.

El kell ismernem, a WordPress/Jetpack bármennyire is kényelmes nekem, legalább akkora szenvedés nektek.

Szóval.

Megérett az idő a változtatásra. Ehhez először elmondanám a mi igényeinket, és utána bedobok pár lehetőséget:

 • széleskörű moderálhatóság, amibe beletartozik a ban, az időre tiltás, a feketelista, és hasonlók.
 • felhasználók némítása lehetőség, mert vannak, akik csak adott kommentelőkre kíváncsiak, vagy pont fordítva, pár kommentelőre nem.
 • gyors legyen, mobilon ne zabálja az adatmennyiségeteket. Látom, hogy mennyien használjátok hordozható eszközről, és a magyar mobilnetes csomagok árait látva, nem szeretném, ha a havi keretetek jelentős része elpattanna a blogon. Annyi más érdekes tartalom van még az interneten.
 • átlátható legyen, mindenki érezze, hogy kivel beszélget.
 • az autentikáció lehetőleg ne kérjen új regisztrációt, fogadjon el valami meglévőt (Gmail, Outlook, Twitter, Facebook, Tökömtudja, Milyen, Egyéb, Szabványt).
 • legyen lehetőség név nélkül és/vagy kamuprofillal, eldobható profillal hozzászólni.
 • könnyen kezelhető legyen.

Nos. Nagyjából ezek az igények, és ha jól értelmezem az utóbbi hónapokat, akkor az igények nagy része egybecseng az aktív használók igényével is. Tehát, ezek a lehetőségek lennének, amiket az utóbbi időben találtam, és jónak tűnnek:

 1. Marad a WordPress/Jetpack.
 2. Visszatérünk a Disqusra, ami kvázi szabvány lett Magyarországon, cserébe a havi 90 dolláros(!!!) csomagja tartalmazza mindazt, amit szeretnénk. Mivel ennyit nem ér, a Disqust én szívem szerint csak akkor hoznám vissza,
  1. ha RW-vel meg tudunk egyezni abban (és itt most nagyon szembe megyek az elveimmel) (és nem ott, hogy RW-vel egyeztetni kell, hanem a tartalomgazda dolgában), hogy egyes usereket moderátorokká nevezünk ki. Akár fixen, akár határozott időre, akár rotációs elven, akár a közösség döntése alapján. A lényeg, hogy egy közösen lebeszélt szabályrendszer alapján mi is be tudjunk állni a döntéseik mögé. (Istenem, iszonyatosan rühellek moderálni, és csak részben azért, mert nem hiszek benne.)
  2. ha elkezdjük komolyan venni, beszélgetni bármiről lehet, felőlem akár gyurcsányozni is, pont leszarom, viszont csak akkor írjunk le valamit, ha annak van is közlésértéke, párbeszédre alkalmas.
  3. ha elfogadjuk, a nyilvánvaló trollkodások válasz nélkül maradnak. Ez a személyes heppem, és tartani fogom magam hozzá a végtelenségig. Hiszek a felhasználók edukációjában, hogy a tartalom, valamint a vitaképesség legyen a fő csapásvonal.
 3. Hyvor Talk // érdekes módon egy Srí Lankai-i fejlesztésű kommentmotor, ami nagyon hasonlít a Disqusra. Hátránya, hogy sajnos regisztrációt igényel, ellenben iszonyat menő szolgáltatásai vannak az elérhető árú fizetős csomagjainak. A felület demóját itt találjátok, a funkciólistát itt, ja, és beszél magyarul is.
 4. Commento.io // egy fapados, saját hosztolású felület, ami szintén a Disqusra hajaz. Fizetős, de az ára elfogadható, és ezért egész sok szolgáltatást ad. A felület demóját itt találjátok.

Ezek a lehetőségek merültek fel. Alapvetően a Disqushoz hasonló felületeket érdemes nézegetni, mert úgy tűnik, azt szeretitek a legjobban, és valóban, egészen új jóságokat hoztak a kommentelés műfajába.

Azt szeretném kérni, ha valaki érez magában annyi erőt, hogy megnyomogatná a demókat, akkor tegye meg legyen szíves, és dobjon meg minket a véleményével, valamint, nyissunk társadalmi vitát ebben és csak ebben a posztban arról, hogy milyen felület és megoldások irányába érdemes elindulni. Ha úgy érzed, hogy nem tartozik a nyilvánosságra a véleményed, akkor se tartsd magadban, hanem írd meg akár névtelenül is egy eldobható mailcímről a hanta@taccs.hu címre.

A bemutatott lehetőségeket, ha úgy kívánjátok, beberheljük tesztjelleggel egy-egy posztba, és akkor szélesebb nyilvánosság előtt is tesztelhetőek lennének.

A lényeg azonban nem feltétlen a hogyan, hanem a mit, és a mit fogalma alá bizony nagyon sok érdeket kell szinte egyszerre, egymásnak sokszor ellentmondva bepréselni. A cél egyértelműen a beszélgetés, a vita, az érvek, ellenérvek, hogy a kommentszekció azok számára is olvasható legyen, akik nem szólnak hozzá, azonban kíváncsiak mások véleményére, azonban a tökük tele van azzal, hogy ehhez nem ritkán képtelenek hozzájutni, mert mindenféle egyéb felböfögésekkel van tele a fal.

Nosza, hajrá fiatalok, találjuk ki, hogy mit szeretnénk.

update // ja, majdnem lemaradt, hogy szó sincs az olvasottság hajszolásáról, azzal maximálisan elégedettek lennénk (én biztos) akkor is, ha csak egymásnak, vagy néhányaknak írogatnánk. Sőt, a kommentszám növelése se cél, mert egyáltalán nem biztos, hogy a sok komment egyenlő a több véleménnyel, a több érdekes beszélgetéssel, vitával. Ellenben a sok komment nyilvánvalóan hozz magával egy sor megoldandó problémát, ha fenn szeretnénk tartani egy színvonalat. Nehéz ügy, bsszmg.

“Gépház a kommentrendszerről” bejegyzéshez 139 hozzászólás

 1. Kizárólag érdeklődés miatt kérdezem, hogy amúgy a pluszminuszos kommentértékelés miért szerepel a nem kívánt elemek fölött?

  Amúgy nekem a havi 3-4 kommentemhez bármi megfelel, csak legyen most már valami állandóság. :)

  1. A plusz-mínuszos lájkolgatás azt eredményezi, hogy néhányan a lájkokra vadászva érdemi és saját vélemény helyett népszerűség-növelő véleményeket tegyenek közzé, plusz azokat, akik egyedi véleményt fogalmaznak meg, a mínusz lájkolgatásokkal lehet heccelni-lenyomni, plusz érkezik valakire egy dehonesztáló kifejezés, hogy “te szemétláda Supka-imádó” és akkor a másikat lehet alázgatni azzal, hogy benyomok a kommentre én is pár plusz lájkot – ez pedig durván hozzátesz ahhoz, hogy személyeskedő feszültségek alakuljanak ki.

   A véleménykorridor, Overton-ablak és a politikából megfigyelt hasonló jelenségek miatt eleve a vélemények sokkal gyurmázhatóbb valamik, amiket a többségi hangulattal befolyásolni lehet.

   1. Hogy azért írjak véleményt egy focis blogon nicknévvel, hogy sokan nyomogassanak miatta egy gombot…
    Bevallom, én sohasem gondoltam így a lájkolásra, diszlájkolásra (utóbbit amúgy szerintem még életemben nem alkamaztam), de értem amit írtok.
    Elég elszomorító.

    (amúgy én megvagyok nélkülie, huszadrangú dolog, csak kíváncsi voltam az okára)

   2. Pár másoknak megfelelni akaró miatt ne legyen elérhető egy információ arról, melyiik hozzászólás kavarta kicsit fel a vizet és melyik nem? Nem értek egyet, szerintem legyen + – ;)

    1. Igen, akkor is egyedül voltam, amikor ősszel Szendreit követeltem a csapatba és Sanninot kritizáltam, de akkor is egyedül voltam, amikor 2007-2008-ban leírtam, hogy Diego sokkal nagyobb tehetség, mint Ivancsics és a brazilnak kellene játszania, vagy akkor is, amikor 2011 tavaszán – amikor kórusban szídták a brazilt – leírtam, hogy Danilo nagy tehetség és óriási hülyeség lenne elzavarni.

     Ha jól tudom, tudományos bizonyítékok vannak arról, hogy a többségi véleményt követők általában intellektuálisan alacsonyabb szinten álló emberek. Úgyhogy bocs, de nem igazán esek ettől kétségbe.

     1. Ezek után végképp nem értelek… Akkor mi gondod van a like/dislike rendszerrel, mikor abból általában kiderül, hogy intellektuálisan magasabb szinten állsz?

      1. Én nem ezt irtam.

       De amugy tölem függetlenül, minek a lajk?
       Heccelni masokat, piedesztalra allitani valakit? Miért jo?

       1. Sokkal jobb, mint a “lájk”, “+1”, “adom”, meg hasonszőrű hozzászólások a vélemények után, amik csak a helyet foglalják. Meg engem speciel pont úgy idegesítenek, mint mikor valaki beszélgetés közben a kezeivel mutatja az idézőjelet. :) Én egyébként csak a pozitív pontozással értek egyet, aki dislike-ot nyom, az inkább vegye a fáradságot, és írja le, mivel nem ért egyet az adott hozzászólásnál. Lájkokkal egyébként nem hinném, hogy piedesztálra lehetne állítani bárkit is, heccelni meg csak azt lehet, aki hagyja magát…

        1. Az egész instagram, meg facebook világ a lájkokra épül – kimutathatóan butító hatással bír.

         1. Nem a lájkok butítják az embereket, hanem az, hogy azokra az oldalakra egyáltalán beregisztrálnak. Ott kezdődnek a komoly bajok, a “lájkvadászat” csak ennek folyománya. :) De hát a csapból is az folyik, hogy facebook, instagram, twitter, meg a többi hasonló oldal nélkül nem lehet élni… Jelentem lehet, ráadásul kifejezetten boldogan és nyugodtan. :)

          1. Tegyük hozzá nálunk soha nem lehetett lájkolni posztot. Megosztani lehet, az mindenkinek a saját baja, de itt tuti nem fogsz lájkolni a büdös életben. (Megjegyzem a Twitter kivételével, amibe egy feedet tolunk, minden más ki van kötve az oldalról. Kell a francnak.)
           Engem is idegesít a pluszegyezés, a hüvelykujjas emoji, az írásban lájkolás, egyszerűen nem értem, miért tartják emberek fontosnak, hogy egyetértsenek másokkal, és azt így kifejezzék, netán ha nem értenek egyet vele, akkor legfeljebb két szóban (érdemi válasz nélkül) ne értsenek vele egyet, aka elküldjék a vérbe.
           Azt sem értem, miért fontos, hogy egy troll, vagy egy vélemény ne maradhasson válasz nélkül, miért gondolja bárki azt, hogy az utolsó leírt, beírt szöveg lesz a győztes mondás. A kommentelés kurvára nem ulti, ahol a végén, ha nálad a piros ász (és jó a bemondásod), akkor mindenki fizethet. Tényleg ezt hisszük valóságnak? Annyira, de annyira szánalmasnak tartom valahol.
           Mindegy, ez csak a magánvéleményem.

     2. Tudom, szakmai nagyságodhoz képtelenek vagyunk felemelkedni, minden erőlködésed ellenére, és egyébbként is Supka. És még annyit, mi szeretjük a lájkot, igaz te nem szoktál csak – kapni.

   3. Az első bekezdésed kizárólag néhány kommentelőre igaz. Én azért hadd tartsam fenn annak is a lehetőségét, hogy az egyetértés – egyet nem értés talán szignifikánsan őszinte is lehet.

    Én kifejezetten örülök a like-nak (és a disilike-nak is) mert nem floodolja szét az oldalt és röviden reflektálhatsz bárki véleményére. Ha valaki vadássza az elismerést, akár ily módon is, az +1-ezés nélkül is ezt fogja tenni, nem kell ehhez semmi egyéb.
    (Feljebb írtam, hogy nem fogok kötözködni, akkor ehhez tartom is magam.)

    1. Néhany kommentelö széttudja barmolni az oldalt, én nem tamogatom sem a pozitiv, sem a negativ lajkolast, csak butitja a kommentfolyamot.

 2. Hello everyone!
  Nos átgondolva,
  Disqus nálam nem játszik,
  mert amikor az volt állandóan kéretlen értesítést küldött!!
  Már régen töröltem is emiatt! Nem tudom más járt-e így.🤔
  Tehát a Hyvort maradt alternatívaként, kivéve ha nem bombáz az is kéretlen üzenetekkel!
  Új alternatívaként javaslom a Twitter használatát!!
  Ott is lehet tiltani beszurni stb.
  Kenyere javát megette örök ifjúként már nem akarok új felülettel kiserletezgetni.😎

 3. Csapassuk a Hyvort. Csak ne az a fakó sárga színe legyen, mert attól kifolyik a szemem a fehéren… :D

 4. hyvor

  (senki sem kérdezte, de nem szeretnék adminkodni. Inkább megígérem, hogy nem beszélek csúnyán és próbálok nem kötözködni, még elennyire sem mint eddig)

  1. Személy szerint a Disqust preferálom. Ugyanis egy accounttal rengeteg helyre ad átjárhatóságot. Pl. Kólafocin be lehet azonosítani az innen ismert hozzászólókat (Az ottani véleményekre is kiváncsi vagyok)
   A Disqus nem drága, az alapcsomagja csupán 9 dollár (3rugó havonta) és csak annyival tud kevesebbet a pro csomagnál hogy nincs moderátori lehetőség illetvenem lehet statisztikákat lekérni. Én a másoktól való pénzösszekalapozást pofátlannak tartom.
   Ha valaki üzemeltet egy oldalt akkor vegye tudomásul hogy a “hatalom” mellé költségek is járnak.
   Mi a saját weboldalunkon sosem kértünk pénzt pedig többezer tagunk van. De adományozni lehet (malha.hu).
   Szóval csakis Disqus. Minden más csak sufnituning…

   1. A Disqus nálunk eddig is reklámmentes volt, vagyis pont ugyanaz a csomag, amit említélesz. (vö. más oldalakkal, ahol tele van reklámmal a kommentfelület, pedig az is Disqus) Pont a moderátori funkciók hiánya az, ami miatt ez a csomag nem elég jó sajnos.

 5. amit megtanultam a röpke eveim alatt a következö:
  1. Minnel nagyobb reteghez akarsz eljutni annal kevesebb az esely, hogy a megoldas amit mutatsz, mindenkinek egyforman elfogadhato. (legyen az mernöki megoldas, vagy törvenytervezet, jelen esetben komment szekcio)
  2. Sose akarj masoknak megfelelni!
  3. Ha valami nem felel meg, akar egy szempontodbol is, a követelmenyeidnek, es kompromisszumot kötsz akkor valoszinüleg a felallitott követelmennyel van a hiba.
  4. es ahogy egykori fönköm mondta: complaining about a solution without proposing a better one just whining (ez nagyon hasonlatos Roosevelt mondasahoz “Complaining about a problem without posing a solution is called whining.” de annak mar egy tovabbfejlesztett valtozata)

  Tehat, barmelyiket is valsztajatok majd, fanylagok mindig lesznek, valaki mindig okosabb lesz. :)

  1. “2. Sose akarj masoknak megfelelni!”

   Aha… :D Maguknak írják a blogot is, mi csak idejárunk fanyalogni. :D

 6. Sziasztok, én nem leszek nagyon konstruktív, de ideírom, hogy reprezentatívabb legyen a felmérés: nekem alapvetően mindegy :) A mostani is rendben van. Igyekszem alkalmazkodni a környezethez – de én nem kommentelek sokat. (Ami kizáró lenne, az egy FB-hoz kötött regisztráció, de ez talán nem merült föl.) Jó lenne persze egy olyan megoldás, ami most már hosszabb távon is maradna.

  1. Nyugi, az oldalról szívós munkával ki lett irtva a Facebook teljesen. Legjobb tudomásom szerint már csak a Google Analytics és a Twitter maradt meg, ami nyomkövető-jellegű dolgokat tartalmazhat.

 7. WordPress/Jetpack sajnos nekem sem tetszik. A fent felsoroltakon túl nekem még az is hiányzik, hogy saját kommentre való válaszról kapjak értesítést (lehet hogy van, csak elkerülte a figyelmemet?!). Regisztráció nem probléma, manapság az ember már annyi helyre regisztrált, eggyel több vagy kevesebb…. :)))

  Disqus-ra vagy HT-ra szavaznék.

 8. Engem a mostaniban csak az idegesít, ha sok a komment, akkor egy idő után elkezdi összetömöríteni a kommenteket és hiába kattintgatok, nem lehet normálisan időrendbe rakni őket.

 9. Üdv!

  Mindent köszönök Nektek eddig is, biztos nem egyszerű a helyzet, ha egy-egy kemény témában “elszabadulnak” azok a pöttyös vonalkák mentén a diskurálások…

  Én a magam részéről a Diszkoszt támogatom, támogatnám – természetesen – ha kell, önkéntes mikroadományozással együtt értendő határozott véleményem a témában!

  További szép estét, mert Célunk, CS.A.K. egy van!!!

 10. Az állandóság tényleg jó lenne már. Ha egy ördögi terv szét akarna zilálni egy közösséget, az is valahogy úgy csinálná, ahogy mostanában változtak a fórum körülményei. De értem, hogy itt nem volt ilyen cél, csak a szándékolatlan mellékhatás is nagyon veszélyes.
  A magam részéről igenis jónak tartom a pluszmínuszolást. Lehet vele tömeget képezni egy vélemény mögött, vagy vele szemben, anélkül hogy szétfloodolnánk egy beszélgetést.
  Én nagyon szerettem a disqusban az élő komment frissítést, vagy hogy hívják, amikor a page frissítése nélkül megjönnek az új kommentek. A hyvor tud ilyet, úgy látom.
  Annak is örülnék, ha a fórummotor tudna olyat, hogy színezéssel vagy bárhogy megjelöli azokat a kommenteket, amiket még nem olvastam az utolsó bejelentkezésem óta. De ilyen fícsört még sehol se láttam.
  A disqusnak jó fícsöre volt, hogy ha válaszolt valaki egy kommentemre, arról kaptam levelet.
  Írod hogy más értékes tartalom is van az interneten. Nem értem, miféle más értékes tartalomról beszélsz. Tudnál példát mondani? És mi az az internet? Azt akarod mondani, hogy van élet a csak.taccs.hu-n kívül? :D
  Tetszik az az irány, hogy ha regisztrálsz, akkor kapsz plusz fícsöröket (pluszmínusz, meg levélben értesítés, stb), de ha nem reggelsz, akkor is kommentelhetsz. Mert a vélemény fontos (viszont nem minden betűsorozat vélemény!).
  Jó lenne, ha lehetne felügyelten javítani egy kommentet, mondjuk a javítás kötelezően moderálásra kerülne. Tudom, erőforrás kéne hozzá.
  A hyvornál csak 5 és 35 dolláros változatot látok. 15 dollárosat nem. Nem értem.

  1. A kommentek megmaradnak, azokról mindig készül a saját rendszerünkbe egy anonimizált másolat. A felület lehet, hogy változik néha, azonban az oldalon megjelenített kommentek elérhetőek maradnak.

 11. 🤔 Szerintem – bár ritkábban írok mostanában az oldalra – Hyvor Talk alkalmazást javaslom elsősorban. 👍
  Második alternatíva lehet a Disqus.😉
  🍻

  1. Attól függ. Az elmúlt két év alapján, attól függően, hogy hogyan számolja a “Monthly Pageviews”-t, inkább a 15 dolcsis csomag a reális. Pont azt nézem, hogy mennyire dinamikus a számlázása. Amúgy az utóbbi is sima liba, közösségi adakozásból kényelmesen finanszírozható.
   Egyedül a nyamvadt regisztrációja zavar, hogy nincs gyorslogin Gmaillel/Facebookal/egyéb módon.

   1. akinek fontos ez az egész, annak csak belefér 1 reg…. szerintem nem gond.
    a jelenlegi chat olyan, mint ha Sanyi csinálta volna… :)

    1. Igen. Pont azon rágódok én is hetek óta, amióta rátaláltam és nézegetem, hogy van lehetőség anonim maradni, azonban ha valakinek kell a szerkeszthetőség, a plusz/mínusz, és a többi hülyeség, az talán képes ide is regisztrálni. (Nagyon nézegetem azért, hogy hova is szól az a regisztráció, mert nem szívesen terelnék embereket olyan szolgáltatáshoz, ahol pl. adatszivárgás, vagy egyéb probléma merült fel az utóbbi időben.)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.