Mastodon

disHarmony – egy nem nekünk kínos ügy végére

Harmony Ikande, az ex-milánói középpályás nyáron, az átigazolási szezon utolsó napján került Kispestre két társával, Marshallal és Diabyval egyetemben. Bemutatkozó mérkőzésén, egy Vasas elleni idényközi felkészülésin/barátságoson biztatóan mozgott, gólt lőtt, elhittük, tőle sokat várhatunk. Fiatal, tehetséges, belső középpályás. A bajnokságban kétszer, a kupában egyszer játszott, rossz nem volt, sőt, az Újpestet verő csapatba jól szállt be, ráadásul majdnem gólt is lőtt.

Decemberben aztán jött a hír, az időközben a második csapathoz száműzött játékossal a klub szerződést bont, az indoklás pedig: mentális (mentalitási?) problémák. Az igazi szépségek viszont ezután vették kezdetüket.

Január közepén Harmony frissíti Facebookos adatlapját, ahol munkahelyként a Bp. Honvédot jelöli meg, miközben lenyilatkozza: remekül érzi magát Budapesten, játszik, gólokat lő.

Néhány nappal később azonban az ügy gyökeres fordulatot vesz, és az időközben az izraeli Beitar Jeruzsálemhez igazoló Harmony már azzal vádolja egy helyi lapban a Honvédot, hogy a klubbal kötött szerződésére ráhamisították a nevét, ráadásul az ígért 6500 euró helyett csak 1500-at fizettek neki, valamint tartozunk feléje további cirka 20000 euróval. Súlyos vádak ezek.

Olyan súlyosak, hogy tegnap tulajdonosunk is megszólalt az ügyben, és külön blogbejegyzést szentelt korábbi játékosunknak, amelyben kifejti, formaruha (itt: mellény) nélküli szociopatának tartja, és kispesti időszakában így is viszonyult hozzá. Magyarán beteg embernek, aki valójában nem rossz, hazug, esetleg megvetendő figura, hanem beteg, mentálisan sérült, vagyis úgy is kell kezelni, mint a hasonló beteg embereket. Természetesen a 6500 eurós fizetési igényt cáfolja, a posztban elismert bruttó 340.000 forint pedig valóban közelebb áll a szerződésben is rögzített 1500 euróhoz. (A játékos kispesti hónapjainak, valamint szerződtetésének – tulajdonosi szemszögből nézett – története elolvasható Hemingway úrnak a pepsifoci.hu oldaldalon megjelent blogbejegyzésében.)

A bejegyzés időzítése nyilván nem volt véletlen, az egy nappal korábban felhozott vádakra reagált, és bár én úgy érzem egyfelől a klub érdekeinek figyelembevételével összhangban és helyesen történt, másrészt feleslegesen is, hiszen Harmony korábbi megnyilvánulásai akár napon belül is képesek voltak saját maguknak ellentmondani, hitelességükben egy pillanatra sem hihetett a témát legalább érintőlegesen követő szurkoló. Egy Bp. Honvéd, és egy Bp. Honvédnak az elmúlt években mutatott arculata nem engedheti meg, hogy ilyen légbőlkapott és láthatóan hamis vádakra reagáljon! Való igaz, fontos tisztába tenni a dolgokat, és valóban történtek a külső szemlélő számára szokatlan és egyben megmagyarázhatatlannak tűnő dolgok a klubnál, mégis hiszem, annyira nem lehet még Hemibá legelvakultabb ellendrukkere sem együgyű, hogy mindezeket elhiggye.

És akkor a végjáték. A mai napon a Bp. Honvéd sajtóosztálya egy közleményt adott ki, amelyhez egy angol nyelvű levél (és annak magyar fordítása) volt csatolva, és amelyben Harmony, valamint Moshe Har Adir nevű managere a következőket nyilatkozza:

NYILATKOZAT

Alulírott, Harmony Ikande, és Moshe Har Adir, mint az ügynöke, az alábbinyilatkozatot tesszük a Budapest Honvéd FC-nek.

1.) A Budapest Honvéd FC és képviselői soha nem ajánlottak Harmony Ikande-nak más fizetést, mint havi 340 000 forint, melyet meg is kapott.

2.) A Budapest Honvéd FC-nek semmilyen tartozása nincs Harmony Ikandefelé.

3.) A Harmony Ikande és Budapest Honvéd FC között létrejött szerződésensenki sem hamisította meg Harmony Ikande aláírását. A játékos tanúk jelenlétében írta alá a szerződést Budapesten. A Budapest Honvéd FCminden szerződés szerinti kötelezettségét teljesítette.

4.) A botrányos információk, melyek izraeli lapokban jelentek meg a Budapest Honvéd FC-vel kapcsolatban, teljesen alaptalanok, melyért ezúton is elnézést kérünk.

5.) Úgy gondoljuk, hogy a Budapest Honvéd FC egy kiváló klub, magaserkölcsi normákkal, és nagyon sajnáljuk, hogy bármilyen közünk volt aklubbal kapcsolatos hamis információk terjesztéséhez.

Izrael, 2012. január 26.

Vagyis a játékos elismeri, valóban havi 1500 eurós fizetésért szerződött a Honvédba, tartozásunk nincs felé, a szerződését ő látta el kézjegyével. Az igazán érdekes azonban a negyedik pont: itt Harmony és managere elnézést kér az alaptalan vádakért, tehát – paraszti ésszel következtetve – nem cáfolják, hogy azok a játékos szájából hangzottak el. Köszönjük.

A klubnak küldött dokumentum eredetije amúgy itt látható:

Ikande Statement

Részünkről ezzel az ügyet lezártnak tekintjük.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||