Mastodon

Triviák mentén

Vannak ilyen meccsek, csak épp minek? Már a második percben elkenődik a szánk, hogy az utolsó húsz percben infarktusok sorozatát hordjuk ki lábon. Ha nem áll mellettem Viktor barátom, és Boti kiállítása után nem mondja, van nála egy kis házitörköly, akkor Tandiáig tuti nem húzom ki viszonylagos nyugalomban.

Utána viszont elszabadult minden. Elsőre sárgát mondunk, ismétlik, akkor már pirosat, de mindegy, mert a spori sárgát adott, vagyis Tandia a barom. Vernest lebírkózzák, Délczeg bevágja, egyenlítünk kettős hátrányban (bezzeg a Rákóczinak kettős előnyben sem tudtuk gólt lőni), ugrálok a kocsmában, szarok én mindenkire, csak húzzuk ki még tíz percig.

Nem sikerült.

A hajtás után triviákban a dolgokról.

1. Szögletből nem kapunk gólt

Van nekünk egy olyan skillünk, hogy általában magas a védelmünk, vagy van benne egy Smiljanichoz, Botishoz hasonló intelligensebb valaki, így aztán szögletből közvetlenül a legritkább esetben (értsd: sokévente) kapunk fejesgólt. A helyzetet megkönnyíti, hogy az NB I-ben csak minden sokadik esetben érkezik be jól és jó helyre szöglet, amire majd valaki ütempontosan felugrik, berobban. A második percben tehát nyugodtak lehettünk, a szöglet ellenünk nem helyzet, bár a régi lemma szerint fél gól.

Jeff Silva azonban rendesen kibabrált velünk. Meg sem próbálták fejre ívelni, meg sem próbáltak semmit, viszont sarkalt a kisöreg egy hatalmas gólt. Szabi a félidőben nyilatkozta, hogy a megbeszéltek szerint a hosszú az övé, vagyis szépen átkente az egészet (ha jól láttam) az elmélázó Gegére.

Egy belefér, van még 88 percünk legalább egyenlíteni. Az viszont már nem, hogy a végén egy újabb szögletből, és újból lábbal, ezúttal a hosszú előtt kapjunk gólt. Rendben, akkor már kettős emberhátrányban voltunk, de akkor sem kell ketten érkezni az ötösön belülre, miközben Szabi a hosszút védi. Hogy is van ez?

2. Baráth Boti buta

Ez meg mi volt, ráadásul idén már másodszor? Eddig tudtuk védeni Botit, hogy Okoronkwo (Pécs) rántotta lefelé magával , és a rúgása csak egy továbbvitt mozdulat volt, de ez a szabályos gyertyába állás, ami itt hasontalpalást jelent Elek oldalán – szóval ez nagyon nem fér bele. Igen, ismét úgy kezdődött a helyzet, hogy Boti ellen faultoltak egy legalább sárgásat, és igen, ismét kijött az a tapasztalatlanság, hogy Boti még fiatal, hévből cselekszik, azonnal bosszút áll. Nem szabad. A legutóbbi három meccset ért, ez legalább ugyannnyit fog.

Egy dologra azonban mindenképp érdemes lenne odafigyelni. Boti nemrég múlt húsz, jó lenne, ha nem úgy indulna egy ígéretes karrier, hogy az első félév után mindenki beskatulyázza Molnár Monyóval, Nagy Sándorral, vagy csak szimplán egy tetszőlegesen gyűlölt favágóval azonos kategóriába.

3. Ignja, vagy az edzői stáb fair is buta

Fordulók óta úgy álltunk, hogy Ignjának, Baráthnak négy-négy sárgája van. Azt mondjuk pont lehetett volna, hogy egy ártatlan kezezés a Haladás elleni utolsó percben, és kihagyni a Siófokot, vagy időt húzni Győrben, és nem játszani az Eger ellen. Az viszont már nettó hülyeség, hogy egy Siófok és Diósgyőr elleni meccsekre négy sárgával indulnak neki, majd beszedik az eltiltás jelentőt, és kiesik a Videoton elleni idénynyitó.

Számoljunk. Ignja öt sárga, Baráth és Tandia piros miatt fog hiányozni, Debreceni pedig egyéb okokból, ha nem rendeződik addig a helyzete. Hemibá szerint télen hoznánk egy új balhátvédet, tehát Vidó, esetleg Novák ugyanúgy nem lesz. Maradt tehát Moga, Lovric, Vidó vagy Novák, továbbá a fakóból Remes, Gengeliczki, és végszükségnek egy Bjelkanovic. Egyszerűnek tűnik.

Mellékesen Baráthnak, Délczegnek és Hidinek is 4-4 sárgája van, ők jövőre hamar ki fognak pontozódni egy-egy meccsre.

4. Tandia, te még Botinál is hülyébb vagy!

Hajlok rá, hogy a Csirszki elleni belépő még csak szabálytalan sem volt, mégis elképesztően buta dolog, ahogy Tandia kiszóratta magát. Ilyen helyzetekben el kell fogadni a sárgát, még akkor is, ha valóban labdát talált, érzi, hogy nem volt semmi. Hisztizni, ámokfutni viszont pont nem kell, kötekedni pedig végképp, hogy a vége egy újabb sárga legyen, ami piros. Sőt, ismerve a hazai közeget, a nemlétező faultot is meg fogják indokolni, hogy legyen belőle legalább három meccsnyi eltiltás. (A hírek szerint Csirszkinél törés van, innen is jobbulást kívánnánk neki.) (Update: már túl is van a műtéten, sajnos legalább három hónapot kell kihagynia.)

Se nem hátulról, se nem nyújtott lábbal, csak a labdára pont.

5. Nem volt tizenegyes

Ezen nincs mit nagyon magyarázni. Fogta egymást Vernes és Gohér, Ricsi esni akart, sikerült, Vadkettő pedig befújta. Ez legyen a legnagyobb gondunk.

6. A harmadik gól ellenben valószínűleg les volt

Szimpatikus, hogy kettős hátrányban is mentünk előre, nem adtuk fel a meccset, de nem is lett volna értelme, ez a Diósgyőr nem volt jobb nálunk, ugyanúgy voltak helyzeteink, ugyanúgy ad-hoc volt a játékunk, akár be is találhattunk volna. Aztán az emberhátrány mellé jött egy gólhátrány is (10 percet, 10 hosszú és kibaszott percet kellett volna valahogy kibírni), de mi továbbra sem adtuk fel (aktívabban támadtunk emberhátrányban, mint egyenlőnél), jött is egy kiugratás, hogy eldőljön.

A megállított kép alapján úgy néz ki, hogy talán les volt, viszont 93. perc, ergo édesmindegy.

7. A nagy szerencsénkben voltunk szerencsétlenek

Ha az első félidő közepén Vadkettő befújja a Diósgyőr jogos tizijét Ignja kezezésénél, és mondjuk berúgják, akkor lehet, nincs miről beszélni. Így viszont sikerült egy mérhetetlenül szerencsétlen meccset játszanunk, ahol mellékesen már az első félidőben két sérülést is benyaltunk. Abass szerencsétlenül ütközött, Nagy Gerinek pedig a válla fájt a kommentátor szerint, ott nem tudjuk mi történhetett.

Délczeg kapufát lő kiszorítva; Vécsei egy centerezést kotor kapura, csak épp pont az előtte álló, és a labdáról pont lecsúszó Faggyast találja el, Gege(!) fejese alig megy el a kapu mellett. Ezzel szemben volt egy Rudolf egy-az-egy; egy szöglet utáni lecsúszó és Góhér a tömegből, vagyis igazából úgy vertek minket, ahogy pont nem vártuk: vagy lesprintelték a liga egyik leggyorsabb csapatát, vagy szögletből mattolták az ebbéli makulátlanságára mindig adó védelmünket, miközben mi elkövettünk minden elkövehető buta hibát, amit most majd jól a fiatalságunkra fogunk.

Ez volt.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||