Mastodon

Átlapoztuk a Givova katalógusát, mert

hirtelen annyi idő szakadt ránk, hogy lányos zavarunkban hirtelen nem tudtunk mit kezdeni vele, így jobb dolgunk híján, rácuppantunk a 2013/14-es szezonra tervezett mezekre. [PDF, 37Mb]

Aki még új lenne a Givova környékén, azok kedvéért elmondunk gyorsan néhány fontos tudnivalót, hogy mégis képbe kerüljünk arról a cégről, aki tavaly óta, és a szerződés szerint még néhány éven át ellát minket mindenféle ruházattal.

  • A céget egészen döbbenetes módon, alig öt évvel ezelőtt, 2008-ban alapították.
  • Székhelye a Nápoly melletti Scafati.
  • Magyarországon korábban a Kaposvári Rákóczit öltöztette egy teljes idényen át.
  • A szerb olimpiai csapat hivatalos mezszállítója.
  • Az olasz bajnokság különböző osztályaiban (többek között) a Brescia, a Chievo, a Catania és a Reggina hordja a termékeiket.
  • Válogatott szinten Málta futballistái, az olasz kézisek, és még néhány kisebb szövetség csapatai Olaszországból választották a Givovát.
  • Nemzetközi kapcsolatai között honlapja főoldalán hirdeti a Honvédot és a ciprusi bajnokság legtöbb élcsapatát.

A pontokba szedett felsorolásból kilépve, egy érdekességet mindenképp külön szeretnénk megemlíteni. A katalógusában szereplő mezből és nadrágból álló kombóit (kiteket) általában beszédes névvel látja el. Egyáltalán nem meglepő tehát, ha a 28. oldalon szembejön velünk a Kit Catalano, mi pedig felismerjük benne a Barcelona egyik, néhány évvel ezelőtt hordott csíkosát (még a sárga szegélyekre is figyeltek). Az pedig külön aranyos, hogy a Kit Catalanóból rendelhetünk akár kék-fehéret és piros-fehéret is.

Ugyanígy nem okozhat komolyabb megdöbbenést, ha a 39. oldalon meglátjuk a Kit Lions néven futó szettet, mert nekünk egyből beugrik a magyar válogatott által is viselt Adidas egyik érdekes, színében aszimetrikus megoldása. A 44. oldalon Kit Region néven a brazilok valamelyik világbajnoki címénél hordott mezét találjuk, a 47-en pedig Kit Internazionale néven – ki lehet találni, hogy mit. Egyébként utóbbinak a rövidujjú, szürke-piros keresztcsíkozású verzióját használjuk mi is alapmezként idén.

Tavaly, hasonló időben, a tavaszi szezon rajta előtt egyszer már elmeditáltunk azon, hogy miben látnánk szívesen a következő szezon Honvédját, most újra aktuális, hiszen emlékezhetünk a legutóbbi mezmizériára, amikor a rendelés leadása után alig fél évet kellett várnunk a szettek leszállítására, és akkor sem jöttek, csak hőbörögtünk egyet. (Természetesen az még a Nike volt, a Givova mindig szállít.) Szóval a lényeg, hogy még álmodozhatunk, és mi meg is tesszük, hátha.

Kit Cavity és Kit Tinta

Szépek. Az elsőben sok újdonság nincs, a Nike néhány éves ötletéhez hasonlót hordta már a Manchester United 2009/10-ben, és mi is egy edzőmeznek nevezett kései verzióját tavalyelőtt az idényrajton, kabalamezként.

Mindkettő nagy előnye, hogy visszatérhetnének végre a tényleges klubszínek, és a szürke-élénkpiros harántcsíkosat, ami ugyan távolról tetszetős és jól is festünk benne, dobnánk, megőriznénk emlékeinkben, mint egyszer kuriózumot, ahogy a kilencvenes évek közepén hordott sárga váltómezt (Gösser mezszponzor alert!).

Kit Rumor

Csíkos márpedig kell! A Kispestnek az elmúlt évtizedekben két hagyományos meze volt, van és kell, hogy legyen, ezek pedig mind piros-feketék és függőlegesen csíkozottak. A Givova megoldása egy alap, semmi faxni, egyszerűség, és rendelhető megfelelő színben is, tehát válasz lehet a kérdésünkre. A másik ugyebár nagyon hasonló, csak épp a piros és fekete csíkok között megbújik egy vékony fehér, aminek az archetipusát először 1971-ben, egy argentínában megejtett túráról hazaérve viseltünk, nem mellékesen a Chacarita Juniors ajándékaként, és újítottunk fel a Diadora által az 1995/96-os kupagyőztes csapat számára. Ma a kézis lányok hordanak hasonlót. (Megjegyzendő, sokunknak máig ez a – fehér betoldásos – mintázat a kedvence, el tudnánk fogadni, ha állandónak, őrzésre méltó hagyománynak minősítenék a klubnál.)

Kit London és Kit Logica

Ismét semmi extra, két jól bevált design a múltból és más gyártók kínálatából, de jó ha van harmadik mezünk is a talonban. A klub úgy látszik nem igazán bevállalós, és az egy sárga, valamint rózsaszín-fekete után sem hajlandó kilépni a piros-fehér-fekete hármas bűvköréből. A London van piros-feketében és fehér-feketében is, a Logica dettó. Esetleg egy Kit Corner, amihez hasonlót a kétezres évek elején hordtunk, Wilkinsonos reklámmal a hasunkon.

Kit T

A dominánsan fekete szerelést mindössze egy vékony piros csík bukéja veri fel az elülső oldalon. Elegáns, vonzza a szemet, és bár ugyanúgy csak egy parafrázisa a Nike egyik korábbi darabjának, ahogy a Kit Cavity, mi mégis látunk benne valami extrát. Tetszetős.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||