Mastodon

Nincs nagy baj, de azért feszegessünk egy kényes témát

kemenes_vojvodina

Van kapuskéredés, vagy nincs kapuskérdés?

Most mi legyen? Szabinak látványosan nem megy, és ha neki nem megy, akkor az egész csapatnak sem. A Kövesd elleni baki még hagyján, az benne van a játékban, ráadásul volt már hasonló a praxisában, elég a tavaszi MTK-ra gondolni, ahol egy szintén agyonnyerni látszó meccsen lett gyufa a vége. Nála nagyobb spanyolabb kapusoknál is előfordulnak momentumok, szóval nyugi van, Szabi még mindig egy isten, csak éppen felmerül a kérdés, hogy jelenleg ő számít-e az első számúnak Kispesten?

A válasz amúgy rémesen egyszerű: igen, Szabi a kapusunk. Ellenben. Néhány éve Balajczának annyira nem ment Újpesten, hogy saját kérésére(!!!) került ki a csapatból, mert úgy érezte árt a jelenléte. Szélsőséges eset, nyilván hasonló fel sem merülhet nálunk, mert ez minden, csak nem sportolói magatartás, még ha távolról épeszű cselekedetnek is tűnik.

Azonban van egy személt dolog, amit statisztikának hívunk, és képes olyan dolgokat is megmutatni, amiket sokszor nem akarunk látni. Biztos nagyon fájó tud lenni az ország devizában mért eladósodottsága, vagy a magyarok tévé előtt töltött óráinak száma, kiváltképp ha csinos sávokban, körcikkekben meg hullámzó vonalakban mutatják be, de itt most nem számítanak, mert nálunk más a releváns adat: mennyiszer kell a kapunkat eltalálni, hogy abból gól legyen?

ellene_kapura_per_gol_7

klikkre megnő

Sajnos csak alig. 2,25 kaput eltaláló lövésből lesz nálunk egy gól, vagyis nagyjából minden második. Kemény.

Számoljunk. Ez azt jelenti, hogy hét mérkőzés alatt mindössze 18-szor találták el egyáltalán a kapunkat, és ebből kaptunk 8 gólt. Mi ez, ha nem hatékony védelem/védekezés? Az amúgy teljesen átláthatatlan, folyamatosan változó összetételű hátvédsorunk még így is körökkel mossa le a második legjobb mutatójú Debrecent (22 lövés kapura ellene), és még ennél is durvábban bárki mást.

Eddig játszott ott ugyebár Alcibiade, Baráth, Ignjatovic, Ikenne-King, Lovric, Tandia, Zivanovic, és bevetésre vár Kovács János. Szidjuk, kalapáljuk őket, miközben messze az NB I. leghatékonyabb védősora a Honvédé. És mögöttük áll Szabi, a mai fő kérdés.

Még egy adat. 57. Összesen ennyiszer próbálkoztak egyáltalán ellenünk lövéssel. Soknak tűnhet hét meccsre, ezért elmondanám, hogy a második a Videoton 68-al, harmadik a Pápa 82-vel, és találunk olyat is, hogy MTK / 112, vagy Kecskemét / 121. Vagyis a lényeg ugyanaz, minden külsőség ellenére, valamit elképesztően jól művelünk ott hátul.

Tehát jogosan merül fel a kérdés: akkor a kapusteljesítményen mennek el a meccsek rendre?

Kurvára nem tudom. Szabi egy szerelem, akit nem lehet utálni, amikor nem megy neki. Viszont ha nem megy neki, akkor hetekig, sok-sok meccsen át nem megy neki, és az bizony képes repedést ütni a románcunkba.

Olyan nincs, hogy megrettenjünk, ha a szélről érkezik egy beadás az ötös vonala környékére, de olyan se legyen, hogy halálos nyugalommal elindulunk a mosdóba, ha az ellenfél rúghat büntetőt, mert tudjuk, gólt nem hagyunk ki. Ez ne legyen!

Nekünk most egy olyan kapus kell, aki hozna egy minimumot, mert előtte minden rendben lévőnek látszik, még a látszat ellenére is. Ha ott az az átlag, az a közepes, a sportlapnál csak ötös-hatos, akkor itt semmi gond nem lenne.

Még mielőtt azt hinnők, egyáltalán nem arról beszélek, hogy Szabin mennek el a meccseink, mert nem kellene egyszemélyi felelősökre mutogatni, csak épp az van, hogy van egy aljas adatsor, és abból ilyesmiket lehet kiolvasni. Mellékesen a hét meccsen kapott nyolc gól se rossz, de látjuk, lehetne akár jóval kevesebb is.

Mi legyen? Várjunk, hogy hátha majd Diósgyőrben, egy komolyabb meccsen felpörög Szabi, és újra hónapokig azt látjuk tőle, amit tavasszal? (Gyuri jegyezte meg a Kövesd ellen találóan, hogy most kamatostul visszakapjuk a tavasziakat.) Mert nem rossz ez a csapat, vagy nem lenne annyira rossz, mint ahogy a játék képe mutatja néha, ha meglenne a tavaly annyiszor megcsodált hátsó stabilitás. Például ha az van, akkor elől is nyugodtabbak lehetnek a fiatalok (és Testardi), és talán majd nem kell egy Lanza, hogy bevállaljanak dolgokat, amik majd sikerülni fognak.

Viszont az, hogy a stabilitás csak részleges, elől meg nincs senki, aki bedurrantaná a képességekben egyáltalán nem gyenge sorunkat, az együtt nem megy. Nekem az is jó, ha újra jönne egy Lanza, és marad Szabi, de jobban örülnék annak, ha Szabi jönne vissza Szabivá (szabiról? bzmg, inkább nem, még tőlem is ciki lenne).

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||