Mastodon

Csak mondom: a HONVÉDNAK VAN JÁTÉKA!!!!

Azt nyilván már levágtátok ennyi együtt eltöltött idő után, hogy valamilyen szinten szerelmese vagyok a statisztikáknak. Rejtett kis táblázatomban vezetem szinte minden babonámat, és ami egyszer nem működik, azt a következő meccsen nem használom (más közlekedési eszköz, dobom a pólót, cipőt, esetleg ezek kombinációját), mert tudom, a babona és a csapat eredményessége között nyilvánvaló összefüggésnek kell lennie.

És ugyanígy, a magam módján rajongok az InStat adataiért is, mert ők azt csinálják, hogy lemérnek minden NB I-es meccset, majd publikálják az adataikat, hogy azokat mások újragyúrhassák, kapaszkodókat keresve, vagy csak úgy, kíváncsiságból.

Most is egy ilyen következik. Mindenféle érdekességek az első tizenhárom forduló alapján, amiből kiderül, hogy

  • Ignja valóban egy hérosz,
  • Daud az elmúlt évek egyik legjobb igazolása,
  • King kinőtte magát
  • Vécsei az akadémia gyöngyszeme
  • Nagy Geri pedig valóban nagy
  • és még sok minden más

InStat-rangsor (legalább 6 meccset játszott, átlag)

(InStat-indexek alapján, ami nagyjából azt mutatja, hogy az egyes játékosok az adott meccseken milyen hatékonyságot mutattak.)

  1. Daud 196 pont
  2. Ignjatovic 167 pont
  3. Vécsei 166 pont

Hidi 165, Holender 164, Ikenne-King 163, Alcibiade 163, Nagy Gergő 161, Diarra 160, Baráth 158, Lovric 151, Vernes 151, Kemenes 148, Testardi 132

Ígéretes: Godoy 172, Job 166

A többiek 1-3 meccsen szerepeltek egyelőre, őket nem szívesen átlagolnánk. A névsor amúgy pontszám szerint: Perea, Csábi, Bobál, Zivanovic, Délczeg, Tandia, Lőrinczy, Mancini, Diaby, Kozma, Prosser

Összes lövés (valamerre, nem feltétlen kapura):

  1. Vécsei 35
  2. Vernes 21
  3. Daud, Hidi és Holender 18-18

További rendszeres próbálkozók: Nagy Gergő 13, Diarra 11

Lövés kapura:

  1. Vécsei 9
  2. Vernes 8
  3. Daud 7

Rajtuk kívül: Nagy Gergő 5, Hidi 4 és a többiek még ennyit sem. Érdemes észrevenni, hogy a hat meccsen játszó Testardi nincs közöttük, neki összesen egy, azaz egy darab kaput eltaláló lövése volt, még Diósgyőrben, az első félidő végén. 2-0-ra kaptunk ki.

Lövések hatékonysága (kaput eltaláló lövések az összes kísérlet százalékában):

  1. Daud és Nagy Gergő 39%
  2. Vernes 38%
  3. Diarra 36%

Feljövőben Perea (2/2, 100%), valamint a kósza kísérletek alapján Ignjatovic (5/2, 40%). Ami viszonbt parádé lenne, ha Vécsei javulna valamicskét, mert hiába a sok kísérlete, ha mindössze 26%-ban talál kaput.

Pontos passzok (összes passz, kinél van a legtöbbet a labda):

  1. Alcibiade 368
  2. Hidi 338
  3. Ignjatovic 326

Továbbiak: Ikenne-King 316, Vécsei 306, Baráth 295, Kemenes 269, Nagy Gergő 257

Pontos passzok (ugyanaz, csak átlagolva meccsekre):

  1. Baráth 33
  2. Alcibiade 31
  3. Godoy, Ikenne-King 29

Utánuk: Ignjatovic, Zivanovic 27, Hid 26, Vécsei, Lovric 24, Nagy Gergő 23, Kemenes 21 […] Holender 16, […] Vernes 14, […] Testardi 7

Pontos passzok aránya az összes passzból:

  1. Godoy 83%
  2. Nagy Gergő 82%
  3. Kemenes 80%

És: Lőrinczy, Tandia, Prosser 79%, Baráth, Ignjatovic, Zivanovic, Alcibiade, Hidi, Daud, Ikenne-King, Diarra, Vernes 72-74%, […] Testardi 60%

Nyertes párharcok összesen (cselek, etc):

  1. Vécsei 141
  2. Ignjatovic, Hidi 105
  3. Ikenne-King 97

Bevállalós még: Alcibiade 93, Diarra 82, Baráth 73

Ugyanez egy meccsre vetítve (átlag):

  1. Vécsei 11
  2. Zivanovic 10
  3. Ignjatovic, Ikenne-King, Godoy 9

Bár mostanában kevesebbet játszik, de feltűnően kevés Vernes Ricsi négyes átlaga, amiben közrejátszhat az is, hogy nem ritkán két-három emberen kell áthámoznia magát az ellenfelek tizenhatosa környékén.

Nyert párharcok százaléka:

  1. Ignjatovic 75% – vagyis középhátvédünk négyből hármat simán behúz
  2. Lovric 66%
  3. Alcibiade, Baráth 58%

Vagyis a védelmünk lényegében (King 54%) hozza a felesnél valamivel jobb arányt, miközben a rendszeresen játszó támadóink közül Daud és Vécsei a maguk 43-44%-ával kimagaslik. Holender, Job és Vernes 30% környékén ácsorog, amihez természetesen oda kell gondolnunk azt a fontos tényt, hogy Rossi alapvetően három, egymást rotáló támadóval játszik. Daud és Vécsei helye egyre inkább megkérdőjelezhetetlen, az igazi kérdés azonban az, hogy ki legyen mellettük a harmadik, illetve ha valamelyik kiesik, kivel hozunk egy hasonló arányt?

Csapatunk favágói (összes fault):

  1. Ikenne-King 28
  2. Hidi, Vécsei 25
  3. Baráth 18

De nem kell félteni Nagy Gerit (17), Vernest (15), Lovricot és Alcibiadét (14) sem.

Faultok ellene (összes):

  1. Vécsei 31
  2. Alcibiade 21
  3. Hidi 20
  4. Ikenne-King 16

Érdemes észrevenni, hogy ugyanazok a nevek a fultoknál mindkét oldalon és a párharcoknál, valamint a passzoknál is, vagyis ez a három-öt játékos az, akiktől a leginkább függ a jelenlegi Honvéd játéka. Lehet, Daud lövi a gólt, lehet Ignja csak ünnepnapokon néz el egy labdát, de ha ők tényleg az utolsó védvonalak és a valódi célszemélyek, akikre kijátsszuk a támadásokat.

Érdemes megjegyezni tehát a tengelyünket: King és Alcibiade a két szélsőhátvéd (talán nem véletlen, hogy Baráth Boti mostanság kiszorult), Hidi a középpálya közepén és Vécsei a támadósor jobb oldalán, valamint a támadók és a középpálya között.

És hoppá, itt a nagy tanulság: a mister stabil 4-3-3-as hadrendje, ahova hajlandó három, védekezőbb felfogású középpályást betenni rendre, szóval az a csapat rohadtul nem a bekkelésről szól, hanem a hatalmas munkáról, és a szélsőiről (szélsőhátvédjeiről), ami viszont azt jelenti, hogy a három támadó mellett még legalább ketten fellépnek folyamatosan (ezért látjuk állandóan elől kóricálni, vagy visszafelé loholni Kinget, Alcit) a két hátsó sorból. Szevasz Rossi, az adatok fényesen igazolják azt a focidat, amit a pályán is látunk. A Honvédnak jelenleg felismerhető játéka van!

Egyéni rekordok

InStat-index

Brutális, de a három legmagasabb értékünk mindegyikét Daud prezentálta. 236 ponttal a legutóbbi, Győr elleni játéka volt az InStat szerint a Honvéd idei legjobb egyéni teljesítménye. Szorosan mögötte 233-al a Hali elleni, valamint 217-el a Fradi elleni produktuma következik.

Negyedik helyen Hidit és a Videoton elleni 204 pontját találjuk, ami korrekt, valóban nagyot küzdött Patrik. Ellenben Vécsei első fordulós, kecsói vereséggel záruló 203 pontja már meglepetés, ami azt mutatja, hogy az egy-egy kiugró teljesítmény és a csapat eredményessége között nem feltétlen van összefüggés.

A TOP 10-ben találunk még két Holendert (vs. Kaposvár és vs. Pécs), még egy Hidit (Pécs), egy Alcibiadét (Videoton), valmaint egy Nagy Gerit (Videoton).

A legrosszabbakat most hagyjuk, elég annyit tudni, hogy az utolsó tízben háromszor is szerepel Kemenes Szabi, miközben Testardi csak egyszer.

Daud amúgy más tekintetben is hatalmas fogás volt. Végre lett egy olyan támadónk, aki felvállalja azokat a lövéseket, amiket korábban a sokszor csak második hullámban érkező Vécseinek kellett, a fentebb már bemutatott hatéknysággal.

A tiki-taka egy tipikusan olyan fogalom, ami a jelenlegi Honvédra abszolúte nem jellemző. Korábban már írtunk róla itt és máshol is, hogy a Honvéd egyáltalán nem tartja a labdát, nagyon kevés a passz a játékában, és ami van, az is rettenetes pontatlansággal párosul. Ennek fejében viszont iszonyat hatékony mind a saját, mind az ellenfél kapuja előtt. (Hamarosan erről is lesz friss adatsorunk, addig fogadjátok el így blankban.) Például Godoy, Baráth és Lovric kaposvári 57-61 közötti számosságú pontos passza nálun kiugró dolognak számít. Hasonlót is csak még egyszer, a Pécs ellen tudtunk hozni, akkor négyen (Lovric, Baráth, Ignja és Hidi) zártak 45 fölött.

Ellenben ha például Lovricnak kijön a lépés, akkor bőven 90% fölötti hatékonysággal járatja a labdát, ahogy történt az a Kaposvár és a Pécs ellen is. Érdemes észrevenni, hogy ezek pont azok a meccsek voltak, ahol valóban domináltunk a pályán, és nem volt szükség Ivántól a hatalmas és kétes pontosságú tért ölelő passzokra, nyugodtan lehetett járatni hátul, és építkezni előre. Amúgy a nagyjából elfogadható 85%-os pontosság felett a legtöbbször Ignját találjuk, akinek védjegye lett a fix megoldás, a sallangmentes védekezés, vagyis pont az, amiért adegy alkalmazzuk, adkettő szeretjük.

Támadó szellemű(bb) játékos a passzkirályok között kevés található, és ők is csak elvétve. Nagy Gerit viszont innen ki kell emeljük, mert az aprócska spíler rendre hozza a 80%-ot, és azt az embert a pálya közepén, akinél jó helyen van labda, ráadásul úgy, hogy utána is nálunk marad.

Ha ennél is többre vagy kíváncsi

akkor kapd le innen a táblázatunkat .ods formátumban.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||