Mastodon

A múltunk most már tényleg a jövőnk lehet – nyit a Kispesti Futball Ház

A világ megint egy kicsit jobb hely lett, és abban végre van egy kis sarok, ami nagyjából mi vagyunk, és amiben benne van a lehetőség, hogy megfogalmazza, mit jelent manapság kispestinek, honvédosnak lenni.

IMG_0144Végre ez a nap is eljött. Mától egy kicsit jobb hely lesz a világ, büszkébben húzhatjuk ki a mellünket kispestiként, honvédosként, talán még a nap is máshogy süt, meg ilyesmik. A lényeg, hogy megnyitott a Kispesti Futball Ház, illetve csütörtök délután megnyit a nagyközönség számára is. Egy csoda.

Bevallom, én kicsit elérzékenyültem. Már vége volt a rendezvénynek, és csak álltam egy vitrin előtt, bambultam egy lilás indigóval átvezetett okiratot, az alján valami kézzel írott szöveggel. Nem hiszitek el, de az Eredeti Alapszabályunk Egy Példánya volt az. Igen, 1909-ből, minisztériumi ellenjegyzéssel. Állítólag 100 éven át hánykolódott, talán senki sem kereste, úgy akadtak rá véletlenül. Most viszont látható, és ott van rajta Varga Bálint alapító aláírása is. (Illetve annak vélhetően csak a minisztériumi hivatalnok által átírt változata.)

DSC_0048
Erről beszélek. Lekaptam mobillal, de tessék elmenni, mert ezt élőben is látni kell – itt kezdődött minden

Azt a fotót én készítettem, hatvan évvel ezelőtt. – mondja valaki mellettem, csak úgy. Tessék? – kapom fel a fejem. Igen, a lovon az öcsém ül, a képen meg a régi hátsó földes helyén álló házak. (…) Azok meg a városi házak (a mai füves edzőpályánk területe – vh), nyolcvanban bontották le, mögöttük látszik a tribün.

Én meg csak állok és hallgatom. Az biztos, nekem szükségem volt egy ilyen helyre, és az nem lehet, hogy csak nekem. Valami van itt ami a történelmünk. Egyelőre csak tárgyak, de a tervek szerint majd szavak, találkozások is.

DSC_0046Gyimesi Laci, a KLTE elnöke és a kispesti polgmesti, valamint alpolgmesti adja át a házat, mindenki mond szépeket meg fontosat is, de úgy általában megnyitósat. A hangulat azonban könnyedebb, lehet viccelődni, mégiscsak futballról van szó, annak minden klasszikus ismérvével. Alulról érkező kezdeményezés, közösségi munka, csendben támogató támogatók – régen ezt nevezték amatőrségnek, amikor még a szavak azt jelentették, amit jelenteniük kellett.

Volt minden, hogy majd lesz közösségépítés, rendezvények, bármi, ami valakinek eszébe jut és kivitelezhető. Legyen! Tartson ki a lendület még jó sokáig, most hogy van végre hozzá egy hely. Aztán majd meglátjuk, milyen irányt vesznek a dolgok. Én nem féltem magunkat.

Inkább kimentem egy blázra a bejárat elé, és csendben néztem a bejáratot. Van. El lehet képzelni, hogy a megálmodóinak mit jelenthet, ha egy mezei szurkolónak ennyit. Mondom, a világ megint egy kicsit jobb hely lett, és abban végre van egy kis sarok, ami nagyjából mi vagyunk, és amiben benne van a lehetőség, hogy megfogalmazza, mit jelent manapság kispestinek, honvédosnak lenni, és ahol talán megkapargathatjuk, mit jelentett ugyanez régen.

Maradjunk annyiban, hogy nincs kecmec. Akinek van rá lehetősége, már ma, négytől, akinek nincs, az a minden kedd és csütörtök 16 és 19 óra közöttre, valamint a meccsnapokra tervezett nyitvatartás valamelyikén. Most adunk egy kis időt, de néhány hét múlva kőkeményen kikérdezünk itt mindenkit a látottakból!

Ja, és a cím: Kispest, Fő utca 38. (a Templom téri villamosmegállónál leszállsz, a római katolikus templom mellett elindulsz az Üllői út felé, sétálsz úgy 100 métert, és onnan már látni fogod.) Foursquare venue | Google térkép

Természetesen lesz majd önálló honlap, meg valami, amin keresztül információkhoz juthattok a rendezvényekről – hallottunk egy ilyen ígéretet is. Elérhetőséggel azonban még nem szolgálhatunk.

update: van honlap


Az MTI anyaga ugyanerről:

Megnyitották a Kispesti Futball Házat
Budapest, 2014. június 18., szerda (MTI) – Szerda délután megnyitották a Kispesti Futball Házat, amely a XIX. kerület labdarúgóklubjának állít emléket.
“Több mint kétéves folyamat eredményeképpen állunk most itt. Most már a Bozsik Stadionon túl is van egy hely, ahol az érdeklődők és a klub szimpatizánsai megismerkedhetnek a csapat múltjával és jelenével” – jelentette ki Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere. Hozzátette, reményei szerint ez a zarándokhely a XIX. kerület egyik nevezetessége lesz.
A városvezető az MTI-nek elmondta, hárommillió forinttal támogatták az intézmény létrejöttét, illetve további kétmillióval segítik a rezsi fizetésében és ingyen biztosították az önkormányzati tulajdonban lévő épületet a kiállításhoz.
“Méltó helyet kaptak ezek az emlékek. Lehetőség és kötelesség is továbbfejleszteni a kiállítást” – mondta Tarnai Richárd, a Fidesz-KDNP kispesti politikusa.
Gyimesi László, a klub korábbi játékosa és a Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület elnöke arról beszélt, hogy három cél vezérelte a szervezetet, amikor megálmodta az intézményt. Állandó és folyamatosan bővülő kiállítással akarták bemutatni a kispesti labdarúgás immár 105 éves történelmét. Az is cél, hogy a ház találkozási pontként szolgáljon a Honvéd szurkolói, illetve korábbi és jelenlegi játékosai, vezetői számára, valamint a jövőre nézve újjászervezze a kispesti klubért, labdarúgásért rajongók táborát.
A kiállítás, melyet a Budapest Honvéd relikviákkal támogatott, keddenként és csütörtökönként 16 órától tekinthető meg, illetve a hazai mérkőzésnapokon két órával a kezdés előtt.
A tárlaton sálak, kitűzők, jegyek, kupák, tablóképek mellett külön vitrint kaptak a klub legendás futballistái, így többek között Puskás Ferenc, Bozsik József, Tichy Lajos, vagy éppen Kozma Mihály.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||