Mastodon

Mint az köztudott

Új kedvenc mondásom lett Kispestről: MINT AZ KÖZTUDOTT. Így, félkövérrel, nagyban, az internetes szleng szerint ordítva.

hemingway_koztudottÚj kedvenc mondásom lett Kispestről: MINT AZ KÖZTUDOTT. Így, félkövérrel, nagyban, az internetes szleng szerint ordítva.

Mint az köztudott. Bakker, mennyi mindent jelenthet. Például az ég kék, mint az köztudott, a túró rudi meg étcsokisban finomabb, ahogy az szintén köztudott (mint). Meg Pisont István is a legnagyobb király, mint az köztudott, és még egy csomó mindent tud a köz, elég csak a Himnusz középső soraira gondolni (Király Linda nem köz), vagy Csongrád megyére, aminek a székhelye Szeged. Ez ilyen műfaj.

Ami viszont egyáltalán nem köztudott, az mondjuk az, amit a Bp. Honvéd, mint klub egyáltalán nem kommunikál a nép felé. Például a tulajdonos legújabb blogbejegyzése szerint el kell fogadnunk, hogy köztudott Youla és Traore szerződtetése.

Vagy nem.

Idézet #1:

Csapatunk felkészülése június 23-án kezdődik új vezetőedzőnk, Pietro Vierchowod irányítása alatt. Még az elmúlt szezon alatt, ahogy már köztudott, csapatunk 3 idősebb játékossal bővült: Keita, Youla és Traore. Mind nemzetközileg jegyzett játékosok, akik a 30-as élveikben (sic!) járnak.

Én például, empirikus (birodalmi) ember lévén, azonnal beírtam a klubhonlap keresőjébe Youla és Traore nevét. Hogy nem kaptam nulla találatot, az csak azért lehet, mert a mint az köztudott dolgokat tartalmazó, szolgaian átemelt blogbejegyzés, valamint egy nem sokkal később megjelent játékosbemutató hozott egész pontosan kettőt.

Vagyis mint az köztudott, tudjuk, amit nem mondanak nekünk. Mindez persze gyönyörűen egybecseng a jó klubkommunikációról vallott nézeteinkkel: addig nem mondunk semmit, amíg nincs lepapírozva, aláírva, mezbe öltöztetve, vagy mondjuk meccsre nevezve, mint Job, akiről az MLSZ-nek egy diósgyőri meccs előtt leadott jegyzőkönyvből (!!!) értesültünk, alig egy órával a kezdés előtt. Mármint, hogy leigazoltuk. Mint az köztudott.

Ehhez képest Youla és Traore egész parádés megoldás. Miután már köztudott volt a jelenlétük (mi is írtunk róluk, bár nagyjából fixen csak Youláról, Traorét valaki más dobta be kommentbe), bemondják, hogy leigazoltuk őket, de emberek, ti erről végig tudtatok!

Én meg hülye vagyok.

Aztán itt van a másik, az edzőközpont és a stadion kérdése. Mindkettőről minden köztudott. A klubhonlapon például kint van valamelyik tervezőszoftver piros-feketére színezett templétje, hogy majd ilyen lesz. Na, persze. Egy terv, vagy bejelentés nem ilyen kell legyen.

Korábban kint volt egy pdf is, benne mindenféle méterekkel, kapacitásadatokkal, felszereltségi útmutatókkal, de azt hamar lekapták, mert nyilvánvaló volt még a felületes szemlélőnek is, hogy akkora blődliség, mint nem is tudom mi az elmúlt kispesti évtizedekben, vagy azokban együtt. Talán Piero Pini stadiontervéhez lehetne hasonlítani, aki egy A4-es papírra felrajzolt egy oválist, majd bement vele a tévébe, hogy ilyen lesz. Mondjuk ő sem volt egy egyszerű fószer.

Az akadémiáról az utóbbi időben egész pontosan nullát (semmit) kommunikált felénk a klub, hogy abból minden köztudott legyen. Ha nincs a polgármester úr egy levele, akkor még ennyit sem tudnánk. A többit meg nekünk kellett kikalkulálni.

Mert annyira azért nem vagyunk hülyék, mint amennyire néznek minket. Arra például teljesen egyedül jöttünk rá, hogy addig nem lehet új stadion, amíg nincs kész az új akadémia. Fura is lenne, hogy egy bentlakásos intézményt úgy bontanak el, hogy nincs helyette másik. Leírva ugyan nem volt, de valahogy csak kilogikáztuk, nem ment tehát kárba nagyfater harminc éven át megújított Füles-előfizetése.

Idézet #2:

Annak ellenére, hogy elég világosan beszéltünk mind az edzőcentrum, mind a stadion jövőjéről, terveink még mindig nem tűnnek elég világosnak sokak számára. (…) Az utánpótlás központ tervei elkészültek, és a jóváhagyás végső fázisában vannak. (…) Ha minden jól megy, (…) akkor a 2015/2016-os szezont utánpótlás csapataink már az új edzőcentrumban kezdhetik el. Azt tervezzük, hogy addigra az új Honvéd stadion terve és engedélyeztetése is elkészül. Jövő nyáron/ősszel elkezdődhet a stadion építése is, akkor fogjuk megtudni, hogy mennyi ideig tart, de egy évig mindenképpen.

Szóval itt tartunk. Újra és újra hülyének néznek minket. Mondanak valamit, amit saját maguk bizonyítanak, hogy nettó, sőt, bsszmg, szuperbruttó hazugság, annyi áfával és különadóval, amennyit még egy narancsszínű demagóg politikus se tudna elképzelni. Mint az köztudott.

És a legszebb az egészben, hogy végre volt valami információ (Hemibá blogbejegyzése), benne egy csomó jó hír, és én mégsem tudok örülni neki, sőt, egyenesen plafonon az agyam, vörös a fejem, mint a pubertás Bojtinak, ha kint felejtik a napon, mert az valahol elképesztő, hogy amire büszkének lehetne lenni, azt is – zsigerből, rutinból, vagy franc tudja miért – hazugságokba burkolva jelentjük be.

MINT AZ KÖZTUDOTT

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||