Mastodon

A nap kérdése: Délczeg vagy Vernes vagy Ihrig-Farkas vagy mégis ki lesz a középcsatár?

Az megvan, hogy kevesebb, mint két naptári év alatt a negyedik stadionban játszunk az MTK-val? (És ki tudja még hol a vége, bár Tompika minap azt mondta, jövő szeptemberben avatják az új Hidegkutit.)

  • 2013.11.10. @ Hungária 1-1
  • 2014.05.17. @ Bozsik 0-2
  • 2014.08.16. @ Felcsút 0-2
  • 2015.03.08. @ Bozsik 0-2
  • 2015.07.25. @ Bozsik 2-1
  • 2015.10.24. @ Fáy

Nem mondom, hogy remek a mérlegünk, valahogy az MTK ellen minden győzelem emlékezetes, és még a pontszerzés is ritkaság.

Amúgy, hogy mennyire képes szubkultúra maradni a magyar futball, arra legyen itt példaként egy screenshot egy másik szubkultúrából, a Clash of Clans nevű mobiljáték csetjéből:

coc_mtk-kispest
Jó, tudom, friss TH8, de mentségemre szóljon, RutinRóka a kiskarim

De visszatérve a meccsre, meg úgy általában az MTK-ra, mindjárt elő kell venni azt a szimpla alapsémát, hogy egy Kantával felkent és gyakorlott akadémia játszik a seggéről a tojáshéjat épphogy lepattintó másik akadémiával, mert szegénykémet a keltetőben rávitte a gazdasági kényszer.

Most hirtelen nem számoltam össze, hogy hány akadémista mutatkozott be az MTK-ban, és hány nálunk Vólent Roli óta, annyit viszont meg merek állapítani, hogy nekünk nem sikerült egy Kanta-szerű arcot kinevelnünk, igaz, nem is volt Illés Bélánk, aki mellett letudhatta volna a nem létező arcunk az inaséveit. Az MFA inkább szürke kisiparosokkal, és méreten aluli tehetséges szélsőkkel látja el a felnőttet, ami ugyan nem baj, de akkor más forrásból be kell szerezni egy agyat és legalább egy középcsatárt.

Mert különben az lesz, hogy ha Gyula öt sárgás, és most pont öt sárgás, akkor Délczeg van, esetleg Vernes, ha a kopasz bekattan, vagy Erdélyi, netán Ihrig-Farkas, és a padra talán odafér az NB III-as csapatból Tóth BarnaUgye idén egyetlen középcsatárunk van használható állapotban, ráadásul az is világ életében szélsőt játszott a korábbi csapataiban, és ez látszik is rajta. A kopasznak pedig erre a kihívásra egész pontosan nulla válasza van, gondolom benyalta a “majd jön a középcsatár” c. szöveget, aztán úgy maradt. Olybá tűnik, idén már nem jön az őszvégi hónapra egy Perea, de legalább eljutottunk odáig, hogy Bottone sem.

Egyébként én azon se lepődnék meg, ha valamiféle 4-4-2 lenne a kezdőnk, elől Vernessel és Holenderrel vagy Délczeggel, esetleg Filip a szélen, és akkor mindhárom, Vaszke a középpályán, mert ugye Gyula légiós, így hiányában felszabadult egy hely.

A hátrány talán az lenne, hogy az MTK labdatartós focijába esetleg belezavarunk, és mi is elkezdünk labdát tartani, ami valahogy nem jön be nekünk a Rossi-érákban.

Egyáltalán nem vagyok nyugodt. Amilyen jól rajtoltunk, és amennyire elkapatott minket a csapat a bajnokság elején, olyan nagyot tudunk most hozni a kiábrándulás frontján is, pedig baromira nem kéne. Mondják, ne rakjunk nyomást egy fiatal keretre, én meg mondom, hagyjuk már ezeket a szarságokat. Egyrészt annyira nem fiatal a keret, már egy Baráth Botinak is 76 NB I-es meccse van, Nagy Gerinek 83, Holendernek 59, Vernesnek 57, és akkor a lassan 150-es (147) Hidiről ne is beszéljünk (zárójelbe: Détárinak 134 bajnokija volt a Honvédban), szóval két teljes bajnokság már mindenkinek ott van a lábában és az agyában. Bónusz, az elmúlt három évben rajtuk kívül legfeljebb Bobál Dávid, Proszi, Gazdag és Botka tűnt fel a keret közelében úgy, hogy sansza is van pályára lépni, második tehátunk tehát az lesz, hogy nem elég, hogy már van tapasztalata régebbi akadémiás arcainknak, még együtt is játszottak jó sokat, ha épp hagyta őket Cordella.

Magyarán cordellázni sajna még így, egy évvel a zsírdisznó távozta után is lehet sajnos. Elvett ettől a kerettől legalább két szar bajnokságot, ahol majdnem kiesik (ezt mondjuk hozta a saját négereivel is), de közben tőlünk is elvette ezt a bajnokságot, ahol a megtisztított csapat simán hozza magát. Helyette lett egy izgulós szezon, mert – és ezt valljuk be, esküszöm, nem áltatom magam – ez a keret nem annyira gyenge, sőt! Csak össze kéne állni újra, és ugyanúgy érezni a játékot, ahogy az idény elején. (#bullshit alert!)

Mindegy. Igazából minden mindegy. Nekünk most nem a tabellát kell néznünk, hanem a saját játékunkra, keretünkre figyelnünk, mert nem az idei bajnokság a lényeg, hanem a folyamat, aminek már évekkel ezelőtt el kellett volna indulnia, és aminek valami olyasmibe kell kulminálnia, mint a jelen MTK-ja, a néhány évvel ezelőtti (állítólag erősen bundaszagú) kiesést leszámítva. Egyedül az Öreg izguljon, hogy hány milliót szed ki a klub a meccsekből, de ez igazán nem lehet a mi problémánk. A lelátón valahogy nem a pénztárgép csörgése hozza lázba az embereket.

A lényeg, hogy legyünk ott, mert az sosem rossz. Igyunk sört, beszélgessünk emberekkel, és ha úgy tartja kedvünk, akkor szurkoljunk, miközben nézünk egy meccset. Minden más teljesen érdektelen.

/// Az MTK beharangozója a várható kezdővel itt olvasható.

/// update: A mai Clashconon kijött a TH11!

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||