Mastodon

Címvédőként a címvédésért (#mégharminchárommeccs)

Mert célunk csak egy van!

A Hali elleni meccsbeharangozót RW dél körül teszi ki,
ez inkább amolyan szezon előtti merengő.

Egészen fura leírni, hogy címvédőként fogadjuk ma otthon a Haladást. És ez így lesz egész évben. Ahová megyünk, aki jön hozzánk, mind-mind a tavalyi bajnokkal fog játszani. Hogy nyomatékosítsuk, a mezen ott lesz az olasz hagyományú scudettó is, vagyis egy újabb felvarró, nehogy valaki véletlen elfelejtse.

Szóval címvédőként este Haladás. Nézzük is meg a szerintem legfontosabb tudnivalókat, úgyis ezekkel kezdődnek majd a beszélgetések, hogy aztán legyen belőle valami teljesen más téma:

  • Vajon mennyire fáradtak a srácok?

Talán nincs még egy klub a világon, amelyik képes lenne egy Bajnokok Ligája-mérkőzésről fapados géppel hazajönni. Én nem férek bele a székbe, nemhogy Lovric, Kamber vagy mondjuk Dark Zolika. Hajnali hatkor kelés, átbuszozás Izraelen, reptér, várakozás, több órás út hazafelé, átmozgató edzés. Ez volt a csütörtök, hiszen a mi kedves MLSZ-ünk képtelen volt annyiba belemenni, hogy a magyar futball érdekében, valamint az általuk agyonhangoztatott, a nemzetközi kupacsapatok minden támogatást megkapnak doktrínának megfelelve, legalább vasárnap játszhassunk a Halival. Ennyit ér a szövetségnek a bajnok, és ennyit ér, hogy az elmúlt években megszokottól eltérően, nekünk még legalább van esélyünk a következő körre.

  • EvdM nem rontott ajtóstul a házba.

A lelke mélyén persze holland a drága, szóval a 4-3-3 vagy a 4-4-2 idővel beköszönt majd a Bozsikba (a 4-3-3 természetesen nem a Rossi-féle szinte 4-5-1 lesz, amit tavaly, a második Vasas ellenin tolt át 5-3-2-be, és nyert bajnokságot a már korábban is rögeszmésen üldözött három belsővédős felállásával). Beer-Sevában azonban nem kockáztatott. Pontosan tudta, hogy mire képes ez a keret, nem szabad nagyon megzavarni őket. Persze látszik, nem ez lesz a végleges megoldás, de egy ilyen fontos meccsre messze a legjobb ötlet az apró lépésekből építkezés. Talán a bajnokságnak is így megy neki.

Vegyünk egy példát. King amikor érkezett középpályásnak, sőt, szélső(csatár)nak lett beharangozva. Rossi tolta a 4-3-3-at, igazából nem volt benne helye, hogy aztán fokozatosan felépítsen belőle egy robotoló, az egész szélt bejátszó jobbhátvédet. Mindez még mindig kevés lenne, mert a négyvédős rendszerhez King kevés. Nem elég robosztus, nem igazi jobbhátvéd a szó szoros értelmében. Ha mögé kerülnek, nagy a baj. Illetve nagy volt a baj, amíg nem jött az ötvédős rendszerünk, a mögötte lévő területet fedező Baráth vagy Bobál, vagy aki épp oda volt rendelve. És ekkor King kivirágzott, a tavasz egyik legjobbja, abszolút alapember – és közönségkedvenc. A kérdés, a négyvédős rendszerre visszaállni szándékozó EvdM-nél mi lesz vele? Valljuk be, a túlszélen Laczkó egy jóval komplexebb focista, és bár nem kedvelem túlzottan, mégis úgy érzem, tartósan neki inkább helye van a védelemben, mint Kingnek.

Szóval érdekes lesz ez a váltás, ahogy menet közben, fordulóról-fordulóra megyünk át a holland elképzelésébe. (Feltételezve, hogy tartja magát a fokozatossághoz, de úgy tűnik nem buta figura, így talán nem lesz ezzel gond.)

  • Együtt maradt a bajnokcsapat.

Egyelőre együtt a bajnokcsapat gerince. Hidi és Zsótér távozott az alapemberek, Vaszke pedig a kiegészítők közül, plusz Hajdú, Vernes és Balázs Zsolt. Ennek függvényében az igazolások jól sikerültek, hiszen mindenki más maradt, és általában ez a félmondat többet ér, mint pár új játékos. Persze belőlük is van azért: Danilo, ha összekapja magát újra kedvenc lehet; Pölöskeiről tudjuk, hogy fasza kis játékos, kérdés mire lesz képes csaknem egy év kihagyás után; Deák sötét ló, őt meglátjuk; Laczkó pedig már tavasszal is itt volt, talán átmenetileg megoldja a kölcsönszerződése a balhátvéd kérdését.

Együtt maradtak tehát a bajnokok, és ha visszakanyarodunk az előző pontban feszegetett Kinghez, akkor fel is dobjuk a kérdést: vajon mit hoz ki belőlük EvdM? Vajon alkalmas ez a keret az általa elképzelt játékra?

  • Vajon ki lesz a két fiatal?

(Azon már meg sem lepődünk, hogy az MLSZ adatbankjában nem elérhető a csapatok nevezett kerete.) A honvedfc.hu-n az első csapat keretében a következő 1997. január 1. után született játékosokat találjuk:

Vagyis hatan, és belőlük kell kettő folyamatosan a pályára, hogy besöpörhessük a fiatalok után járó összes bónuszforintot.

Nem irigylem EvdM-et, nem lesz egyszerű döntés. Tavaly volt egy Gazdag, aki már jóval fiatalabban viszonylag stabilan játszott, így amikor a kora miatt is szükség lett rá, akkor csak egy poszton kellett kockáztatni, amit Koszta, majd később Zsótér parádésan megoldott. Abban ne reménykedjünk, hogy idén is lesz egy kölcsönzsótér, házon belül kell megoldani a 180 játékpercet.

A hat fiatalból NB I-es meccse csak Tömösvárinak van, három meccsen összesen pár percnyi, ami egyben azt is jelenti, hogy két abszolút kezdővel kell kezdeni. A kérdés, hogy az izraeli csapatból ki fog kimaradni? Ott ugye a

Gróf – King, Baráth, Kamber, Lovric, Laczkó – Pölöskei, Nagy Geri, Gazdag – Eppel, Lanzafame

sorral indultunk, és 5-3-2-ben. Ha marad a felállás, ha változtat a mester a legerősebb tippem Gergényi Laczkó helyén, és a másikra csak tippelni tudok, mondjuk egy Gazdag helyett Bíró, esetleg Tömösvári, vagy akkor négyvédős rendszer, Kamber középpályán, Nagy Geri ki, és Tömösvári be a szélre. Jaja, inkább ez, valahogy így:

Gróf – King (Bobál), Baráth, Lovric, Gergényi – Pölöskei, Kamber, Gazdag – Lanzafame, Eppel, Tömösvári

és akkor csereként Tömösvári-Bíró, vagyis nem kockáztat túl nagyot, miközben egyszerre vált szerkezetet, úgy, hogy a tavalyi alapcsapatunktól csak három névben különbözik.

  • Lehet ebből címvédés?

A beer-sevai teljesítményünket és a holland utolsó pillanatos óvatoskodását látva, azt kell mondjam, ez a keret nem gyengült igazán, és ha az új impulzusok fenn tudják tartani a pörgést, akkor bármi lehet. (Ezzel persze igazán nem mondtam semmit.)

Egyedül a fiatalszabálytól félek, mert nem érzem a mostani eresztésben azt, amit tavaly Gazdagban és Kosztában. Hiányzik belőlük egy-egy év NB II., ami például megvolt Kosztában. Rutintalanok, aprók, félek egyet is odaállítani belőlük Juhász egységsugarú környezetébe.

A fiatalbónuszt be fogjuk gyűjteni maximálisan, menjen az akár az eredményesség rovására, efelől ne legyenek kétségeink. Ebből pedig az következik, hogy a címvédés (vagy a jó eredmény) tényleg azon múlik, hogy a hat fiatalból hányan tudnak felnőni a feladathoz, hányan lesznek patent beilleszthetők a rendszerbe, hányan lesznek képesek egy bajnokcsapatban futballozni egy bajnokcsapat szintjén.

Én minden esetre bizakodó vagyok.

Fun fact // az utolsó fordulóban otthon játszunk a Vasassal,
hátha újra aktuális lesz a nóta:

Elveszem a piros pólód;
Elveszem a kék nadrágod;
Pucéran fogsz hazamenni;

Mi nyertük a bajnokságot.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||