Mastodon

UEFA: nincs itt kérem semmi látnivaló

Most kell előkapni a nyereg alól a jogásznemzeti hagyományokat.

Egészében idézem a klubhonlapon megjelent szöveget. Egyes helyeken dőlt betűvel kommentálom.

Mendelényi Dániel tulajdonos beszélt a honvedfc.hu-nak a nyoni eseményekről

Szerda délelőtt egy öttagú testület előtt ismertethette a Budapest Honvéd FC vezetősége az Universitatea Craiova elleni, botrányba fulladt Európa-liga-selejtezővel kapcsolatos álláspontját. Mint ismert, a találkozó után klubunk óvást nyújtott be, amelynek elutasítását követően személyes meghallgatást kértünk az UEFA-tól.

Több mint egy hónappal a beadványunkat követően, ma délelőtt személyesen is találkoztak az UEFA illetékeseivel. Milyen volt a meghallgatás?

Csaknem másfél órás meghallgatáson vagyunk túl. A klub képviseletében Kun Gábor ügyvezető, az általunk megbízott, hasonló ügyekben nagy tapasztalattal bíró ügyvédi stáb egy képviselője, valamint jómagam vettünk részt ezen. Maga a meghallgatás két részből állt. Készítettünk egy videót a meccsen történtekről, amivel szerettük volna egy kicsit bemutatni, hogy a játékosainknak, szurkolóinknak és a szakmai stábnak mit kellett átélnie azon a mérkőzésen. Először ezt a videót vetítettük le a bizottság tagjainak, valamint a Craiovát képviselő ügyvédnek, hogy kontextusba helyezzük a történteket. Hangsúlyoztuk, hogy milyen károkat okozott ez a botrány, nem csak a csapatnak, de a magyar, sőt az európai futballnak is, és ezt követően megfogalmaztuk a jogi kifogásainkat.

A Craiova ügyvédje nem értette, miért reklamálunk a „TRIANON“ felirat miatt, mivel szerinte a játékosok azt sem tudják, hogy ez mit jelent. Természetesen mi tiltakoztunk ez ellen, hiszen ahogyan a lelátón lévő szurkolók, úgy a játékosok is pontosan tisztában vannak ennek jelentésével!

Mondjuk ez a trianonozás vicces, tényleg. Csak akik a Craiován pályára lépő Honvédból közvetve, vagy közvetlenül érintettek a huszadik század kelet- és közép-európai történelmében:

  • Lefkovits Rubi, akinek a nagyapja Olaszliszkáról, a nagymamája pedig Csehszlovákia területéről származik, tehát egy idő közben szétszakított ország utódállamaiból.
  • Ivan Lovric és Tonci Kukoc, is Splitben született, vagyis egy hosszú huszadik századot, valamint egy 1918-ban lezárt, nyolcszáz évnél is hosszabb Magyarországgal perszonáluniót követően mára független és önálló Horvátországban.
  • Djordje Kamber, született Sanski Mostban, a Habsburg Birodalom és a Monarchia Katonai határőrvidékének egykori kisvárosában, a mai Bosznia-Hercegovina horvátok és bosnyákok lakta részén, a Boszniai Szerb Köztársaság határán. Magyarul egy nem egyszerű történelmű vidéken.
  • valamint hét, a magyar iskolarendszert végigjáró labdarúgó, akik ha máshol nem, történelemórán mindenképp hallottak az első világháborút lezáró békékről.

Ha pályára is lépett olyan kispesti labdarúgó, akinek nem mond semmit a Trianon szó használatával megjeleníteni kívánt, nyilvánvalóan a furcsa (a kommunizmusban érlelt) és sokszor nyíltan magyarellenes romániai nacionalizmus, az még nem jelenti azt, hogy érvként elfogadható lenne egy magyar csapat elleni mérkőzésen az “azt sem tudják, mit jelent” című védekezés.

Ha a román oktatási rendszer ki tudja termelni a “Trianon” felirat megjelenítését, akkor fogadjuk el, hogy a magyar oktatási rendszer is képes kitermelni a megértését.


Az UEFA-tól milyen reakció érkezett?

Sok mindenkivel beszéltünk a meghallgatás után és azt láttam, hogy a szimpátiát kivívtuk és ezzel a magyar futballt is pozícionáltuk nemzetközi szinten. Ez viszont egy jogi folyamat, ami az UEFA szabályrendszere mentén zajlik, s ez a szabályrendszer, meglátásunk szerint, nem ad lehetőséget arra, hogy igazunk legyen.

Az UEFA ügyvédje tudomásunkra is hozta, hogy az idő haladtával értelmetlenné vált az eljárás, hiszen a Craiova is kiesett azóta az Európa-ligából. Ezt a választ egyébként megkaptuk korábban írásban is, már a meghívóban is szerepelt ez az álláspontjuk, mondhatni előre elküldték az „ítéletet“. Kicsit „Pelikán-elvtársas“ volt az egész.

Most egyelőre várunk a döntésre, mégha az valószínűleg formalitás is.

Ha az UEFA eljárásrendje és szabályrendszere lehetetlenné teszi, hogy egy jogos érdeket (a mérkőzések külső befolyásolásának megszüntetését) át lehessen vinni, akkor meg kell kerülni az UEFÁ-t, és elmenni egészen a Nemzetközi Sport Döntőbíróságig. Ha ez a Honvéd kötelessége (ódiuma, végzete, nevezzük bárhogy), akkor legyen a Honvéd kötelessége. Vannak a sportban olyan pillanatok, amikor nem csak a saját, hanem a sportág, sőt, sportágak érdekeit is szem előtt kell tartani.


Miért utazott ki akkor mégis a vezetőség Svájcba?

Nem volt hiábavaló, hogy beleálltunk ebbe a reménytelennek látszó küzdelembe. Biztosak vagyunk abban, hogy hozzájárultunk ahhoz, hogy a jövőben az UEFA még komolyabban vegye a szélsőséges, nemzetgyalázó megnyilvánulásokat. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Craiován tapasztalt légkör egy jelenség, amely az utóbbi időszakban felütötte a fejét: megfélemlítik a csapatokat, a játékvezetőket, s amikor azok a mérkőzést, jogosan, le akarják fújni, belép a rendőr és arra hivatkozik, hogy biztonsági okokból ezt nem lehet megtenni.

Természetesen nem kívánjuk senkinek, hogy hasonló cipőbe lépjen, de ha mégis ilyen helyzetbe kerülne a jövőben egy magyar csapat, akkor azt hiszem, más megítélésben fogják részesíteni. Kitapostunk egy utat, ahová előttünk önszántából még egy magyar klub sem lépett.

Amíg nincs döntés, amíg nincs számunkra is elfogadható döntés, addig itt senki nem taposott ki semmilyen utat, pusztán ráléptünk egy ösvényre, ami ki tudja hova vezet, és amit remélem végigjárunk. Legyen akár a vége egy Lex Honvéd, vagy bármi, de az ilyen mérkőzések a jövőben ne maradjanak következmény nélkül. Vagy ha mégis, akkor fogadjuk el, a nemzetközi meccsek értelmüket vesztették az UEFA játékrendszerén belül, mert az UEFA elfogadja, a mérkőzések végeredményét nem szükséges, hogy a pályán határozzák meg a mérkőző felek. Remek új világ lenne – a nyílt gyűlölködés világa.


Milyen döntésre számít a klub?

Nekünk a legnagyobb siker ebben a történetben az erkölcsi győzelem lehet, hiszen itt a foci tisztaságának a megőrzésén van a hangsúly.

Mi ennek érdekében megtettünk mindent, a határidőket nem csak betartottuk, elébe is mentünk, innentől az UEFA-n múlik minden.

Részemről elvárom, hogy a Honvéd a lehetséges legutolsó fórumig elmenjen az európai normalitásba vetett hitünk igazáért, ha már a szakszövetsége, az MLSZ arra is képtelen, hogy értelmesen megnyilvánuljon egy tagegyesületének érdekében. Az erkölcsi győzelem most nem lehet elég, mert egy Honvédnak (Kispestnek) a maga 110 éves történelmével igenis kötelességei vannak a világfutball felé, iránt, érdekében – ahogy tetszik.


Hamar megjött az ítélet:

Egy nap alatt született meg a fellebbviteli bizottság döntése

A Budapest Honvéd FC a tegnapi nap folyamán kapott lehetőséget, hogy ismertesse az Universitatea Craiova elleni, botrányba fulladt Európa-liga-selejtezővel kapcsolatos álláspontját. Nos, az Európai labdarúgó-szövetség nemsokkal, több mint egy nap alatt meghozta a döntését és ismét elutasította klubunk óvását és egyúttal helyben hagyta a ránk nézve is elmarasztaló augusztus 5-i határozatát. A hivatalos értesítésben emellett szó esik róla, hogy a Honvéd köteles megtéríteni az eljárás 1000 eurós költségét is.

honvedfc.hu

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||