Mastodon

Karanténkispest 2020.05.03. (Dajka Laci)

Dajkát // bejelentették pályaedzőnek Pisont mellé. A szerződése jövő nyárig szól.

A következő időszakban Pisont István munkáját fogja segíteni az edzői stáb tagjaként (…)

idézet a bejelentésből.

Ha valaki nem tudná, Dajka 1979 és 88 között volt a Honvéd játékosa, és nyert velünk öt bajnokságot, egy kupát, 232 bajnokin lőtt 58 gólt, ilyesmik. 1993 óta edzősködik, és idő közben megfordult jópár helyen mindenféle pozíciókban, a részletekért a wikipedia vonatkozó táblázatát javasoljuk böngészésre.

Egyébként pont minap (04.29.) volt a 61. születésnapja, Trezinek pedig nemsokára (05.16.) lesz az 50.

Nem kellett sok idő, és a frissen igazolt Dajka máris ott virított a Labdarúgás címlapján
Pedig ebből a csapatból bőven lehetett volna válogatni (Labdrúgás, 1979/10.)

Furcsa, de hiába böngészem az Arcanumon az archív lapokat, sehol sem találom, hogy Dajka hogy került 1979 áprilisában az NB II-es Honvéd Bem József SE-től (Cegléd) a Honvédhoz (Budapest).

1979. márciusában, vagyis tavasszal a Duisburg volt az ellenfél az UEFA-kupában, ment közben a bajnokság, a kupában (MNK) a félelmetes Bauxitbányász várt ránk, a keret bivalyerős, azonban mintha nem lenne épp középcsatárunk. A Duisburg elleni hazai meccsen például így kezdtünk: Gujdár — Paróczai, Kocsis, Nagy, Varga I. — Pál, Fejes, Gyimesi — Varga II., Weimper, Póczik. Április elsején, Salgórtarjánban Gyimesi és Weimper a két csatár, pár nappal később a sportlap Gyimesit és Geigert várja a kezdőbe a Videoton ellen, ami kétharmados találat, mert végül Melis is csatlakozik hozzájuk. Póczik a középpályán kezd. Kozma pedig sehol.

Dajka eközben hol középcstárban, hol a középpálya közepén játszadozik, de mindenképp az NB II. Közép-csoportjában.

Honvéd Bem József SE—Budafoki MTE 2-1 (0-1)
Cegléd, 1600 néző. V: Pádár.
Bem SE: Kollár — Pirisi, Bársony, Kovács, Bajnóczi — Bera, Dajka, Gruborovics — Tassi, Gombos (Csuhay a 61. percben). Szabó. Edző: Nagy János.
Budafok: Lengyel — Rácz, Kapitány, Béres, Vizi — Pajzs, Tóth K., Bozó — Bleicher, Tóth B., Kacsányi. Edző: Dobesch Gyula.

bajnoki 1979. április 6-án

Bauxitbányász SE— Bp. Honvéd 1-1 (1-0)
Kispest, 800 néző. V: Eőry.
Bauxitbányász: Petrovics — Ughy, Szalai, Ormai, Magyar (Mészáros a 72. percben) — Für, Szabó (Kutasi a 60. percben), Tendli, Horváth Z. — Benkő, Lovász.
Bp. Honvéd: Gujdár — Varga II., Fejes, Kocsis, Varga I. — Gyimesi, Nagy A. — Geiger, Dajka, Kozma, Melis (Karalyos a szünetben).
20. perc: Szabó bal oldali szögletrúgása után Benkő 8 méteres fejese nagy ívben a bal sarokba hullott. 1-0.
88. perc: Karalyos jobbról átívelt labdája a védők lába között Kozmához került és a csatár három méterről a kapu jobb oldalába továbbította. 1-1.
Ezzel a teljesítménnyel nem dicsekedhet a Bp. Honvéd. NB II-es ellenfele a mérkőzés nagy részében ötletesebben, gyorsabban és főleg sokkal lelkesebben játszott. A mérkőzés eredménye a Bp. Honvéd számára hízelgő.
Továbbjutott 2-1-es gólkülönbséggel a Bp. Honvéd.
Jó: Petrovics, Szalai, Horváth. ill. Kocsis.

kupameccs 1979. április 11-én

A két dátum között a sportlap egyszer sem említi meg Dajka nevét, viszont innentől kezdve Dajka a Honvéd meccsein tűnik fel.

Az első bajnokira se kell sokat várni, április 21-én már vele a kezdőben szaladunk bele egy 0-3-as pofonba Egerszegen – egy egészen érdekes csapattal:

Gujdár – Paróczai, Kocsis, Nagy A., Vajda – Varga I., Pandur, Varga II. (Varga III.) – Gyimesi, Dajka, Utassy

még Melis Béla sincs!
  • Vajda József ezen a mecsen debütál, és összesen négy bajnokin szerepel nálunk;
  • Varga I. más néven Kacsa;
  • Varga II. szintén József, ekkoriban peremember a csapatban;
  • Pandur István második meccse. A következő három idényben összesen tizennyolc jut neki, azonban pont a bajnoki címmel végződőben egy sem.
  • Varga III., vagyis István Kaposvárról került hozzánk, két idény alatt összesen hét meccset játszott, az egerszegi volt ebből a második;
  • Dajka debütál;
  • Utassy Gyula alig egy hónapja debütált, ez az ötödik, és egyben utolsó meccse a Honvédban.

A szinte az egész évet sérülés miatt kihagyó Kozmát és Bodonyit szinte lehetetlen volt pótolni. A legsikeresebbnek talán a csepeli, de hozzánk már a szentendrei Kossuth KFSE-ből érkező Geiger János (13 meccs, 7 gól) nevezhető, azonban ő menet közben valamiért kikerült a pixisből. Több hónap meccsnélküliség után, év végén elgazolt a MÁV Előréhez, majd rá egy évre Ráckevére, de mindez már lényegtelen a történetünk szempontjából. Tény azonban, hogy az eredetileg középpályás Geiger kifejezetten alacsony és kicsi játékosnak számított (1975-ben: 165 cm, 56 kg), és lehet, ennyi elég volt a döntéshez – talán pont Dajka javára (kb. 180 cm, 75 kg). Valamint, ugye:

“Tény, hogy sokszor jólesik egy-egy kisfröccs, de tudom, hol a határ. Nem szoktam berúgni, a mérkőzésekre, sőt, az edzésekre is becsülettel készülök.”

nyilatkozta Geiger 1977-ben a Pest Megyei Hírlapnak. A kisfröccs akkoriban nem biztos, hogy jó ajánlólevél volt Kispesten.

1978/79-ben végül a következő játékosokat próbáltuk ki csatárposzton: Gyimesi (32/9), Weimper (30/17), Póczik (26/4), Geiger (13/7), Bodonyi (10/4), Dajka (9/1), Kozma (9/2), Melis (6/0), Utassy (5/1), Kozmor Imre (1/0).

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||