Mastodon

Egyelőre úgy tűnik, mégis Bozsik stadion, esetleg Bozsik aréna néven indulhat a buli majd valamikor

Nem jelentkezett tőkeerős névadó.

Vajon mitől függ, hogy egy újépítésű stadion (fedett sportlétesítmény) elnevezése marad stadion, vagy arénává nemesedik?

Arénaügyben a legfontosabb kapaszkodónk egyértelműen Fürjes uszodablöff Balázs sportlétesítményépítésügyi biztos, valamint az MTVA hírszolgáltatása, ahol pedig a következőt olvashattuk az új Népstadionról:

Az új aréna sokkal több lesz mint egy stadion, hiszen minden nagyszabású esemény megrendezésére alkalmas lesz, akárcsak elődje.

Tehát mindenre alkalmas lesz, mint amire az elődje volt, a neve mégis arénára változott a stadionról. Az állítást Fürjes is alátámasztotta a Sport1-en:

Azért nevezzük Puskás Arénának, mert azt gondoljuk, ez több, mint stadion.

Tehát aréna az, ami több, mint egy stadion, mert azon túl, hogy mindenre alkalmas, mint amire a korábbi stadion is alkalmas volt, az új tud további dolgokat is. Nagyjából ez lenne a definíció.

Eddig az elmélet, most pedig nézzük meg a gyakorlatban:

klubnévstadion/aréna
Puskásaréna
ÚjpestSzusza Ferencstadion
FTCGroupamaaréna
KispestBozsik?aréna?/stadion?
FelcsútPanchoaréna
KisvárdaVárkertistadion
MezőkövesdVárosistadion
DiósgyőrDiósgyőristadion
PaksFehérvári útistadion
VideotonMOL Aréna Sóstóaréna
ZalaegerszegZTEaréna
VasasÚj Illovszky Rudolfstadion
MTKÚj Hidegkuti Nándorstadion
DVSCNagyerdeistadion
SzegedSzent Gellértfórum
SzolnokTiszaligetistadion
HaladásHaladássportkomplexum
GyőrETOpark

Ha azt a kérdést tesszük fel magunknak, hogy az új Bozsik stadion vagy aréna lesz, és a választ a korábbi névadások tapasztalataiból próbáljuk kikövetkeztetni, akkor egy tapodtat se léptünk előre.

Aréna a Fradi, a Videoton, a ZTE, a Puskás, valamint a Pancho, és ezekből párról el is hiszem, hogy valóban többre használják, mint korábban, vagyis vannak benne egyéb rendezvények is.

Ezzel szemben nem aréna, hanem szimplán stadion a debreceni Nagyerdei, hiába nem csak futballmeccseket rendeznek benne és/vagy a környékén, de stadion az Új Hidegkuti is, ahol rendezvényteremtől kezdve esport szakosztályok befogadásáig mindenre alkalmassá tették a létesítményt.

Szeged egyenesen fórum, az ETO pedig park, és utóbbival egyet is lehet érteni. Pláza, hotel, focipályák, stadion és mindenféle egyébség egy hatalmas területen.

Én speciel nem veszek észre semmiféle mintázatot, vagyis nem tudnám megmondani, hogy az új Bozsik szükségszerűen aréna lesz, vagy maradhat stadion?

Az utóbbinak jobban örülnék, úgy megszoktuk már a nevet. Gondolom a tervezett rendezvényhelyszín(ek) se kerülnek versenyhátrányba a többi rendezvényhelyszínnel szemben, ha nem egy arénában, hanem egy szimpla, mezei, netán mucsai stadionban vannak.

Maradjunk csak Bozsik stadion. (Kispest, Puskás Ferenc utca) Pont így tökéletes.

címlapkép: DélPest

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||