Mastodon

Nemhogy odaszögeltek minket a 10-11. helyekre ebben a bajnokságban, de oda is ragasztottak, körbedákttépeztek, és kéjes vigyorral keverni kezdték a betont

A tegnapi pótlásokkal (Kisvárda-Videoton 2-1, Budafok-Fradi 0-3) teljessé vált a tabella, amiről így elmondhatjuk, hogy 17 forduló alapján:

  • dobogón legtöbbször a Fradi (14), a Kisvárda (13!!!) és a Videoton (11) állt;
  • kieső helyen legtöbbször a Honvéd (9), a Mezőkövesd (7) és a Diósgyőr (5).
  • a Honvéd az egyetlen csapat, amelyiknek a 9. helyezésnél jobbat egyetlen alkalommal se dobott a gép, sőt, sorozatban háromnál több fordulót képtelenek voltunk egyáltalán a vonal fölött tölteni.
  • csak a Fradi, a Felcsút és a Videoton nem állt kieső helyen, miközben
  • csak a Honvéd (legjobb hely: 9), a Mezőkövesd (4) és a ZTE (5) nem állt egyszer sem a dobogón.

A fordulók utáni átlagos helyezések alapján is jól látható, hogy a Honvéd képtelen volt akár egy pillanatra is elmozdulni az utolsó három-négy helyről.

Ha az előző grafikon nem lenne elég meggyőző 17 fordulót követően, akkor az adatok szórását bemutató egész biztosan kiábrándítóan kell hasson: 0,94, vagyis alig egy helyezés pontosságot hordoz az előbb bemutatott átlagos helyezésünk, mint várható érték.

Hogy értsétek, a Fradi 2,79-e azt jelenti, hogy a Fradi utólag, az első három fordulóból csak a harmadikat nyerte meg, így lassan, döcögve beindult gépezetnek tűnhet, azonban a tizenhétből mindössze három fordulót töltött a dobogó alatt, viszont a két hetedik és egy tizedik helyezésre ennyire elviszi a szórást. Mivel az átlagos helyezése 2,41, esetében a szórás azt jelenti, hogy szinte minden értéke felfelé leng ki. (A szórás a távolságot abszolútértékben jellemzi, tehát pontosságként.)

A Videoton év eleje óta stabilan ott áll a 2-4. helyeken, a Honvéd stabilan a 10-11. helyeken, és ezt szépen ki lehet olvasni a grafikonokról. Mondhatni, mindössze ez a két csapat tartja az első perctől a formáját.


Mielőtt előjönne a sablonszöveg, hogy ebben a bajnokságban három-négy jól sikerült meccsel akár a dobóra is fel lehet kerülni, inkább előre lehűtöm a kedélyeket:

A Honvéd (piros), a mindenkori harmadik helyezett (kék) és a mindekori tizenegyedik helyezett (sárga) pontszáma a fordulókat követő tabellákon

A tizenhét lejátszott forduló alatt kettőnél több pontra egyetlen pillanatra sem sikerült eltávolodnunk a 11., már kieső helytől. Egész pontosan átlagosan a 11. hely 0,47 pontos környezetében voltunk megtalálhatóak a fordulók végén. És meg kell ismételjem: egyedüliként, mert pár összefüggő jó fordulója rajtunk kívül mindenkinek volt legalább egyszer a bajnokságban.

Szóval ezt a dobogó dolgot statisztikailag inkább engedjük el idén, és maradjunk a biztos bennmaradásnál, mert a korábbi számok alapján az se lesz sokkal könnyebb.


A végére újra beszúrom a korábban már boncolgatott Igencsak Kínzó Kérdést:

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||