Mastodon

Kösz, hogy segítetek tisztán tartani a felületet

Jap, mi is szomorúan tapasztaljuk, hogy újra megjelentek a spamek az oldalon.

A legkönnyebben úgy védekezhetnénk ellenük, hogy a Disqus adminban kikapcsoljuk a linket tartalmazó kommentek megjelenítését, azonban ezzel többet ártanánk, mint használnánk, hiszen lehetetlenné tennénk az olvasók közötti információáramlást. Esetleg előmoderációval, de arra nincs külön emberünk jelenleg.

Maradt tehát a közösségi megoldás. Volt már róla szó, most bemutatom újra a működését.

Pre //

Beállítottuk a Disqus adminjában, hogy azok a kommentek, amelyekre három figyelmeztetés érkezett, azok ne jelenjenek meg a felületen.

Spamek takarítás //

Fontos, hogy a következők csak akkor működnek, ha valamilyen módon (saját fiók, Google, Twitter, Facebook, etc) be vagy jelentkezve a Disqus rendszerébe!

A spamnek minősíthető kommentek 99%-ban válaszként érkeznek egy, már létező kommentre. Néhány esetben a spam kommentre is érkeznek linket nem tartalmazó, de nyilvánvalóan spamnek tűnő válaszok, ezzel próbálva feljebb tolni a linkes spamet a kommentfolyamban.

Ha spamet érzékelsz, akkor a következőt érdemes tenned, segítve ezzel egyrészt a mi munkánkat, másrészt pár kattintással kitakarítasz a többieknek, hátha ők is takarítanak majd neked:

A kifogásolt komment jobb felső sarkbán találsz egy lefelé mutató háromszöget. Bökj rá, majd a megjelenő legördülő menüből a “Megjelölés nem idevalóként” lehetőséget válaszd.

Ekkor a komment alatt egy újabb felület jelenik meg:

Amennyiben a kommentről azt érzed, hogy spam, akkor válaszd a spam lehetőséget. Majd bökj a “Hozzászólás jelentése” gombra.

Ugyanitt jelezném, hogy a többi opciót is nyugodtan használjátok, hiszen a lehetőség adott, a saját házunk táján nekünk kell rendet tartani. Vagy nekem, de azt általában utálni szoktátok.

Innentől már a mi dolgunk //

Ha ezzel megvagy, akkor nálunk átkerül a kifogásolt komment az Approved (engedélyezett) kommentek közül a Pending (függő) részre. Amennyiben legalább három bejelentés érkezett a kommentre, akkor az oldalról automatikusan eltűnik.

A Disqus felületén ezt követően minden jelentett kommentről egyedi döntést hozunk. A spameket természetesen eldobjuk, a többi bejelentést azonban megvizsgáljuk, és vagy a moderálási elveink mentén döntünk, vagy épp rossz pillanatom van, és impulzusdöntést hozok, mint amikor megvettem a virágmintás banyatankomat.

Köszi a segítséget!

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||