Mastodon

[ötlet] Fogadóóra

brown and black wooden chairs inside room

Legyen Esetleg lehetne olyan, hogy egyszer-egyszer elbeszélgetünk, mert kezdem néha azt érezni, segget csinálok a számból. Kifejtem miért.

Egyrészt van a blogolás alaptétele, hogy a szerző elmondja a sajátját, és csak mérsékelten, optimális esetben pedig egyáltalán nem törődik a visszajelzésekkel, hiszen amint a visszajelzések hatása alá kerül, elveszíti az egyetlen, saját maga számára releváns dolgot: a saját mondandót. Becsicskul, meghatározottságok, hovatovább kényszerek fogják meghatározni, érdektelenné válik.

Másrészt viszont az is van, hogy előállhat olyan speciális helyzet, amikor a szerző valószínűleg nem teheti meg, hogy annyira punk maradjon, hogy nem egyáltalán foglalkozik a működési közegével. Kispesten – talán szerénytelenség nélkül állíthatjuk – valami hasonló állt elő. Érezhető egyfajta tömegigény a Kispestről beszélésre, arra, hogy a tömeg tematizálva legyen, hogy számára hitelesnek képzelt forrásból jusson információhoz, számára érdekesnek vélt véleményt olvasson, akár szerkesztői, akár felhasználó tartalomként. Utóbbit, mármint az információátadást és a véleményvezérkedést eddig sosem vállaltuk fel nyíltan, és sosem fogjuk, viszont fű alatt, a sorok között valahol, na, azért mégis.

Ezért támadt egy ötletem, hogy tartsunk fogadóórát. A platform marad ugyanez, blog, poszt, disqus, viszont annyival több, hogy meghatározunk egy napot, a napon belül egy időszeletet (teszem azt délután öt és hét között, de majd eldöntjük szavazással, ha igényét érzitek egy ilyesmi lehetőségnek), amikor én, vagy RW, esetleg mindketten bevállaljuk, hogy azt az időt a gépünk előtt töltjük, és a poszthoz érkező összes kérdésre, kommentre válaszolunk. Ja, és ilyenkor játszanak az általunk esetlegesen blokkolt felhasználók és témák is, vagyis akinek amúgy nem látjuk a hozzászólásait, mert esetleg amúgy nem vagyunk rá kíváncsiak.

A disqus elég jó platform, azonnal értesít, ha beesik egy új komment a felületre, lehetőséged van válaszolni. Mondjuk egy kérdező egy szál, és abban a szálban csak a kérdező beszélget a szerzővel, szerzőkkel (Supka!), mindenki mást pedig kimoderálunk, menjen egy másik szálba.

A lényeg, hogy belül maradnánk a platformon, miközben kicsit ügyesen másra használjuk.

A poszthoz a kommentelési lehetőség előmoderált lenne a fogadóóra kezdetéig, vagyis írni lehetne már, de nem jelennének meg a felületen. A fogadóóra kezdésekor megnyílik a szabad hozzászólás, és mennek a válaszok, indulhatnak a szimultán beszélgetésszálak. Amikor vége a fogadóórának, lezárjuk a posztot, és ennyi volt. Ha sikeres és működő a modell, akkor alkalmanként megismételhetjük.

Fontos viszont, hogy nem feltétlen a csapat lenne a téma, hanem inkább a ti és a mi kapcsolatunk, a klubhoz fűződő viszony, vagyis pont olyan visszajelzéseket gyűjtenénk be, és adhatnátok le, amit egyébként hajlamosak vagyunk számon kérni másokon, ha hiányukban esetleg torz működési modellt vesznek fel.

Nos?


Számunkra igazán hasznos lehet valami hasonló megoldás, hogy lássuk, milyen felhasználói igények fogalmazódnak meg akár velünk, akár az oldallal kapcsolatban. És talán az sem baj, ha ti is látjátok, és nyilvánosan megy az egész. (Mondjuk szerintem pont az átláthatóság területén eddig se volt velünk probléma. Legalább.)

címlapkép: Pexels.com

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||