Mastodon

Courts mester inkább a védekezésben relatíve erős, és nekünk pont abban kéne feljavulnunk (a góllövés mellett)

Utóbbit egyelőre büntetőkkel egészítjük ki.

Sajnos az FBREF a magyar bajokságról nem közöl olyan részletes statisztikákat, mint mondjuk a skótról, vagy pár, még jobban mért nagy ligáról, azonban így is lehet bőven találni érdekességeket. Például Courts pályafutásának két csapata, a Dundee United és a Honvéd is összemérhető legalább pár változó mentén.

Oké, a Dundee United lenyomott egy teljes évet, a Honvéd pedig csak hét meccsen van túl, azonban az érdekesség ettől még érdekesség, aztán majd meglátjuk, hogy miként alakul az idény további részében.

Például a nem tizenegyesből lőtt gólok száma, illetve a kilencven játékpercre vetített mennyisége egy felettébb érdekes mutató.

mgg/mG-PKG-PK/m
Dundee U. 21/2238370,97320,84
Honvéd 22/2377140,57
m: mérkőzés, g: gól, g/m: gól/meccs, G-PK: gólok száma tizenegyesek nélkül, G-PK/m: gólok száma tizenegyesek nélkül per meccs

Jap, az van, hogy minden arány nagyjából hasonló a két csapatnál, ha csak a gólok számát nézzük, azonban, ha levonjuk a tizenegyeseket, akkor azt látjuk, hogy nagyon, de nagyon kevés a máshogy szerzett gólunk. Meccsenként alig fél.

Ezzel konkrétan a legrosszabbak vagyunk a bajnokságban, ahol így néz ki a mezőny vége:

  • Felcsút 0,86
  • Vasas 0,86
  • Újpest 0,67
  • Honvéd 0,57

Nem jó ez így, na.

Persze az is van, hogy a Dundee United tavaly úgy lett negyedik a skót bajnokságban, hogy a nem tizenegyesből lőtt gólok meccsenkénti száma alapján a tizenkétcsapatos bajnokságban mindössze a kilencedik lett, holtversenyben a tizedikkel.

Vagyis Courts csapatai eddig nem a góllövésről ismerhetők fel. Akkor viszont a kapott gólokban kell legyen valami, például azok alacsony száma.

A fenti táblázat így néz ki a csapatok ellen, vagyis Dundee United és a Honvéd ellen lőtt gólok ugyanabban a bontásban:

mgg/mG-PKG-PK/m
Dundee U. 21/2238411,08370,97
Honvéd 22/237121,71111,57
m: mérkőzés, g: gól, g/m: gól/meccs, G-PK: kapott gólok száma tizenegyesek nélkül, G-PK/m: kapott gólok száma tizenegyesek nélkül per meccs

Aha, tehát itt a megoldás: túl sok gólt kapunk. A Dundee United nagyjából egy gólon tartotta az ellenfeleket, míg mi közelebb vagyunk a másfélhez, sőt, azt is felülről közelítjük inkább.

Érdekesség, hogy az 1,57 nem tizenegyesből kapott góluk nem a legrosszabb az NB I-ben. A vége ugyanis így néz ki:

  • Honvéd 1,57
  • Videoton 1,83
  • Újpest 1,83
  • Paks 1,83
  • Mezőkövesd 2,14

Namármost, a Dundee United a kapott gólok (tizenegyesek nélkül) meccsenkénti átlagában a liga negyedik legjobban védekező csapata volt, és csak a két nagy (Celtic 0,55, Rangers 0,76), illetve az alsóházban élen végző Hibernians (0,95) volt jobb nála.

Vagyis Courts mester inkább a védelmet rakta össze tavaly, ami egyelőre alakulóban van nála Kispesten, ha csak az elmúlt két meccs eredményeit nézzük. (Egy éve nem volt olyan, hogy két egymást követő meccsen ne kapjunk gólt.)

Viszont ez azt is jelenti, hogy ha le tudná nyomni egy alá a kapott góljaink számát, akkor még mindig nagyon kevés a 0,57 nem tizenegyesből lőtt gólunk meccsenként, de legalább nem egy teljes gól lenne a különbség, hanem a jóval beláthatóbb fél, ami azért is beláthatóbb, mert – mint az említettem – a magyar statisztikáit egyelőre hét meccs alapján közöltük.

Nos, a Kecskemét erre a célra pont remek ellenfél lesz szombaton.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||