Mastodon

Lukic védelmében felhozzuk Eppelt

Minap az egyik poszt alatti beszélgetésben felmerült, hogy Lukic teljesítményének melyik értékelése helyesebb: Lukic mindenek felett, vagy Lukic, aki szarik a fejünkre, és akkor focizik, amikor kedve támad?

Teljesen egyértelmű, hogy 2022-ben az utóbbi vonalat vitte, ez látszik az összes mutatóján: 29 meccs, 9 gól, ebből 4 tizenegyes, akciógólt (3) szinte csak a Vasasnak lőtt, tavasszal volt tizenkét meccses góltalansága, a nyári edzőtáborba – a klub is elismerte – gyakorlatilag fogyitáborba ment, annyira elengedte magát.

Mindeközben 2021 őszén és most, 2023 tavaszán megrázta magát, és olyasmit mutat, amit egy vele hasonló fizetési kategóriába eső csatártól elvárnánk alapszinten. Az látszik, hogy nem szakad meg a pályán, egy felesleges lépést sem tesz, kivéve ha reklamálni támad kedve, azonban legalább lövi a gólokat, és gólpasszokat ad.

Viszont mit jelent Lukic az elmúlt évek csatárainak kontextusában?

Danilo, Eppel, Lanzfame, Lukic

Az elmúlt évekből négy csatárt érdemes elővenni és összehasonlítani különböző mutatók alapján:

  • Danilo – 2010 és 12 között másfél idényt játszott kezdőként, majd 2017-ben visszatért két idényre amolyan cserecsatárnak.
  • Eppel – 2016 telén érkezett az NB II-es Dunaújvárostól, a következő évben bajnok és gólkirály, utána még egy remek év, majd rövid külföldi karriert követően másfél szánalmas idényre visszatért Kispestre: 24 meccs – 1 gól.
  • Lanzafame – 2012/13-ban fél év is elég volt vele közel húsz év után az első bajnoki éremhez, majd 2016-ban visszatért, bajnok lett, rá egy idényre gólkirály. Utána egy év a Fradiban, majd ismét visszatért, és levezetésként 24 meccsen lőtt 11 gólt, ebből 7-et akcióból.
  • Lukic – a jelenkor góllövője.

Először nézzük a nyers számokat:

mpercp/m90gpgnpggp
Danilo93620266,768,934102411
Eppel94688473,276,53663011
Lanzafame90772585,885,845162924
Lukic55416175,746,2268188
m: mérkőzés, perc: összes perc, p/m: átlagos perc meccsenként, 90: összes perc osztva kilencvennel (ennyi meccsnyi időt töltött összesen a pályán), g: gól, pg: gól tizenegyesből, npg: gól NEM tizenegyesből, gp: gólpassz

Ez első három név nagyjából ugyanannyi időt töltött Kispesten, nagyjából ugyanannyi meccsen léptek pályára, azonban a p/m és 90 oszlopokban jól látható, hogy amíg Lanzafame gyakorlatilag nélkülözhetetlen volt, ha elérhető (az adatokban csak azok a meccsek szerepelnek, ahol egy játékos pályára lépett), addig a többiek inkább belestek a cserélhető játékosok körébe.

A kanadai pontokat, vagyis a gólok és gólpasszok összegét nem vittük fel a táblára, pláne nem meccsekkel és játékpercekkel arányosítva, azonban annyit mindenképp idevésnénk, hogy a nem tizenegyesből lőtt gólok és a gólpasszok aránya így alakul a négy játékosnál:

  • 1,21 Lanzafame
  • 2,18 Danilo
  • 2,25 Lukic
  • 2,73 Eppel

Vagyis Lanzafame nem csak gólokat lőtt, hanem serényen osztogatta a gólpasszokat is.

Most viszont térjünk át a számított mutatókra:

g/mnpg/mnpg/90
Danilo0,370,260,35
Eppel0,380,320,39
Lanzafame0,500,320,34
Lukic0,470,330,39
g/m: gól/mérkőzés, npg/m: nem tiziből lőtt gól per mérkőzés, npg/90: 90 játékpercenként ennyi nem tizenegyes gólt lőtt

Nagyon közel vannak egymáshoz mind a négyen, ezért két megjegyzést mindenképp tennénk már az elején:

  1. hoppáka, a másfél évet lébecoló Eppel gólmutatója, vagyis a nem tizenegyesből lőtt gólok 90 percre eső átlaga pontosan megegyezik a 2022-ben szinte teljesen leálló Lukicéval.
  2. aki elzavarta 2019 nyarán Kispestről Danilót, az konkrétan bűnt követett el a klubbal szemben. Ilyen minőségű és statisztikájú cserecsatárunk azóta sem volt, sőt, Lukicig csatárunk sem nagyon.

Az első pont mentén haladva jogosan merülhet fel kérdésként, hogy ha a 2020-21-es Eppel működése, teljesítménye azon túl, hogy szánalmas, még elítélendő is, akkor mit lehet mondani Lukic 2022-es évére, ha összességében mindkét játékos ugyanazt a statisztikát hozza a teljes pályafutására nézve?

Pusztán az, hogy Eppel jött látott és mindent vitt 2016 és 2019 között az felmenti a második kispesti szakaszáért? És ugyanígy, Lukicot egy őszi idény és pár meccs most tavasszal felmenti a teljes tavalyi éve alól?

Figyeljük meg, ha a végső számaik ezen a szinten közel azonosak, akkor pontosan mi az elvi különbség kettejük között?

Amennyiben Lukicot az elmúlt évek legjobb kispesti csatárának nevezzük, úgy Eppelnek mi a jelzője, ha extraként bajnokságot nyert, gólkirály lett, kupadöntőt játszhatott?

Lanzafamét engedjük el, ő egy teljesen másik kaszt, azonban a harmadik számú csatárnak(!) visszaigazolt Danilo csereként hozott közel olyan átlagot, mint most Lukic, vagy korábban Eppel – esetleg neki is illenék találni egy jelzőt.

Mondjuk valami nagyon pozitívat, mert a többiekkel ellentétben, Danilónak egy perc leállása, sértődése nem volt.

Szóval

összefoglalva: Lukic persze, g*cijó játékos, ha épp van kedve futballozni, azonban pont amiatt, hogy nála kedvtől függ az egész, pont attól válik problémássá a megítélése.

Ha fél jó év után rögtön következik 2022, vagyis a jónál kétszer hosszabb botrányos időszak, akkor érthető, hogy a végére nem kevés szurkoló konkrétan meggyűlöli a látványosan nemakarom (szarokbele), alibiző játékost.

Ja, és azt a részt engedjük el, hogy mennyivel jobb csapatokban játszott itt a többi, mert

  • Danilo 2010-12-ben tuti nem,
  • Eppel is egy az NB I-ben éppen bentmaradó, akkor alsóházas csapathoz érkezett és szórta meg magát,
  • Danilo eleve padra igazolt vissza,
  • Eppel Feri alatt ugyanúgy értékelhetetlen volt, mint Lukic tavaly, pedig Lukic működött Feri alatt fél évig,
  • a transfermarkt (hahahaha, nem szeretem ezt az adatot, de azért ideteszem) szerint a keretünk most értékesebb, mint Eppellel, Daniloval, Lanzafaméval, szóval Lukic jobb helyen tolja, mint az egymással 2017-18-ban egymással is versengő hármas.

Végközvetkeztetés

Lukic az új Eppel.

Vagy inkább így: Lukic az új Eppel, csak eredmények nélkül.

Amúgy meg

f*szom az ilyen posztokba. Sokkal szívesebben foglalkoznánk hely- és klubtörténettel, meg egy csomó minden mással, ami valóban érdekes, és nem ugyanannak a gumicsontnak a rágcsálása.

Egyébként, hogy őszinték legyünk, csak azért raktuk ki ezt a posztot, mert minket is megleptek a kapott eredmények. Azt sejtettük, hogy Lukic a közelmúlt kontextusában sem számít extrának, azonban az teljesen váratlanul ért, hogy a leálló Eppel is hozza a számait. És akkor nem bontottuk szét Eppelt, mert az első időszakában a 90 játékpercre eső nem tizenegyesből lőtt góljainak száma 0,46 volt, ami valami egészen brutális érték.


Játék

Csináljunk egy ilyet, hátha partnerek vagytok: kommentbe mehet az egy név – egy szó vagy jelző, ami először eszedbe jut, vagy szerinted leginkább jellemzi a játékost.

Kezdem én:

Danilo – úttörő (segít ahol tud).
Eppel – egyszeri alkalom.
Lanzafame – mindennek ellenére.
Lukic – eljátszotta.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||