Mastodon

Állítólag elviekben eladták

Persze hivatalos bejelentés még nincs.

close up of human hand

„Igen, meg tudom erősíteni, hogy előrelépés történt a tárgyalásokban és megszületett az elvi megállapodás. A részletek tisztázására, a szerződés aláírására néhány héten belül kerülhet sor.”

nyilatkozta a Nemzeti Sport érdeklődésére szombaton reggel Bozó Zoltán, a Honvéd jelenlegi tulajdonosa.

Itt, ugye, csak az a baj, hogy nincs semmi tény, még egy olyan papírt se lobogtatnak, mint Chamberlain a reptéren, miután megérkezett Münchenből. Elvi megállapodás született.

_június 9., választások

Helyi önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon. A Honvéd egyik tulajdonosa, Bozó Zoltán Szentesen indul polgármesternek, és nyilvánvalóan nem segíti a kampányát, ha az országos sajtó folyamatosan arról cikkezik, hogy az elvi vezetésével mekkora csődöt hoztak össze a Honvédnál.

választásgyőztesmásodik
2014Szirbik Imre
MSZP-DK-EGYÜTT-PM
5392 szavazat, 47,89%
Bozó Zoltán
FIDESZ-KDNP
4885 szavazat, 43,39%
2019Szabó Zoltán Ferenc
Jövőnk Szentes Egyesület
5877 szavazat, 50,6%
Gémes László
FIDESZ-KDNP
4726 szavazat, 40,49%
Polgármester-választások (forrás: vasztasok.hu, az adott évre linkelve)
választásFIDESZ-KDNPpolgármester
jelölőszervei
20141484
2019143 (közte Bozó)10
A települési képviselőtestület összetétele (forrás: vasztasok.hu, az adott évre linkelve)

Itt indul Bozó. A helyi Fideszt konkrétan hülyére verték 2019-ben. Egyetlen egyéni választókerületet sem tudtak megnyerni, és mindhárom képviselőjük a kompenzációs listáról jutott be a képviselőtestületbe. 2014-ben még a tíz egyéniből nyolcat behúztak.

Idén viszont nagyon akarhatnak valamit, amit akár az is jelezhetne, hogy Bozó és Szijjártó külügyminiszter elviekben egyeztettek a belföldi Szentes lehetséges jövőjéről. Illetve pontosabban az a gyanúnk, hogy Szentes is szóba kerülhetett a Honvédtól szabadulni akaró tulajdonos és az ismerten Honvéd-érzelmű Szijjártó között.

Átpörgetve a helyi propagandamédiát (a Facbookjukról alig két perc alatt tiltottak ki) és az egyenfazonra szabott megyei lapokból a megfelelőt, Bozót az elmúlt másfél hónapban kezdték el tolni és felépíteni. Érdekes, hogy előtte éveken át szinte a nevét sem említették a helyi közélettel kapcsolatban, valamint az, hogy a mostani feltűnése során a Honvéd egyáltalán nem jelenik meg vele kapcsolatban. Pedig az ország egyik legismertebb klubjának a tulajdonosa, mégis simán kihagyják a kampányból ezt a sikertörténetet. Vajon Kubatov nem használná ki, hogy a Fradi elnöke?

Szóval az a lényeg, Bozónak ebben a közegben baromira nem jön jól, hogy miközben helyben a kutyát sem érdeklő lapokkal ellentétben az országos sajtó folyamatosan róla cikkezik, ráadásul két olyan témában, amihez mindenki ért Magyarországon – a fociban és a közpénzben. Bónusz pont a Honvédot verték szét, aminél azért nehezen találni nagyobb és ismertebb márkanevet a magyar sportban. Vagyis bármit csinál, lejön pár fotó egy átadásról, koszorúzásról, eseményről a helyi lapokban, a helyi Facebookon, ha közben arról írnak az országos és nagyelérésű lapok, hogy mi történik a Honvéddal. És a Honvédot jelenleg kezdik egyértelműen hozzá kötni, miután a korábbi arc, Mendelényi teljesen eltűnt.

Ja, és akkor arról még nem is beszéltünk, mert nem tudunk róla szinte semmit, hogy Szentesen a vízilabdával sem biztos, hogy minden rendben van. A márciusban 847 nap(!) után hazai pályán újra nyerni képes Metalcom Szentes VK-val, ahol egyébként a 2019-ben vesztes polgármester-jelölt az egyik fő funkci a TAO-határozatok aláírásai alapján.

És ha azt hinnéd, hogy Bozó megáll kettőnél, akkor tessék: ő a helyi teniszklub elnöke, valamint a Lázár János-féle teniszszövetségben is elnökségi tagságra pályázik.

A mindenféle szerepvállalásait figyelembe véve

Bozó keményen közszereplő, akinek éppen ezért a nyilvánosság előtt is vállalnia kell a felelősséget.

Sajnáljuk, hogy a nagyobb demokratizmus nevében a szentesi közéleti vitákból ki vannak tiltva a Honvéd szurkolói (vö.: „Mi soha sem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.” [Orbán Viktor] és „(…) hiszen ma Magyarországon mindenkinek lehetősége és joga van elmondani a saját véleményét” [Bozó Zoltán]). Jelenleg ott tartunk, hogy Szentesen tilos Bozóról, mint a Honvéd sikertelen tulajdonosáról akár említést is tenni. Egy polgármester-jelölt, akit a választói nem ismerhetnek meg. Csodálatos, ugye? Ennyi erővel egy Random Öltönyös Embert vagy Kiskosztümös Középkorú Hölgyet is lehetne indítani a választáson, a lényeg úgyis név mellé írt párt.

_stratégiák

Vajon mi most a legjobb Bozónak? Mert azt egyre inkább kezdjük biztosra venni, hogy a közeli választás árnyékában a Honvéd érdekei csak másodlagosak számára, még akkor is, ha a finanszírozásában részt kell vennie.

  1. HA a választás előtt válik meg tőle, és minél közelebb a választáshoz, AKKOR napokig tele lesz a sajtó a nevével, és azzal, hogy milyen állapotban adta át a klubot. Ez tuti nem jó neki.
  2. HA viszont a választás utánig húzza, AKKOR folyamatosan lehet támadni vele, ráadásul magára ereszti a Honvéd szurkolóit, akik bármikor képesek lehetnek kényelmetlenséget okozni neki, akár a közösségi médiában, akár egyéb módon. Fontos megjegyezni, hogy a Honvédnak több szurkolója van, mint Szentes teljes lakossága, illetve több aktív szurkolója van, mint ahányan a szentesi közéletben hajlandók résztvenni.
  3. BÁR az is lehet, hogy a leendő vevő nem akarja az egészet, és most győzködni kell, hogy lépjen ki a fényre, mert, és itt vissza lehet térni az 1-es és 2-es pontokhoz, vagyis Bozó lehetséges stratégiáihoz.

Akárhogy számoljuk, a legjobb mindenkinek az lenne, ha minél előbb kiderülne a tulajdonosváltás, még úgy is, ha bőven a választások után zárul le az eladási folyamat. A második legjobb, ami esetünkben csak Bozónak nevezhető valamennyire jónak, hogy a választások után jelentik be az eladást, és utána húzódik még hosszan a történet.

_volna jogunk hozzá?

Vajon a Kispest/Honvéd szurkolóiként volna jogunk közvetve vagy közvetlenül beleszólni Bozó szentesi ügyeibe? Joga van egy magyar állampolgárnak ahhoz, hogy egy közfeladatot ellátni kívánó személyről, illetve a hozzá kapcsolható történésekről véleményt mondjon? És mindezt szurkolóként, tehát érintettként tegye?

Vajon joga van sérelmezni egy polgármester-jelöltnek, hogy a kampányát megzavarják az egyéb működésének következményei? Vagy ez a megzavarás maga a demokrácia, az átláthatóság és a tetteinkért való felelősség vállalása? Vajon Michael Jackson értelmezhető a gyermekmolesztálási ügyei nélkül? Vajon Kocsis Lajos értelmezhető az alkoholizmusa nélkül?

Bozó Zoltán azzal, hogy a Honvéd tulajdonosa, hogy a szentesi vízilabda klub névadó szponzora, hogy a szentesi tenisz klub elnöke, jelölt a Magyar Tenisz Szövetség elnökségi tagságára, önkormányzati képviselő Szentesen, másodszor indul a helyi polgármester-választáson, a megyei kereskedelmi- és iparkamara elnökségi tagja, és a többi, vagyis sikeres vállalkozóként komoly közéleti szerepeket vállal, azzal azt is a nyakába kapja, hogy az egyes posztjain elért eredményeit szükségszerűen összemossák az emberek. És ezzel az összemosással semmi baj sincs, szociológiai értelemben ez a normális működés. (Természetesen egy tisztességes demokráciában, mint például a magyar, a polgármester-jelöltek programmal indulnak, valamint a kampány során vállalják a felelősséget az egyéb cselekedeteikért is.)

Miért ne lehetne kimondani hangosan azt, hogy öt évet töltött a Honvádnál, és hagyta sportszakmai és gazdasági csődbe juttatni a klubot? Miért ne lehetne ezt az állítást “Szentesen” is kimondani? Milyen alapon lehetne bárkin is számonkérni, miután kimondta ezt az állítást, hogy szándékosan bele akar avatkozni a szentesi közéletbe, a szentesi választást akarja befolyásolni?

A szentesi választást maga Bozó befolyásolja azzal, hogy a közéleti szerepvállalásainak és azok sikerességének tudatában indult el rajta. Budapesten például az egyik jelölt még arra is képtelen, hogy kicseréljen egy villanykörtét! Miért ne beszélhetnénk akkor arról nyíltan, hogy Bozó idején mi történt a Honvéddal?

Minden jogunk megvan hozzá.

Akár Budapesten, akár Szentesen, akár az interneteken.

És ha Bozó ennek is köszönhetően esetleg elbukja a választást, akkor ne másokat hibáztasson, hanem saját magát, hiszen öt éven át hagyta azt történni a komoly közfigyelemre számot tartó Honvéddal, ami történt. Tényleg azt gondolta, hogy nem haragítja magára a szurkolókat?

Miért nagyobb jó egy szentesi polgármesteri poszt, mint a Honvéd? Itt emberek mindennapjait tette, tették tönkre évek szorgos munkájával.

_fontos apróság

A szentesi szurkolóinkat nem számítva, minket egyáltalán nem érdekel, hogy ki lesz a polgármester Szentesen.

Szentes a szentesiek ügye, a Kispest/Honvéd pedig a mienk.

Arról nem mi tehetünk, hogy ugyanaz a személy a klub tulajdonosa és az egyik helyi jelölt. Ez egy ilyen móka.


Szentes a szentesiek ügye, a Kispest/Honvéd pedig a mienk. Arról azonban nem mi tehetünk, hogy ugyanaz a személy a klub tulajdonosa és az egyik helyi jelölt. Ez egy ilyen móka.

[image or embed]

— csakblog (@csakblog.bsky.social) Apr 27, 2024 at 11:03

címlapkép: Pixabay/Pexels.com

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||