Mastodon

Holman Dávid hosszabbított

Az xG az új xD.

Játsszuk el, hogy nem olvastátok a poszt címét és a leadet, és a következő idézetet ennek tükrében értelmezzétek:

Kvalitásairól sokat elmond az, hogy az előző idényben a várható gólok (xG) tekintetében ő volt a csapat legjobbja, sőt a Merkantil Bank Liga egészét tekintve is az élmezőnyhöz tartozott.

Kun Gergely csapatunk egyik játékosáról.

Találós kérdés: vajon kire gondolhatott a költő? Annyit segítünk, hogy

  • tudjuk, a várható gólokban a csapat legjobbja volt (xG),
  • miközben a csapatból Kerezsi lőtte a legtöbb gól (G), szám szerint 11-et,
  • utána következik Bobál 6-tal és Lőrinczy 5-tel, bár ebből csak 2 nem tizenegyesből.
  • a csapat legjobbja (xG) 4 gólig jutott, ebből 2 volt tizenegyes.

Szabad a gazda?

Holman Dávid hosszabbított. (via honvedfc)


Egyébkén semmi bajom az xG-vel, én is szeretem nézegetni az adatokat, mert hosszú idősoron tudnak érdekesek lenni. Még twitteren is követek xG-s oldalt:

Vagy itt van a meccs, amin a továbbjutásunk múlott:

A két válogatott összesen nem hozott össze 1 xG-t, tehát egy gólnyi valamit. Pedig az xG-be szinte minden beleszámít, amiből elméletileg gólt lehet rúgni, legfeljebb nagyon kicsi, mondjuk 0,01 körüli értékkel.

Ha nem tudnád mi az az xG, akkor felesleges továbblapoznod a Wikipediánál, mert az ott leírtaknál részletesebben úgysem fog érdekelni. A lényeget kiemelem ide:

Az xG számítás valószínűségszámítás, az xG valószínűséget fejez ki egy 0 és 1 közötti mutatóval. Az elvárt gólok kalkulációjának módja modelltől függően változik. Elsősorban annak a függvénye, hogy a pálya mely területéről próbálnak lőni: minél kisebb a lőtáv a kaputól és minél nagyobb a lövésszög, annál nagyobb az xG, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy gólt szerez. A pálya egyes területeihez tartozó valószínűségi mutatókat a korábbi mérkőzések adatai alapján határozzák meg. (…) Egy büntetőrúgás esetében az xG 0,79, azaz a lövőnek 79%-os esélye van a gólszerzésre.

Egy elég érzékletes ábra a 1xmatch.com oldalról

Nem tudom a Honvéd milyen modellt használ, azonban azt jegyezzük meg, hogy Holman kihagyott két tizenegyest az idény során, ami 2 x 0,79 = 1,58 xG már önmagában. Sőt, a második kozármislenyi góljához nem akarom végiggondolni, hogy mennyi xG-t kellett elégetnie. Az első egyértemű, mert az tizenegyes volt (0,79).

Amúgy az is érdekes a matekban, hogy ha pontszerűen vizsgáljuk, és egy játékos berúg egy tizenegyest, akkor a 0,79 xG-re 1 G(ól) jut neki, vagy lefordítva: 0,21-gyel felülteljesítette az elvárt értéket. Holman az idény során berúgott két tizit és kihagyott két tizit, vagyis innen van 2 gólja és 4 x 0,79 = 3,16 xG-je, amire jogosan mondhatjuk azt, hogy jócskán alullőtte magát (-1,16).

Sőt, ha valóban neki volt a legjobb xG-je a csapatból, akkor

  • vagy a 11 gólos Kerezsi lőtte nagyon felül magát, tehát 11 alatt volt az xG-je,
  • vagy Holmannak volt 11 fölött, de akkor a 4 gólja lóf*sz.

Szóval pont az xG alapján nem értem Holmant, hiszen a 4 gólja mutatja, látványosan nem működött. Igazából középcsatárként folyamatosan bukó volt, ha pedig nem középcsatárt játszott, akkor se tett hozzá túl sokat az idényhez a tőle elvárható kvalitáshoz (xQ, expected quality) képest. Mert az nyilvánvaló, hogy ebben a csapatban kell legyen az itt trollkodásból bevezetett xQ értékének, hiszen ahogy a Honvéd anyaga is kiemeli, válogatott, szlovák, lengyel és magyar bajnok, miazmás. Kerezsi még mindig a jövő, ahogy a többi fiatal is. Tőluk azt várja az ember, hogy folyamatosan fejlődjenek, míg Holmantól jogosan az önálló lábakon álló teljesítményt. Ezt a várakozást erősítik meg a szurkolói szavazatok is, amik alapján Holman az idény harmadik legjobbja lett, jócskán lemaradva Kerezsi és Dúzs mögött, viszont remdesen előzve Szabó Alexet és Bobált. Súlyos mutató azonban, hogy a 27 pályára lépéséből mindössze 11 alkalommal végzett a legjobb háromban, miközben a tapasztalata alapján ennél valamivel többet vártunk volna.

Elfogadva, hogy Holman hozta össze a csapatból a legmagasabb (és a mezőnyből az egyik legmagasabb) xG-t, miközben mindössze négy gólt lőtt, és abból is kettőt tizenegyesből, akkor nagyon nagy a baj a játékba illesztésével, vagy a szerencséjével, esetleg az összpontosításával, és még sorolhatnánk mivel. Nekem ez a hatalmas eltérés azt jelenti, hogy Holman nem működött.

Ugyanaz az adat, két teljesen eltérő olvasat:

  • klub // Holmané volt a legmagasabb xG, emeljük ki a szerzdőéshosszabbítást bejelentő posztban, mint érdem.
  • hanta // Holmané volt a legmagasabb xG, de hol vannak a valódi góljai? Miért nem működött Holman? (Erre végül nem válaszoltunk, de a kérdést jó hosszan tettük fel.)

_szerintetek?

Holman Dávid

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

címlapkép: Holman az őszi, Kozármisleny elleni hazai meccsen. fotó: honvedfc.hu

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||