Mastodon

Elhunyt Komora Imre

1940-2024

Mindenekelőtt az új fejlesztési terv előírja, hogy szilárduljanak tovább a szakosztály csapatainak eredményes szereplését biztosító feltételek, s ebből következően minden csapat a maga osztályában legyen versenyben a bajnokságért, amelyet a dobogós hely reprezentálhat. NB I- es csapatunk a Magyar Népköztársasági Kupában érjen el döntős helyet, szerepeljen sikeresen a nemzetközi tornákon.

Megkülönböztetett figyelmet kell szentelnünk a nemzeti válogatottak felkészítésére. Mindezekhez biztosítanunk kell az utánpótlás-nevelés hatékonyságát, a csapatépítés és a játék eredményességének harmóniáját. Törekednünk kell, hogy széles körű saját nevelésű utánpótlásbázist teremtsünk, szorosabbá kell tenni az együttműködést a testvér honvéd sportegyesületekkel. Csak nagy körültekintéssel, a csapat szerkezeti igényei alapján kell néhány kész játékost igazolnunk. Ki kell alakítanunk a játékosok jó technikai készségén és erőnlétén alapuló, ellenfélhez rugalmasan igazodó, eredményességet biztosító stílust. Még többet kell tennünk azért, hogy játékosaink jobban becsüljék egymást, és még jobb kollektívává váljanak.

Komora Imre technikai vezető a Honvéd program 1978 című kiadványnak. (forrás: ADT Arcanum Digitális Tudománytár)

Pár éve, egy klubszületésnap előkészítésének kapcsán elkezdtük összeírni a klubtörténet száz legfontosabb, legnagyobb hatású személyét. Az én listámon a következő volt az első öt név, szigorúan időrendben:

  1. Mayer Béla – a Kispest egyik alapítója, majd mindenese egészen a haláláig. Gyakorlatilag ő maga volt a két háború közötti Kispest.
  2. idősebb Purczeld (Puskás) Ferenc – játékos, ifjúsági edző, edző. Az első bajnokcsapat edzője. Idősebb Puskás kötötte össze a háború előtti Kispestet a háború utánival. Játékosként és edzőként összesen 503 meccse volt a Kispesttel és a Honvéddal.
  3. Tichy Lajos – nagyon fiatalon érkezett játékosként, majd visszavonulása utána ifjúsági edző, edző, ráadásul bajnok edző, végül vezető lett a klubnál egészen a haláláig. Tichynek van a legtöbb meccse a klubban, ha a csak a jegyzőkönyveket nézzük: játékosként (320) és edzőként (195) összesen 515. Egyedüli, hogy játékosként és edzőként is bajnok lett a Honvéddal.
  4. Komora Imre – a hatvanas években érkezett játékosként (278 mérkőzés), majd a visszavonulása után előbb a szakosztálynál dolgozott, majd a csapat edzője (135 mérkőzés) lett, mégpedig a szocialista korszak futballjának amolyan menedzsertípusaként. A rendszerváltást követően a klubvezetésben dolgozott, és amikor nagyon szorult volt a helyzet, ha kellett, a padra is visszaült.
  5. Kozma Mihály – játékosként bajnok, gólkirály, szakosztályvezetőként bajnok, a rendszerváltás környékén a Kispest-Honvéd egyik alapítója és vezetője, a szocializmusból való átmenet egyik kulcsszereplője.

A listám további részében, de még az első tízben található Bozsik, a fiatalabb Puskás, Reznicsek Imre (a KAC egyik vezetője), George F. Hemingway és Vági István.

A listák nyilvánvalóan mindig szubjektívek, és egy Kispest/Honvéd történelmű klubnál szinte lehetetlen sorrendet állítani, azonban az első ötben – ha jól emlékszem – talán ha egy eltérés volt köztem és Kaszás Kálmán klubkrónikás között, és az is mindössze egy idősebb jelző.

Komora Imre maga volt a Honvéd, a Nagy Honvéd,

amibe annyian beleszerettek a nyolcvanas években. Majd Imre bá lett kilencvenes évek Kispest-Honvédjának is az egyik arca, ami viszont már a mi korosztályunk szocializációs időszakára esett.

Az én Imre bám kigombolt ingben ordít és mutogat a kispad felől, majd nyilatkozik olyan sületlenségeket, hogy „(...) Akhilleusz kardjaként lebegett felettünk”.

Az én Imre bám a Honvéd és a Kispest-Honvéd Mayer Bélája.

Hosszan lehetne írni Komora pályafutásáról, kiemelni belőle pillanatokat. Egy könyvet kényelmesen meg lehetne tölteni vele, azonban kérdés, mennyire jönne át a szövegeken, hogy mit jelentett számára ez a klub.

Komora Imrével a Nagybetűs Történelem egy szelete ment most el.

Pótolhatatlanul.

Legendák leveleznek

Megemlékezések Imre báról:


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||