Mastodon

[HK008] Csillag Péter: A hanyatló falusi futball egyik utolsó hírmondója

Hétvégi Kötekedő podcast.

#008 Adásnapló

A hivatalos fülszövegünk

Csillag Péter a többször is díjazott Hátsó füves projekt keretei közt nagy feladatra vállalkozott: nemcsak életet lehet egy-egy napra a sportegyesületüket elvesztett falvak focijába, de közben igyekszik is dokumentálni és feldolgozni, mit jelentett a kistelepülések életében ez, rámutatva arra, mennyire fontos érték kezd eltűnni a magyar társadalomból. Rendhagyó adásunkban beszélünk arról is, milyen szerepet tölthet be egy helyi focicsapat, mik a megszűnések okai, és hogy tud-e segíteni hosszú távon is, ha csak egy napra is, de újra fociznak a helyi pályákon.

Amit még hozzátennék

Az adásban elhangzó nevek hozzávetőleges listája:

  • Gillemot Ferenc (1875-1916) újságíró (Sport-Világ, Nemzeti Sport, Sportfutár, Tribün), sportoló, játékvezető, sportszervező, a magyar futballsport egyik úttörője.
  • Speidl Zoltán (1880-1917) vasúti alkalmazott, újságíró (Sport-Világ), sportoló, játékvezető, sportszervező, a magyar futballsport egyik úttörője.
  • Földessy János (1888-1965) ügyvéd, újságíró (a futball évkönyvek szerkesztője), játékvezető, sportoló, sportszervező.
  • Moldova György (1934-2022) író, amatőr szociográfus, futballrajongó.
  • Ringer István, régész-történész, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, a Hátsó füves mozgalom egyik zempléni szervezője.
  • Hegedüs Enikő és Szabó Zoltán a futballmentő mozgalom zalai szervezői.
  • Tukacs László a futballmentő mozgalom szabolcsi szervezője.
  • Sajó László, költő, író, újságíró, MTK-drukker, tolcsvai születésűként helyi játékosa a Zempléni Főnixnek.
  • Orosz Zsolt, blogger, a Futballkutató blog szerzője. [twitter]

Mondhatni terhelten indult Péterrel a kapcsolatunk, amit beszélgetésindító jelleggel szóvá is tett rögtön a bevezetőjében, amikor Laszip Gabival ültünk mellette a sátoraljaújhelyi Hátsó füves kiállítás keretében szervezett Harmadik félidő bisztró fantázianevű kísérőrendezvény egyik állomásán. Gyorsan kiderült, hogy a futballt nagyon sok irányból lehet megközelíteni, és bizony, amikor a szemléletek találkoznak, akkor ott előfordulhatnak egymás mellet elbeszélések és hatalmas értetlenkedések.

A dolgot azóta meg- és átbeszéltük. Emlékszem, a levelére Montenegró külsőn kezdtem el válaszolni, és pár nappal később valahol Szerbiában fejeztem be, hogy már Magyarországról küldjem el. Aztán egy rendezvényen véletlenül összefutottunk, ami annyira nem meglepő, mert ha az ember a futball kulturális és társadalmi mozgatóit, gyökereit keresi-kutatja, akkor a témában mozgó közös ismerősök köre hirtelen elképesztő méretű átfedést kezd mutatni.

Péter a futballt alulról, a közösségek oldaláról keresi, mi pedig, Kispest-szurkolóként szintén a közösségek, azonban nem a lokális, hanem az önszervező közösségek oldaláról. Ő lentről, mi fentről, ő kicsiben, mi nagyban. Péter szociográfusként közelít a témához, mi – kissé nagyképűen – prozopográfusként. Péter focit szervez, és ezáltal közösséget, mi a közönséget próbáljuk bővíteni, egyben tartani, és valódi közösséggé formálni.

A beszélgetés szerintem talán legérdekesebb részei, amikor a kicsiből a nagyba, vagy a nagyból a kicsibe való átmenetet érintjük. Hogy mennyire másként kell értelmezni a focit egy kis, alig párszáz fős, deprimált, elvándorlástól sújtott faluban, és mennyire máshogy egy sikertelen nagycsapat szurkolójaként. Mit jelent a közösség helyben, és ha magunkat vizsgáljuk közben, akkor mit jelent a közösség számunkra?

Bevallom, nagyon élveztem a beszélgetést, és még annyi, de annyi témánk lett volna, azonban a műsoridő sajnos csak egy óra. Ahogy Ádi, úgy én is vittem magammal egy csomó kérdést, azonban mindössze egyet sikerült – részben – feltennem, mert annyira sodró volt az egész, hogy folyamatosan volt mire visszakérdezni, és megint, és megint, hogy a végén egy egészen pofás kis szociológiai hangulatú beszélgetés süljön ki belőle.

Ja, és a végén Ádi beharangoz valami zenét, ami lement élőben, viszont végül nem vágtam bele a podcastba, nehogy valami jogdíjproblémánk legyen.

Kapcsolat //


Az adás meghallgatható

Listen on Apple Podcasts

artwork: Gyuri

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||