Harmincnégyek Bandája

34. Ennyien, mondom harmincnégyen ácsorogtunk szombaton a diósgyőri vendégben. Elképesztő.

Nyilván nem egy dolog, hanem sok, egymástól független és egymást kiegészítő esemény egész láncolata vezetett idáig. Félelmetes. A nem is olyan régen még az ország egyik legnagyobb utazótábora, ha leszámítjuk a helyi honvédosokat, akkor alig három-négy autót tudott (akart) megtölteni.

Innen szeretnénk gratulálni mindazoknak, akik tettek mindezért, vagy csak asszisztáltak hozzá. Sikerült eltüntetni azokat, akikért ez az egész létezik: a szurkolót.

Cserébe ott álltunk kezdéskor vagy huszonöten, és énekeltük a “harmincan vagyunk, majdnem harmincan vagyunk” c. nótát, hogy néhány perc múlva, megörülvén a késve befutóknak, és egyben saját nyomorunkat kifigurázva, rákezdjünk a “harmincan vagyunk, parasztok, harmincan vagyunk” c. örökbecsűre.

Aztán összeálltunk, de nem azért, hogy megmutassuk, hanem hogy beszélgetni tudjunk, mert az legalább valami. Iszonyatos volt mindezt kispestiként megélni.

És tudjátok mi a legkeményebb? Az egész egy akkora nihil, hogy tényleg csak röhögni tudunk magunkon. Például, hogy megalapítjuk a Harmincnégyek Bandáját, az új kispesti ultramozgalmat, mindent elkezdünk elölről, és aki majd csatlakozik, arról utólag megszavazzuk, hogy ott volt Diósgyőrben. (A képeken persze nem látszik, mert épp a büfében állt sorba sörért.)

Persze, hogy a tömegarányokat érzékeljük, majd jól megkapjuk mindenkitől a stadiontársbérlet miatt, hogy “libacsicska kispest-tábor, hej, hej”, de mi majd jól nem vesszük fel, mert a nagyobb testvért tisztelni kell.

De persze ez az egész csak vicc, szánalmas vicc. Részemről szeretek idegenbe járni, mert túrázni tényleg jó. Ellenben ott is korzólakó akarok maradni, aki trécsel a szomszédaival, sörözget, elvan. És szeretném, ha lenne ott még rajtam (rajtunk) kívül egy másik típus is, a valódi ultra, aki űzi-hajta a csapatát, aki végig énekel, aki ünnepel, vagy korhol, mindig a történtekhez illő módon.

Utálom, sőt, úúúúútálom, hogy így alakulnak a dolgok. Egyszerűen nem lenne szabad mindennek megtörténnie.


Viszont olyan se legyen, hogy ha nincs ultra, akkor nincs ultrabeszámoló sem. Szerencsére kaptunk egyet, amit tessék úgy olvasni, hogy a stílus az ismert (aka stílusparódia), a tartalom pedig az MLSZ, a klubok, ésatöbbi elvárása, hogy milyen legyen a Jövő Magyar Szurkolója.

34ekdioban2

Szakmai szempontból értékeltük már Miskolc away imádomot, most pár szóban fulókércsi testvércsapatunk stílusában is interpretáljuk az eseményeket. Vigyázat, mivel az igazán kemény arcok csak és kizárólag szenvedő szerkezetekben fogalmaznak, ezért a szöveg nagyobb mennyiségű passzívot (Vorgangs!!!4!!!négynégy!!!!!) tartalmaz!

Szombaton Borsod megyébe látogattunk, és mivel a túrára szép számú jelentkező is akadt, ezért egy teljes járművet meg tudtunk tölteni (itt jegyezném meg, hogy létszámvitába nem szívesen szeretnék bocsátkozni, de társaságunk 63,333333%-os részvételt produkált Diósgyőrben, kíváncsi leszek, hogy az az ötezer dió, aki helyet foglalt a lelátón, hasonló arányban jön-e el Szentélyünkbe?). Háromnegyed egykor már megkezdtük a gyülekezést, és bár kisebb-nagyobb csoportokban maradtunk, de végig uraltuk a kocsmát, a parkolót, és a kilencediken a kotyogós kávéfőző környékét. Nagy nehezen végül sikerült egyberántani a brigádot, és elindulni. Mivel a yard figyelmét nem szerettük volna a kelleténél jobban felhívni magunkra, ezért az autópályára felhajtás előtt onlájn megvettük a matricát – bár az utolsó pillanatban, de a pékek ennek ellenére nem nagyon mertek pattogni miatta.

Az úton aztán rögtön megkezdődött a dumálgatás, a magyar futball prominens személyiségei közül egy-kettő keményen ki lett parodizálva, tettünk a megújulásért aznap is! Felvetődött az is, hogy megcsinálhatódna egy benzinkút már, úgyhogy féltávnál a lebeszélt helyen leparkoltunk, és rögtön pattogtunk is ki a kocsiból. A benzinkúton nem lett fizetve a sörért, mert hoztunk magunkkal otthonról, de nem is mert kijönni a benzinkutas az épületből, hogy pénzt kérjen érte. Miután ki lett dobva az üres sörösflakon a kukába (szemétdíjat se szedtek be tőlünk!), folytattuk utunkat a lepukkant iparváros felé.

Miskolc határában már vártak minket a kékek, és bár hosszú időre nem tudtak minket feltartóztatni, az alatt az idő alatt is ki lett szállva a kocsiból, és elkezdtük felkérdezgetni egymást. A városba beérve át lett hajtva pár piroson, addigra már kellően siettünk, hogy odaérjünk a meccsre, a helyiek meg látták, hogy erőfölény esete forog fenn. Meg kell még említeni, hogy láttunk egy 50-60 fős dió mobot sétálni úgy, hogy közben előttük-mellettük húzott el a fakabátok kocsija, lett is rájuk mérgesen kinézve az ablakon, de láttuk, hogy sunnyognak a pékek mögött-mellett, miközben mi szorítottuk le a szirénázó rendőrautót. Menekültek előlünk a miskolci zsaruk is!

Miután odaértünk a stadionhoz, megint feloszlott a brigádunk. Kisebb csoportunk a hazai felé indult el, hogy a pálya mellett és a sajtóban oldja a helyiek létszámfölényét, míg a nagyobb részünk a főerőkkel tartva beszállingózott a vendégbe. Mielőtt beléptünk volna, el lettek fogyasztva az utolsó cseppek a velünk hozott sörből, így nem volt rá szükség, hogy becsempésszük a csomagtartóba a meccs idejére. A stadionban aztán rögtön kiraktuk a telefonjainkat, és megkezdődött a miskolci ismerősök hívogatása, és a vendégből nekik való integetés, valamint a lelátón való keresgetésük. Csoportunk nem minden tagja látta, hogy egyáltalán meglettek volna; féltek!

A meccsről nagyon nincs mit mondani. Bemutattunk egy a klub játékospolitikáját kritizáló elektronikus (hahó, XXI. század!) kiírást, valamint többször is használtuk a nyilvános vécét, ahonnan vécésnéni hiányában fizetés nélkül, de kézmosás után távoztunk. A környékünkön többször is felhangzottak sértések a bíró irányába, de az továbbra is a pályán rohangált, nem adta a boxot, hogy megvédhesse magát!

Meccs után, a többiek visszatérésére várva – miközben fel lettünk kérdezve a fakabátok által, hogy miért ácsorgunk még itt – pár dió elkezdett kiabálni a rendőrök mögül, hogy szar a Kispest! Erre mi csak széttártuk a kezünket, hogy minket is pontosan ez zavar, részükről pedig tovább lett sétálva hazafelé. Nem láttunk ugyan el a szemükig, de érzékeltük belőlük a félelmet.

Hazafelé megálltunk még egy étteremben, ahol rajtunk kívül nem volt senki, uraltuk tehát azt is, ahogy egész hazáig uraltuk a kocsit is az autópályán!

Hajrá JOB! Álé OUT!

“Harmincnégyek Bandája” bejegyzéshez 25 hozzászólás

 1. Mi lesz holnap a BKV pályán?
  Én harmadmagammal ott leszek pluszban :)

  1. Én meg most kezdek sztrájkba! ( tudom, senkit nem érdekel)
   Nem vagyok kiváncsi a sok külföldi játékosra. Én magyar fiatalokat akarok látni.
   Egyébként Mindegy hányan megyünk, mert a hivatalos média úgyis meghamisitja a számokat. A vasárnapi NB3 as meccsen kb. 35-40 ember volt. Ehhez képest leírták hogy a nézőszám 150.
   Esküszöm legközelebb csinálok egy fényképet, és elküldöm a cikk szerzőjének.

   1. Alcinak köszönhetően talán hosszabbításra mentjük a meccset, a végén pedig Manci hathatós segítségével tizenegyesekkel jutunk tovább. Micsoda dráma ;o)

    1. Nem szerencsére 55 perc múlva Manci megunta az unatkozást és Bobál G. jött be helyette.
     Már 1:3 nem fogjuk talán elveszíteni, gólszerzők Alci, Gazdag, Baráth
     DiDo-t a pályaedzőt meg kiállították túlzott gólörömért :D

     1. Már egyszer leírtam, hogy Alci egy képzett kétlábas játékos. Kár elfecsérelni középhátvédként. El tudnám képzelni irányítóként!!

 2. Én dögrováson idehaza. Belebetegedtem a diós meccsbe…
  De csatlakozva a 34-hez, mint témához: Újpesten (bennfentes kapcsolatokkal bíró haverom szerint) mindenféle szurkolói berzenkedés ellenére tizenötezer kiadott klubkártyánál járnak.
  Nálunk adat?
  Eléri az ezret?
  Nálunk is járhatna a történet sok ezernél attól függetlenül, hogy pár száz főnyi kemény mag úgy döntött, a távolmaradásával tüntet.
  Ha ők nincsenek, senki sincsen, csak az a 3-500 ember, aki a pálya 2 km-es körzetében lakik? (Illetve, mint olvashattuk, Pécsről jár föl, kivételként erősítendő a szabályt…)
  Brutál nihil. Persze mire is lelkesedne bárki?
  Úgy szar az egész, de nem csak nálunk, hanem minden klubnál, ahogy van.
  A Fradi? Minimum olyan hulladék, mint mi, ha nem rosszabb.
  Évek óta lejtmenetben a futball, soha ilyen gyászos nemzetközi leszerepléseink nem voltak, plusz még a maradék szurkolót is csesztetik minden szarral.
  Értem én, hogy amit mostanság beinvesztálnak, az majd csak később fial, ha fial, fölösleges még verni az asztalt, hogy hol vannak a nemzetközi szinten is jegyzett hazai Messi-k, mikor okádják már az akadémiák az eurótizmilliókat érő ifjakat, de majd akkor szigorkodjanak a szurkolókkal, ha alkupozícióban lesznek.
  Mert amíg nincs foci, vagy csak ilyen, nem büntetés a távolmaradás.
  Majd ha kiba’ jó csapataink ütnek agyba-főbe EL-ben meg BL-ben francia meg holland csapatokat, és már a romántól meg a horváttól sem cidrizünk, és hömpölyög a nép a show-ra, na majd akkor szkennelgessenek.
  Addig?
  Mire?
  Kispesten emtékányi mazsolaközönség szotyizgat. Dióba 34-en zarándokoltak.
  Hol vannak a vandálok miatt korábban odahaza maradók tömegei, Hemi, meg a többiek?
  A feleségem velem járkál meccsekre, Kispestre jellemzően, de idegenbe is néha.
  És rohadtul az zavarja, hogy Kispesten bealszik a kripta hangulattól és a produktumtól, míg legutóbb Újpesten csillogó szemmel nézegette, hogy mekkora a dózsa tábor, milyen hangos, meg füstbomba, és show, és élet, és hangulat, és kavalkád.
  Százszor inkább ez vonzza és jelent számára élményt, mint nem kifejezett focibuzinak, sem mint az, hogy néma csönd és hullaszag, nihil, ásítozás, stb.
  Ki kíváncsi erre?
  Ha már futball nincsen, legyen szurkolás.
  És ha lesz futball és özönlenek a nézők, akkor szigorkodjanak.
  Tököm tele… Bocs…

 3. A stílusparódia, és a cikk is a szokásos módon zseniális, de sajnos nem tudtam rajta nevetni.
  Akinek van kapcsolata a klubházban, rákérdezhetne, hogy most már öröm és boldogság van, vagy a maradék szurkolósereg is szúrja még valaki szemét?

 4. Mindent figyelembe véve, ami idén történt, nálam mégis ez a hír verte ki leginkább a biztosítékot, pedig aztán én még ingyen sem kértem klubkártyát, de ez tényleg mindennek a teteje… szóval valakitől jogtalanul elvenni a pénzét, majd valójában egyáltalán nem visszaadni, hanem más módon magunknál tartani, ez amellett, hogy gusztustalan, még törvénytelen is.

  “Azok a szurkolóink, akik korábban térítés ellenében kiváltották a klubkártyát, visszaigényelhetik a kártya árát.A visszaváltás módja: A klubkártya árát, 1000 forintot a következő két hazai találkozó előtt (augusztus 22., Bp. Honvéd- Puskás Akadémia és szeptember 13., Bp. Honvéd – Haladás) kuponra lehet beváltani a Bozsik Stadion 2-es kapujánál található pénztárban. A kuponokat szeptember 30-ig a Bozsik Stadion büféjében, vagy az Ajándékboltban lehet levásárolni. A kuponokból esetleg visszajáró összeget készpénzben nem áll módunkban visszatéríteni. Akik szeptember 30-ig nem élnek a visszaváltási lehetőséggel, azoknak a klub ezúton is köszöni a támogatást.”

  1. Teljesen igazad van.
   De mit vársz egy olyan embertől, aki Hercegfalvi amerikai kölcsönadásánál a következőképpen viselkedett.
   Kölcsönadtuk 100,000dollárért. A Kansas City átutalta a pénzt.
   Majd véletlenül még egyszer elküldték a pénzt.
   Szóltak Hemingwaynek, hogy véletlenül kétszer küldték, legyen kedves utalja vissza a második 100,000dollárt.
   Hemingway NEM TETTE meg!!!
   Már elköltötte másra, meg egyebekre hivatkozott ( más pénzét. érted????)
   Nagy nehezen visszautalt kb 20,000dollárt a 100,000ből.
   Majd egy év elteltével (!!) mikor Hercegfalvi visszajött, arra hivatkozva tagadta meg a maradék visszafizetését ( ami sosem volt az övé) hogy Hercegfalvi valami sérülést szenvedett és így ő egy kevésbé értékes játékost kapott vissza.
   Be is perelték a FIFA-nál az öreget, nem tudom mi lett a vége, de biztos nem nyert Hemi, mert amilyen öntelt, akkor írt volna róla egy cikket.
   Egyszerűen lopott.
   Ezek után mit vársz?

   1. Biztos vagyok benne, hogy az utalás helyett visszaküldte nekik bozsik-büfés kupon formájában. :)))

 5. Hemingway blogján nagyon meghatódtam! “Csak a Kispest a miénk.” Néhány mondattal később:”Szerencselovagok,el a kezekkel a labdarúgástól!” Hát,nem semmi!

 6. TANDIA nemcsak szenzációsan jó játékosunk volt, hanem EMBERKÉNT is nagyon nagyot nőtt a szememben!

  (köszönet érte azoknak, akiket érint, hogy sikerült így elkótyavetyélnie a klubnak az egyik legjobb légiósunkat!)

 7. Vági Márton főtitkár, MLSZ:
  “Vélhetően Európában nálunk lesz a legszigorúbb az arány a magyarok és
  a külföldiek, illetve a fiatalok vonatkozásában. Sajnos azért tudjuk
  megtenni, mert ezen az úton mi vagyunk az egyik legjobban lemaradva… A
  háttér, a kultúra, a magyar futballban szét lett verve, hagytuk, hogy az
  elmúlt 25 évben széthordják, amit magyar labdarúgásnak hívtak. 5-8-10
  éve mindenki azt csinálta, amit akart. Semmiféle hosszú távú elgondolás
  sem volt. A generációváltáshoz rövid távon igenis el kell szenvedni
  veszteségeket… ”

  Nagyon remélem, hogy valami fog történni végre.
  Én azt szeretném, hogy csak maximum 3 külföldi legyen egyszerre pályán csapatokban, minimum 3 játékos legyen 18-20 év közötti az aktuális pályán lévők között!

  1. Á, 3 limit a külföldiekre sose lesz… Már az 5-nek is örülhetünk majd, ha egyáltalán tényleg lesz ilyen szabály.

  2. Még kéne tenni, de nem fogja hagyni nekik a nemzetközi szövetség. Vagy ha az igen, akkor majd valami civil szervezet jelenti fel őket Brüsszelben.

  3. én mondjuk ezzel nem értek egyet.
   szerintem egy csapat mindig a legerősebb felállásával játsszon, és az meg mindegy, hogy magyar, külföldi, fiatal, öreg.
   (az viszont beleférne, hogy az mlsz támogassa az mlsz-nevelésű játékosok szerepeltetését, mondjuk a tévés pénzek kemény leosztásával)

   1. egy szóval sem állítottam, hogy manciniék jók volnának, csak azt mondtam, hogy ne adminisztratív eszközökkel mondjuk meg, hogy mennyi magyar/nem magyar, fiatal/nem fiatal legyen egy csapatban, hanem inkább valami ösztönzőrendszerrel próbáljuk meg rávezetni a klubokat.
    aztán ha ezek mellett egy klub mégis 11 harmincöt körüli szerbet/négert választ, akkor lelke rajta.

    1. Én másképpen látom ezt a kérdést. Szerintem már annyira lent van a magyar labdarúgás, hogyha valamilyen irányba nem indul el drasztikus lépsekkel akkor még az esélye sincs meg annak, hogy valaha is jobb legyen. Én nagyon eltudnék képzelni egy ilyen adminisztratív intézkedést, kisöprődnének a tucat légiósok és tényleg csak az maradna aki képes hozzátenni valamit ehhez az egészhez. Lehet itt tv pénzekből bónusokat fizetni, ha a keretben sok fiatal van, de ez is csak szerintem pótcselekvés és ki lehet pipálni, hogy tettünk valamit az utánpótlásért. Ezzel a limit rendszerrel sokkal jobban felértékelődnének a fiatalok és “muszáj” lenne őket foglalkoztatni és akkor beindulna a piac ezen a téren is. Ha marad minden, akkor marad a langyos állóvíz és tele lesznek a csapatok légiósokkal, akinek sok pénze van (Vidi) az jó külföldit vesz, akinek kevés (Honvéd) az meg próbálkozik, hogy hátha fennakad egy értékesebb darab a postán.
     Nekem már kezd elegem lenni megmondom, ebből a dömpingből……

     1. Rosszul, de nem azért mert légiós, hanem mert “sajátos elvek alapján kerülnek ide, és utána be a csapatba”.
      Ellenben a labdarúgásban jelenlévő szabályozások számát a minimumra csökkenteném. Nem szeretem, hogy egy olyan egyszerű dolgot, mint a foci, ezerféle szabály közé kell szorítani, miközben a játékszabályok összesen tesznek ki 10 A4-es lapot :(

      1. Adni kellene egy esélyt ennek, mert veszíteni való már tényleg nincs azt gondolom, ettől már csak jobb lehet. Volt itt már persze annyi reform (nekem a legszebb a döntetlenek utáni 11-es rúgások voltak még a 90-es évek elejéről) , de igazából egy sem volt ilyen súlyú mint ez lehetne. Alapjában véve mindent újra kellene kezdeni abban, ami úgy kezdődik, hogy magyar labdarúgás.
       Kezdve az utánpótlás majd minden szegmensétől a nagyrabecsülést magyar edzőkig, akiket ugye most “szembe köptek”.

       „Kapkodás, hogy Dárdai Palit nevezték ki szövetségi kapitánynak a
       magyar válogatott élére. Nem az ő képességeit vonom kétségbe, hanem a
       szövetség (MLSZ) döntését, hogy ezzel szembeköpte a magyar
       edzőtársadalmat. De talán így motiváltabb, egységesebb lesz a
       válogatott” – mondta a Nemzeti Sport állandó szakértője, Bognár György”

       ……..hát mit mondjak…..szerintem a szembeköpés az Pintér kinevezése volt, ez meg amit itt Bognár összehord az nevetséges. Nem tudom mennyi sikeres magyar edzőt tud felsorolni az utóbbi 20 évből, aki elért valamit?

  4. A krónikák szerint 2017 től lesz valami —— ha lesz valami.
   Tipikus mellébeszélés!
   Ki időt nyer-életet nyer.
   Az MLSZ vezetősége ismét meghosszabbította a saját magának adott időt.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.