Pápa, szeretlek!

papa1Amikor először voltam lenn Pápán, még a Brightos dugóval megnyert meccsen, nagyon bejött a lefele út hangulata, a kellemes tavaszi idő, a Pápáig vezető, lankás dombhátak között, platán allék alatt futó autóút és a mellettünk elterülő erdők vagy élénkülő zöldbe hajló legelők látványa, a Marcali völgyében egyszer csak felbukkanó templomtornyos város-látkép, és a Perutz ligetes környéke. Ráadásul győztünk is, Véber dülledt nyaki erekkel üvöltve “disszidens g..i“-te le Supkát az öltözőépületben, mi kell még egy jó szombathoz? Jó kis út volt, na.

Nos, azóta a meccseink mindig az őszi szezon végére (de legalábbis a második felére) esnek, az idő egyre kriminálisabb, tegnap a jégeralsó-duplazokni kombó ellenére is úgy koppant a fagyott prosztatám a földön 15 perc után az oldalvonal mellett, mint az előre megírt tuttomerkátówebes cikkek skiccei a talján zsírigazgató zsebéből egy-egy óvatlanabb mozdulatot követően…  Persze legalább ónos ködszitálás most nem volt, mint tavaly. Viszont évről évre szopító van, vagy ha összejön véletlenül egy pont, mint tegnap, hát abban sincs sok köszönet.

Úgyhogy Szente Vajkkal ellentétben én nem tudom őszinte modorral üvölteni, hogy “Pápa, szeretlek!”.

Hát ez van. Pedig a tegnap sokáig úgy nézett ki, hogy meglesz a Csábi-éra első győzelme, ráadásul lefele tartva az autóban rendeztünk egy gyors tippversenyt, amelyen én bevállaltam egy 1:0-ás vendégsikert, kivételesen nem pesszimistáskodva, egy Baráth Boti góllal, amiért a többiek jól körbe is mosolyogtak, hogy Boti, ugyan már. Ehhez képest de már. Aztán a végén: ne már…

(nyilván most majd kapom tőlük az ívet, hogy itt szopkodom magam a gyönyörűen megkomponált tippem miatt, de vállalom).

papa2Mondjuk tegyük hozzá: a második félidőben emberelőnyben lenyomott mutatványunk alatt Viktorral már ezerrel nyomattuk egymásnak a paráztatást, miszerint ebben a nagyvonalú edzőmeccs-hangulatban, ahogy hagyjuk ki sorra a ziccereket, vagy lőjük bele őket a megdurrant Szűcs Laliba, ez az egész megbosszulja majd magát, a vége megint az lesz, hogy egyszer jönnek el a kapunkig, és abból kapjuk be az egyenlítő gólt, mondjuk a 93. percben. Na. Gratulálhatok magunknak, ezt zseniálisan megtippeltük. Menjünk a …ba, tényleg.

A csapatot most nagyon nem tudom szidni (nem mintha bármikor is nagyon akarnám), igazából mindent úgy csináltunk, ahogy kellett volna, még a helyzetkihagyásokra sem tudom jó szívvel azt mondani, hogy nagyképűek voltunk, lezserek voltunk, mert nem. Balfaszok voltunk, ez az igazság. Nagyon gáz szériában vagyunk, mondjuk ki, de már egész évben, nem csak mostanában, nem múlt el azért nyomtalanul a tavalyi 8-as vesszőfutás-sorozat, igazából azóta tart ez a bénázás, és hiába tűnt úgy, hogy a nyáron hozott két új csatár, Gyula és darabos Kanida-czukk majd megoldják a dolgokat, hát a biztatóan indult góltermelésük besült, mint Lipcsei a lakcímkártya kiváltásakor bediktálandó kérdésekkor, és most itt tartunk.

papa3Pedig voltak biztató jelek tegnap, nem kevés, és ezt nem csak a lelkemben lakozó várhidibajusz néhány lekókadt szőrszála motyogja könnybe lábadt szemmel, tényleg nem. Tetszett Godoy iránytó_és_védekezőközép játéka, néha olyan labdákat tett a srác bokából, hogy csettintettem. Tetszett az, hogy Báló a kritikán aluli első 50 perce után nem szart bele az egészbe, hanem a végén, mikor lett egy kis helye végre, egész jó támadásokban közreműködött. Tetszett  Gyula néhány labdaátvétele, tetszett dagiKandi több focistás mozdulata és tetszett Szabi hatalmas védése a szabadrúgásnál. Tetszett Boti végig nagy kedvvel letolt játéka és az ezt megkoronázó gólja. Tetszett Hidi több mentése hátul.

Aztán nem tetszett Báló említett első 50 perce, Gyula több önzése, dagiKandi sebessége, a pontosan passzolni elfelejtő Vidó (ugye nem mixűsz, gyerek?),  Godoy helyzetNEMkihasználása. Nem tetszett Hidi előre fele való impotenciája és a végén az, hogy megadta az esélyt a bírónak a butatizire, még ha nem is volt az a TV-n a meccset csekkoló ismerősök szerint. Mármint tizi.

papa4Látjátok, kettős volt ez a meccs megint, volt benne jó és volt benne rossz, de minden rossz, ha vége rossz, és ahhoz képest, hogy lefele kellemesen sokat röhögtünk az autóban, hazafele a társaság fele már aludt bánatában és a söröktől, a másik fele hülyeségeket beszélt bánatában én meg kussoltam bánatomban a sötét sztrádára fókuszálva.

Így lett a jól induló szombatból egy klasszikus pápai út, egy még_egy_szar_hétvége, és a  kivételesen kötelezően optimista meccs előtti hangulatomból keserű ébredés. Hisz induláskor azért tippeltem győzelmet magunknak, mert most egyszerűen nem lehetett más az eredmény, hisz úgy voltam vele, ha nyerünk Pápán és Újvárosban, bennmaradunk, ha ez nem jön össze, akkor lehet, hogy nagy baj lesz tavasszal. Ergo, nyerni kell, ergo nyerni fogunk. Nos, nem. A két meccsből a könnyebb lement (ne feledjük a Pápa jelen formáját és a Dunaújvárosét, az egyik pusztulatkodik a Bohócban, a másik otthon szinte elkaphatatlanná kezd válni, hol van már a nyárközepi napsütés és a fogalmatlan Dunaferr? Sehol.) Szóval ezzel a tizivel bizony tökön szúrtuk magunkat (vagy szúrattuk, nézőpont kérdése). Kicsit már sok a szúrásból idén.

Nagyon remélem, hogy még nem túl sok, még nem végletesen sok, és nem sántulunk le teljesen tavaszra.

Újvárosban kegyetlen nehéz péntekünk lesz. És eldől az is: azt a várost szeretni fogom-e avagy sem focitéren. A szocreál belsejét amúgy csípem. Most már csak a stadionon a sor, hogy felzárkózzon.

Folyt.köv…

Fotók: Babar-1909foto.hu.

“Pápa, szeretlek!” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. Bevezetném a videóbírót az ilyen utolsó perces vagy azutáni sorsdöntő ítéletek pontosabb meghozatalához.

 2. lószart…persze elsősorban azért mert a Hali+ a Pécs még rosszabbat mutat.
  de azért is, mert ez a csapat középmezőnyben van, ha mentálisan helyreteszik őket! persze,ha télen jön 1 csatár, aki végre kib…ott gólt is képes lőni, akkor még inkább áll, amit írtam.

  1. A Halit nem gondoltam volna kiesőnek egészen Szentesig, de vele simán ki tudnak pottyanni. És a Pápa is nagyon gyenge továbbra is. Persze a téli erősítés (vagy gyengülés, lásd a hírek szerint Újpesten) sokat fog számítani mindenhol, gólérzékeny csatár beszerzése, idehozása nélkül annyi.

   1. Nem tudom lesz e új csatár.
    Cordella már nincs, ki hozna ide valakit úgy hogy fizetést nem tudunk neki adni???
    El kell küldeni Teaoret, Keitat, Youlat és a hármuk fizetését összerakni és abból venni valakit ( meg ezt a 3000 eurós plafon baromságot el kell felejteni)

    1. Ha nem lesz új csatár, akkor az a kérdés, hogy a keretből ki az, akiben megvan a potenciál arra, hogy elkezdjen gólokat termelni. Avagy ki lehet az az akadémista, aki tudna itt elöl hatékonyan segíteni?

    2. Már hogy ne lenne itt Cordella? Nézd csak meg az 1909foto képei között, tegnap is ott ült a lelátón. Csak éppen rendesen meggyengült a pozíciója Csábi kinevezésével. Nem olyan egyszerű megszabadulni tőle, minimum a keret felét ő hozta, sőt inkább többet. Gondold tovább, mit jelent ez a meccseken, az öltözőben :(

     1. jól látod… ! páran azt hitték, hogy Csábi leül a padra és ettől mindenki egyből megtanul focizni és teljesen eltűnik a kontraszelekció a csapat környékéről…vannak biztató lépések, mindenki láthatja, de nem pár hetes melóról és átalakulásról van itt szó !

      1. Jót fog tenni a téli szünet most kivételesen, de nagyon nem ártana, ha a téli álomba zuhanás előtt mondjuk 4 ponttal gazdagabban vonulnánk telelőre.

 3. Örülök, hogy végre kispesti kötődésű edző ül a kispadon, de én személy szerint jobban örültem volna Mátyus Janinak. Szerintem ő jobban tudta volna fanatizálni a játékosokat, a jelenlegi helyzetünkben ez kellene, mert nagy lehet a baj a végén. Amennyiben kiesünk, nem mostanában fogunk visszajutni. Remélem, lesz (legalább) két olyan csapat, amelyik gyengébb nálunk!

 4. Az este pár pillanatig közel álltam az öntökönszúráshoz, de ha higgadtan nézzük, igenis van már játékpotenciál ebben a csapatban és ez mindenképp előrelépés ! A fejekben, lelkekben kell rendet tenni végre, de ez komplikáltabb, mint a taktikát begyakorolni…. a védelem kezd összeállni (és reméljük jön Botka is),+ ilyen középpályával nehogy kiessünk már : Godoy(Hidi),Nagy Geri (Csábi)- Holender(Prosser), Lőrincy(Godoy), Vécsei(Holender) – ??? már “csak” kérdőjelek helyére kell megtalálni azt az embert, aki nem hisztis p..csaként viselkedik, hanem koncentrálni is képes a kapu előtt….
  meg lesz ez, ne sz@rjatok be……!! csak!

  1. Jób rejtély.
   Cordella már nem tolja. Akkor csak Hemingway lehet aki erőlteti . ( lehet tényleg komolyan gondolta amikor megtapsolta amikor legutóbbi meccsen lejött a pályáról )

  2. “Iyen középpályával nehogy kiessünk már.” Nem olyan jó ám ez a középpálya, csak mi gondoljuk jónak, mert a mi kutyánk kölykei ezek a srácok. Az általad felsorolt játékosok közül Nagy, Holender, Csábi, Lőrinczy, Prosser lehet, hogy egyetlen más NBI-es egyesületnek sem kellene. Amennyiben jobban belegondolunk Nagy Geri mondható stabil kezdőnek, de ő is elég szürke játékos, a többi vagy nálunk, vagy az NBII-ben kiegészítőember.

   1. 19-21 éves gyerekekről beszélünk, akiknek egy részét még be kell építeni a csapatba, ezt senki nem fogja megcsinálni helyettünk ! ez csak hemi hülye elképzelése, hogy majd Békéscsabán meg Sopronban lesznek Honvéd kezdőcsapat szinten a srácok… :( egyedül Botka a kivétel, mert Ő már kész van az nb1-re, mégis kölcsönadták…szóval én bízom a fiúkban ! Ha Te nem, akkor csak remélni tudom,hogy rosszul látod…

    1. Értem, hogy mit mondasz, de ettől ezek a gyerekek még nem kész játékosok, nem őkk fogják (még) megváltani a világot.

     1. épp ezt írtam én is: csak nálunk lehetnek igazán kész játékosok, nem 1 idegen csapatban, nem lehet megspórolni azt a munkát, ami az up csapat és az 1. csapat között kell a srácoknak. és, ha a világot nem is…de a Honvédot megválthatják. Ezzel a tulajjal nincs más esélyünk.

       1. persze, ha jönne 1 ilyen szőke srác. aki jobbal/ballal egész jól lő, meg cselezni is tud…hm…. :)
        (az 1 más kérdés, hogy meddig játszana nálunk…:/ )

        1. Fura…úgy tűnik, nem született.Ha csak nem feltételezzük, hogy hasonló képességekkel született valaki, de el sem jutott oda, hogy felfedezzék…Döme karrierje többször zátonyra futott, de be kell lássuk a maga korában világsztár volt ! Most pedig, ha valaki játszott már VB-n és le tudjuk igazolni , akkor világszámként állítja be Hemi, nem gond, hogy épp járókerettel közlekedik a csávó vagy 10 kiló plusszal izzad és szuszog 200m után…

 5. Én szeretnék köszönetet mondani támadóinknak, a debreceni meccs óta már csak a háttérben mennek a meccsek míg mást csinálok, mostantól már ott sem fog. Ennél még egy kaszabolós horror is sokkal megnyugtatóbb, mint amit ezek mutatnak egész évben. 60 perc (teljesen jogtalan) emberelőny alatt egy gólt tudtunk szerezni a liga egyik legrosszabb csapata ellen, egy középhátvédünk szabadrúgása után a jobbhátvédünk stukkolta… elmehetnek ezek a… másodosztályba. Ott lenne a helyünk a Vasas mellett.

 6. Nem értem,hogy Jobot miért kell erőltetni itt,és az ifiket az nb3-ban.Egy fejese volt tegnap,de a lassításon látszott,ha csak egy fatuskót helyezünk a labda útjába akkor is szebb ívet írt volna le a labda útja.Pedig nem is volt egy akármilyen helyzet! Érdemes visszanézni.
  Talán ha Prosi marad a 2. félidőben is,begyömöszölte volna a győztes gólt.Lehet,hogy mimóza a fizikuma,de jól lő,jó a rúgótechnikája.Ebben látom a megoldást,mert Youla hiába trappol annyit,ha nem tud pontosan lőni csak a 11-es pontról.

  1. Prosserrel így utólag valóban nagyobb esélyt lett volna, de ne feledjük el, hogy az első félidőben amit játszott az nagyon gáz volt! Job ekézésében élen járok és teljesen egyetértek veled, abban, hogy semmi keresnivalója itt és az valami katasztrófa volt, ahogy azt a helyzetet elcseszte. Azonban, szerintem úgy objektív a dolog, ha Prosser esetében is szóvá teszem, hogy ettől sokkal több kell tőle, mint amit a cseréjéig lenyomott!

   1. Nem tudom, most a sportM csatornán megnéztem megint.
    -prosser kétszer lőtt kapura. Egy eltalálta, egy nem.
    -a 12. Percben Holender helyzete is Prosser gyors helyzetfelismeresebol indult a bedobásnál
    -a félidő végén a szabadrúgás után a gólvonalról ki fejelt labda is abból a szabadrúgásból indult amit Prosser harcolt ki.
    Akkora rontása nem volt ami indokolta volna a cseréjét. Sztem…

 7. Gyimesi Lacival értek egyet: a fejekben van a baj, s látszik, hogy a csapat az elmúlt hosszú-hosszú hónapok során ezen a téren (is…) igen csak el volt hanyagolva (pszichésen). A keret, a játékosok képessége többre predesztinál, de az, hogy pszichésen zoknik, eredményezi, hogy a gólvonalról is képesek hibázni, hogy nem sikerülnek az utolsó passzok, stb.
  Amúgy semmi meglepő nem zajlik, csak az, ami várható volt: az őszi maradék fordulók keserű pirulák lesznek. Azok is lettek eddig. Mentálisan, hajtásban, játékban érezhető előrelépés, Jóska ennyi idő alatt és ilyen körülmények között egyelőre ennyit tud(ott) kihozni.
  Guardiola sem biztos, hogy többet tudna egy ilyen csapat esetében, ahol 7 hónap alatt 5 edzőnél járnak – plusz az igazi zsugás kavarógép Cordella a háttérben…
  A Paks legyőzése után egy a Pápánál amúgy is erősebb, morálisan is előttünk járó Dunaújváros igen meredeknek ígérkezik, és a Győr sem egyszerű, ha önmagukhoz képest padlón is vannak. Főleg, ha addig megérkezik Miriuta, és pont ellenünk debütál. 4 pont kéne a végére, de a 0 sanszosabb – sajnos.
  Nagyon kár a tegnapiért – magunkat vertük meg elsősorban. Persze a bíró is bekaphaSSa, nyilván, de azt se feledjük, hogy ugyanez a bíró gyengítette az ugyanilyen jogtalan kiállítással az amúgy is rémesen halovány ellenfelet. Kvázi kikészítette nekünk: tömjétek ki őket, ahogy csak tudjátok! Nem tettük, meg is szívtuk…

 8. Nagyon nem szeretnék a kiesésre gondolni, de bennem felmerült, hogy ha netán ez bekövetkezve, akkor az hogyan érintené a Stadion építést??? Ettől sajnos nagyobb muníciót nem nagyon tudnánk adni a károgóknak!!

 9. Olyan jó lenne egyszer olvasni arról a T.MLSZ hírcsokrából,hogy X.Y játékvezetőt vagy vonalbírót a mérkőzést befolyásoló hibáiért jegelnek. A béke feneke alatt van a labdarúgásunk ez tény, de ha objektíven nézzük akkor a játékvezetés színvonal egy méterrel alatta. Nemcsak a tegnapi és Fradi elleni ámokfutásra gondolok, de ez megy már szinte folyamatosan évek óta!

 10. Velünk mostanság furcsa dolgokat művelnek a játékvezetők. A fradi mecs, most ez a tegnapi. Aztán az sem volt semmi amikor Miskolcon 2 percig gólt ítéltek a javunkra de a diósgyőriek megrohanták a bírót az meg visszavonta.

 11. Cipőket lecserélni.
  Baráth feje maradhat.
  A bírókat nem jegelik. Könnyebb elmondani egy bírónak mi az elvárás, mint 22 “remek” focistának.
  Függetlenek mint a MNB és a bíróságok, legalább is tőlünk,
  akik össze lapátoljuk nekik, a nem csekély fizetést.
  A lényeg mindent ők akarnak irányítani, még a hangulatodat is.
  Mellesleg könnyű a dolga, ilyen helyzeteket kihagyni, na ehhez is a Honvéd FC kell.
  Javasolnám edzésen a szögletzászló eltalálása legyen a cél, hátha a meccsen durván mellé megy, és végre ontjuk a gólokat.

 12. Álmot láttam miben Hibi Patrik biztosított arról hogy nem esünk ki és hogy megnyerjük a liga kupát . :D

  1. Nem vagyok képbe, de a Liga kupa csak pénzzel jár ugye, nem jogosít semmi másra??

   1. A pénz nem elég ? meg legalább nem lesz rossz a száj íze az embernek

 13. Jómagam is csak arra az egy dologra lennék kíváncsi, hogy vajon mit tesz a jó(???) öreg(!!!) Job azért hogy hétről hétre ott van a csapatban!? Ezúttal már éppen örültem, hogy végre nem, erre becserélik, és elb@ssza a(z egyik) meccslabdát. RW, Hanta, eselteg nem lehet ezt megkérdezni egy meccs végi interjú alkalmával Csábitól, hogy miért játszik ő mindig? Komolyan kíváncsi lennék rá, hogy szakmai szemmel mi az, amiért ő itt lehet?
  Valamint, az is megérne egy kérdést az ‘igen tisztelt’ pápai vezetőktől, hogy hogy lehet az, hogy ez a f@!~ˇ^˘°˛“˙Đ][ÄÄó Szűcs a lefújás után percekig mutogasson, hergelje a vendégszurkolókat? Vajon elbeszélgetnek-e ezért vele, vagy ez szerintük is így van jól?

  1. Mondjuk ezen a meccsen legkevésbbé Job tehetett róla, hogy nem nyertünk hárommal.

   1. Ez tény, habár olyan ajtó – ablak helyzetben fejelt egy akkora falsot a labdába, hogy azt egy jól elhelyezett tuskó valóbana sokkal jobban megoldotta volna, ahogy alább valaki már írta. Az volt az egyik legnagyobb helyzetünk, ha nem éppen A legnagyobb.
    De ettől függetlenül komolyan kíváncsi lennék rá hogy egy szakértő mit lát benne. Merthogy mi, szurkolók semmit, az egy dolog, mi nem értünk hozzá, csak azt hisszük hogy igen ;o)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.