Előjött belőlünk az aktivista, és levelet írtunk az MLSZ-nek

Mégpedig a következőt:

Tisztelt MLSZ!

Oldalukon [1] közzétették, hogy “Az MLSZ következetesen kiáll az előre meghirdetett szabályok, szabályzatok betartása mellett.”, ellenben a 2015/16. évi NB I. létszámát 12 csapatban állapították meg, amely ellenkezik az érvényben lévő versenyszabályzat [2] 27. §-ának (1) és (2) pontjával, amely egyérteműen meghatározza a 16 csapat alá csökkenő mezőny feltöltésének rendjét.

Az Elsőfokú Licencadó Bizottság [3], valamint a Fellebbviteli Licencadó Bizottság [4] határozatai alapján 17 klub kapta meg az NB I-es nevezésre jogosító klublicencet.

Az érvényben lévő versenyszabályzat rendelkezései értelmében a következő évi NB I. létszámát tehát ki kellene egészíteni a “az alsóbb bajnokság legjobb nem feljutott sportszervezetével” (Gyirmót), “a bajnokság legjobb kiesőjével” (Dunaújváros), valamint az “és így tovább” kitétel alapján mindaddig a licencet elnyerő klubokkal, amíg az NB I. létszáma el nem éri a 16-ot.

Kérdésem az volna, hogy “az előre meghirdetett szabályok, szabályzatok betartása mellett” hogyan, milyen szabály, szabályzat mentén lehetséges, hogy a 2015/16. évi NB I. mezőnye 12 csapatból áll majd?

Milyen előzetes egyeztetés történt az érintett klubok vezetőségeivel, valamint készült-e bármiféle hatástanulmány arra vonatkozólag, hogy a 12 csapatos NB I. mind financiális, mind sportszakmai érvek mentén fenntarthatóbb, élvezetesebb, eredményesebb lesz?

Válaszukat előre is köszönöm.

Megjegyzés: a dőlttel szedett részek* az MLSZ kommunikációjából, valamint az MLSZ szabályzataiból lettek szöveghűen átemelve.

[1] link
[2] link
[3] link
[4] link

* a formázás miatt itt: idézőjelek közé zárt részek.

A levélből kimaradt, de az MLSZ-nél gondolom ismerik az idei versenykiírást, amiben feketén-fehéren ott van, hogy az NB I. létszáma 2015-16-ban 16 csapat. /// Itt írtunk a témáról részletesebben, ha érdekel.

“Előjött belőlünk az aktivista, és levelet írtunk az MLSZ-nek” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Hanta, ha így folytatod a következő szezonban hirtelen nem lesz érvényes a kártyád. :D
  Amúgy full jogos a kérdés. És vicc, hogy neked kell feltenni.

 2. Nagyon szurkolok, egyszerűen el nem tudom képzelni, hogy milyen választ lehet adni erre. :D

 3. Figyelj, ha betartották volna a szabályokat, most nem lennének ott ahol most vannak. Mindd tudjuk mi úszik mindig legfelül.

 4. A hatástanulmány, egyeztetés jó kérdés, de a változtatáshoz a kiskaput ügyesen beépítették: “fel LEHET tölteni”, erről az MLSZ elnöksége dönt.
  Láttunk már ilyet, most ezzel szúrják ki a szemünket, 2-3 év múlva meg majd felerősödnek az érvek a szűk ligába bekerülni képtelen vidéki fellegvárakról, a nézőszámaikról, a túl sok pesti csapatról.. nemsokára lesz ez 18-as NB I is :)

  1. nem-nem. nézd meg a poszt végén linkelt korábbi anyagunkat, amiből kiderül, hogy az idei versenykiírásban benne van: 2015-16-ban 16 csapat az nb i. nem olyan bonyolult ez, nincs benne semmi “lehet”

   1. Így van, sőt a “lehet” pont arra vonatkozik szerintem, hogyha valamiért a feljutó 2 csapattal sem érik el a 16-os létszámot, akkor fel lehet tölteni más csapatokkal is.

   2. lehet, hogy igazad/igazatok van (simán el is kerülhette vmi a figyelmem, már összefolynak a betűk a szemem előtt, ez esetben bocs!), és nyilván sántít a hasonlat, de nekem kb. így jön le: a csapatod létszáma 11, de ha megsérül egy játékosod, nem vagy köteles becserélni helyette másikat.
    vagyis alapból 16 csapat lenne, de azokkal szemben a pályán elért eredményeken túl más követelmények is vannak, és ha már selejtes a negyede, akkor az mlsz-elnökség fenntartja magának a jogot, hogy pótolja-e vagy sem a licenccel meghúzott klubokat..
    az már más kérdés, hogy ez mennyire fair, vagy hogy tavaly/tavalyelőtt/azelőtt is ugyanígy vizsgálták-e, és idén miért.. erre a kérdésre mondott olyasmit a csányi, hogy most jött el az ideje..
    ja, eszemben sincs ám védeni se a létszámcsökkentést (f.ságnak tartom), se az mlsz-t, csak próbálok magyarázatot keresni

 5. Én még beleírtam volna hogy az elmúlt évtizedekben már volt 12 csapatos nb1 és akkor sem emelkedett a színvonal! Most miért gondolják hogy fog?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.