• Andris Koncsol

  Fura – és azért kimondottan jó érzés hallani – hogy a fradista és újpesti kollégák inkább kispesti bajnoki címnek szorítanak mint a vidinek, viszont az számomra felháborító, hogy a középső fickó azért próbálja odadörgölni azt a divatszöveget, hogy a vidi kell a magyar labdarúgásnak…

  • Vércsoport: XIX+

   van benne ráció amit mond, még ha rossz is ezt hallani nekünk, és persze masszívan és magasról teszünk rá.

   amúgy ez a beszélgetés, hát…sztem 12 percen keresztül nem mondanak semmit

  • Csaba Horváth

   Igen, úgy tűnik a fradista és az újpesti srácnak a Kispesti-modell jobban fekszik. A középső srác nagyon erőlködik, bár kétségtelen, hogy attól nem fog a magyar labdarúgás előrelépni, ha 10 idegenlégióssal felálló Csapat mondjuk megy néhány kört.

   • Sanzi

    ez sem igaz. ha behoznának állami szerepvállasással miden csapatba 1 – 2 igazán jó képességű labdarúgót, az igenis húzó erőt adna!
    lásd, keleti régió országai, Kazakhsztán, Fehéroroszo, Ukrajna… ők ezt az utat járják, és folyamatos, töretlen a fejlődés!

    • Csaba Horváth

     Az állami szerepvállalással nem is lenne gond, ha nem az itthoni formában zajlana. Egy-két csapatba milliárdokat tolnak, plusz szabályokat írnak rájuk és a bírók is nekik fújnak. Így vajon milyen versenyhelyzet alakul ki? Lehet, hogy folyamatosan ezen két csapat között dől el a bajnoki cím, csak éppen nulla teljesítménnyel, ami a nemzetközi szereplésben köszön vissza. Csak olyasfajta építkezéssel lehet előre lépni, mint ami Kispesten van. Ott is van állami szerepvállalás, csak éppen teljesítményhez van kötve (ha van győzelem, van pénz, ha kevés légiós játszik, van pénz, ha sok fiatal játszik van pénz —) a fejlődés abból adódik, hogy ezt a három paramétert összehangolja Rossi). Ameddig egy csapat lemond a fiatalok szerepeltetéséről, mert nem számít a fiatal játékosokért kapott pár milla, vagy több légiós szerepeltet, mert a légiós pénz sem számít, akkor ott nincs fejlődés. Ott dőzsölés van, addig, ameddig jön a pénz. Aztán ha elfogy, akkor a légiósok lépnek, az utánpótlás meg nem lesz. Én Vidi esetében ezt az időszakot már nagyon várom. :) Talán akkor kisebb lesz az arcuk.

 • Pingback: A Semleges Térfél fradista és újpesti arca beszélget a Kispest-Videotonról | Zongoracipelő()

 • Erdélyi Károly

  Van néhány tévedés a beszélgetésben, amit senki sem akart helyretenni. Hemingwayre már nem igaz, hogy nem akar fizetni játékosért, Lanzáért tavaly fizetett. A fradista komának pedig az a vágyakozással teli célozgatása is fura, hogy Rossi és Lanza a fagyiba tart, annak fényében különösen, hogy mit mondott Rossi néhány hete és hogy Lanzát meg szerződés köti Kispestre. Rossi ugyanis – talán nem csak én emlékszem még rá -, néhány hete azt nyilatkozta a fagyiba szerződéséről, hogy tudja, Kispesten ezt sokan árulásnak tekintenék. Ő pedig Kispesten azért is érzi jól magát, mert nagyapjának az 50-es évek Honvédja volt a csapat. Rossi pedig nem egy arccserélő figura.
  A másik érdekes és még sohasem tárgyalt téma, hogy miért erősebb vajon a Videoton kerete? A transfermarkt adatai szerint piaci értékben magasabban vannak, mint a Honvéd. De ehhez meg tegyük hozzá: valamelyik youtube csatorna okostojásai készítettek egy videót a magyar bajnokság 10 legjobb játékosát felsorolva – a transfermarkt adatait felhasználva. Lanza például nem fért bele, de mondjuk Fiola, Dibusz igen, ráadásul a debreceni Szuk jött ki legértékesebbként. Tényleg lehet ebből akkor valós következtetést levonni? Különösen, hogy azt látom, Eppel értéke a harmada csak Scepovicénak, közben meg két góllal megy előtte. Szerintem egy játékos értékét sokkal inkább mutatják azok a mutatók, amiket a bajnokságban összehoz. E tekintetben azonban a kispesti keret értéke nem kisebb, mint bármelyik csapaté. Lehet támpont a válogatottsággal rendelkező játékosok száma is, de akkor meg ne viccelődjünk már azzal, hogy a felcsútból két fiatal is bekerül a válogatott keretbe, míg Kispestről mondjuk Bobál, Nagy Geri, Hidi, vagy Zsótér a keret közelébe sem jut.
  Én nem csupán az elfogultságom miatt mondom azt, hogy ha a Honvéd lesz a bajnok, akkor a 2016-17-es bajnokság legjobb csapata a Honvéd. Azt pedig elfogultság nélkül állítom, hogy motiváltságban biztosan jobbak lesznek a kispesti ifik, mint a jól fizetett fehérvári zsoldosok.

  • VirágPeti

   Szerintem a játékosok mindenkori értékében igen erősen benne van egy fiktív faktor, egy “mozgó rész”, amit az adott klub, vagy a játékos menedzserének lobby tevékenysége határoz meg. Semmiképpen nem egy egzakt érték, és az egymással való összevetés sem jelent túl sokat ennek fényében. Amelyik klubnak erős a lobbyja, amelyik állandóan médiaszereplő lásd fradi, az jobban fel tudja verni a játékosai árát. Jó példa a nagy ádám körüli tavalyi felhajtás. Egész évben az a gyerek folyt a csapból, pedig semmi extra. Nézdd meg hol van ő, és hol van a legalább olyan képességű Vécsei Bálint. Egyszóval bizonyos klubok képesek akkora hype-ot gerjeszteni bizonyos játékosaik körül megfelelő lobbyval és kommunikációval, hogy a számadatok köszönő viszonyban sem lesznek a valósággal. Mint a devizák esetében. Ha vlmiről sikerül elhitetniük hogy neked, meg másnak, meg a harmadiknak szükségetek van, akkor mindjárt fel lehet srófolni az árat, hiszen megnőtt a kereslet.

   • Erdélyi Károly

    Teljesen egyetértek veled, valami ilyesmit szerettem volna én is írni. Egy számunkra érdekes anomália, hogy erősítsem, amit írtál: Botka Endre értéke 550 ezer euró és kispadon (sem) ül a jelenleg negyedik fagyiban. Ezzel az értékkel második lenne a Honvédban, csak Lanza előzné meg. És ugye, a Honvéd reményeink szerint két nap múlva bajnok lesz.
    És ha már a válogatottba behívottakról írtam korábban, viszem tovább ezt a vonalat. Vajon mennyire szolgálja a magyar foci érdekeit, hogy a külföldieken kívül a másodosztályú felcsútból, az NB1-ből pedig a “támogatott” klubokból hív be játékosokat a kapitány? Mert persze ott van a keretben Gróf és Eppel is, de már most borítékolom, hogy sok kenyeret ott nem esznek meg. De hogy a Márkvártot tolni fogják az tuti. Hidi Patrik meg az elsőosztály legjobb szervezőjévé nőtte ki magát az elmúlt években, aztán szerintem szóba sem került a neve. Aztán, hogy ne tűnjek nagyon elfogultnak, Nikolics a leggólerősebb magyar csatár jelenleg, ha meg bekerül a keretbe, akkor is csak csereként kap epizódszerepet.
    Ja, amin meg legjobban derültem a héten: Storck kisfia, aki most szerezte a bizonyítványát, a héten szépen elmagyarázta, hogy miért nehéz korszerű felfogást plántálni a magyar fiatalokba.
    És kesereghetnék még órákon át, de biztosan rajtam kívül nincs más, aki a jelenlegi magyar futballjövő tervezésével nemhogy nem elégedett, de egyenesen elriaszt, amit látok. Storckostól!

    • Sanzi

     te jól látod a helyzetet. valahogy olyan, hogy van a király, és a királynak senki nem mer ellent mondani…
     ma ilyen a magyar felemelkedés helyzete…

     lásd.
     -Pintér kinevezése (Csányi)
     -Pintér menesztése (Csányi)
     -Dárdai szerepvállalása(Csányi) – ez speciel az egyetlen jó döntés volt
     -Storck helyzetbe hozatala (Csányi) – itt megjegyzendő, hogy Bölöni is jött volna, és esetében az volt a mondás, hogy ne adjunk egy ember kezébe ekkora hatalmat… Storcknak megadták.

     Fejétől bűzlik, és hol a szakma??? azért van magyar garnitúra külföldön is, akik gondolom én szívesen jönnének!

    • belos

     Transfermarktos összegek szerintem inkább csak támpontként szolgálhatnak. Szvsz a keretünkből most Eppel a legértékesebb, őt 300k-ra taksálják, de szerintem most olyan 500 és 1 millió között lehet az értéke, ha gólkirály lesz.

     • Erdélyi Károly

      Eppelt 350 ezerre értékeli a transfermarkt, ezzel ő az ötödik. Előtte van Lanza, Hidi, Bobál és Gazdag és én hajlok arra, hogy ez a reális sorrend is még akkor is, ha “mindenki tudja már…”. A transfermarkt egy-egy kereten belül viszonylag jól lövi be az értéksorrendet, a bajt ott látom, hogy sok sztereotípiát vesz figyelembe a klubok, bajnokságok, országok értékelésénél.
      Ha Marci lesz a gólkirály (ki más lehetne?), akkor megnyomják talán félmillára. Ennek persze semmi köze sincs ahhoz, hogy mennyiért lehet eladni. Ez meg leginkább attól függ, hogy mennyire jómódú az a klub, amelyik szemet vet rá. Ad extremum, ha az osztrák Austria Wien vinné, ők adnának érte félmillát, ha valamelyik izraeli, akkor 1-1,2 millió, ha valami olasz klubelnök belelkesedik, akkor fizet kétmilliót. És még mindig ugyanarról a játékosról beszélünk.

     • belos

      2 millió euróért NB1-ből elvből nem igazolnak játékost, egyszerűen nem úgy van beárazva a bajnokság. Talán Besic közelítette meg azt az összeget egyedül, de ő azért más kategória volt.

   • Sanzi

    Nagy Ádám és Vécsei összevetése közben elfelejtetted megemlíteni azt a nem elhanyagolható tényt (csak mert szerinted Nagy Ádám esetében mindenki vak), hogy mind a két labdarúgó a Bologna játékosa…
    Nos Nagy Ádám kezdő ott, Vécseit pedig már a 2. csapatnak adták kölcsön.
    Én nem azt mondom, hogy egyik jobb, vagy a másik jobb, hanem, hogy ennyi vak nem lehet egy klubnál!
    Már megint a sírás!
    Maradjunk annyiban, hogy Holender legalább olyan képességű mint Nagy, vagy Vécse, csak ott válik el az , hogy az egyik játékos 300, a másik meg 5 millió, hogy azt a meglévő képességet, hogyan tudja kivinni a zöld gyepre…

    • VirágPeti

     Vécsei is képes lett volna nagy ádámi teljesítményre, ha szigorúan a fizikális és foci képességeket nézzük. Hogy mentálisan melyikük jobb, azt nem tudom. Nem látok bele, miért adták kölcsön egyből. Szerintem jóval olcsóbban szerezték meg, mint nagyot. Nem tudom, egyáltalán megkapta-e a lehetőséget vagy csak a fakóban játszhatott mielőtt tovább passzolták.

     • Erdélyi Károly

      Vécseinek sajnos itthon is voltak erős visszaesései azzal együtt, hogy a képességei kiválóak. Feltehetően fejben van a gond.

     • 58914020 .

      Mikor voltak visszaesései Vécseinek?
      Én egy meccset nem láttam tőle, ami rosszul sikerült, néhányon pedig kiemelkedő volt.

    • 58914020 .

     Vécseit a svájci első osztályba adták kölcsön, úgy, hogy többször kiváló játékot nyújtott a szezonban, a gyenge Lugano-val fel is értek a 3. helyre, már most biztosan indulnak az EL-ben.

     Legutolsó meccsén a forduló válogatottjában is benne volt.
     Ha megkapta volna a lehetőséget, simán kezdő lehetne a Serie A-ban, nála gyengébbek is vannak ott..

   • kgyula

    Jól látod, Nagy Ádámot a hazai sportsajtó pumpálta fel; elég volt kifutnia a kezdőcsapattal, már a hatos osztályzata megvolt. Állítom, Nagy Geri szerez egy meccsen annyi labdát a középpályán, mint Nagy Ádám, aki nem nagyon jeleskedik másban.

  • kgyula

   Azért ha nem viszi el az embert az elfogultság, be lehet látni, hogy a Vidi és a Fradi kerete “kilóra” több, mint a miénk. De önmagában a keret erőssége, sosem volt abszolút meghatározó. A 80-as évek Honvédja is tudott úgy elveszíteni bajnokságot (pl. 87-ben), hogy a játékosállománya a legerősebb volt itthon, és nyerni is, amikor pedig nem volt a legerősebb (pl. 89-ben). Egy bizonyos szint felett ugyanis már nem a futballtudás, hanem a lelki tényezők határozzák meg, mire képes egy csapat.

 • VirágPeti

  “nemzeti alapokra épülő, de LIBERÁLIS csapat” :). Atyaég. Fából vaskarika.

  • kgyula

   Arról nem is beszélve, hogy a csapatnak nincs “gondolkodása”, csak a csapat tagjainak, az meg annyiféle, ahány… Na jó, de nem biztos, hogy innen kell várni valamiféle szociológiai igényű elemzést. Ahhoz azért elég egyszerűek ezek az egyébként derék ifjak… :)

   • kgyula

    Még annyit ehhez, hogy egy futballcsapat ne “nemzeti alapokra épülő” legyen, hanem eredményes, a középcsatárból pedig nem az érdekel, milyenek a politikai nézetei, hanem hogy hány gólt lő egy szezonban.

    Erről, az jut az eszembe, hogy a rendszerváltás idején minden “népi” író azzal kínálta magát, hogy ő “népben és nemzetben gondolkodik”, amire Esterházy Péter (író, nem mellesleg a Csillaghegy FC középcsatára) azt mondta, ő inkább alanyban és állítmányban gondolkodik.

    • Erdélyi Károly

     És (Esterházy) antiszemitázta le Csoóri Sándort (a népben és nemzetben gondolkodót), akinek mellesleg zsidó a felesége. A helyzet az, hogy akkor inkább Csoóri…

     • kgyula

      Lám, nemcsak a Kispestről terjednek valótlanságok… :)

     • Erdélyi Károly

      Csoóri Sándor 1990-ben írt Nappali hold címmel egy esszét a Hitelben. Ez ugye az a lap, amit Illyés, Csoóri és még néhány nép író talált ki 1982-ben, de csak 1988-ban sikerült engedélyt szerezni rá. Az esszében szerepelt ez a sor (itt most szövegkörnyezetéből persze kiragadva): “a szabadelvű magyar zsidóság kívánja stílusban és gondolatilag „asszimilálni” a magyarságot”. Ma már megdöbbentő lehet sokaknak, de Esterházy Péternek akkor önálló rovata volt Az elefántcsontoronyból címen az akkor kéthetente megjelenő lapban. Nos Csoóri az ország akkori helyzetéről írt le néhány politikailag nem korrekt gondolatot. Ezen háborodott fel Esterházy annyira, hogy kilépett a lapból, de még előtte ugyanott közölte mélyen lesújtó véleményét Csoóriról, egyebek között antiszemitizmussal vádolva a költőt. Érdekessége még az esetnek, hogy Esterházy abban a lapban antiszemitázhatta le Csoórit, aminek Csoóri volt az alapítója és szerkesztőbizottsági elnöke is. Ezt vesd össze a mai sajtóviszonyokkal!

     • kgyula

      Nem akartam offolni, ezért nem tettem ide korábban:
      http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/ESTERHAZY/esterhazy00171/esterhazy00222/esterhazy00222.html
      Hát ennyit a “leantiszemitázásról”… :)
      De hogy “on” is legyek: a szerző páratlanul technikás csatár volt, igaz a BLSZ II. osztályban. A futballban is csinálhatott volna karriert, de akkor a magyar irodalom lenne szegényebb…

     • Erdélyi Károly

      Én levettem a polcról az akkori Hitelt és már délután elolvastam. De ahogy egy szöveget is ki lehet emelni szövegkörnyezetéből, úgy egy cikket, vagy egy folyóiratot is ki lehet emelni az akkori sajtófolyamból és akkor meg úgy tűnik, mintha.
      1990 az azt a kort megélő emberek életében különleges volt. Tavasszal választások voltak, az akkori szadesz már 89-ben elkezdte a jobboldal fasisztázását, kiemelve, hogy Antall József a főnáci. Esterházy a Hitel-beli dolgozat után a népszabiban már konkrétabban fogalmazott, ott már nevén nevezte azt, amire a Hitelben csak célozgatott. Aztán 1992-re eljutott a dolog a demokratikus chartáig, amikor már mindenki mocskos fasiszta volt, aki nem volt a baloldalon és Esterházy itt sem húzódott meg a háttérben.
      Csoórit a szadesz köré gyűlt szürkeállomány az Esterházy dolgozat után közösítette ki az européerek közül. Mondhatni, akkor vált el a szar a májtól (sic), igaz, a különbözőség a 95-ös pomázi találkozó után egyre élesebb volt. De Csoóri szerintem nem volt kedvetlen attól, hogy milyen társaságba került. Németh Lászlót, Sinka Istvánt, Erdélyi Józsefet és igen, még Illyés Gyulát is ugyanezzel a váddal illették korábban.
      Annak egyébként én is örülök, hogy A Péter utónevű Esterházy inkább írt, a Márton meg inkább focizott. Előbbi valamennyi kötete ott van a polcomon, utóbbiért meg tiniként, mint kispesti gólvágóként rajongtam.

  • Döme Sanya

   Liberális csapat? Ėrdekes lesz. A liberálisok csak a káoszt szeretik, mert dög lusták. Össze vissza dumálni könnyű, focizni már nehezebb.

 • Player

  Megvan már a játékvezető a döntőre? Iványi az előző fordulóvan vezetett a Vidinek, szerintem nem ő lesz, kár. Aki nálam még szóba jöhetne: Fábián Mihály, Bognár Tamás, Vad II. István.