Mastodon

Még egy nap, még egy nap, még egy nap

Az elmúlt napokban próbáltam nem figyelni a médiát, hiszen ilyenkor a föld alól is előbújnak az okosok, hogy majd ők megmondják, mi a magyar futball érdeke. Próbáltam, de nem sikerült. Most valahogy annyian lettek, hogy lehetetlenség úgy elszlalomozni közöttük, mint Holender Kaposváron, kénytelen voltam belefutni pár érvbe. Sőt, É.R.V.-be.

Az egyik alap, egy klasszikus:

A Videoton talán több kört menne Európában.

Vegyük észre, hogy a hangsúly a talánon van. Biztosíték nincs rá, szóval talán. Erre mondhatná a mezei demagóg, hogy egy nagyjából egymilliárdos költségvetésű Honvéd és egy három fölötti milliárdos Videoton közt egy talán a különbség összesen, ami ráadásul és nagyjából két és fél milliárdba került? Van ennél drágább szó a világtörténelemben?

Tehát a magyar futball érdeke, hogy egy valag pénzért vegyünk egy talánt. Taps.

Tehát a magyar futballnak nem érdeke, hogy jóval kevesebb pénzből próbáljunk meg jövőképet alkotni, amire aztán lehet fenntartható módon alapozni?

Aztán ott a másik, figyeld, mert nem egyszerű:

A Videoton jobban megérdemelné, mert több gólt rúgott, kevesebbet kapott, és a Honvédot is kétszer elverte.

Jah, de a kiesésben érdekelt Diósgyőrt meg csak egyszer – teszem hozzá.

Szép gondolat, de. Lehet, hogy több a rúgott góljuk, mi viszont úgy oszlattuk el őket, hogy azokból három pontok legyenek. Tehát többször rúgtunk többet, mint az ellenfelünk, és nem csak úgy általában sokat rúgtunk. Legjobb tudomásom szerint pedig ezért adják a pontokat.

Sőt, mindenkivel pont ugyanannyiszor játszottunk, mit a Videoton. Jó, nem a Vasast, Fradit meg őket verdestük, hanem az ötödiktől lefelé mindenkit. Érdemes megfigyelni, hogy onnan nekünk 56, a Videotonnak 50 pontja jött össze. Tehát akár meg is fordíthatnánk a kérdést, hogy megérdemelné a bajnokságot az a csapat, amelyik képtelen az alsóházban rendet tenni?

Hagyjuk ezeket a szövegeket, de tényleg. Lehet mindenfélével bizonygatni, hogy ki a jobb, ki nem érdemli meg (futballban érdem? én úgy tudtam az pontoknak hívják), mi lenne a magyar foci érdeke (utóbbiról pontosan tudjuk, hogy nem tudjuk, mert minden okos mást mond, az MLSZ hoz mindenféle hülye szabályt, szóval ezt inkább hagyjuk), satöbbi. Most úgy alakult, hogy egy meccs dönt. Ha valaki nyer, tiszta a helyzet, több pontja van. Ha döntetlen, jön a versenykiírás, az pedig nekünk kedvez. Ennyi.

Ez a rész adott, ezt előre megmondták, nem év közben, hogy jövőre a 16 legyen mégis 12. Nem csökkenti az esélyegyenlőséget, hogy a korábbi érdemeidre hivatkozva több légiós után is kapsz pénzt, többet játszhatsz otthon, szinte minden meccsedet adja a tévé főműsoridőben, az állambácsi hozzád irányítja a szponzorpénzeket, satöbbi.

Ha egyenlő erők küzdelme lenne a háttérben, akkor talán hajlandó lennék belemenni akár részletekbe menő vitába is. Legyenek érvek, legyenek ellenérvek, csináljuk. Így azonban fölösleges. Ha nagyot akarnék mondani, a Kispest idén mindent, de tényleg mindent kiegyenlített a pályán, és kicsit olyan, mint ha 53 környékén a Fradi játszott volna a bajnokságért.

Csodálatos ez a szezon, csodálatos, ahogy megmutatjuk, legyen bármi a világban, ha együttállás van Kispesten, akkor az kényszeredetten működni fog. Így volt ez húszas évek elején a hihetetlen ezüstnél, így volt ez a negyvenes évek környéken született srácainál, így volt ez a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, így volt ez 96-ban, amikor képesek voltunk beleszeretni egy középcsapatba. Egyedül talán a Tichy-Kocsis-generációnak nem jött össze, de értitek, Tichyről és Kocsisról beszélünk, milyen ellenfelek kellettek ahhoz, hogy csak és szinte mindig másodikok legyenek?

Itt egy statisztika, hogy lásd, valami tényleg összeállt: 9/9 az utolsó 9 hazai meccsen!

Van kérdés?


Ja, és majdnem elfelejtettem reblogolni a Vidiblog egy remek kis összevető posztját, hogy Lazovic vagy Lanzafame? Tényleg érdemes elolvasni, két egészen elképesztő futballistáról beszélünk.

Davide Lanzafame vs. Danko Lazovic

A Honvéd és a Videoton karmestere, az NB1 legjobbjai, az év játékosa díj két jelöltje és nem kizárt, hogy a bajnoki döntő két főszereplője. A két csapat hetese, Davide Lanzafame és Danko Lazovic. Őket hasonlítjuk össze részletesen a posztban. Mindkét játékos a nyáron (Lanzafame szeptemberben, a pontosság kedvéért) érkezett és pillanatok alatt csapataik kulcsjátékosává vált.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||