A tatabányai 9 fokba visszatérő kilátástalanság egészen csontig hatoló élmény volt

Budaörs – Honvéd 1-1 (tizikkel: 4-5)

Nyilván tudtuk, hogy nem lesz könnyű a Budaörs elleni kupameccs, ahogy egyetlen kupameccs sem szokott nekünk könnyű lenni, kevés kivételtől eltekintve. Azt is tudtuk, hogy hatalmas gödörben vagyunk, amiből egyelőre az edzőválságot tapasztaljuk közvetlenül.

Ahogy néztem a bemelegítő társaságot a pálya melletti Sport Hotel parkolójából (remek potyázóhely, aki nem szeretne jegyet venni Tatabányán), mintha az arcokon és a mozdulatokon a hitehagyottság viszonylag könnyen felismerhető jegyeit láttam volna. Egészen más a hozzáállás, mint a mostanság megszokott, sokkal inkább a rohadó, gazzal felvert Bozsikhoz méltó, pedig már-már elhittük, azok az évek örökre elmúltak.

Ennek ellenére hatalmas reményekkel tekintettünk a meccs elé vagy kétszázan, akik lerándultunk Pestről. Szenvedés lesz, ez alap, de valahogy majd csak továbbjutunk. És pontosan így is történt.

Volt, hogy Horváth ragadt be és kaptunk belőle majdnem gólt. És volt, hogy hatalmas bravúrral védett, pont akkor, amikor lehetett érezni, ha bemegy, soha nem jövünk vissza.

Latifu a gólpassza ellenére egy félidő alatt csinált viccet magából, úgy hülyére szopatták a budaörsiek, hogy abszolút indokolt volt a cseréje. Utóbbi következménye egyébként az lett, hogy EvdM a jobbszélre tolta ki Baráthot, aki végre szélsőhátvédként bizonyíthatott a hollandnak. Sajna nekünk is, amikor az utolsó percben, futtából lőtte az üres kapu mellé Holender centerezését. Basszus. (Csere, kapott gól, hosszabbítás, ahogy annak lennie kell.)

Aztán ott van Gazdag, az egyik abszolút kedvenc, aki ha szuperhős lenne, valószínűleg az Elátkozott néven kapna spinoffot a Honvéd történelmében. Három, azaz három éve képtelen tétmeccsen betalálni. Akkor a BKV Előre ellen sikerült a Magyar Kupában, hogy utána vélhetően örökre elnémuljon. Mintha egy futballozni tudó Komlósi Ádám szaladgálna a mezünkben, olyan a mérkőzés per gólmutatója, miközben sorra adja a gólpasszokat, harcolja ki a faultokat és így a tizenegyeseket is. Csak az a nyamvadék gól hiányzik, pedig a Budaörs ellen is bőven volt rá esélye. (Szövődmény: az első hat tizenegyesrugó közé nem volt felírva a neve!)

Aztán a hosszabbításban előbb szórványosan elindult marcorossizás, majd kötelezően érkezett a “Bye, bye Erik, bye bye.”, mert érkeznie kellett kötelezően. (Néhányan Edwint énekeltek, vagyis a nevét se jegyezték meg ennyi idő alatt.) Hirtelen nem is tudom mikor tüntettünk utoljára edző ellen. Talán szegény Reszeli lehetett, mert Vérhód miatt is Cordellát szidtuk.

Tartom, ez így nem mehet tovább, mert nagyon nagy gondok lesznek. Az elmúlt hetek teljesítményét már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, és azt mondani, vannak rosszabb meccsek (vö.: fogadjuk el, átállunk a támadó focira), mert láthatóan nettó hülyeség. A támadó foci nekem a kapura lövésről szól, pont arról a jelenségről, amiből a gól lesz, és amit nagyon ügyesen tüntettek el a játékunkból. (Tavaly az egyik legtöbbet mi lőttük kapura a bajnokságban, és bár darabra ez idén nem nagyon változott, a hatékonyságot valahogy mégis megérezzük. update // Hmm, a csakfoci egészen mást hozott le.)

Valami nagyon nagy baj van, és ha tippelnem kéne, akkor a feszültség a csapat és az edző között keresendő. Egyszerűen nem működik az a kémia, ami egy ilyen keretminőségnek szükséges, hogy eredményeket tudjon elérni.

A Budaörs ellen gyakorlatilag Bobál és Nagy Geri (plusz Gróf) kivételével a legerősebb kezdőnk játszott, mégis szenvedtünk.

Egyre inkább azt érzem, hogy a szombati Balmazújváros, vagy a jövő heti hazai Felcsút közül az egyik vízválasztó lesz.

(képek: 1909foto)


Az megvolt, hogy EvdM nagyon sok helyen úgy van feltüntetve, mint a Metalurh Doneck edzője 2011 és 2014 között? A később földbe álló, de amúgy korábban elég márkás nevű klubnál viszont nem tudnak ilyen nevű edzőről. (A klub 2015-ben összeolvad a Stal Kamianske csapatával, ahol EvdM valóban ült a padon 2016-ban 15 meccsen.)

Na, de a lényeg, hogy több forrás szerint is az egyetlen hely, ahol EvdM egy évnél tovább bírta, az valóban a Metalurh Doneck volt, viszont nem edzőként, hanem valahol az utánpótlásban (youth coordinator).

Ha jól számoljuk, akkor a felnőttcsapatos tapasztalata pár meccs különböző csapatokkal Katarban; néhány hónap Malajzia és 15 meccs az ukrán élvonalban. Ez pedig bárhogy nézem, nem sok.

“A tatabányai 9 fokba visszatérő kilátástalanság egészen csontig hatoló élmény volt” bejegyzéshez 52 hozzászólás

 1. Pedig szenvedve, de meg fogjuk nyerni mindkettőt. Szerintem. Aztán ha így lenne, nem tudom, hosszabb távon használna vagy inkább ártana.

  1. Ez a 2 meccs akkor sem lenne egyszerű, ha szaladna a szekér. De legyen igazad!

  2. mert a véncerka nehezebben ismeri be, hogy tévedett, mint 1 politikus

    1. úgy tűnt, hogy az előző szezonban lelkesebbek voltak, nyilván nem véletlenül…
     jól érezték magukat : a helyükön voltak, az edző értett hozzá.
     úgy tűnik ennyi elég volt.

  3. szerintem Hemi se védi… Annak idején Rossira is azt mondta, hogy remek edző, mindent megtesz érte… és már rég kereste az utódját…
   itt is ez van szvsz.

 2. Nagyon jó írás, teljesen egyetértek, pontosan itt az ideje, hogy a holland távozzon.
  Viszont azt nem látom egyelőre, hogy kit lehetne a helyére hozni, a szabad, vagy mozdítható magyar edzők közül nem látok potens jelöltet, a külföldi meg mindig lutri. Az előző évek tapasztalatai alapján talán egy olasz lenne a legjobb választás, persze, ha nem Vierchowoodnak hívják…

  1. Szerintem, magyar játékosok mellé magyar edző kell! Hosszútávon Csertő lenne a jó megoldás, amíg foglalt Supka. Amennyiben olasz, Dolcetti, szeretik a szurkolók és magyarul is beszél.

   1. A magyar nyelv tudására gondoltam. Sokkal egyszerűbb lenne a gondolatokat átadni a játékosoknak. Hemit is utálta a szurkolók egy része. Supka nyerne nekünk egy bajnokságot és minden régi sérelem el lenne felejtve.

  2. Ha valóban elküldik, akkor a Vasas edzőjét nagyon szívesen látnám.

  1. Istenem, ez a szezon… Még mindig sírhatnékom van, ha előjön. Most még elhiszem, mert nemrég volt, de ha eltelik egy kis idő, meg fogom kérdezni, igaz volt ez?

  2. Azonnal felszólítom azt,aki elrabolta az igazi Eppel Marcit,hogy haladéktalanul juttassa vissza jogos helyére a Bozsik stadionba,cserébe elviheti a hasonmását,akit itt hagyott helyette!

 3. Sajnos nem láttam a meccset, de úgy látszik Pölő megemberesedett, ideje volt hogy “rendbejöjjön”. Menjen a holland, de mielőbb és Rossi jöjjön, vagy Pisont, mert ez így nem mehet tovább.

  1. Simon megegett? Nem csak 3 meccse volt, amibol egy a debreceni stadion avatos gyozelem (hehe)?
   Nem talaltam statisztikat hirtelen.

  1. Hmm, fura számok. Az InStatban pl ezek vannak:
   (tavaly vs idén 9 meccs alapján az átlagok)
   lövések: 12,7 vs 13
   kapura: 4,63 vs 5,1
   gól: 1,7 vs 1,9
   azonban hiányoznak a következő meccsek adatai: FTC 1-3, Videoton 1-1, Vasas 1-3 és Diósgyőr 1-2

   1. Egy nemzetközi oldalon ezt találtam. Csak a Diósgyőr, aki sokkal többet próbálkozott, de csak a két tizivel találta el többször a kaput, a többi csapat ellen jóval többet lőttünk, mint ők, és a kaput is általában többször találtuk el (Fradi ellen ez döntetlen).

    Honvéd Ferencváros 1:3

    Összes lövés: 11:6
    Kaput eltalált: 3:3

    Videoton Honvéd 1:1

    Összes lövés: 11:18
    Kaput eltalált: 4:7

    Honvéd Vasas: 1:4

    Összes lövés: 18:6
    Kaput eltalált: 9:5

    Diósgyőr Honvéd 2:1

    Összes lövés: 10:4
    Kaput eltalált: 3:1

    Ja és a Hali meccset nem soroltad fel, pedig előbb volt, mint a Diósgyőr elleni. A Hali ellen is többet lőttünk, és a kaput is többször találtuk el.

    Haladás Honvéd 1:2

    Összes lövés: 9:10
    Kaput eltalált: 1:5

    1. Mindkét Haladás benne van, mert arról már publikált számokat az InStat: a másodikon 12 lövés ebből 6 kapura.
     Nem tudom honnan vannak ezek a számok amiket idézel, lehet, valaki szövegesen közvetít és a kulcsszavakat aggregálják, ezért lehet eltérés.

     1. soccerpunter.com
      Egyébként a csakfoci-s cikkben, amit photon kolléga belinkelt, azt írja, harmadikok vagyunk itthon e tekintetben, tehát nem igaz, h tök utolsók.
      Nekem mindig is egy hiányérzetem volt, h nincs itthon egy olyan hivatalos oldal, ahol max egy nappal a forduló után minden ilyet összegeznek objektíven.

       1. Okok semmi gond, csak nem értettem, mi ez a nagy különbség a két stat között. :)
        Sajnos ez csak egy statisztika amúgy is. Hiába láttuk, h a Vasast a meccs nagy részében lefociztuk, és hiába mutat óriási fölényt a komplett stat a labdabirtoklást, az indított támadást, a veszélyes támadást, a kapura lövési kísérletet, és a kaput eltalált lövést illetően, ha az eredményjelző a végén 1:4-et mutatott.
        A Vidi ellen is óriási fölényben voltunk a stat szerint, plusz a meccset nézve is az látszott, mi dominálunk a második félidőben, és jobban játszunk, ám ott se nyertünk.

 4. Most bebizonyosodott, hogy a 12 csapatos bajnokság tévút.
  Igaz, hogy a másodosztályban szereplő csapatok nem tudják a formájukat rendszeresen hozni, de izgalmasabb lenne a bajnokság. Másfelől melyik elsőosztályú csapatnak állandó a formája? Egyik héten rúg 4-et a másikon a “gyengébbtől” kap 5-öt. Talán csak a mi “formánk” állandósult az utóbbi időben.

  1. Az egyetlen, amitől izgalmas, hogy csak 12 csapat van. A magyar foci kevés jó dolgai között az egyik a 12 csapatos bajnokság.

  2. szerintem jól van így az nb1. szvsz inkább az bizonyosodott be, hogy ha az nb2 is 12 csapatos lenne, akkor kialakulhatna egy olyan erős másodosztály, amiben nem lenne ciki szerepelni, hanem szintén izgalmas, akár kiélezett bajnokság lenne, és ütőképes bázisa lehetne az nb1-nek.

   1. En mar most is legalabb annyira elvezem az NB2-t mint az 1-et. Neha ugy tunik, hogy az NB1 fideszes oligarchak es elkenyeztetett sztarocskak jatszotere lett, erdemi eremenyek/kovetkezmenyek nelkul.

  3. Mindenki sz@r :) -es ez minden juliusban/augusztusban ki is derul.

 5. Pölöskei szerint az volt a legnagyobb hiba,hogy a 2. gólt nem szerezték meg,igazából a játékkal nem volt semmi gond és levonták már a tanulságot. Hát drága Pölöskei,,ha szerinted igazából a játékkal nem volt semmi gond ,akkor légy szíves add le a szerelésed,bontsd fel a szerződésed és keress valamilyen olyan csapatot,ahol az ilyen szar focira rá lehet mondani,hogy a játékkal nem volt semmi gond.Az ilyen játékosnak semmi keresnivalója Kispesten!
  https://www.m4sport.hu/2017/10/25/igy-nehezitette-sajat-dolgat-a-tizenegyesekkel-tovabbjuto-honved/

  1. Hű, honnan végezték el az egyenlítő gól előtti “szögletet”. Innen is gratula a királyi tévének :)

 6. Most olvasom, hogy a Vasas német edzőjének, Michael Oenning is rezeg a kispadja a Dunaújvárosi kiesés miatt.
  Róla mi a véleményetek? :) Őt például a jelenlegi felhozatalból szívesen látnám a kispadon.

   1. Bár nem tudom, belefér-e a támadófoci koncepcióba. :) Mert az van, nem?

 7. Én örülök, jobb lesz így el3,14…csázni őket. Amúgy is kétélű fegyver: lesznek meccseik, amiket a szurkolók segítségével nyernek meg, máskor meg beletolják a csapatot egy túl nyílt, kockázatosabb játékba

 8. Közben Coulibalyt leigazolta a Balmaz,Tóth Misi pedig bekerült Kuttor stábjába Kövesden.

 9. Bognár György (Budaörs): – Nagyon jó felfogásban játszottunk, a Honvéd szinte végig védekezett. Megérdemeltük volna a továbbjutást.

  Erik van der Meer (Honvéd): – Szégyenteljes teljesítményt nyújtottunk, gyakorlatilag mindent rosszul csináltunk ezen a mérkőzésen. Elnézést kérek azoktól a szurkolóktól, akik elkísérték a csapatot Tatabányára. A hétvégén jobb teljesítményre lesz szükségünk a Balmazújváros ellen, különben jelentős gondjaink lehetnek.”

 10. Egyébként Rossi játéka mikor lett védekezőfocinak bélyegezve? Nem értem. Nem is nagyon emlékszem olyan meccsre tavalyról, amin nem mi irányítottunk, vagy ahol nem mi tartottuk kézben a meccset… Semmiféleképpen nem védekezőfocit játszottunk.
  Ami nekem idén hiányzik az a korábban nagyon jól működő felívelt labdák lepattanóinak megszerzése.

 11. Szép jó reggelt Mindenkinek! Jelszó: “Álljunk meg egy szóra!”

  Sajnos vasutas-elfoglaltságaim miatt nem tudtam jelen lenni a “remek” kupamérkőzésen, de nagy-nagy érdeklődéssel szerettem volna másnap elolvasni a honved fc.hu-n az “Online közvetítést” c. rovatot, lefagyott a gépem, vagy a rendszer, de utána: Hát nem igazán sikeredett – ez sem – túl szépen, hogy finoman fejezzem ki magam! :(

  Nézzük – csak a magyar helyesírás szabályai szerint – a leírt sorokat, hát tessék, idézem:

  ” tüzijáték “,
  ” segitségére “,
  ” …Lanzafame hozta helyzetbe a büntetőterületen belül Eppel “,
  ” …Kamber lerántotta a kitörő Sajbán Mátét 17 méterre a kapunktól. Védünk sárga lapot kappott “,
  ” lötte “,
  ” lüvést “,
  ” kupunkba “,
  ” hasszabbítás “,
  ” Budaórs “,
  ” …így Deli egyedül mehetett kapra, szerencsénkre csúnyán fölé lötte. “,
  ” kivülről “,
  ” ezuttal “,

  A pontok, kettőspontok, vesszők használatáról, vagy éppen elmaradásáról nem is szólva. Személy szerint az a véleményem, hogy egy profi (ez a szó értelmét veszti egyre inkább) egyesülethez nem méltó ez a nívó, nem tudom azt, hogy saját kútfőből sikeredett ez így, vagy megint a CTRL+C / CTRL+V “működött”, de könyörgöm: F7 billentyű, vagy ha nincs gógyi, netes helyesírás-ellenőrző vagy végső esetben A magyar helyesírás szabályai c. kiadványt érdemes lenne beszerezni végre valakinek!!!

  Bosszantó, hogy az Öreg folyton papol a blogokban kultúráról, aztán a honlapon ez már a sokadik ilyen sztori, senki nem néz utána a dolgoknak, senki nem ellenőriz??? A kérdéseim költőiek ehelyütt, de milyen példát mutatnak ezzel a több mint 9000 olvasónak, köztük rengeteg kisiskolással, fiatallal, leendő akadémistákkal??? Sajnos a kiadott műsorfüzetekben is gyakoriak az efféle bakik, tévesztések!!!

  Kérném ezúton – ha olvassák – az érdekelteket, vessünk véget ennek a folyamatnak, mert ez nem méltó a Kispest hagyományaihoz, értékeihez!

  1. Teljesen egyetértek! Döbbenetes és hatalmas szegénységi bizonyítvány a klubról! A Budaörsi honlapon élmény volt olvasni a közvetítést. Ez tényleg annyira egy bonyolult dolog lenne? Hemingway hazájában már rég útilaput kapott volna gondolom egy ilyen médiamunkás! Feltételezem ezt nem a hirdetésben keresett ingyen dolgozó segédmédiamunkás írta….
   Hibázni persze lehet, de sajnos ez itt már tendencia és ez is csak odafigyelés kérdése lenne :(

  2. Na azert en ennel megertobb vagyok. Gondolom (feltetelezem) a tudosito nem egy futott sajtopaholybol, laptopon potyogve tudosit hanem valahol a kispadtol kozel vagy tavol egy telefonba probalja begyomoszolni a megjegyezeseit. Azt is feltetelezem, hogy nem ez volt az egyetlen feladata es masra is figyelnie kellett.

   Az is igaz persze, hogy az NBII-es Budaors (itt is) jobban teljesitett, de en ertekelem a fejlodest. Tavaly (?) meg ez sem volt, remeljuk jovore meg jobb lesz.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.