Erik cáfol, és ez így van rendjén

Mindössze fél napot kellett várni, és a honvedfc.hu-n megjelent EvdM cáfolata az NSO-n lehozott fordítással kapcsolatban. Ebből megtudhatjuk, hogy

 • egyáltalán nem nyilatkozott a vi.nl oldalnak, pláne nem Chris Tempelman (@mactempel) szerzőnek. Utóbbiról annyit tudnak, hogy októberben járt stadiontúrán a Bozsikban, bár furamód erről semmi sincs az igen aktívan frissített twitterén.
 • a Nemzeti Sportnak még a nem létező interjút is sikerült félrefordítania, valamint hozzáköltenie részeket. A félrefordítás tényét már 58914020 kommentelő is megállapította az erősen kisipari módszerekkel készített első fordításvázlatában.
 • Hemingway nem találkozott Netanjahu miniszterelnökkel a Bozsikban, pláne nem ócska melegítőben.
 • EvdM megjegyzi, hogy ki az a hülye, aki olyan interjút adna a klubjáról, mint amit a Nemzeti Sport fordított? A cikk megjelenését követően nekünk is az volt az első reakciónk, hogy jó, de mi lehetett az indíték?
 • jogi lépések, bla-bla-bla.

Itt a Honvéd honlapján megjelent cáfolat Eriktől:

Cafolat

Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online. Easily share your publications and get them in front of Issuu’s millions of monthly readers. Title: Cafolat, Author: The Web Illustrated, Name: Cafolat, Length: 1 pages, Page: 1, Published: 2017-11-24

Némi sajtórutinnal a hátam mögött, van egy olyan érzésem, hogy az igazság valahol a két történet között lesz, ha egyáltalán kiderül. A Nemzeti Sport mindenképp sáros, amennyiben tényleg rossz a fordítás, így velük nem is érdemes foglalkozni.

A cáfolatot és a részlegesen ismert eredeti anyagot együtt nézve olyan szaga lett az ügynek, mint amikor egy kezdő, bénázó újságíró butamód kiadja a forrását, és pár, kávéházi beszélgetésen kikotyogott apróságot ír meg interjúként. Nem tudom, hogy találkoztak-e valaha, hogy Erikkel vagy Marckkal, az most mindegy, mert simán elhangozhatnak egy háttérbeszélgetésben (vagy egy baráti találkozón) olyan kijelentések, mint a bénán öltözködő tulajdonos, a régivágású stadion, az előző edző munkája, sőt, ennél keményebbek is, de ezeket nem szokás megírni. Mellékesen például a Tamarás részről nehéz elhinni, hogy egy stadiontúra eredménye lenne. A háttérbeszélgetések pont arról szólnak, hogy a sajtó képben maradjon, ne gyártson mindenféle összeesküvés-elméleteket, amolyan kicsit adok, cserébe ne basztass teadélutánok.

Persze ne legyen igazam, és derüljön ki, hogy tényleg ez a szerencsétlen újságíró gondolta túl a szerepét, EvdM-et pedig ítéljük meg a csapata teljesítménye és eredményei alapján.


amúgy // se honvédos fejléc, se angol vagy holland szöveg, csak egy cím, három bekezdés magyarul, és alatta a magyarul nyilván nem beszélő EvdM szignója, amennyiben ez a szignója.


update // közben az NS frissítette egy keretessel az eredeti anyagát, hogy még cincogósabb legyen a cicaharc:

Lapunk még csütörtökön megkereste a Bp. Honvédot a holland edző nyilatkozatával kapcsolatban, ám a klub nem kívánt rá reagálni. Pénteken Erik van der Meer hivatalos közleményben cáfolta, hogy valaha is interjút adott volna a szóban forgó holland forrásnak, egyben jelezte, hogy nem tartja hitelesnek a Nemzeti Sport fordítását.

Azóta elértük az eredeti cikk holland szerzőjét, Chris Tempelmant, aki állítja, hogy október végén stadiontúrán vett részt a kispestieknél, majd ezt követően beszélt személyesen Erik van der Meerrel, aki tudatában volt annak, hogy ebből cikk születik.

“Erik cáfol, és ez így van rendjén” bejegyzéshez 44 hozzászólás

 1. Az jelent valamit,hogy az nb1.hu és a csakfoci.hu is hírt adott már a klubtól kijövő cáfolatról,de az nso-n még nincsen semmi hír erről?

 2. Az nso-n,ahol azt is megírják szenzációként,ha valaki befesti a haját,4 órával azután,hogy a klub kiadta a cáfolatot,még mindig nem közölték ezt le hírként,pedig ugye ők hozták le elsőként az eredeti hírt.Ez kb most olyan,hogy amit leírunk ,az megtörtént,amit nem írunk le,az olyan,mint ha meg se történt volna.Egyre szövevényesebb ez az ügy.

  1. Az eredeti cikkhez fűzték hozzá.

   http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/honved-hollandiaban-meg-az-amator-kluboknal-is-jobbak-a-korulmenyek-2604779

   Lapunk még csütörtökön megkereste a Bp. Honvédot a holland edző
   nyilatkozatával kapcsolatban, ám a klub nem kívánt rá reagálni. Pénteken
   Erik van der Meer hivatalos közleményben cáfolta, hogy valaha is
   interjút adott volna a szóban forgó holland forrásnak, egyben jelezte,
   hogy nem tartja hitelesnek a Nemzeti Sport fordítását.

   Azóta
   elértük az eredeti cikk holland szerzőjét, Chris Tempelmant, aki
   állítja, hogy október végén stadiontúrán vett részt a kispestieknél,
   majd ezt követően beszélt személyesen Erik van der Meerrel, aki
   tudatában volt annak, hogy ebből cikk születik.

   1. Király,hogy 1 nappal később hozzáírnak a cikkhez 3 mondatot,aztán ezzel el is van rendezve a dolog.Ennyi erővel bármikor meg lehet változtatni a korábban készült írásokat,ki lehet törölni belőlük,hozzájuk lehet adni,Bármikor le lehet tagadni bármilyen korábban megjelent írást,aki mégis mondjuk lement valamit bizonyítéknak,arra meg rá lehet fogni,hogy photoshoppal meg szövegszerkesztővel szerkesztett.

 3. Ez MOST már kezd szappanoperai színezetű gagyihoz hasonló bulvárkomédiává torzulni, sajnos! Sőt: Emlékszem EvdM mondott egy ilyet a legelején, hogy ő munkamániás, mert még a várost sem volt ideje megskubizni, aztán azóta idáig jutottunk… 😠 még duhítőbb ez a helyzet, persze CS.A.K. Számomra, kíváncsian várom a Zsóry elleni “teljesítményt”…

 4. Engem az irritál most,de nagyon,hogy elsőként lehozzák az állítólagos interjút,amiről más oldalak ,akik átveszik a cikket,azt írják,hogy az eredeti elolvasása után azért nem egészen az van az eredeti cikkben,mint az az nso-s fordításban szerepel,közben a klub kiadja a cáfolatot a megjelent cikk tartalmáról,amit lehoznak az nso-s cikket átvevő és megjelentető oldalak,kivéve azt az egyet,ami elsőként számolt be az egészről.És ezután az ember elkezd gondolkodni (attól függetlenül,hogy kedveli -e EvdM-t vagy nem),hogy akkor most mégis lehet,hogy próbálták felültetni és egymás ellen hangolni a szurkolókat és az edzőt?

  1. “Tornyi mester a szponzorlogós inggallérral járult hozzá a XXI. század vizuális tömegkultúrájához. Több kollégája is visel logót a sporttévénél, de talán hatalmas teste es feje teszi, hogy a hátborzongató marketingjelenségről rögtön ő ugrik be a focirajongóknak. Irritációs indexét jelentősen megdobta, amikor pezsgővel ünnepelte, hogy a Kispest csapatát – jogerősen – több tízmillió forintra vette le, miközben a legöregebb szotyis bácsikák sem emlékeznek arra, mikor volt sikeres csapata. Szakkomentátornak legalább olyan jó, mint edzőnek, a Libertadores-kupa közvetítései előtt derűsen vallotta be, hogy semmit sem tud a csapatokról, ami végső soron öncsonkítóan őszinte lépés volt, respektáljuk is érte.” (index.hu)

   1. Egyébként mostanában “eladhatóbb” vezetőedző lehetne, mert sokkal inkább számít a jó duma, mint a szakmai hozzáértés. Neki is emlékezetes meccs utáni nyilatkozatai voltak, az egyik vereség után például panaszkodott a riporternek percekig, majd mikor az rákérdezett, hogy tudna-e valami jót is mondani, azt válaszolta, hogy “Legalább az eső nem esett.”

  2. Az hogy nem folyt le az apja térdén,amikor kellett volna…

  3. Ne írjátok már nagy kezdőbetűvel tornyit, légyszi-légyszi! Max ha mondat eleje. A magyar foci egyik legaljasabb figurája, pedig erős a mezőny

  4. Kirúgták, mert akkor nagy pénzért (asszem úgy 30-35 millióért) kérte Sasu leigazolását, aztán miután megkapta, nem játszatta, sőt összebalhéztak és haza akarta zavarni Romániába. Papíron azzal indokolták tornyi menesztését, hogy több edzésen nem jelent meg (ez amúgy vastagon igaz volt! akkoriban sokan jártunk edzéseket nézni), és ezzel szerződést szegett. De valójában Sasu volt az ok. Ekkor volt, hogy tornyira rászóltak a tulajok, tegye be Sasut Debrecenben, erre ő sértődötten azt mondta, akkor nem vállalja a felelősséget a csapatért. Sasu duplájával 4-2-re vertük a Lokit ;)
   A peren elsőfokon nyert a klub, de másodfokon homlokegyenest más lett az ítélet, mert egy rakás tanút vitt, főleg a játékosait. Asszem vagy 40 millát számoltak ki neki úgy, hogy a szerződésből hátralévő részre minden meccsre győzelemből indultak ki. Banyek, eszerint 2002-ben megnyertük a BL-t!!! :) Pini sokáig nem akart fizetni, de öregMészölyék a Ligánál valamiért nagyon segítették tornyit, ki is zárták a Honvédot, ezért végül megkapta. A Copfos Jani fölhívta a Bozsikból: barnus, itt van nálam a pénzed egy zacskóban, csak el kell jönnöd érte, szeretettel várunk. Nem ment oda :D végül persze megkapta, de a pletykák szerint nem sok maradt belőle neki. De akármilyen kevés, több mint amennyit megérdemelt.

 5. Jól bedőltünk a Szőllősi-féle propaganda lejáratásának. Annyira hüjének néznek minket, mint az ormány a választókat. CSAK!

 6. “A Nemzeti Sport mindenképp sáros, amennyiben tényleg rossz a fordítás, így velük nem is érdemes foglalkozni.”

  Ez ugy altalaban is igaz :D

  1. Én az M4 sport interjú fordításaira is eléggé mérges vagyok,mert iszonyat szabad fordításban adják le a tv adásokban vagy a netes interjúkban a nyilatkozatot (most nem a klubnál dolgozó tolmácsokról beszélek,akik fordítanak a meccs utáni interjúkban hanem az M4-es csodatolmácsokról,akik az adásba kerülő szöveget mondják fel),Az edzők első pár mondatát le se fordítják,aztán elkezdik valami olyannal,ami szó szerint el se hagyja az edzők száját.Ezt el tudják adni annak,aki nem érti az adott nyelveket,de aki igen,az egyből felkapja a fejét.Sokszor köszönő viszonyban sincs a kettő egymással.

   1. Tolmacsnak lenni egy komoly szakma, miert pont ahhoz ertenenek az M4-nel? Remelem azert a politikai hireket hozzaertok forditjak, bar megmagyarazna par dolgot ha kiderulne, hogz nem. :D

  1. Miért, nem az? :) De most komolyan, ugyan senki nem mondja már, hogy nem fordult vele elő olyan, hogy elmondta a véleményét őszintén. És ha volt ilyen, akkor mi a helyes reakció, aki igazat mond, annak adni egy büdös nagy pofont?

  2. Ha EvdM nem kérte, miért kellett volna? Ha meg kérte, akkor kamuzik, hogy nem nyilatkozott :)

 7. Marco úriemberként nyilatkozott ismét. Nagyon szeretném, hogy ha egy szép nap ő visszatérne hozzánk.

  nem tudom, más hogy látja, de szerintem Lanzafame-t is itt kellene tartanunk -vagy visszahívni ha befejezi az aktív játékot, ha esetleg eligazol-, igazi honvéd-ikont válhatna belőle, akire a kis atkák felnéznek, aki miatt lehet, hogy lemegy a honvédba majd focizni pár gyerek.

  1. Rossi 1 pontban “hibázott”, komolyan vette ennek a kóklernek a szövegét a Rossi korszak “védekező” focijáról meg a holland féle “játszós ” fociról.
   nem kellett volna komolyan venni.
   mindenki látta/látja a 2 edző és a 2 csapat közti különbséget.
   egyik csinálta a focit, a másik csak ugatja ezt a szakmát.
   Lanza 1 külön kategória…és ami miatt még necces lehet az itt tartása , az az asszony/család. (palmarson szindróma)

 8. Ez nem cicaharc. Annál több. Életszerűtlen a mai, pörgős világban egy hónapot várni, pláne, egy ilyen cikkel.

  Nem
  vagyok egy EdvM-hívő, de mi következik abból, hogy a “stadionbejáráson”
  (mi az?) elmondott szavakból cikk következik? Szerintem semmi, és én is
  azt gondolom, hogy a nyilvánosságra hozatal előtt be kell mutatni a
  riportot, vagy lehetőséget kell adni, hogy arra az érintett reagáljon.

  Ez,
  szerintem, nem egyéb, mint a Kispest-Honvéd család megosztására (divide
  et impera) tett Szőllösi-féle újabb kísérlet. Gusztustalan az egész,
  mint az egész fölcsúti-nso-s propagandabrigád.

  A hozzászólások miatt pedig kevésbé kell aggódni, kedves szerkesztők, a friss hírek szerint a strasbourgi bíróság előtt nyerhetőek ezek az ügyek:)

  https://strasbourgobservers.com/2017/11/23/tamiz-v-uk-googles-blog-publishing-service-is-not-liable-for-offensive-comments/

  1. Ha EvdM tisztában volt vele, hogy a csóka újságíró, és cikket ír belőle, akkor hülye volt ilyesmiket kikotyogni. Lehet, hogy inkorrekt volt a firkász (ha nem mondta el a fentieket), de ezt csak ők ketten tudhatják. A beállított fotó alapján ezt kétlem. Ha EvdM kérte láttamozásra a megjelenő cikket, akkor is legfeljebb illik teljesíteni a kívánságát. Ha csak nem ehhez köti, hogy hajlandó megszólalni. Senkinek sem kötelező nyilatkozni, de nagyon úgy fest, hogy ő megtette. Ha az újságíró mást írt le, akkor az gáz, de szerintem vagy félreértették egymást, hogy az elhangzottakból mi jelenhet meg és mi nem, vagy EvdM hülye volt, és utólag mosakszik, mert csak most kapcsolt.

   1. Ahhh, gyönyörűen kifejtetted, amit írni szettem volna, de a szegényes eszköztárammal képtelen voltam :)

    1. Imádnivaló ez a sztori. Megjelent a riport valószínűleg pont úgy, ahogy történt/elhangzott. Ha egyeztették, láttamozták volna, kigyomlálták volna sajtófőnökök, vagy csak az újságíró tartja annyira a Honvédot és Van der Meert, hogy magát cenzúrázza, nehogy az alanyának baja legyen a nyilatkozatából, akkor megjelent volna a manapság szokásos, semmitmondó szarkupac: sötét múltba tett időutazás helyett az ódon stadiont átható sporttörténelemszag, ezeken a polcokon tartotta a csukáját Puskás is, az elődöm remek munkát végzett, óriási megtiszteltetés itt dolgozni, a tulaj nagyon átgondolt gazdálkodást folytat, nem szórjuk a pénzt indokolatlanul Neymarokra, Hemi nem kérkedik azzal, hogy futja neki a legelegánsabb öltönyökre, stb. Ehelyett most legalább megtudtuk, hogy udvariaskodás nélkül hogy lát minket egy holland sportújságíró, és mit gondol minderről őszintén az edzőnk.

     1. Ezzel a cikk-kel csak annyi a gáz, ha adott egy Kispest kötödésű játékos (mondjuk a keretnek a nagyrésze), akkor egy ilyen cikk után vajon mennyi tiszteletet fog tanusítani az edzője felé, akinél csak a gyanú is felmerül, hogy úgy jár le az edzésekre, hogy hányingere van a környezettől? Vajon egy játékosnál hogy lesz tekintélye, ha egy ilyen cikk azt sugallja, hogy egy csöves klubnak nézni a Kispestet, ergo a játékosok is a költségvetésnek megfelelő értéket képviselnek.
      Lehet, hogy nem így van, lehet hogy tényleg nem volt riport, de valaki sugott az újságírónak, hisz honnan is ismerné ezeket az elég belsős dolgokat?
      Nem tudom…én már jóideje nem kedvelem a hollandot, nagyon kiváncsi leszek, hogy Hemingway meddig szavaz neki bizalmat.

      1. Jogos, de szerintem az ilyesmit a mindennapi munkában úgyse lehet sokáig eltitkolni. Nyilván érezhető ez gesztusokon, egy-egy elejtett megjegyzésen, csak mi szembesülünk vele most. Félve teszem hozzá: szerinted a játékosaink nem tudják, milyen szegényház ez? Sőt, a nagyon profi nyilatkozatai mögött Rossiról is hallani lehetett ezt-azt, hogyan viselkedett néha, főleg az első időszakában. Azért ő is olasz/német stadionokból csöppent ide. Persze van sokminden, ami meg nálunk jobb (csapategység, öltöző morálja, családias légkör, mostanában a tábor), mint a pénzesebb kluboknál, talán Rossi a nagyapja meg az érzelgőssége miatt könnyebben azonosult ezekkel, EvdM meg eddig még nem.

       1. És ezután meg pláne nem, ha egyáltalán lesz számára ezután! Eric GoHome!!! 😠

      2. szerintem már rég nincs tekintélye, csak megtűrik a srácok, hogy ez a kopasz, transzvesztita hangon rikoltozik ott a kispad környékén meccsek közben….
       miről beszélünk, amikor ute meccs szünetében lejövet Eppel kérdezi Baráthot, hogy miért nem Kambi van középen ??

 9. Láttátok a koszorúzós cikket a honlapon? Nagyon ciki, hogy az akadémia igazgatójának a nevét sem sikerült jól leírni, és nem csak elütés, mert nem egy betű a különbség…

 10. Igazából sok ellentmondás látok és felmerült néhány kérdés:
  1. Ha EVDM nem nyilatkozott, akkor a holland újság honnan tud olyan dolgokat, amit elvileg egy holland újságnak nem igazán kéne tudni? (Hemi spórolása, kötött kötlségvetés, stb.)
  2. Ha EVDM mégiscsak nyilatkozott, vagy legalábbis beszélt az újságíróval, akkor miért nem azt mondja, hogy nem egészen ezeket mondtam?
  3. Ha EVDM valóban nem nyilatkozott semmit, akkor Rossi mire válaszolt?
  4. Nyilván a Cáfolatot eredetijét (a logika azt diktálja) angol v. holland nyelven kellett, hogy megfogalmazzák. Nem hitelesebb egy ilyen eredeti levél plusz magyar fordítást kitenni? Ez tényleg olyan, mintha Hemingway dobta volna össze.
  5. Ha az NSO félrefordított egy holland cikket, amiről nem derült ki, hogy mi alapján írodott, akkor a holland újság hitelrontásért (a félrefordítás miatt) vajon perelheti az NSO-t.?
  6. Nyilván Hemingway nem hülye, ráadásul közismertem érzékeny a kritikára. Vajon miért állt egyből EVDM mellé, mikor nyilvánvaló, hogy a holland – ha nem is szószerint – de sok olyan dolgot kotyogot ki, ami nem jó fénybe mutatta be a Klubot.

  Szóval kiváncsi vagyok…szerintem a holnapi meccs után – az eredménytől független – erről biztos kérdezni fogják az újságírók EVDM-t. :)
  Egyébként annyira sugárzik a csókáról, hogy nem áll a helyzet magaslatán, hogy szerintem is az lenne a megoldás, hogy neki megköszönnék a munkát és a segítőjének adnák át a stafétabotot a maradék néhány mérkőzésre….aztán télen vagy Ő maradna, vagy valami normális edzőt keresni a Klubnak.

 11. Sztm. ez a cikk a mi fapapucsosunk által elmodottakból íródott.
  Idejött a földi és jól lehúzta neki az amúgy is lesajnálandónak tartott magyarokat.
  Valamiért ezt vissza akarják csinálni, olyan dolgok vannak a cikkben amit nem tud kitalálni az író.
  Sajnos nem azzal íródik rólunk cikk, hogy pl. van a klubnál olyan dolgozó is aki ha elövételben akar valaki jegyet venni, akár többször is visszahívja az illetöt, hogy segítsen, hogy véletlenül se menjen ki feleslegesen valaki.
  Ezuton is köszönet neki!
  A Honvéd , a Kispest egy CSALÁD , de ezt ez a fapapucsos sosem fogja átérezni.
  A pereskedés egy vicc… Persze egy jó ügyvéd a miatt ír keresetet amiért fizetnek. A feljelentés aztán végkép komolytalan…
  Egy bohóc ez az ember… Sajnálatos, hogy ehhez Hemi – remélem csak a felszínen- partner.

 12. Én újabb fordulatot várok (remélek) a történetben! Holnap nem lesz a kispadon Meer, a hivatalos indoklás: este megcsúszott a fürdőszobában.

   1. ….vagy a Macskafogó után szabadon:

    Hemingway: – Mi történt magával, Erik?
    EvDM: – A borotválkozásnál megvágtam magam, uram.
    Hemingway : – Óh, legközelebb jobban vigyázzon!

 13. MARCO ROSSI UNO DI NOI! GRAZIE MAESTRO!!! Curva Nord Kispest

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.