Gólgazdag (ííííí de fájó szóvicc) mérkőzéssel lett vége annak, aminek vége kellett lennie

Bp. Honvéd – Paks 1-0 g: Gazdag

Pezsgőt!

Toppan be a kolléga a kocsmába, Pezsgőt! – mondja újra és hangosabban, Ünneplünk! – teszi hozzá mintegy magyarázkodásképp. Felesleges, ekkor már mindenki tudja, Eriknek felmondtak, a világ kicsit elindult a rendes meder felé. Ünneplünk.

Furcsa a szurkolói lélek. Alig pár hónapja visszafelé számoltuk a meccseket, hétről-hétre fohászkodtunk, rimánkodtunk, szorítottunk, ki-ki a maga módján, hogy legyen vége, legyünk bajnokok. Eltelt fél év, és újra visszafelé számoltuk a meccseket, és vártuk, mikor lesz vége a szenvedéseinknek. Azt nem tudjuk, mert nem tudhatjuk, hogy csak egy adott szenvedésnek lesz most vége, vagy találunk magunkon egy másik nyavaját, egyelőre csak a felszabadultságot érezzük, és ez jó.

Pezsgőt!

A Bp. Honvéd FC a mai nappal megköszönte Erik van der Meer munkáját és azonnali hatállyal felbontotta szerződését. A klub ugyanakkor megállapodott az új vezetőedzővel aki a januári felkészülés kezdetén veszi át a csapatot. Az új vezetőedző személyét és eddigi munkáját honlapunk hétfőn fogja bemutatni. Sok sikert kívánunk Erik van der Meer további karrierjéhez.

18:26-kor kerül ki a hír a Honvéd oldalára, alig egy órával a meccs lefújása után. Már az új edző is megvan, hétfőn mutatjuk be, mert ma még meccsel az NB II-ben.

Vége. Negyedik helyen telelünk, kívülről nézve talán túlzásnak tűnhet, ahogy együtt írjuk az Egy bajnokcsapat rövid tündöklése és bukása című éves memoárunkat, pedig valami ilyesmi történt. Negyedikek vagyunk, mert

 • év elején még vitt minket a lendület, a pontjaink felét az első hat fordulóban szereztünk, a másik felét az utóbbi tizenháromban;
 • az ellenfelek aktuális relatív formája alapján – a Diósgyőrrel párban – mi játszottunk a leginkább formán kívüli csapatok ellen az ősszel (MLSZ, adatbank, tabella, BR. oszlop), és ebből is csak ennyit sikerült kihozni;
 • sorolhatnám.

Beért Erik munkája, kókler és dilettáns módon vert szét egy sokkal többre hivatott csapatot.

Jó munkát végeztünk.

– nyilatkozta tegnap a meccs után, majd átcsapott a szokásos magyarázkodásba, ezúttal a struktúrát elővéve:

Ha összehasonlítjuk a többi csapat költségvetését, akkor ez a negyedik hely egyáltalán nem rossz.

Nem rossz, de tavaly óta tudjuk, nem a kasszák nyerik a bajnokságokat, nem a kasszák nyernek bronzot, jutnak be kupadöntőbe. A nagy kasszák persze általában nem hibáznak, idén sem fognak, a negyedik hely tehát igazából egy második, ami tényleg nem rossz, és ne feledjük, további nagy kasszák is megjelentek menet közben, velük egyelőre nem számolunk, mert Pintér.

Azért ne feledjük, a kispesti bajnokcsapatból többen is távoztak, míg, mondjuk, a korábbi angol bajnoktól, a Leicester Citytől csak egy játékos, mégis óriásit zuhant. A futballban bármi megtörténhet. (Ez már az NSO-n jelent meg.)

A kezdőből távozott Hidi és Zsótér, majd már EvdM alatt Koszta, míg a kiegészítő emberek közül Vaszke, mert Balázs nem számít. Érkezett viszont Danilo, Pölöskei és a nigériai válogatott Latifu, valamint kettőről egyre csökkent a csapatban kötelezően játszatandó fiatalok száma. Mindenki döntse el, hogy mennyit gyengültünk.

Az én számításom szerint egy Rossit.  A keret – hangsúlyozom – szerintem nem lett gyengébb, lehet példának hozni a Leicester Cityt, de felesleges. Pont a beharangozóban írtam, hogy a történelem mindig és kötelezően ismétli önmagát, vagyis ahogy bármire találunk példát, úgy a bármi ellentétére is.

A történelem ismétlődéseit ugyanis csak utólag illik észrevenni. Ha menet közben tudnánk, hogy épp egy ismétlés közepén vagyunk, akkor a józan ész azt diktálja, hogy irányt kell váltani. Miután ilyen irányváltások csak ritkán fordulnak elő, ebből következőleg az ismétlődéseket csak utólag nevezzük ismétlődésnek, amikor már lezárult az ismételt szakasz. Logikus, nem?

Ha tudta, hogy Leicester és zuhanás, akkor miért nem reagált? Sőt! Mondok mást. Az első hat fordulóban szó sem volt zuhanásról, a zuhanás csak utána következett be, amikor kezdett beérni a munkája. Biztos jó a a Leicesterrel jönni? Nem inkább valami olyasmit kellene keresni a példatárban, ahol edzőváltás volt, és a korábbi sikeres csapat összeomlott? Máris nem lenne akkora a meglepetés a kirúgása, ugyanis az ilyen csapatoknál szinte kizárólag edzőt váltanak. Nincs mit magyarázkodni, felesleges külső körülményekben keresni a hibát.

Ennyire egyszerű. Mondott egy történelmet, ami szerinte ismételte magát, erre mondtunk egy másik történelmet, hogy szerintünk inkább az a mintázat érvényesült.

Vége.

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy mi vár ránk, csak élvezzük ezt a pár órát, napot, hetet, ahogy felszabadultunk az életünk részévé vált szenvedés alól. Mi voltunk Prometheus, akit Zeus-Hemingway arra ítélt, hogy egy keselyű, Ethon van der Meer  minden nap kiharapjon valamennyit a lelkünkből. Most talán visszatérhetünk az Olymposra, elfoglalhatjuk méltó helyünket, hogy az egész verkli kezdődjön elölről, amint Zeus-Hemingway egy újabb kalandot talál magának. Prometheusként Sisyphus a családnevünk.

Pezsgőt!

Megszabadultunk, most várunk és kíváncsiak vagyunk. Vajon mi változik a télen? A következő edző jogosan beszélhet majd meggyengült keretről? Létezik még visszaút, vagy ez ennyi volt, kezdhetünk mindent elölről?

Ja, majdnem elfelejtettem: köszi, Gazdi, végre láttam egy gólodat!

“Gólgazdag (ííííí de fájó szóvicc) mérkőzéssel lett vége annak, aminek vége kellett lennie” bejegyzéshez 121 hozzászólás

 1. Annyit elárulok hogy magyar ès jelenleg külföldi harmadosztályban van és nemrég még nálunk volt!

  1. Gálhidi Gyuri kint volt tegnap a meccsen, de azért meglepő, és látványosan ideiglenes megoldás lenne kinevezni, sőt, ki merem jelenteni, hogy pótcselekvés, amivel a nyárig akarják kihúzni. Odadobnánk vele ezt az évet.

     1. Mert tudja, Rossi mit miért csinált, kijárt az edzéseire is, mindent tud a Rossi féle sikerreceptről mind emberi mind taktikai oldalról. Ezzel Hemi két legyet ütne egy csapásra. A szurkolók nagy része szereti Gálhidit, plusz valamennyire Rossi taktikája, szellemisége térne vissza.
      Nem azt mondom, h jó megoldás, de szerintem ez lehet mögötte, ha Gyurit nevezi ki.
      Rossit is azért hozta vissza anno 8-9 hónap után szezon közben, mert jól ismerte a csapatot, amit helyre kellett pofozni, és nem volt drága, ami Heminél szempont ugye… Ezek Gyurira is igazak most.

   1. Nem tudom…én nem érzem a Csapatot olyan gyengének, hogy csak fél évet elszórakozzunk…egy képzett, komoly edzővel (pl. Carillo), azért ez a a Csapat is dobogóközelben lehetne egy MK-val megfejelve…és jővőre mehetnek a komolyabb célok.

    1. jelzem, most is az történt.
     az öreg okossága miatt pont fél évet dobtunk a kukába, jelentősen leamortizálva a top formában lévő csapatunkat :/

    2. “…és jővőre mehetnek a komolyabb célok.”
     Ezzel csak az a probléma, hogy nem csupán a Videotonnak meg a Fradinak van erősebb kerete a miénknél, hanem rajtuk kívül még legalább három-négynek.
     Persze ha Hemingway hajlandó valami multimilliárdos üzlettársat bevonni a bizniszbe…

   2. Hanta, van olyan statisztikád, hogy az edzők hogyan követték egymást ami az eredményességet illeti?

  2. figyelj már… feladványokra itt van Latabár :)
   pls, mondd a nevét!!

   1. Szerintem Ő is Latabár, csak egy másik személyisége. Nem véletlen, hogy egyből válaszolt is magának. :)

    1. Hát nem tudom…igazából nincs ráció abban, hogy megint egy pályakezdő edzővel szaladjunk neki a (tavaszi) bajnokságnak.
     Azért úgy, hogy a győzelem, légiós szabály, fiatalszabály által egy csomó pénzt akaszthat heti szinten egy klub, egyszerűen érdemes egy rutinos edzővel dolgozni…bár Hemingway mindig tud meglepetést okozni. :D

   2. Pont erről beszéltem egy másik blog alatt, h a legrosszabb, mikor “bennfentesek” egymásnak ellentmondó infokat szellőztetnek meg.
    Az egyik Supka felé tereli most az irányt, a másik Gálhidi felé.

    1. Lehet, hogy pénzt kapnak az Öregtől, hogy álinfókat dobáljanak be. :D
     Egyébként Gálhidi tavaly MFA-s edző volt, akit Hemingway küldött el. Egyrészt nem hiszem, hogy őt hívná vissza vezetőedzőnek, másfelől miért kéne őt hétfőig titkolni.
     Valahogy szerintem a külföldi edzőben van realitás, de úgy látom nagyon kötik az ebet a karóhoz, hogy magyar edző lesz.

     1. A külföldi edző mire megismeri a csapatot kis esünk a bajnokságból

    2. A Gálhidivel konzerváljuk a vegetációt, ő csak az nb2-ben vált be.

 2. Őszintén szólva nem is tudtam, hogy a derék Dolcetti jelenleg a Juventusnál edző. Pedig még csak 3 és fél éve. :)

  1. Még véletlen se legyen igazad! Ellenszenves buzeráns kinézetü f@sz…

  1. szerintem van benne fantázia.
   nagyon kevés olyat tudok elképzelni, aki rosszabb lehet, mint ami/aki volt

 3. Csak Supkát, Gálhidit ne, nincsen szükség még fél év vegetálásra. Vagy valami szuper edző jön (ha végre Hemi megérti, hogy a tanároknak néha több jár, nem mint az oktatásban, de erre egy fillért nem mernék tenni), vagy Simon Miklós, esetleg Pisont (de ő nekem még mindig necces). Minden más megoldás egy nagy x

  1. John, Te pont eszembe jutottál a Bozsik pénztáránál! Drágán add a bérleted… :)

 4. Tavasszal még a Budapest Honvédnál dolgozott, mi volt a baj, miért nem maradt Kispesten?
  Júniusban kiderült, nem találkoznak az elképzeléseink Hemingway úrral, sem én nem kívántam meghosszabbítani a szerződésemet a Honvéd második csapatánál, sem ő nem kívánt velem dolgozni. Ennyi a történet. Ezek után ha mégis jó az értesülésem akkor ki változott?

  1. Végre valaki. Gálhidi Gyuri Bá’ a nambervan! Úgyse ő lesz. :(

 5. Ha tényleg nb2 es edző akkor Feczkó az mtk trénere az mégis csak kopasz ……. Bár szerintem külföldi edző kellene nekünk mert magyar szinten én nem tudok elképzelni senkit.

 6. Mindaddig, amíg a Kispest az nb1 egyik legszegényebb (ha nem “a” legszegényebb) klubja, nincs túl nagy jelentősége annak, hogy ki az edző. Ideig-óráig lehet elérni eredményt egy szerény képességű kerettel, de tartós sikerekre nem kell számítani. Ezért ment el Rossi, mert tudta, hogy ilyen költségvetéssel a májusi eredmény közelébe sem lehet jutni többé. És nem akart megégni….
  Szóval az a nagy büdös igazság, hogy amíg Hemingway a tulajdonos, a Kispest kiscsapat marad.

  1. Ha nem ő a tulaj akkor pedig megszünik a Kispestünk.
   Mondj az elmúlt húsz évböl egyetlen tulajt az elsőosztályból aki tisztán magántökéböl sikeeres volt????
   Hemy kiizadt egy bajnoki címet…..spec.mindegy hogyan.
   Eladhatatlan egy magyar klub…….fradit sem sikerült

   1. OK, de hogy egy nyomorult mezszponzort sem lehet idehülyíteni, az azért nem túl életszerű. Ahhoz már “egyéniség” kell…

    1. Normális szponzort nem engednek hozzánk……fentről nem engedik. Persze biztosan szívesen jönne egy futottak még kft….havi 1-2 milláé de azt én sem engedném mezre. Komoly cégek meg le vannak osztva.

   2. Ez időről időre előkerül,hogy nélküle megszűnt volna a Honvéd.Szó sincs ilyesmiről és nem is volt.

    1. Mondj egyetlen épkézláb tulajdonost az elmúlt 20 évből!!!! 1-et ? Könyörgöm 1-et!
     A fradi sem tudott a nagy hátterével…..csak szélhámosokat az angoloktól a magyar gyógyszer kutatóig aki miután megvette bejelentette hogy egy forintja sincs a csapatra.
     Boccs de ezek nem alternatívák az öreg helyett. Mikor átvette a csapatot 2006-ban az utolsó pini érás meccsen úgy nézett ki a pálya mint a szántás…..és kézzel ! szemre belöve ! volt a középkőr felrajzolva ….aztán amikor meccs közben helikopterről mutattak képet a közvetítésben ovális volt a kezdőkör……..vagy a másik kedvencem amikor Borgulya búcsúmeccsén alkoholos filccel volt felírva a mezre a neve.
     Na ez vár ránk ha nem lesz az öreg….mert a kormány is partner lesz a tönkretételünkben

     1. Mondjuk, a Pini érának én azt köszönhetem, hogy ha ma brutális húgyszagú mellékhelyiségbe lépek, akkor egy nosztalgikus érzés fog el, nem pedig a hányinger :)

     2. Most komolyan:Téged egyáltalán nem zavar,hogy kb.egy naptári év alatt három sajátnevelesu játékos ára,a bajnoki premium meg az uefa bl-bonus(kb.750mill) csak úgy felszivodott?Ez mitől normális tulajdonoskodas?Ha még hozzacsapom a Rossit,mindjárt sírok!!!

   3. Nem ő izzadta ki a bajnoki címet hanem a CSAPAT, viszont az azért járó összeget ő tette zsebre és csak alamizsnát adott a játékosoknak.A Vidi TÍZSZER annyi pénzért játszotta a bajnoki döntőt mint mi igaz mi nyertünk és nem vagyunk állam közeli csapat de ezt vissza lehetett volna forgatni!

 7. A jó öreg Erik egyfolytában a Leicesterre hivatkozott, azt elfelejtette, hogy ott is edzőváltás volt a visszaesés után?

 8. ” A klub ugyanakkor megállapodott az új vezetőedzővel aki a januári felkészülés kezdetén veszi át a csapatot. Az új vezetőedző személyét és eddigi munkáját honlapunk hétfőn fogja bemutatni. ”
  Én azt nem értem, hogy okés, hogy a honlap holnap mutatja be, de attól még vasárnap miért nem lehet elmondani kiről van szó, főleg, ha már megállapodott a Klubbal…na mindegy…

  1. Mert a tulajdonos megengedheti magának, hogy szórakozzon a szurkolókkal. Amúgy semmi értelmie nincs.

 9. Nekem gőzöm sincs ki az új edző, de- ahogy ismerem Hemit- azon lepődnék meg, ha a találgatások bármelyike célba érne.

  1. Ha NBII-ből jönne, akkor már valamelyik csapatnál be kellett volna jelenteni, hogy XY-nal szerződést bontottak!

 10. “George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa az M4Sport vasárnap esti Góóól2 műsorának vendége lesz. Az adás 21.30-kor kezdődik.”
  alig több, mint 2 óra és lehet, hogy megtudjuk ki lesz az új edző ?! :)

  1. Majd hinti a rizsát, és nem lesz hajlandó kimondani egy nevet sem, legfeljebb elejt majd egy fél mondatot, ami majd újabb találgatásokra adhat okot hétfőig. Ki fogja hangsúlyozni a szurkolók szerepét a Meer ügyben, meg azt is, hogy tanulunk a hibánkból. Ennyi lesz, de ne legyen igazam.

   1. Ha már itt sokan emlegetik Supkát ebben nagyon hasonlított az öregre hogy mindketten tudnak percekig beszélni és gyakorlatilag nincs semmilyen tartalma a szavaiknak……….engem annyira iritál mindkettő ha nyilatkoznak hogy el is kapcsolom a tv-t.

    1. Amúgy, anno a második Supka-érában volt egy meccs az Üllőin, mikor úgy mentünk a vendégszektorba, hogy közvetlenül a pálya mögött/mellett kísértek végig minket, az öltözőknél. Akkor páran kikukkantottak a mieink közül, mi meg elég komoly éneklésbe kezdtünk, ami ott a viszonylag zárt térben végképp jól szólt, és esküszöm nektek, könnyet láttam Supka szemében. Az okát döntse el mindenki magának. De a sok szarság mellett, amit hozzá köthetünk, azt a fél+fél szezont sem szabad elfelejteni.

     1. azért supka is lefölözte a saját hasznát abból a brigádból

        1. a diszkós átvágta? jakérem, aki meccspénzt kér a játékosoktól, hogy kezdők lehessenek az ne csodálkozzon ha a fagyi visszanyal…

   2. A többi elnök /tulajdonosnal nincs blog,tv,rádió,újság,performance ,önfuttatas meg egyéb faszsagok most már napiszinten,de van pld pénz,igazolasok,elfogadható edző meg stadion.Kevesebb celebkedes kéne meg több háttér munka!

    1. Igazolás? Ugyan már! Amíg szurkolók is azt fújják, hogy “ha ő nem lenne, már megszűnt volna a Kispest”, hülyeség lenne ilyesmire költenie…

     1. A Rossi-Koszta-Erik-Pölő-Deák húzást már egyre kevesebb tarsunk nézi el.

   3. Igazad lesz. Ez egy ilyen ember. Süketel majd össze-vissza, és kurvára meg lesz magával elégedve.

  2. Hú de jó.Holnap majd megint rajtunk röhögnek a kommentelok a kóláson meg a szőlősinél.

  1. Vicc volt, ne pörögj túl :) Nagyon jó ember, de sajnos mára ő egy letűnt kor távoli hírnöke.

       1. Azt nem csak azt a semmire se jó langymeleg stílusát….kövezzetek meg de én nem akarok kimenni meccsre amíg ő itt van

   1. nekem már akkor gyanús volt amikor egy hónapja elutasította a haladást….szerintem már akkor képben volt

  1. Ja Sopronban és Szegeden is bizonyított.
   Amúgy meg tökmind1 jövőre kiesés ellen megyünk majd…

    1. ha jön, akkor az lesz a mázlink, mert Emil a zseni kettejük közül

    1. Persze volt opció játékosoknak hová mehetnek akkoriban kölcsönbe Bobál Sopronba ment, NB2-ben átlagos teljesítményt hozott, majd kényszerből került vissza és élt a lehetőséggel. Supkáról meg annyit hogy egy kockázatkerülő edző, sokszor ebbe bukik bele…Heminek tökéletes lesz mivel azt csinálja amit mondanak megérti hogy nincs pénz arra hogy Nagy Gergő King Lanza Eppel maradjanak, és be kell majd építeni kukázott embereket, meg akadémiáról olyanokat akikkel minél kisebb hátrányunk lesz, hogy ez mire lesz elég? Talán bennmaradunk majd, bár sok múlik majd Kisvárdán meg MTK-n hogy mennyi pénzt tolnak alájuk.Nehéz helyzet, Hemit is megértem valahol, meg nem is.
     Haldoklik a magyar futball, a politika lassan megöli…

     1. Jól van igazad van…
      De akkor most miért jön vissza?
      Feladta elveit? Vagy Hemi megígérte neki hogy Attila az lesz innentől amit Te mondasz…

   1. Ha ő lesz,majd holnap csinálunk itt egy örül vs nem örül szavazást és akkor megtudjuk a szurkerek véleményét.Kíváncsi vagyok rá hogy kik lesznek többségben.

   1. Miből gondolod hogy a “sokunk”nem a kisebbik rész?Várjuk meg a tutit és holnap szavazzunk róla.Szerintem.

    1. nem.. nem az edzésmunkáról beszéltem, azt minden hülye képes levezényelni

 11. Örülök, hogy Mark marad.
  Na, de honnan szedte elö az öreg azt a nyakkendöt?😎😁

 12. Supka talán pályája utolsó nagy esélyét kapja.
  Biztos belead mindent, maximálisan felkészül.

  1. Az magában vicc hogy De Vries Supka pályaedzője, a cipőjét nem köthetné meg…Ez a döntés mindent elmond Hemingwayről, De Vriesnek kellene vezetőedzőnek lenni ha már itt maradt…

   1. Bocs csak a véleményem írtam le, már azt sem szabad?
    Nézd már meg milyen csapatokban játszott De Vries, milyen edzők kezei alatt majd utána nézd meg Supkát is.
    Ja és kérdezd már meg Soproni szurkereket hogy szerintük milyen edző Supka…
    Lanza tuti felfog nézni Supkára…Vicc az egész :)

    1. Sopront, Szegedet ne vegyük példaképnek, harmatgyenge állománnyal!
     Supka eredményes volt a Honvéddal mindig.

 13. Önkritika?
  Az öreg szerint Supival nem ment volna el 8-10pont.
  Ezzel önkritikát gyakorol.
  Ilyet én még nem hallottam töle.

  1. Pont ezt mondtam a feleségemnek, miközben néztük a bejelentést, h mintha valami nem lenne ok vele egészségügyileg

  1. Nem az öreg nem hosszabbít, hanem Geri nem hosszabbít…Meg is értem…

 14. Supka tud angolul?
  Mark , Lanza , Danilo+ Kabangu ( ezek szerint marad) miatt az kelleni fog.
  A felmondásból még lehet gondja, de lehet észhez tér a fapapucsos.
  Azt komolyan biztatónak érzem, hogy Mark marad, tehát ö lát értelmet a további munkában.

 15. te a múgy a fülbevalós gigerli rokona vagy, hogy ennyire el vagy ájulva tőle?

 16. Nagy Geri nem írt alá ahogy King és Bobál sem.Ők valószínű távoznak és biztosan el is ad valakit mert kell neki a pénz!Én örülök Supkának!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.