Kispesten még volt helye a nap alatt

Bemutatjuk a klubtörténet egyik legfurcsább díszelnökét.

Lord Rothermere (szül.: Sidney Harold Harmsworth), a Daily Mail napilap tulajdonosa a lap 1927. június 21-i számában egy saját szerzésű cikket jelentetett meg Magyarország helye a nap alatt címmel. Az itthon hatalmas visszhangot kiváltó írásban a lord a trianoni békeszerződés igazságtalanságáról és a revízió szükségességéről írt.

Lord Rothermere súlyát a világ-, vagy az angol politika alakításában a magyar közvélemény a kicsitnél valamivel jobban túlértékelte, ugyanis a lord bár Anglia egyik leggazdagabb emberének számított, mind a brit fasizmus támogatásához egyre közelebb sodródó nézeteivel, mind politikai pártjaival marginális szerepet töltött be a közéletben. Nem úgy a bulvár irányvonalát tökélyre fejlesztő lapjaival, ám a szenzációhajhász társasági hírekkel kormányt talán lehet buktatni, azonban elég nehéz kikényszeríteni egy nemzetközi békeszerződés újraíratását.

A lord magyarországi népszerűségére jellemző, hogy

Nagy Emil korábbi igazságügy-miniszter és Rákosi Jenő újságíró még a Szent Koronát is fel akarta ajánlani a lord Esmond nevű fiának.

Apró mellékszál, hogy Rákosi Jenő újságíró annak a Rákosi Viktor író és országgyűlési képviselőnek a  bátyja volt, akit 1902-ben az MLSZ második elnökévé választottak. A megválasztott elnök azonban egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem fogadta el a tisztséget, így a következő, 1903-ban megtartott rendes közgyűlésig és Banovits Kajetán vasúti igazgató beiktatásáig nem volt valódi elnöke a szövetségnek.

A lord itthoni megbecsülésére jellemző, hogy 1928-ban szobrot kapott Budapesten. A Magyar Igazság Kútja a belváros közepén, a Kálvin tértől egy sarokra található Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár előtti téren még ma is látható. A szobor túlélését nagyban segítette, hogy az ötvenes években a körbefutó feliratot (“E kutat hálás magyarok emelték Nagybritannia méltó fia Viscount Rothermere tiszteletére. Az ő betűje megöli a hatalmaskodást, az ő lelke megeleveníti az igazságot. 1928.”) levésték róla, valamint Rothermere portréját átmenetileg Szabó Ervinre cserélték.

A magyar lawn-tennisz sportot is aktívan támogató lord itthoni népszerűsége mit sem csökkenta  cikk megjelenését követő pár évben, igaz, időközben a határmenti területek visszacsatolásáról (etnikai kiigazítás) szóló elképzelését a Magyar Revíziós Liga jócskán meghaladta, és az igencsak nyakas, “mindent vissza” álláspontra helyezkedett.

Miközben a nemzetközi nagypolitikában komolyabban sem a magyar revíziós törekvésekkel, sem Rothermere lorddal nem foglalkoztak, Pesterzsébeten (az azóta lebontott régi városközpontban) utcát neveznek el róla, Kispesten a város díszpolgára lett, valamint a Kispest FC 1930-as közgyűlése a klub díszelnökévé választotta.

A díszelnöki címét a közgyűlés vélhetően csak kimondta, ugyanis a Fővárosi Levéltárban található iratok szerint a Kispesti Football Clubnak mindössze egyetlen díszelnöke volt, Molnár József dr., Kispest korábbi rendőrkapitánya, majd 1930-ban megválasztott polgármestere. Természetesen az sem zárható ki, hogy az egyesület pedáns módon, miután a lord 1940-ben elhunyt, egyszerűen törölte díszelnökei sorából.

A Kispest egyébként a harmincas évek elején igen komolyan ráfeküdhetett a korszellemre. Talán ennek bizonyítéka, hogy 1933 áprilisában, a magyar és a román labdarúgó szövetségek kiegyezését a Kispest nagyváradi vendégjátékával pecsételték meg. Az előző napon még a Millenárison a Nemzetivel 4:4-et játszó Kispest a gálameccs végére elfáradt és 2:1-es vereséget szenvedett.

Alig két héttel később, húsvétkor Temesvárott szerepel a Kispest, és előbb a helyi AC-t veri 6:1-re, majd másnap a Kinizsivel játszik 0:0-át. Május 27-én újra Erdélyben találjuk a csapatot, ezúttal a helyi KAC-ot győzi le 3:1-re. (A Kolozsvári AC nem jogelődje a ma is létező CFR 1907 Clujnak, vagy magyarul a Koloszvári Vasutas SC-nek. Az NB I-ben 1944-ben még bronzérmes KAC 1948-ban olvadt be a CFR-be.)

A Sport Hiradó (MTI) hírében belengetett angol csapatok elleni húsvéti ünnepekre tervezett mérkőzések végül elmaradtak, helyette a Kispest Belgrádban túrázott. Arról nincsenek információink, hogy a Rothermer lord előtti tisztelgést végül megtartották volna.

A posztnak nincs semmi apropója. Mindössze azért raktam ki, mert egy régen húzódó tervem keretében elkezdtem összerendezni a Kispest 1945 előtti elnökeinek, tisztviselőinek névsorát, összevetni a társadalmi pozícióikkal, szóval visszakanyarodni kicsit az eredeti szakmámhoz, a prozopográfiához. Rothermere lord díszelnöki címébe is így futottam bele, és ha már belefutottam, megosztottam veletek.

 • Pingback: Kispesten még volt helye a nap alatt | Zongoracipelő()

 • 58914020 .

  Úgy döntöttem, hogy most írni fogok Rabóczkinak és Hercegfalvinak, hogy nem felejtettem el az elcsalt meccset. Csak, hogy ne legyen nyugtuk…

  Bocsássatok meg, hogy megint felhozom, de Supka kapcsán sok minden felmerült bennem a Hemingway-éra első éveiből

  Azt nem értem, hogy az akkori edzőnk, Sisa Tibor miért nem látta a lassítások alapján, hogy a kapus szándékosan visszahúzza a kezeit, seggre ül, meg előrefelé vetődik, a csatár meg idétlenül fut neki a labdának a tizi előtt…

  • medvepuszi

   Szerinted Sisa mibe bukott bele? Próbálta megtisztítani az öltözőt, de sok szempontból meg volt kötve a keze. Nem véletlen, hogy év végén aztán a kupagyőzelem ellenére vagy 16-18 játékos távozott

   • 58914020 .

    Nézd, ha én lennék egy csapatnál az edző és ilyen arcpirítóan átvernének a palánkon a játékosaim, az első, hogy lenyilatkoznám a médiában, hogy mit gondolok az egészről…

    Azóta se beszélt ezekről a gennyládákról senki sem… Legalább lett volna kimondva, hogy igen, ezek ezt csinálták, tudjuk, mi történt, stb….

    • Csaba Horváth

     Azért gyanítom az nem olyan egyszerű…abba Hemingway is belebukhatott volna, a Klub renoméját meg komoly sérül érhette volna. Szerintem az elég beszédes intézkedés volt, hogy egy rakat játékos el lett küldve…és érdekes utána valahogy normalizálódtak az eredmények…

     • 58914020 .

      OKé, viszont akkor magunkon csodálkozom… Durván hangzik, tudom, de mIért nem lettek szétverve ezek a játékosok?

      Ha a Fradinál történik ilyen, ezek ma már nem élnek…

     • Csaba Horváth

      Egyrészt, ha a fél csapat bundázik, akit név szerint meg tudnak nevezni, abból hatalmas rendőrségi, bírósági ügy lesz, amit gyanítom Hemingway ügyvédi rutinjából fakadóan nem akart felvállalni. Másrészt a klub renoméjának sem tett volna jót, hisz elég megnézni, hogy a REAC-t hogy nyírta ki anno a bundabotrány (Kutasi öngyilkos is lett). Harmadrészt, ha szép csöndben elküldi a problémás játékosoat (ahogy tette is), onnan kezdve könnyebben tudott volna továbblépni, mintha egy bundabotrány közepén kéne újra rendezni a sorokat.Végül pedig – és talán ez lehetett a legnagyobb vissztartartó erő – a Kispestet simán kizárhatták volna az nb1-ből, ha kiderül hogy tudatos bundázás volt, amiben sok játékos vett részt.
      Ha a szurkolók bosszút akarnak állni azokon, akik keserűvé tették az időszakunkat, elég végigmustrálni a távozók listáját. Smiljanic és Herczegfalvit pedig lista nélkül is tudta mindenki, legalábbis közszájon forgott a nevük. :(

     • Czibulyás Dániel Pál

      …Mert Mi nem a “fagyistaállatbarbáremberalattiszinten” létezünk és élünk és szurkolunk! Én büszke vagyok rá: A KISPEST MENTALITÁS egy másik szint, másik kávéház és másik minőség!!! Nomen Est Omen: A Név kötelez – green monsters = zöld szörnyek… ;)

     • 58914020 .

      Azért egy-egy pofont kaphatnának még most is… Nem nagy verést, csak nyaklevest….

     • medvepuszi

      Azért volt rá példa nálunk is :)

    • medvepuszi

     …és pluszban még róla is leperelik a gatyát. Sisánál többet edző nálunk nem tett ellenük, meg is undorodott az egésztől. Sokszor tehetetlen volt, fúrták ezerrel, ha meg kihagyta többüket, és nem vezettünk tíz perc után 3-0-ra, máris őt hülyézte a háttérről mit sem sejtő közönség. Mellesleg nem hiszem, hogy abban a keretben volt egy kezdőcsapatra való “tiszta” játékos :/

    • belos

     Futballgyilkosok c. könyvet olvassátok el. Ez a meccs konkrétan szerepel benne.

     • medvepuszi

      Megvan, de még nem olvastam el. Tervezem, de a szerző miatt picit vannak fenntartásaim

 • A69W

  Mennyiben más volt akkor a politika!
  Arra azért kivancsi cagyok 2020- ban Trianon kapcsán mi lesz ebben az országban?

  • Mi lenne? Lejár a száz év, és Románia viszi Borsodot is végre :)

   • 58914020 .

    :D

    • A69W

     Borsod már túl van a Tisza vonalán, hacsak nem lesz addig egy új Vix jegyzék! A kérdésem inkább arra iranyult mi lesz a magyar politika reakciója erre a gyalazatos évfordulóra.

     • 58914020 .

      Mi lenne?
      Megtámadjuk Romániát?
      Semmi esély a revizóra, sőt manapság már azon dolgoznak, hogy megszűnjön a nemzetek Európája.

      Volt olyan politikus, aki a közemúltban azt nyilatkozta, hogy 2025-ig létre kell jönnie az Európai Egyesült Államoknak…
      A magyar emberek egy jelentős része meg – kénytelen-kelletlen – áramlik Nyugat-Európába és a világ különböző részeire, kis részben mert a “nemzeti” kormányunk iparszerűen zabálja fel a gazdasági javakat és sajátít ki mindent.
      Más hiteles “nemzeti” párt pedig nincsen.

      A 21. század a nemzeti gondolat halálát hozhatja majd, nem a feltámadását.

     • Czibulyás Dániel Pál

      Hmmm, érdekes: Ezt én pont fordítva gondolom!!!

     • 58914020 .

      Én nem a saját véleményemet írtam le, hanem a tendenciát.

     • Czibulyás Dániel Pál

      Szerintem a tendencia a “pillanat” varázsa, mondjuk én Ultra-konzervatív & keresztény szempontok alapján élem szerény kis semmi életem, idestova már vagy 15-16 éve!!! ;)

     • A69W

      Ha hagyjuk akkor igen! Mert ez lesz az igazi vége Europának!

     • 58914020 .

      Mit tudsz csinálni?

      Kispest meccsre alig jutunk ki, nemhogy még egy pártot szervezni, meg ilyenek…

     • Czibulyás Dániel Pál

      Belső változás az egyénben, külső változás az egyénben, belső változás az egyén környezetében, külső változás az egyén környezetében… // Julius Evola //

     • 58914020 .

      Evola pont nem volt keresztény.

     • Czibulyás Dániel Pál

      Pontosan, ahogy Illyés Gyula, Fekete István, Tamási Áron sem volt Tradícionalista, mégis nagyon szeretem műveiket, és az abban vázolt világot, világképet… ;)

     • A69W

      Pártból van elég, sok is, az halott dolog. Revízió:) esélytelen. Legyen nemzeti gyásznap, az ország feketében kb. ez a minimum és a realitás.

      Egy vitanap a nagy európai parlamentben már utópia, pedig az annyira trendi műfaj manapság.

     • Döme Sanya

      A pártok az egész rákfenéje. Nincs szükség rájuk.

     • A69W

      Mi akkor a “B” terved??
      :)

     • Döme Sanya

      Van.

     • A69W

      A világon egyedülálló dolog lenne, de sajnos ez utópia. Szerintem a szomszédunkról sem tudjuk, hogy ki is igazán. Most is indulhatnak független jelöltek megsincs egy sem a parlamentben. Mi lenne a “munkavégzésük” fokmérője? Szerintem hetente helyi kis visszahívó népszavazást játszana az ország.

     • Döme Sanya

      Nem hiszem. Választókerületenként 10 állandó terminál, és iszonyatosan flottul menne. Most szunyokálnak meg olvasgatnak, és lövésük sincs semmiröl. Nincs kitölt tartaniuk, ha a párt érdekei szerint szavaznak biztosítva a négy év.

     • A69W

      :) szerinted a parlamentben dőlnek el a dolgok?

     • Döme Sanya

      Nem, de itt lenne az ideje, hogy ott dőljenek el.

     • 58914020 .

      Érdekes gondolat, de elvileg a pártok arra vannak, hogy különböző érdekeket emberek összeállva képviseljenek.
      Hiába indulnának el az emberek az elején külön, egy idő után ismét újra összeállnának – mert az érdekek, az ideológia, az értékek (nemzet, haza, család, szabadság, függetlenség, stb., épp kinek-mi) mentén ki kell, hogy álljanak dolgok mellett/ellen.

      A demokrácia-nélküliséggel meg az a baj, amit már most is látunk tendenciát az Orbán-kormányban, amelyben vannak antidemokratikus tendenciák: ha nem vagy haver, nem vagy elég jó a vezetői réteg szemében, szolga leszel.
      Az meg szar ügy…
      És ez független attól, hogy az adott hatalmat épp Orbán-kormánynak nevezik, tehát itt nem Orbán Viktor a lényeges.

     • Döme Sanya

      A párt a bűnszövetkezet agya. Elgondolásom lényege, pont az hogy senkinek nincs főnöke.
      Ezen a 10 terminálon mindenkor saját számoddal tudsz a képviselődre + vagy – jelet küldeni.
      Ha a- eléri a 50% + 1 főt a képviselő úr csomagolhat. És a választás nem titkos. Nincs titkosítás mindenki tudja ellenőrizni a szavazást. Persze a részleteket rendesen ki kel dolgozni és törvényesíteni. A mostaninál minden jobb.

     • Döme Sanya

      Melyik a hiteles párt?

  • Czibulyás Dániel Pál

   Nem vagyok jós, CS.A.K. remélem, hogy 2020-ban egy olyan FELELŐS Kormányunk lesz, aki Mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy “legalább” szavakban – és nem tettekben – ismerjék el a jogfosztás tényét az “érdekelt” felek szerte Európában, és a Nagyvilágban… És a 2. Trianon – korunk lrgnagyobb és legfontosabb kihívása – (Népességfogyás) pediglen megáll, vagy stagnál majd, hogy legalább esélyünk legyen túlélni a XXI. századot!!!

   • A69W

    Úgy legyen! Legalább valami minimum erkölcsi elegtétel járna a nagy “demokratikus” döntéshoźóktól!

    • Czibulyás Dániel Pál

     Ámen! NEM! NEM!! SOHA!!! VESSZEN TRIANON!!!

 • 58914020 .
  • Csaba Horváth

   Köszönöm, nagyon jó cikk. :)

  • Granero

   Kiraly.

 • Czibulyás Dániel Pál

  Szorosan kapcsolódik Lord Rothermere személyéhez az alábbi Történet is, egy kis repülés és kultúrtörténet következik: JUSTICE FOR HUNGARY, avagy a Revíziós Magyar Aviátorokról röviden…

  http://www.magyartudat.com/justice-for-hungary-a-trianoni-diktatum-ellen-tiltakozo-magyar-oceanrepulok/

  • A69W

   Bátor, igazi nagy pilóták voltak! Endresz György nevét utca viseli a Bozsik mellett!

 • 58914020 .

  Asszongyák’ néhány játékos, köztük talán Kovács István is “lelépési engedélyt” kap a Videotontól.

  Szerintem Kovács tipikusan az a játékos, aki nálunk nagyon jól ki tudna teljesedni, s amúgy is középpályást keresünk, lehetőleg olyan gyors valakit, mint amilyen Zsótér volt.

  Esélyek százalékban nálatok erre az ügyletre? :D

  • A69W

   6 játékost tesznek lapátra, a Halinak nem kell. Drága, nem tudnánk megfizetni.

   • 58914020 .

    Ő szerintem nálunk annyira kiemelkedően tudna játszani, hogyha csak a fizetését elég lenne lepengetni, akkor megérné elhozni szerintem.

  • Escape

   Persze!!!!
   Ha adunk neki annyi fizetést amennyit ott kapott!
   Vagy ha legalább fele annyit adnánk :))
   De annyit se adunk

   • 58914020 .

    Ki tudja? Vannak csodák..:P

    Most jön karácsony…:D

  • Carpethy

   Jajj, csak Kiskokót ne!
   Keze, lába ropiból van – mindig megsérül. Alkalmatlan focira.

   • A69W

    Tényleg nem tudom ki lenne akkor a jó a publikumnak. A kisBognart amikor felhoztam keresztre feszitettek itt, kis Kokó sem jó akkor. Tényleg kivancsi vagyok ki lenne akkor jó??

    • Dzson Meklén

     Szerintem Bognár és Kiskoko is jó lenne vagy lett volna, legalábbis addig, míg valakit ki nem hoznak az akadémiáról.
     Tényleg, ki(k) most a legnagyobb tehetségek? Tud erről valaki többet?

    • Carpethy

     Ügyes gyerek, de kb 50 kiló vasággyal.
     Mindig megsérül.
     minek nekünk még egy állandóan sérült? Elég ide Pölöskei

    • Szakáll

     Tehetséges gyerek, demegrekedt ezen a szinten, fizikálisan nagyon gyenge. Ráadásul ahogy Carpethy írta, sokat sérült. A legutóbbi sérülésénél vidista fórumokon lehetett olyan véleményeket is olvasni, hogy talán a pályafutásának is lőttek. Nem véletlenül akarnak tőle megszabadulni. (Ahogy Pölöskeitől sem véletlenül váltak meg…)
     Gazdag jobb. (Bár ő sem egy izompacsirta.)

     • 58914020 .

      Ez lehet jogos meglátás, de a mi helyzetünkben örülhetünk, ha a “platóról” a fuvaros álltal hátulra hányt portéka lehullik a szállítás közben.
      Ha össze is tört, mi még talán mi kezdhetünk vele valamit… Jelenlegi helyzetünkben ez a reális hozzáállás szerintem.
      Gazdag tényleg jó, de én nem is a vagy Gazdag, vagy egy Kovács Istvánka alternatívában gondolkodnék.

     • Sanzi

      “Bár ő sem egy izompacsirta”…
      Naaa! a két játékosg ebből a szempontból össze sem lehet hasonlítani! kisKokó egy ropi… Gazdag. Csak a vállait nézd már meg légyszi! Ő fel van építve a korának megfelelően, kisKokó egy kisfiú szintjén van.
      Fejes szerintema megszerezhető kategória, szvsz Szolnoki, Tamás nem a mi szintünk!

    • Granero

     Zsoter! :)

  • 58914020 .

   Bocsánat, most jutott eszembe, hogy van abban a megyében még egy elsőosztályú csapat, aminek a pénz sem okoz problémát, úgyhogy valószínűleg kár volt erről beszélni is.
   Megy gondolom felcsútra ő is.

 • Gabesz

  Ott van még bal hátvéd Fejes András és Szolnoki Roland és Tamás Krisztián is !

 • 58914020 .

  Supka a 2012-es búcsúzásakor, nyilatkozata kísértetiesen hasonlít Rossi idén nyári nyilatkozataira:

  • Csaba Horváth

   Mondjuk az teljesen érthető, ha egy edző összetesz egy sikeres csapatot, akkor azt tovább szeretné fejleszteni, nem pedig leépítés után újrakezdeni az építkezést. :(

   • 58914020 .

    Érdekes meghallgatni Supkát, azért rendesen voltak jó meglátásai:

    – “nem jó, ha túl sok szerb (idegenlégiós) érkezik a csapatba” (lásd idén: Vidi)
    – “próbáltuk értésére adni Matyi Dezsőnek, hogy stabilitás és hosszútávú türelem nélkül nem lesznek eredmények” (lásd: fél év elteltével már botrány lett az együttműködésükből)

    Okos pali ez a Supka szerintem.

    • Sztefo

     Azért azt is érdemes kihallani ebből az interjúból, h mennyire bízott Matyi Dezsőben, aztán az idő ezt nem igazolta. Matyi tönkretette teljesen a focit azóta Pécsett, mi meg bajnokok lettünk.

 • 58914020 .
  • 58914020 .

   Ez alapján nem olyannak tűnik, mint aki a távozáson töri a fejét…

   Ez már lehet egy karácsonyi ajándék nekünk.

   Már csak egy gyors és kiváló belső védő kéne…

 • Pingback: Öt darab kéményről – Csak a Kispest!()