Mastodon

Kispesten még volt helye a nap alatt

Bemutatjuk a klubtörténet egyik legfurcsább díszelnökét.

Lord Rothermere (szül.: Sidney Harold Harmsworth), a Daily Mail napilap tulajdonosa a lap 1927. június 21-i számában egy saját szerzésű cikket jelentetett meg Magyarország helye a nap alatt címmel. Az itthon hatalmas visszhangot kiváltó írásban a lord a trianoni békeszerződés igazságtalanságáról és a revízió szükségességéről írt.

Lord Rothermere súlyát a világ-, vagy az angol politika alakításában a magyar közvélemény a kicsitnél valamivel jobban túlértékelte, ugyanis a lord bár Anglia egyik leggazdagabb emberének számított, mind a brit fasizmus támogatásához egyre közelebb sodródó nézeteivel, mind politikai pártjaival marginális szerepet töltött be a közéletben. Nem úgy a bulvár irányvonalát tökélyre fejlesztő lapjaival, ám a szenzációhajhász társasági hírekkel kormányt talán lehet buktatni, azonban elég nehéz kikényszeríteni egy nemzetközi békeszerződés újraíratását.

A lord magyarországi népszerűségére jellemző, hogy

Nagy Emil korábbi igazságügy-miniszter és Rákosi Jenő újságíró még a Szent Koronát is fel akarta ajánlani a lord Esmond nevű fiának.

Apró mellékszál, hogy Rákosi Jenő újságíró annak a Rákosi Viktor író és országgyűlési képviselőnek a  bátyja volt, akit 1902-ben az MLSZ második elnökévé választottak. A megválasztott elnök azonban egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem fogadta el a tisztséget, így a következő, 1903-ban megtartott rendes közgyűlésig és Banovits Kajetán vasúti igazgató beiktatásáig nem volt valódi elnöke a szövetségnek.

A lord itthoni megbecsülésére jellemző, hogy 1928-ban szobrot kapott Budapesten. A Magyar Igazság Kútja a belváros közepén, a Kálvin tértől egy sarokra található Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár előtti téren még ma is látható. A szobor túlélését nagyban segítette, hogy az ötvenes években a körbefutó feliratot (“E kutat hálás magyarok emelték Nagybritannia méltó fia Viscount Rothermere tiszteletére. Az ő betűje megöli a hatalmaskodást, az ő lelke megeleveníti az igazságot. 1928.”) levésték róla, valamint Rothermere portréját átmenetileg Szabó Ervinre cserélték.

A magyar lawn-tennisz sportot is aktívan támogató lord itthoni népszerűsége mit sem csökkenta  cikk megjelenését követő pár évben, igaz, időközben a határmenti területek visszacsatolásáról (etnikai kiigazítás) szóló elképzelését a Magyar Revíziós Liga jócskán meghaladta, és az igencsak nyakas, “mindent vissza” álláspontra helyezkedett.

Miközben a nemzetközi nagypolitikában komolyabban sem a magyar revíziós törekvésekkel, sem Rothermere lorddal nem foglalkoztak, Pesterzsébeten (az azóta lebontott régi városközpontban) utcát neveznek el róla, Kispesten a város díszpolgára lett, valamint a Kispest FC 1930-as közgyűlése a klub díszelnökévé választotta.

A díszelnöki címét a közgyűlés vélhetően csak kimondta, ugyanis a Fővárosi Levéltárban található iratok szerint a Kispesti Football Clubnak mindössze egyetlen díszelnöke volt, Molnár József dr., Kispest korábbi rendőrkapitánya, majd 1930-ban megválasztott polgármestere. Természetesen az sem zárható ki, hogy az egyesület pedáns módon, miután a lord 1940-ben elhunyt, egyszerűen törölte díszelnökei sorából.

A Kispest egyébként a harmincas évek elején igen komolyan ráfeküdhetett a korszellemre. Talán ennek bizonyítéka, hogy 1933 áprilisában, a magyar és a román labdarúgó szövetségek kiegyezését a Kispest nagyváradi vendégjátékával pecsételték meg. Az előző napon még a Millenárison a Nemzetivel 4:4-et játszó Kispest a gálameccs végére elfáradt és 2:1-es vereséget szenvedett.

Alig két héttel később, húsvétkor Temesvárott szerepel a Kispest, és előbb a helyi AC-t veri 6:1-re, majd másnap a Kinizsivel játszik 0:0-át. Május 27-én újra Erdélyben találjuk a csapatot, ezúttal a helyi KAC-ot győzi le 3:1-re. (A Kolozsvári AC nem jogelődje a ma is létező CFR 1907 Clujnak, vagy magyarul a Koloszvári Vasutas SC-nek. Az NB I-ben 1944-ben még bronzérmes KAC 1948-ban olvadt be a CFR-be.)

A Sport Hiradó (MTI) hírében belengetett angol csapatok elleni húsvéti ünnepekre tervezett mérkőzések végül elmaradtak, helyette a Kispest Belgrádban túrázott. Arról nincsenek információink, hogy a Rothermer lord előtti tisztelgést végül megtartották volna.

A posztnak nincs semmi apropója. Mindössze azért raktam ki, mert egy régen húzódó tervem keretében elkezdtem összerendezni a Kispest 1945 előtti elnökeinek, tisztviselőinek névsorát, összevetni a társadalmi pozícióikkal, szóval visszakanyarodni kicsit az eredeti szakmámhoz, a prozopográfiához. Rothermere lord díszelnöki címébe is így futottam bele, és ha már belefutottam, megosztottam veletek.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||