Látványosan kerülni Európát

Bp. Honvéd – FTC 1-1

Van egy elméletem. A lényege, hogy sem a Paks, sem a Debrecen nem akar kijutni az Európa-ligába. Nem klubként, egyénenként. Az Újpest talán, de ugye nekik van még egy kupadöntő is. És akkor vagyunk mi, ahol a tulajdonos állandóan azt hajtogatja, hogy a cél az európai kupaszereplés.

A játékosok nyilván rühellik, kezdhetik korábban a felkészülést, hogy valami isten háta mögötti ország, még a régi Fáynál is ócskább stadionjában, negyven fokos hőségben játszanak, majd egy-két ilyen megpróbáltatás után kiessenek. Eleve rövidke a nyári szünet, alig két-három hét, tényleg a francnak kell Európa.

Mondom, ez csak egy elmélet. Kicsit olyan, mintha a harmadik helyre még esélyes csapatok összezárnának, és tolnának minket, az egyedüli akarókat feljebb. Szeretnek veszélyesen élni, hiszen ha a Fradi, Videoton, Vasas hármasából nulla ponttal jövünk ki, az ugyanúgy nem meglepetés a magyar bajnokságban, mint a kilenc.

27 28 29 30 31 öpt
Honvéd 1 3 0 3 1 8
DVSC 0 0 3 3 0 6
Újpest 1 3 1 0 1 6
Paks 1 3 3 0 0 7

Mindezt nem egy gyenge sorsolás mellett, hiszen házon belül játszottunk az Újpesttel (0-0), a Debrecennel (1-3) és a Pakssal (2-1), plusz ugye Fradi (1-1), és a Mezőkövesd (2-1), akik azóta hármat nyertek sorozatban.

Kezd kabaréba fulladni a bronzérem kérdése,

ami egyáltalán nem független a magyar futball egyéb jellegű strukturális problémáinak kabaréjellegétől. Valószínűleg a világon nálunk költik el a legtöbb pénzt a leghaszontalanabbul ebben a sportágban, és meg is lett az eredménye. Tényleg normálisnak tartunk három fordulóval a vége előtt egy Balmazújváros-Debrecen 4-0-t? A Balmaz 31 fordulóból mindössze hármat töltött a tizedik helynél jobb pozícióban, a Debrecen pedig papíron a dobogóra hajt.

Mellékesen: 2300 fős a balmazi stadion, tegnap a bronzról/bennmaradásról döntő meccsen, ahová mellékesen a szomszéd város, Magyarország második legnagyobb városának csapata jött vendégségbe (ennél még Felcsút is csaknem kétszer messzebb van Fehérvártól), mindez a Balmaz első NB I-es idényében, szóval így sikerült 1800 nézőt kicsábítani, vagyis közel sem teltházat. Hatalmas gratuláció.

Apropos

Rögzítsünk pár tényt:

 • utoljára a 9. forduló után, 2017.09.16-án álltunk a dobogón.
 • ebben a bajnokságban a legrosszabb helyezésünk a hetedik volt, még a 22. fordulót követően. Ezen kívül mindig a felsőházban tartózkodtunk, egyedüliként a mezőnyből.
 • Supka nem csak megállította a zuhanást, hanem megfordította,
 • mindezt akkor, amikor sok a sérültünk, eltiltottunk, használhatatlan játékosunk, és a bajnokság végére a sorsolásunk is nehezedik.

A harmadik kör tabellája jelenleg így néz ki:

gy d v gk pt
1 Videoton 5 3 1 11-1 18
2 Honvéd 4 4 1 12-9 16
3 FTC 3 6 0 13-7 15
4 Felcsút 4 2 3 12-11 14
5 Mezőkövesd 4 2 3 10-11 14
6 Haladás 3 3 3 11-13 12
7 Debrecen 3 2 4 16-17 11
8 Paks 3 2 4 11-14 11
9 Újpest 2 5 2 7-8 11
10 Balmazújváros 2 3 4 9-10 9
11 Vasas 1 4 4 9-15 7
12 Diósgyőr 1 2 6 6-11 5

Szóval maradjunk annyiban, hogy miközben elismerjük, sűrű a bajnokság, le merem írni, hogy igazságot Supka Attilának!

A Fradi elleni kezdőt például darabra bemondtam előre, ami azt jelenti, hogy Supka megérkezett, újra kiszámítható, újra minden a legnagyobb rendben, meglepetés nuku. Nincs ezzel baj, mert ahogy azt már korábban is fejtegettük, Supka nem fogja megújítani a világfutballt, nem is hatalmas motivátor, talán még halvérűnek is neveztük, de azt tartjuk, hogy ha van egy kerete, akkor abból kihozza azt, ami a keretben van. Kevesebbet soha, és többet se feltétlen, de ha már egy ideje együtt dolgoznak, akkor az elvárhatót bármikor. Ezzel a képességével nálam benne van a három legjobb magyar edzőben, bár egyelőre a másik kettő kilétén még vitatkozom magammal. (Talán Csertői az egyik, aki ugyan nem futballoztatja a csapatát, de példás, ahogy évről-évre nemcsak benntartja a Paksot, hanem mindenféle eredményszerűségeket is elér vele.)

Tegnap is mi volt?

 • sérült // Nagy Geri, King, Lovric
 • eltiltva // Baráth
 • meccs közben megsérült, még az első félidőben // Kamber, Banó-Szabó
 • a padunkon Danilo a maga 63 NB I-es meccsével egyedül tapasztaltabb, mint a többiek összesen // Horváth 24, Tömösvári 14, Lukács 9, Kosút 6, Májer 6, Szendrei 0

A szűk keretünk ennyit nemhogy megérez, gyakorlatilag biankó felmentés Supkának, ha vereséget szenved, és nem csak a Fraditól, hanem kábé bárkitől. Erre a totálisan felforgatott csapat mit művelt? Hozott egy olyan döntetlent, ami a kétséges tizenegyesünk ellenére is legalább megérdemelt volt. Komolyan, egy percig sem éreztem, hogy a Fradi ezt a meccset megnyerheti. Nem játszottunk jól, azonban olyan koncentrációval voltunk jelen a pályán, ami már a bajnokcsapat legszebb pillanatait idézte.

És mondom, ezzel a csapattal:

Gróf
Holender, Heffler, Kamber (Kosút), Bobál, Kukoc (Danilo)
Banó-Szabó (Tömösvári), Pölöskei, Gazdag
Eppel, Lanzafame

(A meccs előtt ugyanezt a tizenegy nevet soroltam fel, annyi különbséggel, hogy Holendert a középpálya bal oldalára tettem, és egy klasszikus 4-4-2-t vártam, hogy a széleken fogjuk meg a Fradit. Erre mit látunk? Supka kockáztat, 5-3-2, és Holender nem először a jobbon, hátul. #riszpekt)

Az utolsó cserénk után valahogy így néztünk ki:

Gróf
Holender, Kosút, Bobál, Heffler
Tömösvári, Pölöskei, Gazdag, Danilo
Eppel, Lanzafame

További rögzítendő tények

 • Lanzafame feljött Vargára, és 17 góllal holtversenyben vezetik a góllövő-listát.
 • Kamber sérülése után Bobál lett a cséká – először. Sajnálom, hogy vélhetően az utolsó három meccsének egyikét játszotta tegnap.
 • Gazdag begyűjtötte az ötödik sárgáját, kihagyja vasárnap a Videotont.
 • Megkaptuk az ötvenedik gólunkat idén. Ennél többet csak a Vasas nyalt be.
 • Két éve 43 ponttal nyolcadikak lettünk, most 44 van. Akkor a bronzhoz 53 kellett, az idén elérhető maximum 50 akkor az öt-hatodik helyre lett volna elég.

Nagyjából ennyi lenne a poszt. Az igazságot Supka Attilának gondolaton kívül nagyon más mondandóm tényleg nincs. Jól éreztem magam, meccshangulatom volt, egész délutános-estés program, kell ennél több?

Talán egy bronz a végén.

“Látványosan kerülni Európát” bejegyzéshez 43 hozzászólás

 1. Gyonyoru conteo… De nem tudok ebben hinni. Akkor a Loki miert vert meg? Ez sehogy sem illik a kepbe. Ha igy lenne, siman lefekszenek nekunk, es mindenki jol jar.

 2. Végre tegnap láttam,hogy küzdöttek,nyerni akarnak,vagy legalábbis tenni a győzelemért.Sajnálom,hogy a Nagy Geri helyett Pölöskei volt ott és Baráth sem játszhatott,ő is olyan aki kiteszi szivét-lelkét a Honvédért.Mennyivel más lett volna a mérkőzés !Sajnálom,hogy Eppelnek nem megy,semmi nem jön be most,voltak jó megoldásai,sajnos az a szép lövése fölé ment és Gazdagé is jó volt gólt érdemelt volna.Danilot játszatni kellene ő játsza a focit.

  1. Igen, ahogy Daniel beallt, rogton megvaltozott a jatek kepe. Es az is segitett hogy vegre nem a szelre tettek, hanem a ket csatar moge. Ott lenyegesen hasznosabb.

   1. Eppel tegnap gólt érdemelt volna..nagyot melózott és sok helyzetet brusztolt ki.

   1. a 2009-10-es évi lokis bundabotrány nincs meg, ugye? mert hát amikor az egész védősor benne van, akkor nyilván az edző nem tud róla.

 3. Bronznak nagyon örülnék! Ellenben megértem ha az EL előelőelőselejtezőhöz kurvára nincs kedve senkinek. De azért csak legyen meg a bronz. Negyedik helyen EL-be menni a legrosszabb forgatókönyv :)

  1. Ha nekem egy hét nyaralás után nincs kedvem visszamenni dolgozni akkor kirúgnak.

  2. Nekem van kedvem a selejtezokhoz. Es barhova is megyunk, en ott leszek ;o)

 4. Azt hiszem a tegnapi Kispest-Fradit elnézve egyáltalán nem látszott a két csapat közötti 18 pont különbség. Úgy gondolom, ha Supka kicsit korábban érkezik akkor talán már stabil 3. helyen állnánk. Én személy szerint a bronznak nagyon örülnék, és aminek még jobban, az az, ha Lanzafame gólkirály lenne. Nagyon megérdemelné, mert az egész mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítményét leadó játékos.
  Ami a jővőt illeti, én nem aggódom. Supka által összerakott csapat meccsről meccsre stabilabb képet mutat, ha ehhez olyan játékosok jönnek, akiket Supka elképzelt, akkor úgy gondolom lesz jővőre is keresnivalónk a bajnokságban. Ha Bobál és Kingen kívül nem lesz komoly távozó, akkor én bizakodó vagyok. :)

 5. Én inkább azt látom, hogy a többi pártcsapat gőzerővel próbálja bent tartani a Kövesdet és a Balmazt. Bizonyára egyedül vagyok vele itt, de én inkább a Dió és a Vasas bentmaradásáért szurkolok, Ők hozzá tartoznak a magyar labdarúgás történetéhez, előbbi kettő meg csak rossz vicc.

  1. Mezőkövesd már matematikailag sem nagyon tudna kiesni, bár örülnék, ha ők kiesnének, Koszta meg visszajönne hozzánk :) Balmaz viszont valóban nem az nb1-be való csapat és remélhetőleg ki is esnek a francba. :) Bár jővőre jön egy Kisvárda, akik ugyanezt a kategóriát képviselik.

   1. Hát nem tudom. Én elöszőr megnézném, hogy kik távoznak és kik érkeznek, annak függvényébe mondanám, hogy alaposan megggyengültünk-e vagy nem.
    Ha abból indulok ki, hogy nekünk kiesésre jelölt csapattól is sikerült pontokat veszíteni, nem tudom, hogy mi számít gyenge csapatnak. Főleg, hogy olyan csapatok kapnak pénzügyi támogatást (amiből komoly igazolásokat tudnak végrehajtani), akik önerőből sehol sem lennének. Hozzáteszem, nekem egy DVTK inkább nb1-s szint, mint egy Balmaz. :)

    1. Ha kiesik a Diósgyőr, és mondjuk a Vasas, akkor szerintem nem csak a lelátókon, de a tv-ben is zuhan majd az nb1 nézettsége, mert ez esetben ilyen hagyományosan nagy szurkolótáborokkal, társadalmi bázissal rendelkező klubok lennének a 12 csapatos nb1-ben, mint Kövesd, Balmaz, Paks, Mtk, Kisvárda, felcsút.
     Főleg utóbbi világváros hogy jön olyan falvakhoz, mint Győr, Miskolc, Szeged, Pécs, Nyíregyháza, Zalaegerszeg stb akik az nb2/3-ban játszanak majd.

     1. Az Mtk-t èn m sorolnàm ide,tradicionalis csapatnak gondolom,de a màsik hàrom,na,baszki,az annyira meghökkentő,mint amennyire vèrlàzítò.

   2. Az MTK stadionnal szerintem nem lesz gond,nagy hangulatot tudunk ott majd csinàlni,majd meglàtod.Pontokat èrőket.

   3. Legalább lesz egy-két csapat, akiket talán a “megerősített” Kispest is meg tud verni!

  2. Pontosan. Szoval egyedul mar biztos nem vagy ;o) De sajnos ugy tunik h kettojuk kozul legalabb az egyik biztosan kiesik, de meg az is lehet hogy mindketten.
   Lehet hogy van egy olyan titkos szabaly hogy az uj stadiont a mennyei2ben kell tesztelni ;o) Lasd MTK…

 6. Èn ùgy làtom,hogy nèhàny jàtèkoson meg a szurkolòkon kìvűl nem igazàn èrdekel minket a bronzzal jàrò Europa-liga szereplès.Különben arra semmi okot nem làtok,hogy a győzelemèrt 5millio jàr/meccs,a kupaindulàs premium+UEFA kb.200millio,mi meg 2millioèrt ifit cserèlünk ifire hètről hètre.Talàn ha tegnap az első csere a Danilo,akkor èbredt volna bennem egy kis kètsèg.

 7. ugyanaz a téma, már tegnap be akartam másolni, nem tudom olvastátok-e…
  bár nem vagyunk Herta szint közelében sem, de hasonlóan nem érzem, hogy most jól jönne nekünk 1 “nemzetközi kupaszereplés”…..mi a faxnak??? amikor még a jövő évi keretünk sem látszik, nem hogy a csapatunk…
  addig, amíg nincs 1 stabilabb, tervezhetőbb szezon(klub…) , úgy érzem, hogy többet ártana az EL, mint amit hozna.

  http://www.nemzetisport.hu/nemet_labdarugas/dardai-pal-sokan-szeretnenek-jonni-szexi-lett-az-oreg-holgy-2636165

  – Nem bánja, hogy az Európa-liga-indulást ezúttal nem sikerült kivívni?
  – Egyáltalán nem. Legalább nyugodt lesz a felkészülésünk. Szükségünk is lesz rá, mert a játékunkon van csiszolnivaló. Az őszi menetrendünk a heti két meccs miatt úgy festett, hogy játszottunk, pihentünk, játszottunk, pihentünk – nem jutott idő arra, hogy belenyúljunk az időnként akadozó gépezetbe. Tavaszra meg kijött a fáradtság, két-három mérkőzésünk el is ment ezen. Szerencsére vannak jó fitneszedzőink, majd ők rendet tesznek az alapozás idején.

  1. Jó, hát attól még, hogy valaminek a pozitív oldalát nézi és megpróbálja a maximumot kihozni a szituból (nagyon helyesen), még nem biztos, hogy előtte is ezt a verziót választotta volna.

 8. Emlékszel erre a bajnokságra és erre a fordulóra: http://adatbank.mlsz.hu/league/10/0/8725/30.html
  Tényleg mindenki ki akart jutni? Csak véletlenül szereztek jóval kevesebb pontot az utolsó fordulókban, mint előtte?
  Negyven perccel a bajnokság vége előtt még hetedikek voltunk: http://csak.taccs.hu/2012/05/26/percrol-percre-a-negyedik-helyert/ és érdekes módon, az utolsó fordulóban mindenki nyert. (Akkor Győr kizárása miatt a negyedik hely Európa-ligát ért.)

  1. Újpest a harmadik körben // 9 meccs, 2 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség 7-8 gólkülönbség, 11 pont
   ez nekem nem tűnik valami motiváltnak, pont elég a kilencedik helyre. náluk kevesebb gólt csak a Diósgyőr rúgott, és kevesebbszer is csak a Dió és a Vasas nyert.

 9. Én meg inkább attól tartok, mindenki ennyit tud, azt kész.
  A játékosoknak különben nem mindegy? A felkészülés úgyis elindul, egy pár órás repülő út meg nem vészes, sőt, addig sem kell alapozni. :) Ok, persze bármit el tudok képzelni, de valahogy nem azt tartom a legéletszerűbbnek, hogy bárki is tudatosan rosszabb helyezést akarna elérni.
  De akárhogy is, kurva jó lenne, ha azt a hátralévő 1 nemzetközi zárt kapunkat nem az új, uefa 4-es stadionunk első nemzetközi meccsén kellene letöltenünk. Szóval nekünk legalábbis tényleg fontos lenne.

 10. Ja, a lényeg lemaradt: szép volt fiúk!!
  Ilyen akarással és koncentrációval sok mindent el lehet érni. A Videoton erős, de szerintem a Fardi erősebb. Így ellenük is simán lehet keresni valónk, sőt. Mondjuk ez az 5. Gazdi sárga kurvára nem hiányzott. :( De meg kell oldani, mindent bele!

   1. Ettől függetlenül szép gólokat szerzett, gólpasszt adott és olyan sprinteket vágott ki, amiket Kispesten nem sokszor. Jelena 87. percben állt be a másodosztály kiesőjelöltjébe. Türelmetlen volt, lehet, maradnia kellett vola Kispesten!

   2. Megnèztem a bet365-n,2.20 volt a H ès 2,70 a V. Ùgy làtszik,hogy csak nekünk meglepetès.

 11. Az a röhej, hogy -3 a gólkülönbségünk és akár maradhat is negatív még akkor is ha kétszer nyerünk és harmadikok leszünk. Nem tudom volt-e már ilyen a történelemben?

  1. Biztos csak az az egy volt az egész meccsen. Vagy az volt a legszebb.

 12. Mondjuk úgy 10 éve ha azt mondom, Felcsút-Kisvárda, Mezőkövesd-Balmazújváros rangadó, hanyadik osztályra tippeltetek volna? :-))

 13. Érdemes elolvasni az egész bejegyzést, szerintem a Hemi dettó ugyanezekkel a problémákkal találkozik minden nap.

 14. Most néztem ezt a GÓL 2. Ez a tenyérbemászó pofájú ex újpesti, nekünk szólogat be…..Ő csak ne degradálja a mi focinkat….Legszívesebben lerúgnám a fejét…..

 15. 1. Ha nem azért játszunk, hogy minél jobb eredményt érjünk el, akkor hagyjuk abba. A kupa nagyon fontos.
  2. A spori azért itélt 11-est mert Dibusz páros lábbal előre csúszott ki, nem pedig kivetődött, de ha nincs igazam akkor, hagy jegyezzem meg a nagy szlogent, a bírói tévedések hosszútávon kiegyenlítik egymást. Lásd a fél méterről kikanalozott gólunk.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.