Mastodon

Látványosan kerülni Európát

Bp. Honvéd – FTC 1-1

Van egy elméletem. A lényege, hogy sem a Paks, sem a Debrecen nem akar kijutni az Európa-ligába. Nem klubként, egyénenként. Az Újpest talán, de ugye nekik van még egy kupadöntő is. És akkor vagyunk mi, ahol a tulajdonos állandóan azt hajtogatja, hogy a cél az európai kupaszereplés.

A játékosok nyilván rühellik, kezdhetik korábban a felkészülést, hogy valami isten háta mögötti ország, még a régi Fáynál is ócskább stadionjában, negyven fokos hőségben játszanak, majd egy-két ilyen megpróbáltatás után kiessenek. Eleve rövidke a nyári szünet, alig két-három hét, tényleg a francnak kell Európa.

Mondom, ez csak egy elmélet. Kicsit olyan, mintha a harmadik helyre még esélyes csapatok összezárnának, és tolnának minket, az egyedüli akarókat feljebb. Szeretnek veszélyesen élni, hiszen ha a Fradi, Videoton, Vasas hármasából nulla ponttal jövünk ki, az ugyanúgy nem meglepetés a magyar bajnokságban, mint a kilenc.

27 28 29 30 31 öpt
Honvéd 1 3 0 3 1 8
DVSC 0 0 3 3 0 6
Újpest 1 3 1 0 1 6
Paks 1 3 3 0 0 7

Mindezt nem egy gyenge sorsolás mellett, hiszen házon belül játszottunk az Újpesttel (0-0), a Debrecennel (1-3) és a Pakssal (2-1), plusz ugye Fradi (1-1), és a Mezőkövesd (2-1), akik azóta hármat nyertek sorozatban.

Kezd kabaréba fulladni a bronzérem kérdése,

ami egyáltalán nem független a magyar futball egyéb jellegű strukturális problémáinak kabaréjellegétől. Valószínűleg a világon nálunk költik el a legtöbb pénzt a leghaszontalanabbul ebben a sportágban, és meg is lett az eredménye. Tényleg normálisnak tartunk három fordulóval a vége előtt egy Balmazújváros-Debrecen 4-0-t? A Balmaz 31 fordulóból mindössze hármat töltött a tizedik helynél jobb pozícióban, a Debrecen pedig papíron a dobogóra hajt.

Mellékesen: 2300 fős a balmazi stadion, tegnap a bronzról/bennmaradásról döntő meccsen, ahová mellékesen a szomszéd város, Magyarország második legnagyobb városának csapata jött vendégségbe (ennél még Felcsút is csaknem kétszer messzebb van Fehérvártól), mindez a Balmaz első NB I-es idényében, szóval így sikerült 1800 nézőt kicsábítani, vagyis közel sem teltházat. Hatalmas gratuláció.

Apropos

Rögzítsünk pár tényt:

  • utoljára a 9. forduló után, 2017.09.16-án álltunk a dobogón.
  • ebben a bajnokságban a legrosszabb helyezésünk a hetedik volt, még a 22. fordulót követően. Ezen kívül mindig a felsőházban tartózkodtunk, egyedüliként a mezőnyből.
  • Supka nem csak megállította a zuhanást, hanem megfordította,
  • mindezt akkor, amikor sok a sérültünk, eltiltottunk, használhatatlan játékosunk, és a bajnokság végére a sorsolásunk is nehezedik.

A harmadik kör tabellája jelenleg így néz ki:

gy d v gk pt
1 Videoton 5 3 1 11-1 18
2 Honvéd 4 4 1 12-9 16
3 FTC 3 6 0 13-7 15
4 Felcsút 4 2 3 12-11 14
5 Mezőkövesd 4 2 3 10-11 14
6 Haladás 3 3 3 11-13 12
7 Debrecen 3 2 4 16-17 11
8 Paks 3 2 4 11-14 11
9 Újpest 2 5 2 7-8 11
10 Balmazújváros 2 3 4 9-10 9
11 Vasas 1 4 4 9-15 7
12 Diósgyőr 1 2 6 6-11 5

Szóval maradjunk annyiban, hogy miközben elismerjük, sűrű a bajnokság, le merem írni, hogy igazságot Supka Attilának!

A Fradi elleni kezdőt például darabra bemondtam előre, ami azt jelenti, hogy Supka megérkezett, újra kiszámítható, újra minden a legnagyobb rendben, meglepetés nuku. Nincs ezzel baj, mert ahogy azt már korábban is fejtegettük, Supka nem fogja megújítani a világfutballt, nem is hatalmas motivátor, talán még halvérűnek is neveztük, de azt tartjuk, hogy ha van egy kerete, akkor abból kihozza azt, ami a keretben van. Kevesebbet soha, és többet se feltétlen, de ha már egy ideje együtt dolgoznak, akkor az elvárhatót bármikor. Ezzel a képességével nálam benne van a három legjobb magyar edzőben, bár egyelőre a másik kettő kilétén még vitatkozom magammal. (Talán Csertői az egyik, aki ugyan nem futballoztatja a csapatát, de példás, ahogy évről-évre nemcsak benntartja a Paksot, hanem mindenféle eredményszerűségeket is elér vele.)

Tegnap is mi volt?

  • sérült // Nagy Geri, King, Lovric
  • eltiltva // Baráth
  • meccs közben megsérült, még az első félidőben // Kamber, Banó-Szabó
  • a padunkon Danilo a maga 63 NB I-es meccsével egyedül tapasztaltabb, mint a többiek összesen // Horváth 24, Tömösvári 14, Lukács 9, Kosút 6, Májer 6, Szendrei 0

A szűk keretünk ennyit nemhogy megérez, gyakorlatilag biankó felmentés Supkának, ha vereséget szenved, és nem csak a Fraditól, hanem kábé bárkitől. Erre a totálisan felforgatott csapat mit művelt? Hozott egy olyan döntetlent, ami a kétséges tizenegyesünk ellenére is legalább megérdemelt volt. Komolyan, egy percig sem éreztem, hogy a Fradi ezt a meccset megnyerheti. Nem játszottunk jól, azonban olyan koncentrációval voltunk jelen a pályán, ami már a bajnokcsapat legszebb pillanatait idézte.

És mondom, ezzel a csapattal:

Gróf
Holender, Heffler, Kamber (Kosút), Bobál, Kukoc (Danilo)
Banó-Szabó (Tömösvári), Pölöskei, Gazdag
Eppel, Lanzafame

(A meccs előtt ugyanezt a tizenegy nevet soroltam fel, annyi különbséggel, hogy Holendert a középpálya bal oldalára tettem, és egy klasszikus 4-4-2-t vártam, hogy a széleken fogjuk meg a Fradit. Erre mit látunk? Supka kockáztat, 5-3-2, és Holender nem először a jobbon, hátul. #riszpekt)

Az utolsó cserénk után valahogy így néztünk ki:

Gróf
Holender, Kosút, Bobál, Heffler
Tömösvári, Pölöskei, Gazdag, Danilo
Eppel, Lanzafame

További rögzítendő tények

  • Lanzafame feljött Vargára, és 17 góllal holtversenyben vezetik a góllövő-listát.
  • Kamber sérülése után Bobál lett a cséká – először. Sajnálom, hogy vélhetően az utolsó három meccsének egyikét játszotta tegnap.
  • Gazdag begyűjtötte az ötödik sárgáját, kihagyja vasárnap a Videotont.
  • Megkaptuk az ötvenedik gólunkat idén. Ennél többet csak a Vasas nyalt be.
  • Két éve 43 ponttal nyolcadikak lettünk, most 44 van. Akkor a bronzhoz 53 kellett, az idén elérhető maximum 50 akkor az öt-hatodik helyre lett volna elég.

Nagyjából ennyi lenne a poszt. Az igazságot Supka Attilának gondolaton kívül nagyon más mondandóm tényleg nincs. Jól éreztem magam, meccshangulatom volt, egész délutános-estés program, kell ennél több?

Talán egy bronz a végén.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||