Most lefogadom, hogy erre az újításra csípőből vágja majd rá a magyar futball: nálunk már rég megvalósult, Európa csak kullog utánunk

Majd titkolózik tovább.

Az Európai Labdarúgó Szövetség döntésének értelmében a kluboknak a jövőben nyilvánosságra kell hozniuk éves költségvetésüket, beleértve a játékosok fizetését és a menedzsereknek kifizetett jutalékokat.

Az UEFA végrehajtó bizottsága csütörtöki, kijevi ülésén a klublicenc, valamint a pénzügyi fair playre vonatkozó szabályok teljes és átfogó felülvizsgálatát is napirendre tűzte. Az UEFA az átláthatóságot szolgáló változtatástól azt reméli, hogy növelik az egyesületek pénzügyi fegyelmezettségét.

Egyes klubokat a tőzsdei szabályok vagy a nemzeti bajnokságok előírásai már eddig is kötelezték, hogy gazdálkodásuk részleteit közzétegyék, az UEFA szabályváltoztatásának hatására viszont sok egyesületnél először kell majd nyilvánosságra hozni ezeket a pénzügyi adatokat.

Az európai labdarúgásban az elmúlt években egyre több beszédtémát adott az átigazolási összegek kapcsán a menedzsereknek, ügynököknek kifizetett jutalék. Az új szabály lehetővé teszi az UEFA számára, hogy az átigazolási időszak végén azonnal vizsgálatot tudjon indítani a klubok kiadásáról, és nem kell feltétlenül megvárni a szezon vagy a gazdasági év végét.
via mti/csakfoci

Ennyi a hír, majd jöhet a nagy kérdés: vajon az egyes béreket, vagy a bértömeget, tehát az összes, bérekre fordított összeget kell majd megjeleníteni a licence-kérelmekben?

Azért is fontos ez a kérdés, mert a sportfejlesztési programokban (l. pl. a Honvéd 2017-es dokumentumát) már szerepel egy “Kiadások alakulása az egyes évadokban” című táblázat, amelyben önálló sor a következő: “Személyi (bér és bérjellegű + járulékai)“. Oké, hogy ez nem csak a játékosok, de már majdnem.

Maradva az előbbi példánál, nálunk az elmúlt három év például így néz ki:

 • 2015 // 707 millió Ft
 • 2016 // 710 millió Ft
 • 2017 // 725 millió Ft

Ebből fizetjük a legendás 3-6000 eurókat (950 ezer – 1,9 millió Ft), valamint járulékait havonta. A 2017-es 725 millió forint, vagyis 2,27 millió euró az havi bontásban 189 ezer eurót tesz ki, amiből durva becsléssel, ha a járulékokat és egyéb, a bérhez tapadó költségeket mondjuk 30% környékén rögzítem, akkor egy – átlagos –  4,5 ezer eurós fizetéssel 32 játékos bére jön ki. Mondom, nagyon durva becsléssel, és csak játékosra vetítve a személyi jellegű kiadásokat.

Szóval érdekes lesz, ha a licencekben nem a bértömeget (játékosokra, menedzserekre), hanem a konkrét béreket kell majd megjelölni. Nekünk talán nem gond, de a NER primer csapatainál talán most megremeg pár kéz.

“Most lefogadom, hogy erre az újításra csípőből vágja majd rá a magyar futball: nálunk már rég megvalósult, Európa csak kullog utánunk” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. A NER es tarsai, kijatszak majd mint Felcsut a TAO penzek nyilvanossagra hozatalat….

   1. Na és ha bemondanak egy számot akkor ki tuda ellenőrizni, hogy igaz-e? Igen egy normális országban komoly következményei lehetnek a hazugságoknak, de itt? Bár talán az UEFÁ-ra hallgat a törpe is. :)

    1. Így van nem a klub, hanem majd mások fizetik a fizut különbözö jogcímeken.

 2. Elég nagyvonalu a számitásod,a pontosság kedvéért leirom a cégek általános fizetni valóit.a bérek adóterhe a munkáltató részéről 60% a munkavállaló részéről 30 % ezenkivűl a bevételek után 27% áfa is jön.Plusz iparüzési adó 2% az éves bevétenek plusz ha nyereség van 9%

  1. A bérek adóterhe munkáltató részéről 60%?
   Melyik országban? Csak azért, mert itt jóval kevesebb, kb. a fele.

   Nem kötözködöm, de rosszul írtad.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.