“Ha valakit érdekelne az esti Chelsea-Videoton, és ami _mögötte van, annak ajánlom részben magamat” bejegyzéshez 39 hozzászólás

 1. Mondjuk a hirdetés valóban nem volt velünk egyeztetve 😒
  A lényeg tényleg a futballfinanszírozás aktuális kérdései, és részemről én próbálok elfogadni minden meghívást, amire felkérnek. Pl. ugyanebben a témában (például) a Kolozsvári Magyar Napokon is részt vettem egy kerekasztalon, mert fontos a téma.

 2. Szerinted lehet úgy beszélni a honi fociról, hogy ne kerüljön szóba a finanszírozás kérdése? Az olyan lenne, mint hosszasan beszélni az életről, de vastagon hallgatni a létfenntartás anyagi oldaláról/feltételeiről.

 3. Egy picit hozzászólnék a feldobott témához: Végignézve a londoni mérkőzést teljesen megdöbbentett a hangulat, vagy inkább hangulattalanság, a szurkolás teljes hiánya a hazaiak részéről!!! Őszinte leszek, jómagam kábé a 99-es BL-döntő óta nem nézem az Európai futballt, CS.A.K. ha Magyar érdekek forognak kockán. Amit a londoni kékektől láttam, Hallottam, az valóban az Orwell-i 1984-et idézte élőben, egyenesben! 😡
  Mintha valami Roland Garros-t néznének bambán, mélán, unottan a Nézők. Borzasztó volt látni ezt a modern fogyasztói társadalmat, ahol a sportág simán üzlet, teljesen érzelemmentesen, kilúgozva a szenvedély legnemesebb emberi entitásaitól, mentesítve minden érzelemi töltéstől!!! Iszonyatos volt így külső szemlélőként végignézni ezt a körítést!!! 😒
  Személy szerint Én nagyon nem szeretném, hogy Hazánkban is ilyen semmilyen, sótlan “profizmussá” váljon a Labdarúgás, ezen az Áron Nem kell Modern foci!!!

  1. Ez inkább a Chelsea-re jellemző, ráadásul az angolokat egyáltalán nem hozta lázba az EL, valóban kicsit bambulni mentek ki. Nézz meg egy Pool-meccset – vagy akár egy Milwallt -, ott lesz hangulat.

   1. Voltam Pool, Aston Villa, Birmingham City, MU, West Brom es Wolverhampton meccsen, de hangulat nyomait csak a Wolverhampton meccsen tapasztaltam. Nem beszelve arrol, hogy csomo Honved kitüzöt is arultak. Ott meg van egy minimalis respektünk :)

      1. Esetleg most lehetnének ők a mi vendégeink az új stadionunk nyitómeccsén. Talán ők nem C csapatot küldenének.

     1. Köszi, ezt a csemegét : )
      Lehet, hogy rosszul látom, de Faragó Lajos bácsi klasszisokkal jobb kapusnak tűnik Grosicsnál. Dinamikus, határozott kijövetelek és olyan védéseket mutat be pl. a videó elején, hogy tátva maradt a szám. Nem ehhez szoktam, amikor az 50-es évek kapusairól látok felvételeket. …Nem nagyon láttam ilyen vetődéseket, ilyen határozott kijöveteleket Gyula bácsitól, inkább csak hasra vágódó alibiket, de persze nem szeretném őt megbántani, hiszen ki a fa….sz vagyok én hogy becsméreljek egy világklasszis kapust! #RispectGrosics, de akkor is, mintha egy kicsit megelőzte volna a kort, amelyben védett.

  2. Miféle “magyar érdekek” bírnak kockán forogni egy EL-meccsen? :-D

  3. A csendben ücsörgő több tízezer szurkolón már Koplárovics Béláék is meglepődtek Manchesterben. :)

  4. Kissé túlzó és meredek ez a szembeállítás szerintem. Ott a világ egyik legjobb focija van, piaci alapon működő klubokkal.
   Nálunk meg… Ugye nem kell ecsetelnem? (lásd Hanta kiemelt kommentjét).
   Jómagam sajnos egyelőre nem ismerem belülről az angol stadionok világát, de a Chelsea-drukkerek valóban nem heves szurkolásukról ismertek, legalábbis mióta megy a szekér Abramovics alatt. Plastic fansnak szokták őket hívni, mivel a klub egyszer (vagy többször) “zseniális” módon műanyag zászlócskákat osztogatott a stadionban.

 4. A politika nagyon durván beszivárgott a futballban. Miből gondoltad, hogy a futballban ennek nem lesz semmi visszhangja. És itt nem politikai agitációról van szó, hanem arról, hogy jelenleg a politika a Kispestet igenis hátrányosan érinti. Vagy legalábbis az ellenfeleink egy része aránytalanul többet kapnak állami (politkai) irányból.

 5. Na, elmesélném, hogy igen érdekes beszélgetés volt, ahol megállapítottuk, hogy alapvetően jó ötleteket (köztévén sportcsatorna, létesítményfejlesztés, tao, stb) sikerült sajnos rosszul megvalósítani, és beleragadni egy nehezen vállalható állapotba, amiből kijönni komolyabb arcvesztés nélkül szinte lehetetlen, cserébe nagyon drága fenntartani a jelenlegi működést.

  A tao például egy hatalmas esély a magyar sportnak, azonban a rendszerben megjelenő pénz átláthatatlansága, a visszaellenőrzés teljes hiánya, a valós teljesítmények és elért célok minőségellenőrzése, satöbbi azt eredményezte, hogy a pénz egy jelentős része értelmetlenül folyt el a semmibe, miközben sikerült kitermelnie egy sajátos, parazitizmusra épülő alszektort, ahol a pénzek lehívása, és a lehívás fenntarthatósága számít csak, és a ráfordítások csak csekély százaléka jut el a valódi sportfejlesztésbe. Miközben ne feledjük, a tao, mint sportfejlesztési program egyben egy preventív egészségügyi program is lenne, ami hosszú távon némileg tehermentesítené az egészségügyi rendszert.

  Hasonló téma a létesítményfejlesztés, ami valós és reális igénye volt a magyar sportnak, és ami nyilvánvalóan nem valósítható meg tisztán piaci feltételek mellett. Itt a fenntarthatóság, az átláthatatlanság, a valódi hatástanulmányok hiánya, az életszerűtlen beruházások túlsúlya az, ami visszássá teszi, miközben készültek olyan létesítmények, mint akár az új Üllői, amelyek valóban szolgálják a magyar sport érdekeit. A létesítmények ugye egy csoporthoz tartozás megélést is biztosítják, mindannyian emlékezhetünk 2015-16-ra, hogy a válogatott mit adott nekünk, mennyire jó volt kicsit fürödni a sikerben, amit a magunkénak tarthattunk. A létesítményfejlesztés tehát valóban szükséges, és megér nagyon-nagyon sok pénzt is, azonban érdemes lenne arra figyelni, hogy valóban értelmesen legyen elköltve, mert különben azt tapasztaljuk pár év múlva, hogy rohadnak szét, és a milliárdok az enyészetre mentek el.

  A köztévé sportadója szintén majdnem minden pénzt megér, hiszen közfeladatot ellátva, olyan sporteseményekről is tájékoztat, amelyek nem érik el a piaci csatornák ingerküszöbét, tehát szélesíti a látókörét a sport iránt érdeklődőknek. Tartom, az M4 mellé simán kéne egy M4 Kettő is, mert annyi sportesemény van, amit érdemes lenne adni. Ellenben az elfogadhatatlan, hogy például a profi labdarúgást a tévés pénzeken keresztül egy kvázi rejtett csatornán is támogatjuk a megemelt közvetítési díjakkal, ahogy az is elfogadhatatlan, ha ezt a közpénzt elköltjük a jogdíjra, akkor a megvásárolt jogokkal nem élve, két meccset adunk a hat helyett a tévében. Magyarán nem csak áron felül vásárolunk, hanem közvetítésenként még háromszoros díjat is fizetünk. Közpénzből.

  Tehát a lényeg, hogy alapvetően tényleg jó ötletek születtek, kapott egy történelmi esélyt a magyar sport, azonban a rendszer átláthatatlansága, a lekötelezettségi hálózatok szövevényessége miatt a pénz saját maga ellen fordította a sportot, és kezd kontraproduktívvá válni az egész. Tartom, ahogy az elején is írtam, hogy például az itt említett három programot meg kell tartani, azonban fel kell vállani az arcvesztést, hogy benéztük, hagytuk szabadon garázdálkodni és közpénzen élősködni a szereplők egy részét, de mostantól ennek vége, és jön a valódi ellenőrzés.

  A társadalmi viták, vagy akár az ilyen szűkebb körú beszélgetések tehát hasznosak, mert mindig bejöhetnek új nézőpontok, érdekes, megfontolásra érdemes érvrendszerek. Pláne, ha mondjuk egy nem annyira a sportra fogékony társaságból jön a hallgatóság nagy része. Annál minden jobb, mint hagyni az egészet fortyogni a saját levében. Szerintem ennél mindannyiunknak fontosabb a magyar sport, és azon belül a Kispest jövője.

  1. Az a baj ezzel az elemzéssel, hogy kiemeli a magyar labdarúgás negatívumait a nemzetközi közeg visszaélései közül, amely azt körülveszi.

   Az korrekt, hogy idejön egy orosz olajmágnás, kvázi állami cég tulajdonosa és felvásárolja a Chelseat, aztán milliárdokkal viszi fel az árakat?
   Vagy egy arab herceg, aki az arab olajmilliókat költi, ami kvázi szintén állami pénz?
   Az korrekt, hogy a 90-es években mesterségesen lefokozták és kirabolták a kelet-európai csapatokat a Bajnokok Ligája átszabásával és azzal, hogy a bajnokok helyett pl. Angliából már 4 csapat is indulhatott ott, a magyarok közül meg kb. egy sem?
   Hosszasan sorolható…

   Szóval a nemzetközi közeg visszaéléseinek felhánytorgatása nélkül fals képet ad csak azt felróni, hogy hát idehaza “közpénzből” és nem “piaci alapon” építik a magyar futballt, brúú..

   Amiben nyilván egyet lehet érteni az a korrupció a focin belül, de az ellen tenni is kéne, pont a szurkolóknak megmozdulásokkal.

   1. Igazából konkrétan engem alig érdekel, hogy mi megy a nemzetközi fociban, mert az valóban egy másik probléma, és sokszor már nem is a futball problémája, hanem egy tömegszórakoztatási kérdés.

    Az itthoni bajok azonban ugye a mi közvagyonunkból, a mi adónkból történnek, és mint állampolgár szeretném, ha jól, vagy legalább a mainál jelentősen jobban hasznosulna az a pénz, amit egy számomra fontos szegmensre költenek, és költeni fognak, mert a szándék megvan rá. Például tök jó lenne, ha a tao egy kis változást hozna a fociban tapasztaható belépési esélyegyenlőtlenségben, vagyis, hogy szerencsétlen, de amúgy eltökélt és tehetséges gyerekeknek mondjuk egy cigánysorról esélyük sincs, hogy valódi edzés, csapat közelébe kerüljenek. Fura, hogy millárdok mennek el a taóra, és még mindig azt hallani iszonyatosan sok helyről, hogy csak azok futballoznak, akiknek egyébként is futja rá. Ez probléma, és konkrét pénzpocsékolás. (Iszonyatosan szurkolok Pisontnak, hogy sikerüljön összehoznia az álmát, a hátrányos helyzetű fiatalok akadémiáját, vagy legalább egy ehhez hasonló dolgot. Nála kevés hitelesebb ember képviselhetné ezt az ügyet az országban.)

    1. Nem érted akkor a mondanivalót.

     Nem tudod elszeparálni a magyar futballt a nemzetközi tendenciáktól, mert alap szinten határozza meg.
     Nézőszámokban pl. mert a külföldi, agyonreklámozott csapatokat nézik a magyar fiatalok a magyar csapatok helyett, a profibb körülmények profibb képzéseket tesznek lehetővé, a fizetések ha külföldön nőnek, akkor itthon a jobb futballistákat nehezebb megtartani a piacon kitermelhető pénzből, stb.

     Igen, szomorú, hogy nem mindenki jut lehetőséghez, de ez is olyan dolog, ami egyrészt nemcsak a futballban, hanem mindenütt jelen van, pl. tanulás, plusz külföldön is egyre inkább a gazdag gyerekek tudnak minőségi képzéshez jutni.

     1. profibb körülmények lehetnének itthon is, ha jól lenne elkoltve az erre szánt pénz.pont ezzel van a baj, hogy ömlik a pénz csak nincs elszámoltatás hogy hova megy. de ez pl a teniszre is igaz nem csak a focira…

   2. Mi a kapcsolat az elszámolatlan, leellenőrizhetetlen TAO pénzek, a triplájából épülő stadionok, a rossz elv szerinti TV közvetítések, (és akkor én már beleveszem ezt is) az egyes klubok drámaian nagy arányú, kiemelt támogatása, valamint a nemzetközi közeg visszaélései/negatívumai között?
    Ha van köztük kapcsolat, akkor igazad van és a két dolgot (belföld, külföld) csak együtt lehet boncolgatni. Ha nincs, márpedig én nem igazán látok, akkor tök mindegy, hogy gusztustalan, ami kint megy, itt még lehetne jól, neadj’ Isten, tisztességesen csinálni.

  2. És akkor még az egyes klubok drámaian nagy arányú, kiemelt támogatásáról még nem is esett szó? Igaz, ez kicsit más sztori, hiszen ez nem hivatalos, mint a TAO, vagy a létesítmények fejlesztése. És a célját is csak jóindulattal tudjuk be a jó nemzetközi szereplésre való törekedésnek és nem a hatalom kedvenc klubjainak megtámogatásának. Na meg máshogyan (ill. még máshogyabban) érinti különböző felekezetű szurkolókat, tehát még kényesebb téma.
   Pedig ha már mai futball jelenségekről van szó, akkor a fentieken kívül ez is erősen jelen van, sőt. Szerintem minimum kérdéses, hogy vajon használ, vagy árt a focinknak.

   1. Szerintem a kiemelt támogatás egyes kluboknak egy másik probléma. Szintén fontos, és szintén rendszerszintű dolog, de ugye az egy teljesen másik téma, mint az amúgy jó alapötletek rossz kivitelezése.

 6. ezt a holnapi 14:45-ös kezdést, vagy akár még korábbit állandósíthatnák.. tök jó, hogy a meccs után még ott az egész nap

  1. Képzelem mennyire örültél volna a 80-as évekbeli 11:00-s kezdésnek. Ha jól rémlik, akkor egyes tévés meccsek 11-kor kezdődtek.

   1. Bizony-bizony voltam kint vasárnap délelőtti 11 órás meccsen nem is egyszer.

   2. Úgy rémlik, Alves tripla bólintása a Fradi ellen is ilyen meccs volt.

  2. És annó 2004-2005-ben a ReTekLub vasárnap 12/13-as matinémeccsei??? Hosted by Léderer & KovácsKokóIstván… A gólösszefoglalót meg a barátokköztes színészgyerek vezette, a szappanoperában ő “játszotta” Laci focista fiát!!! 😅😜😉😎😆😃 kár, hogy a régi jó dógokbó’ mán nem maradt semmi…

 7. Cipf Dominik nem látom hogy játszana valamelyik csapatunkban és a korosztályos válogatottban sem
  Elég korán kezdi,továbbra sincs valami megegyezés vele ?? Az apja is játszott nálunk,nem tudja a jo utra téríteni ?.

  1. Igazad van, csak az a baj, hogy túl sok a 16 évesen inkább külföldre télázó, a saját és/vagy edzői hibàk miatt látvánxosan visszafejlődő, meg az első lehajtási lehetőségnél inkább falcoló akadémista. És nyilván az ügyesebbeket, tehetségesebbeket csábítják más lehetőségek, vagy szédítik menedzserek stb. Legalábbis én eddig kicsit csalódtam az MFA 11 éves teljesítményében. A korosztályos bajnoki címek rohadtul nem érdekelnek (ellentétben Hemingwayjel), és hangsúlyozom: nagyon csípem Gazdit, Botit, “Nági” Gerit meg azt a pár befutott srácot, de Vági Pista bá tizedennyiből több igazi egyéniséget produkált volna a nagycsapatnak.

   Ui: elég nagy baj, hogy buktuk őket, ők meg bukták a tehetségük alapján kinéző pályát. Nyilván az ő meg a családjuk hibája is, de talán részben az mfa-n és a klubon is múlnak ezek a kudarcok

   1. Vági Pistával egyetértek, ebből következik az MFA teljesítménye, bár azért most 3 válogatottat adunk + Botka! Az 4!
    A többi a fiatalon múlik! Türelem, alázat, akarat… ezeket kellene a fiatalok fejébe sulykolni kedves akadémia, kedves szülők!

    1. Szerintem végképp nem a fiatalon múlik. Szülők és a menedzserek kapzsiságán. A fiatal játékos 17-18 éves korára ha tudja is hogy mit szeretne, mi lenne a jó, nem Ő dönt.

  2. Már csak a kérdésemre nem kaptam választ ??? Írtam kaszás Kálmánnak is ez ügyben és azt a választ kaptam,hogy az NB I-es és NB III-as keretből is ki lett hagyva és az U 17-be lett irányítva.
   Ez így érthető,csak az U 17-es,U 19-es csapatunkban sem szerepelt aug.-szept.-ben és a most szereplő U17,U 19 válogatottban sem szerepel,a meghívottak között sincs.Büntiben van,elhagyta az MFA-t vagy mi van vele ????

 8. Én a “magyarfocival” vagyok így köszönhetően a politikának.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.