Átadták a Magyar Futball Akadémia utánpótlásközpontját

Orbán Viktor miniszterelnök és George F. Hemingway klubtulajdonos csütörtökön átadta a Budapest Honvéd labdarúgócsapat Magyar Futball Akadémiájának új utánpótlásközpontját.

“A magyar futball számára kiemelkedő esemény ez, mert amikor jól ment a Kispestnek, jól ment a magyar futballnak is”

– jelentette ki a kormányfő, aki leszögezte, a kormány támogatja, hogy minden iskolás sportoljon, mert

“minden nemzet olyan lesz, mint a fiataljai”.

A kispesti csapat sálját viselő Orbán Viktor az akadémistákhoz fordulva arról beszélt, a legfontosabb, hogy jó versenyző típusú emberekké váljanak, mert ha ezt megtanulták, mindent tudnak, amit az élet bármely területén hasznosíthatnak.

A komplexum hét szabványméretű, köztük két műfüves pályát tartalmaz, melyeket az együttes korábbi legendás játékosairól, Puskás Ferencről, Budai II. Lászlóról, Détári Lajosról, Kozma Mihályról, Bozsik Józsefről, Tichy Lajosról és Kocsis Sándorról neveztek el, a nyolcadik pedig kispályákat foglal magában.

(via MTI)

Az akadémia átadása, a Miniszterelnökség gyakorlatának megfelelően csak részben volt sajtónyilvános.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Budapest Honvéd Magyar Futball Akadémiája új utánpótlásközpontjának avatásán 2018. november 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Holender Filip válogatott labdarúgó kezet fog a Budapest Honvéd Magyar Futball Akadémiája új utánpótlásközpontjának avatásán 2018. november 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd

~o~

Eddig volt a gyorshír, most pedig következzék a teljes MTI-s anyag (ugye, ez az, amit betűről-betőre máshol is elolvashattok):

“A magyar futball számára kiemelkedő esemény ez, mert amikor jól ment a Kispestnek, jól ment a magyar futballnak is” – jelentette ki a kormányfő, aki leszögezte, a kormány támogatja, hogy minden iskolás sportoljon, mert “minden nemzet olyan lesz, mint a fiataljai”.

A kispesti csapat sálját viselő Orbán Viktor az akadémistákhoz fordulva arról beszélt, a legfontosabb, hogy jó versenyző típusú emberekké váljanak, mert ha ezt megtanulták, mindent tudnak, amit az élet bármely területén hasznosíthatnak.

“A Honvéd az a klub, amelynél a tulajdonos nagy T-vel írandó. Ha ő nem veszi meg a klubot, akkor Magyarország egyik legpatinásabb csapata könnyen örökre eltűnhetett volna”

– mondta Hemingwayről Orbán Viktor, aki felidézte Puskásék, Tichyék és Détáriék időszakát, amikor a válogatott a Honvédra épült.

A kormányfő kiemelte, a Magyar Futball Akadémia növendékei ötször nyerték meg a Puskás Suzuki Kupát, húsznál is több korosztályos bajnoki címet szereztek, hatvannál is többen váltak élvonalbeli labdarúgóvá, és négyen a válogatottban is bemutatkoztak. Hozzátette, Marco Rossi személyében a jelenlegi szövetségi kapitányt is a Honvédnak köszönheti a magyar labdarúgás.

“A magyar futballnak nem lehet kisebb célja, mint megismételni Puskásék sikerét” – zárta szavait Orbán Viktor.

Hemingway felidézte, odáig vezetett 30-40 év hanyagsága, hogy amikor 2006 nyarán megvette a klubot és kilátogatott a Bozsik Stadionba, akkor életében először látott szabadon szaladgáló patkányt.

“Az elmúlt években a sporttámogatás soha nem látott mértékű. Ebbe illik bele a Magyar Futball Akadémia új komplexuma is, amely soha nem jött volna létre a magyar kormány támogatása nélkül” – hangsúlyozta.

A klubtulajdonos úgy fogalmazott, szerencséje volt, mert egy másik ember, Orbán Viktor, aki akkor még nem volt miniszterelnök, hasonlóan nagyot álmodott nem messze Budapesttől, Felcsúton, ahol megalapította a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, és ez a két intézmény, valamint az MTK agárdi Sándor Károly Akadémiája a magyar futball három bástyájává vált.

Az ünnepségen részt vett Csányi Sándor MLSZ-elnök, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Gajda Péter kispesti polgármester is.

A Magyar Futball Akadémia mostanáig az újjáépítés előtt álló Bozsik Stadionban működött. Az új komplexum alig több mint egy kilométerre van a Honvéd otthonától, a Temesvár utcából a Bozsik József sétány vezet a létesítménybe, amely erdei futópálya mellett hét szabványméretű, köztük két műfüves pályát tartalmaz. Ezeket az együttes korábbi legendáiról, Puskás Ferencről, Budai II. Lászlóról, Détári Lajosról, Kozma Mihályról, Bozsik Józsefről, Tichy Lajosról és Kocsis Sándorról neveztek el, a nyolcadik pedig kispályákat foglal magában. A központi épületben található a konditerem, a játékosok pedig kétágyas szobákban lakhatnak.

“Átadták a Magyar Futball Akadémia utánpótlásközpontját” bejegyzéshez 56 hozzászólás

 1. Óriási dolog, hogy végre egy ilyen létesítményben tudnak a fiataljaink tanulni, edzeni, fejlődni. Az akadémiai korosztályok mellet a többi csapatunknak sem kell bérpályákon, otthon is idegenben játszani ezentúl. Folyton műfüves pályán játszani sem volt öröm, sőt nagyságrenddel megterhelőbb mint ezentúl a füvesen lesz. Tényleg egy CSODA ez számunkra!!

   1. nem tudom ki irta ezekez a szövegeket, de szegyellem magam helyettük is :(

 2. Kirakott az egyesület a facebookra közel száz képet a megnyítóról, egyet se láttam, amin a pályák vannak…

   1. Volt kép a tantermekről, folyosóról, öltözőről, stb., nekem pont a lényeg maradt le.

  1. Hát, függetlenül attól, hogy nem olyan szimpatikus, mit harmincegynéhány éve, de egy ilyen eseményre külön engedély nélkül kellene beengedni őt. Remélem azért felismerték.

   1. mas szempontbol, meg miert hiszi, hogy neki minden alanyi jogon jar, mert Ö Detari? Harmadszorra pont ez a fajta “primadonnasag” tette a palyan zsenive….nehez ebben igazsagot tenni. A klubbal is egyetertek, mert a szabalyok mindenkire vonatkoznak, Detarival is, egyetertek, mert mi a fenenek kell visszajelzes, azert, hogy öttel több szendot rendeljenek az allofogadasra?

    1. nehéz ügy…de most azt mondom, hogy ha valóban fontos ez a hülyefax primadonna a Honvédnak, akkor mondják meg az ajtónállóknak, hogy engedjék már be,
     mert helyesen írtad: pont azt imádtuk benne, hogy ilyen “nemnormális”/kiszámíthatatlan volt a pályán is, szétszivatta a ződeket, lilákat, bárkit, aki útban volt…
     most persze még hülyébb,mint volt, DE mit nem adnánk érte, ha lenne 1 hasonló kis szőke zsenink, aki úgy osztogatott, cselezett, lőtt, mint Ő…vagy csak fele annyira!!
     ha jól láttam, ketten élnek már csak a pályanévadók közül, tegyünk már velük kivételt, különben minek használjuk a nevüket, ha nem kivételesek

     1. valaki feljebb emlitette, es igaza van. Lehet, hogy nem is a klub bizti ör nem engedte be, hanem a kormanyör, mert OV megiscsak egy vedett szemely akinek a biztonsagara jobban oda kell figyelni….

      1. így már kicsit más megközelítés, de mindenképp béna helyzet, hogy valakiről pályát neveznek el, de nem jut be az ünnepségre……!?! :/

   2. Ott van a cikkben, hogy beengedték volna külön engedély nélkül is.
    Arról nem a klub tehet, hogy ma egy átlagos “kidobó embernek” már semmit nem mond Détári Lajos neve, kívülről meg csak egy totál alkoholistának nézik…

    ..ez az igazság..

    Egyébként a Fradi stadionjából is kizárták egyszer, egy német riporterrel akart bemenni és nem engedték be.

    1. szerintem meg 1 Honvédos “kidobó ember” ismerje már meg Détárit… nem sok világválogatottunk volt az elmúlt 30 évben.

     1. nem azt mondtam, h engedje be, hanem azt, hogy ismerje meg.
      az, hogy mitől lett “szánalomra méltó alkesz” nem tudhatjuk, én nem ítélnék meg senkit, főleg nem ismeretlenül és főleg nem 1 Détárit…
      kevés dolgot látunk hasonlóan, ezt sem.

     2. Még az sem kizárt, hogy direkt csinálja, mert így legalább írnak róla.

     3. a kidobó emberek nem honvédosak, nem fradisták, csak kidobó emberek, ezért fizetik őket.

      1. mondod Te.
       szerintem meg a szabályok betartása mellett alap volna a lojalitás a klub, a hagyományok iránt.

       1. ja, értem.
        Egy kidobó legyen lojális a klub iránt, de Détárinak nem kell.. :-)

        1. nagyon ellentmondásos helyzet, ha elolvasod a többi kommentemet, nekem is visszás, ahogy viselkedik egy ideje, csak nem akarom megítélni, hogy jutott ide, mert nem voltam a helyében…
         és az alaphelyzet, hogy pályát neveztek el róla és nem volt 1 ember a klubnál aki ezt a meghívást lerendezte volna telefonon (+Kozma Misi) , hogy legalább velük ne legyen a visszaigazolós procedúra, mint 1 partner találkozón?
         nyilván 2 béna oldal kell egy ilyen nagyon béna helyzethez.

        2. Bada-bumm-tsss. 10/10-es komment.
         Egyébkén meg Pelsonak is igaza van, de Détári amennyire jó játékos volt annyira gáz játékos amit utána művelt, kezdve a a fagyiba igazolásával.

     4. Azért ez az alkesz bárhol játszott, vitte a Bp.Honved jóhírét a világban.De a valóság ma az, hogy pár hülye lassan már a kidobokról nevezné el a pàlyàkat, meg azon csàmcsog, hogy igen, nem igazolta vissza magát és minden ami történt, az úgy van rendjén!Szánalmas!

      1. Ritkán mondok ilyet, de az az igazság, hogy Latabárnak tökéletesen igaza van. Az igazán nagy egyéniségeket nem csak a teljesítményükért, de az emberi kvalitásukért is lehet tisztelni. Ha a többi klubikonnak nem esett nehezére a visszaigazolás, Détári miért nem tette meg. Mégis, mi a f…-t képzel magáról ez az ember?
       Volna mit tanulnia a nála jó húsz évvel fiatalabb és mellesleg világ legjobbjának választott Modrictól. Mondjuk egy kis alázatot….

       1. lehet h Modric sem lenne ilyen kisimult, és jól nevelt, ha pl. nem engedik a realba, hanem nagyobb lóvéért eladnák 1 gazdag görög(most épp arab) klubnak ?? :))
        elég fura párhuzam, mert csak a játékintelligenciájuk hasonló, más kor, más világ.

        1. Valóban más… a horvát egy “kissé” viszontagságosabb körülmények közül indult… Intelligencia kérdése a felismerés, hogy az ember a tehetségét is kapta.

       2. Gondolod hogy Nápolyban van bàrki is, akit ha Maradona szóba kerül a motyó meg pia érdekel? Ne vicceljünk már, Gyuszi!

        1. Leszarom, ki mit gondol Nápolyban, csak azt gondolom, hogy a zsenik sem engedhetnek meg maguknak bármit. A tehetség nem privilégiumokkal hanem felelősséggel jár, akkor is, ha ez a fogalom a mai világunk valóság show-k színvonalába beleragadt “embere” számára tökéletesen értelmezhetetlen. :)

         1. Egy példa volt. Amúgy vannak akik meg azt szarjàk le, hogy visszregisztràlt e vagy sem. Akiről pàlyàt neveznek el, annak ott a helye! Mellesleg a Modric egy kutyaütő játékos hozzá képest, akkor is ha maga Teréz anya.

          1. Ha azt veszem, hogy Kocsis Lajosról – aki ugyan nem volt világválogatott, de akinek a futballtudását legfeljebb ugathatná Détári – nem neveztek el pályát, akkor legalább találok olyan témát, ami érdemesebb vitára annál, mint hogy ezt a Fradit szopó és a kispesti múltját sárba taposó majmot nem engedték be.

          2. Másokat a fradista Kocsis zavar, hát ez ilyen. F@sz tudja mit kellett volna csinálni? Szerencsére van kiből válogani.Az öreg saját hatáskörében döntött, ez van. Lehet hogy szavaztatni kellett volna a neten? Nem tudom.

      2. Annyira vitte, hogy amikor hazajött, akkor azt mondta, hogy már megszűnt a Honvéd és magát fradistának vallja 20 éve.. Lehet, hogy volt valami adminisztratív tévedés, hiba, de Détári nem volt ott a stadionbúcsúztatón és most is műsort rendezett, kár védeni.

       1. Lehet hogy emberileg egy szarkupac, és alkoholista, de a hasonlat meg túlzó, de a Maradonnának mikor és hova kell előzetesen regisztrálni, mielőtt bárhová megy. Az is rémes, hogy pályát neveznek el róla, és nem engedik be. Nekem 100x inkább a Döme a Honvéd, mint a Gács, vagy a szabó Gyuri. Az meg hogy nem ment el a fapados, Tesco gazdaságos stadion bucsuztatora, érthető. Színvonalát csak a kanyar adott hozzá, amúgy vicc kategória volt az egész. Még a vasas is 100x különb búcsúztatót csinált, igaz neki van ebben rutinja , temetés, búcsúztatás….. 😂

        1. És azért tart ott Argentína is, ahol.. Nem véletlen, hogy kb. kétévente mennek államcsődbe.
         Csak azért, mert valaki jól focizott, az emberi normalitás és tisztelet, lojalitás normáit neki is be kell tartani.
         Ha Détárin múlt volna, 2006-ban beszántják a klubot, és akkor ő sem kapott volna most pályát.

         A stadionavatón nem véletlen, hogy még Esterházy is beszólt neki, hogy érthetetlen és tiszteletlen, hogy “egyesek” nem jöttek el.

       2. Ez kit érdekel? ! Mégis elneveztek róla egy pàlyàt vagy nem? És bizony akkor műsor ide-oda, az lenne a normális, ha akkor megy be élete végéig, amikor akar. Az egész megint olyan Honvédos-marketingesre sikerült. Tiszta röhej.

        1. Szerintem inkább Détárinak kellene büszkének lennie és hálásnak a Honvéd felé, hogy még azok után is pályát neveztek el róla, amit ő leművelt a Honvéddal szemben. Nem véletlen, hogy a Kanyar többször is “leárulózta”, mert sajnos, az is. Áruló volt, rosszabb, mint Lanzafame, mert Détári magyar is volt. Arról meg, aki egy egyszerű szekussal szemben ilyen sértődötten viselkedik, annak nincs ki a négy kereke szerintem.

        2. Azért a meghívót, annak elfogadását, visszaigazolását nem véletlen találták ki. Lehetsz Te bármilyen híres hollywoodi színész, az életben nem jutsz be mondjuk az Oscar gálára, ha nincs érvényes meghívód, amivel felkerültél a vendéglistára.
         Ez itt is így működik. Nyilván Orbán jelenléte miatt a beléptetés nem ismerettségi alapon, hanem regisztráció alapján történik. Ha pályát neveztek el az egyénről, ha nem….aki pedig nem tudja megvárni, hogy a biztonsági szolgálat lecsekkolja a személyét a beléptetéshez, annak tényleg semmi keresnivalója nincs egy ilyen rendezvényen.

   3. Egy normális rendezvényre nem lehet pofára bejutni. Ráadásul Orbán védett személy…
    A fö gáz, hogy nem várt a telefonálásra…

  2. Faszom, komolyan az az érzésem mintha direkt mártírt akarna csinálni magából mindig…A visszajelzés kérése alap szerintem egy ilyen eseményen.

   1. A Bozsik búcsúra elfogadta a meghívást, aztán nem ment el :)

  3. Az NB.1 hu a legnagyobb web szennylapok egyike, magáról az akadémia átadásáról még csak nem is írt. Egy képet nem közölt, gyakorlatilag semmit. Számukra csak az a hír ,hogy Détári-t nem engedték be. De a körülmények másodlagosak, megint megpróbálják besározni a tulajt a klubbot.

 3. Szép beszéd volt. Kb. 20 éve nem tetszett ennyire Orbán beszéd, mint a mai. :)

  1. “Ne azt nézzétek, mint mondok, hanem azt, hogy mit teszek.”
   Orbán Viktor..

 4. Orbán Viktor: 1.) “Ötször nyerték meg (a Honvéd akadémistái) a Puskás Suzuki kupát, MI EGYSZER SEM (felcsúti akadémisták)” 😁. 2.) Harmadik aranygenerációnál Détárit nevesítette. Döme ekkor már hazafele tartott. 3.) Az új Bozsik stadiont minnél előbb fel fogják építeni ☺.

 5. Olvasva alább a hozzászólásokat, azt hiszem, hogy egy-két embernek van min elgondolkodnia. És itt nem a vitatkozó szurkolótársakra gondolok, hanem azokra, akik miatt egy ilyen megnyitóról az marad meg, hogy egy valakinek nem tetsző sajtóorgánumot nem engedtek be, vagy hogy Détárit miért nem engedték be, illetve Détári miért nem volt képes megvárni egy telefont, ahelyett, hogy sértődötten távozik.
  Pitiáner dolgok sorozata.

 6. Szerintem itt néhányan kicsit túlzásba viszik Détári pocskondiázását. Én arra emlékszem,Ő volt az edző, amikor már majdnem megszünt a klub a bajnoki szezon kezdetére. Nem sok esély volt rá, hogy indulni tud a csapat a bajnokságban. Korábban egész jól szerepeltünk az irányíásával, Torghellére kifejezetten jó hatással volt. Aztán jött talán Pini, és leváltotta. Az lehet, hogy iszik(nem én állítom), de hogy nem jelent neki semmit a Kispest, az jó nagy baromság!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.