Összetett nap lesz a mai

Bp. Honvéd – Kisvárda @ Hungára, 19:30

Először is először játszunk relatíve hazai körülmények között az idényben, az augusztus 3-án esedékes 110. születésnapot tehát ma, ‘gusztus 17-én ünnepeljük meg, és nem is akárhogy. Egy Ákoshoz mérten ugyan sokadvonalas, de azért a régi érdemei elismerése mellett (István király, Európa), vagyis egy igazi kurzusklasszikus, Varga Miklós fellépésével. (Is.)

Mondjuk korábban láttuk Kispesten a Pa-dö-dőt (Esterházyék búcsúmeccsén), járt itt Erox (“Csókó Kispest!”), Lakodalom Lajos, meg még ki tudja kifélék, igazán nagy meglepetés nem érhet már minket a következő évtizedekben beugrós haknifronton. Persze ha letolja a Hölgyválaszt, vagy a Halálkatlant, talán még be is ugrok meghallgatni. (Igen, ha P. Box, akkor nekem Varga és nem Vikidál.)


Amúgy visszatér Lanzafame is.

Azt még nem tudjuk, hogy elkönyveljük egy újabb Bárányosnak (“nem akarok a másodosztályban játszani”), vagy ő lesz a Tékozló Fiú, és akkor hazatérés a címsor, netán belépünk a kőkemény profivilágba (“Dús hajába tép a szél, Kék szemében ott a szenvedély.”), és elfogadjuk, játékosok jönnek-mennek, mindig ott játszanak, ahová hívják őket, ahol meg tudják fizetni az általuk képviselt szintet (vagy hitelbe, kölcsönbe, hozomra, csak jöjjön, illetve lehet, esetünkben: menjen). Vagy valami ilyesmi.

Persze tagadhatatlan, baromira hiányzik egy Lanzafame ebből a csapatból. Láttuk tavaly, láttuk tavalyelőtt, hiába a rendszer, hiába a tudás, hiába próbáljuk meg továbbvinni a stíluselemek némelyikét, ha azt érezzük, az egész egy játékos köré, egy szerep köré lett építve egykor. És mindez úgy is igaz, hogy az egykori csapatból alig maradtak páran hírmondónak. Rossi hagyatéka valahogy beleivódott a közegbe.

Maradt az 5-3-2, egészen Moutariig (és EvdM ámokfutását leszámítva) nagyjából a szisztémához igazoltunk. Sokan kényelmesen feloldódtak benne (Batik), páraknak nehezére esett (Heffler, Kukoc), valóban szokatlan az itthon unalomig ismert négyvédős megoldásokhoz képest. A rendszer kispesti variánsába viszont nagyon kell egy vezérbika, mert pont a középpályán vagyunk a legtöketlenebbek. Fájó kimondani, de sem Gazdi, sem Nagy Geri, sem – és itt sorolhatnám a neveket – nem lesz soha alkalmas arra, hogy maga után rángasson egy csapatot. A tisztes iparosmunkát letudják, viszont nincs bennük sokkal több

ha(!) maguk vannak. És ez itt a lényeg. Lanzafame mögött/mellett látszik igazán, mennyi van bennük, ellenben az is látszik, vezérnek alkalmatlanok. (Zárójelbe: a bajnokcsapatban ott volt Vaszke is, ha minden kötél szakadt.)

Nekem speciel maga a szerep hiányzott leginkább a csapatból, és ha megnyitjuk ezt az aktát, mármint létrehozzuk a szerepet, akkor a betöltésére Lanza tényleg alkalmas lehet. Tavaly meg sem próbáltuk, igaz, kivel és milyen esélyekkel? Maradt a távolról szürkének tűnő, és valóban úgy is viselkedő megbízhatóság, alig lecsúszva a dobogóról.

Nem a góljai, nem a gólpasszok, nem a játéka hiányzott, ezek mind pótolható elemek (l. tavaly Holender pont ugyanannyit lőtt, mint Lanzafame, vagyis darabra egy-az-egybe sikerült pótolni), hanem a vezérszerepe, ahogy a pályán hozzáll az egyes meccsekhez, a csapathoz.

Apró nüansznak tűnhet egy ember, és lehet, pont ez a kis apróság hiányzott. A keret nem nevezhető gyengének, itthon egész biztos benne van az első három-négyben; a gerinc adott; Sanyibát majd meglátjuk, azonban most a lényeg, hogy újra itt az olasz, és újra lehet vezére a csapatnak. (Mielőtt kamberezni kezdene bárki, fontos értelmezési keret: vezére a pályán.)


Személy szerint elvárom, hogy megverjük a Kisvárdát. Úgy nagyon más eredményt el sem tudok képzelni. Két vereséggel indítottunk, szokatlan ez mifelénk. Utoljára 2016 májusában zárt alsóházban fordulót a Kispest, egészen elszokott a nyakam attól, hogy az oldal aljáig kell lehajtanom, ha meg akarom találni magunkat. (Gondolom innen ered az emelt fővel járás fogalma is, vagyis amikor az ember nyaka beleáll a lap/tabella tetejébe.)

Úgy nincsenek igazán komoly vágyaim a győzelmen kívül, és finoman jelezném, az sem vágy, hanem sokkal inkább elvárás.

Gondolom 19:09-kor koccintok az éppen körülöttem, egységsugarú körben, tehát koccintási távolságban állókkal az árnyasban, vagy a Netovábban a 110. születésnapra, azt mondjuk egymásnak: Boldogat!, majd kissé kacsázó léptekkel elindulunk a stadion felé.

Szerintem én köpni is fogok egyet, hegyesen, oldalra, a villamossínek felé, amikor a stadion felé kacsázás közben eszembe jut a százplusz év történelme, és az, hogy perceken belül a Kisvárda lesz az ellenfelünk. Értitek, a minekvan Kisvárda. Egy Kispestnek. (vö.: Aquila non captat muscas, vagyis a sas nem vadászik legyekre – kivéve amióta a természetes élőhelye egy bűzlő pöcegödörre kezdett el hasonítani, és ahol az élővilág további pár sasra és sokmillió légyre szűkült le.)


Nem hagy nyugodni a nap kérdése:


címlapkép: az 1. 2. 3… Start sorozat keretében megjelent Popmajális c. album lemezborítójának részlete.

“Összetett nap lesz a mai” bejegyzéshez 1 085 hozzászólás

 1. Az NS információi szerint a csapat tagjai kiálltak Sannino mellett.

  Nem tudom.. Én úgy emlékszem, hogy azok a tanárok, akiket akkor szerettünk, mert puhányok voltak, kevésbé tiszteltük, mint azokat, akik kihajtották belőlünk a “sz.rt” is, de emiatt fejlődtünk és jobbak lettünk.

  A hírek szerint Zöldesi Illés érkezhet a kapuba… 21 éves, soha nem védett még nb1es meccsen

  1. Az öreg nem rossz, csak még kétszer nem tudta ugyan azt a csapatot pályára küldeni.

   1. Nem is nagyon faradozott ezen. Leigazoltak vkit, vagy visszatért a Bahamakrol, maris kezdö

    1. Azért azt csak észrevetted mennyivel változott a játék képe , hogy a bahamai a pályára lépett.

     1. Mennyivel?!
      Ti szoktátok előszeretettel hangoztatni, hogy ” a vezetés tudatában visszaálltak, tehát csak úgy látszik, hogy jobbak lettünk.. ”
      Ha ebben a szegmensben kell érvelni, akkor ezt az indokot használjátok, ellenben most azzal érvelsz, hogy azmiatt lettünk jobbak, mert lecserélték a Banoékat! Ki tudja mi az igazság, de a franc sem ért titeket!!! :))

       1. Akkot talán fentebb magadat is jelölhetted volba edzőnek, nem?!
        ;)

  2. Két NB II-es csapatot már 21 éves kora előtt felhozott az NB I-be. Kisvárda és ZTE. A meglévő kettőnél ígéretesebbnek hangzik az ő szerepeltetése.
   Jó lenne tudni, hogy Robit látjuk -e még ebben a szezonban.

 2. Aludtam rá. Már a Paks elleni is egy erős gyomros volt , most egyszerűen nem találtam a szavakat. Elolvastam a hozzászólásokat, megnéztem , meghallgattam amit a hétvégi szégyennel kapcsolatban lehetett. Mentségemre legyen mondva , nem vagyok szakértő , hozzászólásomat is inkább a javító szándék vezérli. Egy dologról szeretnék pár gondolatot megosztani , ez pedig a kommunikáció a stábon, csapaton belül. Nem tudom milyen nyelven folyik, feltételezem ,olasz, keverve angollal. Na most szerintem a ” Bravo Bano ! ” -nál , remélhetőleg több jön át , de a finom részleteket Morettin , Lanzán , a stábon , Nagy Lacin, meg a tolmácson kívül valószínű nem mindenki érti , és ez is okozhat gondokat. Egy magyar kapusedző lehet érezte volna , hogy Horváth Andris még nem kész. Sajnálom a srácot , a csapatot , a klubbot ,meg minket szurkolókat , ennek nem szabad megtörténni , fel kell állni , ki kell elemezni , meg kell oldani, mihamarabb !!!

 3. lanza-ben hatira- ngog a mennyei legjobb játékosai
  egy koncepciókkal teli edzővel szárnyalnálnak
  nem sannyinyóval, nem fülbevalóval…

  1. Az biztos, ha lenne erejük-a zsoldos kivételével- felrepülni.

   1. nem kell felrepülniük, gyors, lapos akciókkal kell operálni.
    töcköm tele van már a felívelgetős szarból.. már elnézést.. ezt nézzük már évek óta

  2. ha lett volna egy lanzánk, talán a kupadöntő is másként alakul. kár “fülbevalót” bántani, maximumot hozta ki a keretből mindig, főleg a pölöskeiket, vérhódokat, moraleszeket, sisákat és jelenlegit látva

  3. Lanza itt teljesedett ki.
   BH és N’Gog viszont csak árnyéka a korábbi önmagának :/

   1. Az ilyenek teszik hozzá a”szerethető csapathoz”(hogy én ezt a kifejezést mennyire utálom! )azt a pluszt, hogy legyen eredmény is, ne azért szeressük, mert a nyakunkon maradtakból áll.

    1. Ez igaz! Pont ezt tapasztaltuk ’17 májusában..
     …vagy mégsem?! ;)

   2. N’Gog mögött nem ilyen középpálya kellene legyen…

  4. Ngog kifejezetten jobban játszott az utosó 15 percben visszavontabban, nem ékként. Hatiranak voltak szép meglátásai, de későnjött be, Lanza pedig zseni, benne vanaváratlan. Nem is értem, Minarik Ede kellene ide… Kell egy CSAPAT

     1. Lanzának hátravont támadóként vagy klasszik irányítóként kellene játszania…. Támadónak már lassú de többet tud a játékról mint az egész nb1. Mozgatni kellene a csapatot középen, akkor is rúghatna egy konténer gólt

      1. Nem gondolod, hogy Lanzának majd megmondják hol játsszon, ő ott játszik ahol szeretne :)

      2. Szerintem Hatira klasszisokkal jobban látja a játékot, mint Lanza. Davide az egyérintős játékban zseniális.

       1. Igen de az a baj hogy BH nem igazán akarja ezt megmutatni…. Egyébként nem látja jobban a játékot mint az olasz szerintem

       2. Egy baj van, hogy csak a saját duppla egós szemüvegén keresztül látja, és ha nem úgy mozognak a csapattársak mint ahogy ő szeretné akkor jól leb.. sza őket. Pedig most hétvégén se volt sokszor igaza..

        1. várda ellen az első két átadása rögtön zseniális volt.. utána pedig nem mozogtak elől a srácok, nem volt kinek játszania a zsugát.

         1. Annyira zseniális nem lehetett, mert nem emlékszem rá, mint pl Lanza ollózására..😉
          Ha nem mozognak elöl, tessék egy cselt megcsinálni, ezzel átjátszani a középpályát, rávezetni a védőkre akik így kénytelenek kilépni a csatárok mellől, mindjárt szabadon adhatja nekik a lasztit. Ha meg esetleg nem lépnek ki, akkor 18-20 ról bátran lehet lőni! Szerintem tud..

        2. Azért nem olyan nagy baj hogy van két ilyen. Az meg hogy a Hatira szinte szó szerint a reptérről esett be az öltözőbe, hát az külön megér egy misét, főleg amit terjeszt itt róla a vb.

          1. Szerintem egy (vagy több) személy, aki(k)nek köze sincs a zcs.-hez.

         1. Bammmeg!
          Megint a dillettantizmus részedről!
          Hatira a nyári cselekedete után, komolyabb csapatoknál a repülőre sem kellett volna hogy felszálljon, nemhogy onnan ” öltözőbe be esni “


          1. Neeem!!!
           Én a szarházi semmire kellő zsoldosok ellen vagyok!
           Mikor hallottad tőlem szidni Lanzát, Mezgranit, de még a kicsi Kinget sem?!
           Mert becsületesen dolgoznak!
           Még Kukucsot sem szidtam soha, bár azzal nem értek egyet, hogy az ő tudasszintje előrébb visszi a magyar labdarúgást.
           De Kabangu, Danilo, Hatira trio hát álmomban ne jöjjön elő! :)

        3. Így van, vele csak többen vagyunk és úgy viselkedik, mintha szívességet tenne, hogy itt játszik. Ha nem edz a csapattal, kihagyja a felkészülést, akkor is beteszik… Na ezért tart itt a csapat sztm., nincs morál.
         Az én szememben még Kukoc is komolyabb játékos…

         1. Hatira a legjobb játékosunk jelenleg. Tökéletesen lát a pályán, és oda rugja ahova akarta. Aki ezt nem látja be, az szerintem nem ért a focihoz.

          1. Mondjuk most hétvégén is sokszor oda rúgta ahova akarta, csak nem jó helyre..

          2. Majd Nagy meg Gazdag megoldja. Kicsit azért bizonytalan vagyok mert 5 éve elvétve sikerül nekik. Aki nem látja a játéktudásbeli különbséget arrol most mit mondjak.

          3. Ugye tutod, hogy f.szságotírsz?!
           Gazdag, meg Nagy már a Honvédban bizonyított! Tavaly a szakzsargon Vadóczal kiegészítve ezt a triót tartották a legjobb kp-sornak, nem mellesleg ’17-ben tevékeny részesei voltak a Bajnoki címnek!
           Hatira mit bizonyított eddig neked?!
           Mit tett le az asztalra?!
           Tudom, lépéselőnyben vagyok veletek szemben, és így nem ferr, de néha agyfaszt tudok kapni tőletek; olyan senkiháziakat tudtok éltetni, akik gyakorlatiilag összességében csak kárt okoznak, lefelé húzzák a csapatot!
           Tudod te, hogy pl Hatirának hogy telt a nyara, és miért úgy ahogy?!!
           Vissza se engedtem volna!!
           Játszon a saját kölkünk inkább, még akkor is, ha csak a gyepet tudja rúgni!!

          4. Sanya látom! Csak a másik oldalát is és az a Csapatnak most rosszabb, mint az hogy 2 értelmeset tud a labdába rúgni. Egy jó formában lévő, hajtós BH-t nagyon el tudok viselni. De a jó/jónak gondolt passzain kívül úgy szállt be, mintha egy jó ebéd és egy kisfröccs után szóltunk volna neki, hogy ments meg! Erre ő – bár tele a hasa – nagy kegyesen felment a pályára, hogy akkor majd megmutatja a sok bénának hogyan kell focizni. Sajnos nem sikerült.

          5. Akkor rohadjon meg, mert szombaton 20 perc alatt látványosan háromszor is rossz helyre rúgta a bogyót! Ezek szerint szándékosan, mert ő “oda tudja rúgni, ahová akarja “! Az ilyen takarodjon innen! :)

          6. Majd a langyos akadémia megoldja. Honnan ez a nagy gyülölet? Gazdag 1 labdát se adott se jó se rosz helyre.

          7. Már csak az erőnlét és a dinamika kell hozzá… Persze akkor meg le fog lépni

          8. Jaja!
           Meg az alázat kell még hozzá!

           De, bízom benne, spontán is le fog lépni.😉

     2. Szerintem arra gondol nem ékként kellene játszania Ferenc(is) hogy nem kellene hagyni ékként 2-3 védővel birkózni

      1. pontosan. a lakli várdai védőkkel szemben sem volt sok jól megjátszott labdája. sokkal veszélyesebb a földön az ürge, illetve az ötösön belül. nem kell nekünk csúcsék, sem ívelgetős biszembaszom játék, mert nincsenek rá alkalmas játékosaink.

       1. Ezért mondom, hogy karácsonyfa alakzatban kellene játszanunk, Kulach és Lanza is 10-es típusú játékosok, ők hárman N’Goggal jól össze tudnának játszani, ha pedig gyorsítani kellene a játékot, ott van még Moutari.

        Viszont csúcsék nélkül manapság senki nem játszik, még Guardiola ManCityjébne is ott van Aguero, a Juvéban, Atleticoban Ronaldo, vagy Diego Costa.

        1. ez világos, értem én.. de nincs megfelelő játékosunk erre a posztra.

         1. a csúcsék nem feltétlenül egy böhöm tankot jelent, lásd Aguero, Morata, Higuain
          a csúcsék azt jelenti, van kinek felpasszolni a labdát

       2. Ja. Azt gondoltam, hogy kapja meg a két befelé is húzó szélsőjét. Kulacs és Moutari személyében,mogottuk a Lanza-Hatira, na, az tetszene nekem.

        1. lehetne ez is pl., de kulacs és mutari mögött ki játszana?

         1. Hogy hogy ki? Hát N’Gogh klasszikus centerben. Nem mögöttük,közöttük.Aztan jön a Lanza-Hatira a 16-20 m között. Arra gondoltam hogy tetszene.

   1. Nem érdekel a két kakas egója. Kapják már össze magukat. Ennek a három spílernek simán hoznia kellene az EL pozíciót.
    Ha ehhez új edző és taktika kell, ám legyen.

 4. Úgy látszik Hantáék is sokkot kaptak, szinte látom magam előtt, hogy hatodszorra futnak nekia poszt írásának, de a hűhabazzzegezmivoltmivaaannál nem jutnak előrébb… Nem csodálom :(

 5. 3 vereségünk van.
  Fradinak tavaly 5 volt öszesen.
  Bajos, hogy utobbi évek legjobb Dvscjével jatszunk majd hétvégén.

  Ha kikapunk, boritékolhato, hogy a kiesés Ellen küzdünk idén, hiszen a Fradival, Vidivel, Upesttel, Felcsuffal még nem is jatszottunk

  Csak gratulalni tudok annak, aki edzövaltast akart, egy erös Kispestet sikerült szétturni. Legalabb fiatalok jatszotta volna. :(

  1. Én nem bánom, ha idén csak a nálunk sokak által erősebbnek tartott csapatokat verjük meg, akkor még bajnokok is lehetünk..

 6. belenéztem a vidi meccsbe, hát ez a Hangya már közel sem az a Hangya, akit a vasasban megismertünk…
  persze, kellene valaki a bal védő/futó pozícióba, de nem biztos h Ő, sőt.

  1. Akkor nézzük meg valamiben Paul Rudd-ot, Ő tavaly még egész jó Hangya volt. :)

  2. Változatlan a véleményem, Hadaró Valentint kellene megvenni a Kaposvártól…

      1. Mi a baj a kölcsönnel? Itt egy játékban lévő, 24 éves játékosról volna szó, nem olyanról, akiért nem kell fizetni, mert senkinek sem kell, és egy éve nem játszott meccset.

       De látom a megjegyzésedből, hiányzik neked a Gazda… :)

       1. Azért a kölcsönözgetés nem a legjobb csapatépítési szisztéma! Főleg ahogy ” mi ” csinaljuk, hogy egyszerre 4-5 játékos is kölcsönben van.
        Sanszos, így egy év megint kuka.

        1. Mondjuk a többségüknél pont örülök, h csak kölcsönbe jöttek. A konstrukció amúgy elég divatos a focivilágban, főleg belefoglalt vételárral. Sokszor csak annyit tesz, hogy jövőre fizetem ki, akit most megkapok. Gondolom, nálunk is várható pár szponzor

       2. Lehetne többet megtudni erről a “Fenomenoról”? Nagyon “sztárolod”. A Gazdagot savazod állandóan, hogy hány éves korára eddig jutott, és már nem is lesz jobb… Ez a Hadaró mit tud felmutatni 24 éves korára? (Ettől természetesen lehet akár főnyeremény is!) Tavaly pl hány meccsen, mennyi a gól/gólpasz mutatója? a világhírű nb2- ben?
        Tavaly 1-2 kapos meccsen próbáltam “felfedezni”, de nem sikerült… Amúgy, ha ilyen jó, akkor miért adná a Kaposvár?! Gondolom nem a kiesés az elsődleges céljuk. Akkor már a Tamás Krisztiánra sokkal több esélyünk lett volna, de mint tudjuk a zte ügyesebb volt…

        1. Azon nem tudok segíteni, ha nézted, de nem láttad meg… Egy játékosnak már a mozgásán látni, vérében van-e a futball, vagy még gyerekkorábsn beoltották ellene. Ez a gyerek az előbbi eset. Utána tudsz nézni, hány gól meg gólpassz, biztos van rá statisztika. Hogy miért adná el a Kaposvár? Természetesen pénzért. Mivel mostanában hosszabbítottak vele, nyilván rendesen zsebbe kellene nyúlniuk a tulajoknak. De hát ez már csak így működik…

         Ami meg Gazdagot illeti, nem tudom miért savazás az, ha valaki kimondja, hogy nincs meg benne az, amit várnak tőle. Akkor sem, ha nagyon szeretnénk, mert a “miénk”, itt nőtt fel az Akadémián.

      2. Eddig az idei atigazolasi szezonban se fizettunk még egy petakot se, szoval ha pénzt kernek erte,akkor nem fog jonni.

 7. Technikai malőr van. A poszt tegnap reggel óta kész, de itthonról nem tudok belepni a szerkesztő felületre, Hantának elküldtem hogy tegye fel, tegnap délelőtt. Most vagy nincs gépközelben a nyaralás miatt, vagy sok volt az IPA és elfelejtette szegény. Én leghamarabb szerda reggel férek hozzá a szerkesztő felülethez, addig türelmet kérek :(

  1. Szerdáig kivárjuk, nem gond. Egy kis spoilert csepegtethetnél: A te összefoglalód alapján nyertünk?

   1. 3-1-re, igen, Lanza kettő, N’Gog egy gól. Tarantinoként hajlitom a valóságot.

     1. Most még Sannino….ha a Csapat össze szedi magát, akár San Nino is lehet. :) Jó lenne megélni. :)

  2. Sanninoval együtt kéne akkor most benyujtani azt a bizonyosat.. :->

 8. Tömören összefoglalva. Sannino személyesen felelős a sérülésekért, bár a pályán történteket még valahogy rá kell kenni. Továbbá még kérdés mi a taktika, de az is lehet, hogy van, csak a játékosok nem tudják végrehajtani. Mivel nem a megelégedett nyugalom olvasható le az öreg arcáról meccs közben, én az utóbbira gyanakszom. Olyan játékosaink vannak akik tudnak focizni csak nem akarnak, és olyanok akik nem tudnak, de nagyon akarnak. A tehetségtelen akadémisták elveszik a helyet az öregek elöl. Az öregek elveszik a helyet a tehetséges fiatalok elöl. Az edző kérdést mielőbb meg kell oldani. A megfelelő játékosok igazolását mielőbb meg kell oldani. Így elsőre rögtön bevezetném a társedzős rendszert. Szerintem legyen Highlander és Latabár kolléga. A többit meg majd meglátjuk.

  1. De a tars edzos rendszerben kikotessel, hogy egyutt kell dolgozniuk, egymas mellett. 😄

  2. Highlander vs Latabár párost megnézném én is, de ha lehet inkább a Felcsútnál.. :)

  3. 😅
   Egy feltétellel nem vállalom; Ha te leszel Nagy Laci helyett! 😉☺

   1. Ez a “foci” egyre jobban nem érdekel. Ma már csak néhány remek megmozdulásnak tudok örülni. Ezért is nekem Lanza, Hatira és N’Goog játéka érdekes. Csak reménykedek, lesz még felzárkózó közéjük.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.