Mastodon

A Kispesti Futball Ház rejtett kincseiből

Bátorság, Barátság, Buzgalom

Hetven évvel ezelőtt, a sportbarátság jegyében a Kispesti AC egy gyönyörű, hímzett zászlót kapott az MTK-tól alapítása negyvenedik születésnapjára. A zászló érdekessége, hogy pár hónappal később már sem a KAC nem létezett (Bp. Honvéd), sem az MTK (Bp. Textiles), mindkettőt alárendelte a hatalom egy szentebb célnak.

A másik érdekesség az MTK címert kürbefutó jelmondat: Bátorság, Barátság, Buzgalom, ami az évtizedek során valahogy kikopott a köztudatból, pedig a század első évtizedeiben legalább annyira ismert volt, mint a Ferencváros által használt Erkölcs, Erő, Egyetértés, vagy az újpesti Egység, Épség, Egyetértés.

szerk: úgy tűnk az MTK Bátorság, Buzgalom, Barátság sorrendben használta a mottó szavait.

Az már csak a sors egy fura fintora, hogy a 110. születésnapunkat épp az MTK pályáján ünnepeljük, de pont ettől szép dolog a futball.

Ha érdekel a Kispest történelme, vagy csak nézegetnél mindenféle érdekes tárgyi emléket, akkor keresd fel nyitvatartási időben a Kispesti Futball Házat, biztosan nem fogsz csalódni. A most bemutatott darab is az egyik sarokba bújva található meg, képzelheted, mi van akkor a főbb helyeken.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||