A világuniverzum még jön egy válasszal, hogy ezt a meccset hogyan bukhattuk el!??!?

Újpest – Honvéd 1-0 // osztályozókönyv

 • kilenc edzőcsere: nyolc győzelem, egy döntetlen az NB I idei mérlege. pipa
 • harmadszor mentem kifejezetten egy alkalomra szánt pólóban meccsre: harmadik vereség. Felcsút, 2016, utolsó forduló; tavalyi kupadöntő és most. Egy negyedik alkalommal, 2017-ben Debrecenbe menet egyszerűen elfelejtettem felvenni, akkor nyertünk 5-2-re.
 • Istvánnal még nem nyertünk a Megyerin, pedig nem csak az Újpest, hanem a Vasas ellen is próbálkoztunk.

Ha léteznek babonák, akkor tegnap az összes bejött. Minden lócitromba beleléptünk, az összes galamb a fejünkre csinált, a falnak támasztott létra alatt átsuhanó fekete macskában is pofára estünk.

Kezdve onnan, hogy beérve a stadionba első utunk a büféhez vezetett, itt legalább iható a sör felkiáltással. Mindenfelé megmaradtak a Gallica reklámjai, a csapon azonban Borsodi. Jól indul. (Bónusz, az egyetlen tapodtat sem haladó sorba sikerült beállnunk, így konkrétan csaknem fél órát várakoztunk a sörünkre.)

És mindezek ellenére, egy pillanatig se lehetett azt érezi, hogy kikaphatunk.

Az első félidőben kifejezetten jól, tetszetősen játszottunk, érezni lehetett, ha betalálunk, magunkhoz mérten akár ki is tömhetjük az Újpestet. Kettő-null, három-egy, ilyesmi.

Aztán a semmiből kaptunk egy szerencsétlen gólt, pont a félidő előtt.

Semmi para, nyugalom, simán nyerünk. Egyrészt jobbak vagyunk, focira emlékeztetőt csinálunk az újra előrántott négyvédős megoldással, másrészt a lelátói beszélgetésekben is megegyeztünk, és az egy-három mellett tettük le a voksunkat.

Egyszerűen, annak ellenére is, hogy nem volt igazán sok helyzetünk, fel sem merült, hogy veszíthetünk. Teltek a percek, még harmincöt, még húsz, még tizenpár plusz a hosszabbítás, és nyugodtak maradtunk. Talán öttel a vége előtt merült fel először, hogy talán elfogadnánk az ikszet is.

Érthetetlen vereség, aminél csak Pisonték cseréi érthetetlenebbek.

Feszegetjük már egy ideje, hogy jó lenne valami logikát találni abban, mikor és mit csinálnak, ki helyett miért hoznak be mást úgy, hogy az a csapat szerkezetének és játékrendszerének módosításával is jár, meccsen belül akár többször is. Tényleg sok mindent nem értek. Például:

 • Ugrai lecserélése – ha már mindenképp le akartuk kapni – nem ért volna rá a szabadrúgása után?
 • 85. percben, 0-1-nél hármas csere? Tényleg azt vártuk, hogy az utolsó pár percre Nagy Geri, Aliji és Cipf hozhat olyan lendületet, ami akár gólt eredményezhet?

Sajnos, azt kell észrevenni, hogy az öt csere bevezetése inkább ártott nekünk, és az utolsó percekben sokszor fogalmatlanul szaladgálnak egyes a játékosok a pályán, láthatóan azt sem tudják, mit kellene csinálniuk, most hol is van éppen a helyük, mit is játszanánk? Küzdéssel és robotolással próbálják elfedni a problémát, amivel önmagában nincs feltétlen baj, bár céltalannak tűnik, és egyetlen szerencsénk, hogy addigra az ellenfeleknél is hasonló jelenségek figyelhetők meg. Azonban ez játék a tűzzel, különösen az utóbbi meccseken látott, az egyszeri nézőként szinte értelmezhetetlen cserék függvényében.

Nem egyszerű dolog a meccselés; Lütyőnek se volt erőssége, Supkának se feltétlen, EvdM-et hagyjuk, szóval a Rossi/Cosimo-éra óta igazából senkinek. És a jól meccseléshez nem feltétlen szükséges (bár jól jön) a hosszú pad, valahogy érezni kell, mivel nyúlsz bele érdemben az eseményekbe. Lassítani, gyorsítani, időt húzni, beismerni a tévedésed, posztra cserélni, taktikát váltani, satöbbi, a lényeg, hogy lehetőleg jó ütemben tedd, nem csak reagálni az eseményekre, hanem átvenni az irányítást.

Ezt a jó meccselésre képességet nem érzem egyelőre. Az eredmények persze igazolhatják a döntéseket rövidebb távon.

Osztályozókönyv //

címlapkép: fb/honvedfc

“A világuniverzum még jön egy válasszal, hogy ezt a meccset hogyan bukhattuk el!??!?” bejegyzéshez 136 hozzászólás

 1. Igazán helyzetünk csak a végén Bence kapufája volt.
  Meddő mezőnyfölény a betömörülő lilákok ellen.
  Moutarit kellett volna lekapnia Ugrai helyett, teljesen veszélytelen volt az ürge, bár tény, hogy labdával többet futott mint anélkül :)
  Kukocot is betettem volna kukacoskodni kicsit Herissel, Kinget meg Uzoma helyére.
  És a végén George-ot előre rombolni.
  Elcserélte magát Trezi sajnos.

 2. Kutakodva emlékeimben, nem rémlik, h bárki ellen valaha a lilák hazai pályán 11 emberrel védekeznek egy komplett félidőn keresztül.
  Az az érzésem, vagy a Vidit vagy a Kövesdet verjük köv héten.

 3. Ja, és minden riválisunk kikapott, úgyhogy nagy baj nem történt, nem kerültünk nagyobb hátrányba a 3. – 4. helyért folyó csatában.

  1. Az a baj, hogy még a tabellán még lefelé is kell figyelni. A köv 3 fordulóból simán kijöhetünk 0 ponttal. Vidi – h, Kövesd – i, Fradi – h

  2. A kieső 11. helytől kevesebb pont választ el minket, mint a dobogótól ;)

  3. Pont ez a baj, hogy most nem nyertünk.
   Mondjuk kedden megverjük a kutasokat, mert menni fogok a fiammal.(olyankor általában nyerünk).

 4. Kedden legalább egy döntetlen nagyon kellene a Vidi ellen, hogy ne legyen nagyobb a baj. remélem tudják a fiúk, hogy még nem vagyunk rendben a bajnokságban. Viszont az előre játékkal nagyon kellene kezdeni valamit. Nem tudom, hogy van e itt bennfentesebb személy, hogy mit lehet tudni a játékos mozgásról. Engem Zsótér nem győzött meg, hogy rá van szükségünk.

  1. Van egy olyan megérzésem, hogy Zsótér nálunk megint jó lenne, Pisont – de akár más – keze alatt.

 5. Hát most nagyot mulasztottunk,most be lehetett volna hozni a hátrányunkat a 3 pontot.Ez ellen a gyenge UTE ellen győzni kellett volna.Nem most kellett volna a Tóth P.-nek játéklehetőséget adni és Ugrait Lanzára cserélni.Ugrait fenn kellett volna tartani Lanzával és vagy Moutarit vagy Gazdagot vagy Uzomát hoztam volna le esetleg Kesztyüst.Hátúl pedig Novotnira jobban kellett volna figyelni,magas erőteljes,jól fejelő így rá kb ugyailyen védőt kellett volna állítani.Szendrei alacsonyabb,vékonyabb nem érte fel a fejelésnél és testtel sem tudta tartani.Ez egy elkerülhető gól volt.Elöl pedig csak az Ugrai-Lanza kettős segített volna eredményhez Gazdaggal vagy Moutarival.
  A hátra lévő mérkőzések sokkal nehezebbek lesznek egy gyengélkedő UTE-hoz képest!

  1. Azt se felejtsük el, hogy Lefkovics nem indul meg kifelé a semmire, és utána nem kell visszatáncolnia, akkor meg lett volna az a labda neki.

   1. Nonszensz.. Esélye nem volt Levkovicsnak, nagyon magas ivben jött a labda, utana meg mar a fejes nagyon közelröl jött

    1. És még így is csak centiken múlott, hogy nem védte ki.

   2. Ne a kapust hibáztassuk már! Hibáztathatjuk, akkor így Gazdagot, akkor nem ugrott fel jobban és fejelte el a labdát, ami így jutott el Simonhoz aki beadta, vagy épp Moutarit, aki nem követte Simont és szabadon beadhatott. Illetve ott volt egy egész félidő, hogy legalább egy árva gólt berúgjunk ennek az impotens Újpestnek, akik alig jöttek át a térfelünkre és nagyon durván is nyomták. Novothnyt és Zsótért is ki lehet volna állítani a könyökhasználatért, de még sárgát sem kaptak. Mindegy a hátralévő meccsekből kettőt minimum be kell húzni! Kisvárda és Kaposvár ellen is nem lesz gond.

 6. A kapufán kívül kapura lövésünk sem volt szombaton…ívelgetünk mintha lenne egy Ibránk vagy minimum Kenneth Anderson-unk, az átlövés abszolút nem megy… És Lanza is teljes tavasszal beragadt.

 7. Az első félidőben is csak akkor sikerült veszélyes helyzetet teremteni, ha saját térfelünkön vagy az újpest térfelén sikerült labdát szerezni. A bekapott gól után az újpest átadta a területet nekünk, amivel akárcsak az első félidőben nem tudtunk mit kezdeni. Behozzák Lanzafamét és átveszi Gazdag kötelen szerepkörét, de jóval statikusabbb és amíg az első felidőben Kesztyűs tudott a mozgékony Gazdagot kiszolgálni vagy osztogatni a szélre kirakott Gazdag teljesen súlytalan. Moutari meg fölöslegesen veszi el a teret és helyet az inkánn ékként játszandó Lanzafame helyett. A betömörülő Újpest ellen kitűnik, hogy a rövid sprinteknél messze nem annyira hatékny, mint egy 30 méteres versenyfutásnál. Ugrai pontrugásai bántóan pontatlanok voltak, a kontrák végére nem ért fel. A jelenlegi edzői stábank a három csere lehetőség is átláthatalan dimenzióváltásokat jelent, nemhogy az 5-ös cserelehetőség nyújtotta szabadság kihasználása.

 8. Annyira “sz.rok” az akadémiásaink, hogy a két Bobál most a Felcsútot végezték ki…

  1. Nem, nem szarok. Ellenkezőleg. Igazi futball Istenségek. Géniuszok. Dél-Amerikában stadionokat neveznek el róluk. Messiék hozzájuk járnak inkognitóban ellesni az apró fortélyait a szakmának, amiket Argentínában nem is ismernek.

   1. Szerintem a világuniverzum egyszerűen csak helyrebillentette magát. Mert valljuk be, nem kevés mákunk volt a három kupameccsen. Persze meg is dolgoztunk érte, de a mákok nélkül nem biztos hogy összejött volna. Most az univerzum kompenzált.

    1. (Ezt nem válsznak szántam, de valahogy ide keveredett)

  2. Amikor 6 saját nevelésű játékossal a kezdőben nyertünk bajnokságot, az nem volt elég, tényleg ez a két Bobál gól kellett hozzá! Az egyébként nem lehet, hogy egy Akadémia kinevel nagyon jó, egész jó, közepes és rossz játékosokat is? Nem muszáj egy kalap alá venni az “Akadémistákat”, és akkor nem kell mindig ezen rugózni.

   1. Lájk!

    Napi szinten találkozom pl ezzel az aranyos szimpatikus kis Szendrei gyerekkel, de esküszöm, hogy Bendaguz ” megutáltatja “velem! :)
    Most komolyan; miért kell minden kommentben Sanninozni meg Szendreizni meg akadémistázni?

    1. Azért mert különbözö forumokon egyesek, itt meg régi baratod, Highlanders különbözö nicknevek alatt folyamatosan cseszteti öket..

     Nyilvan néhanyaknak szurja a szemét a HEMI altal alapitott akadémia sikere..

    2. Ö ilyen, kezdem megszokni, hogy az öntömjenezö “en megmontam” tipus mellett, verklilemezkent nyomatekosito is. Pozitivumkent meg elmondhatjuk, hogy nem egy szelforgo tipus, velemenyehez akkor is ragaszkodik, amikor minden ellene szol. Vitatkozni viszont teljesen felesleges vele, olyan mint sajtreszelövel önkielegiteni :). Amugy valamilyen szinten szorakoztato is. Nem szabad komolyan venni, ennyi. (Amugy itt senkit sem szabad komolyan venni)

 9. A címben feltett kérdésre válaszul: talán egy felsőbb akarat tette. Szokásunk segítő kezet nyújtani kiesés szelétől megcsapott alakulatoknak. Na és persze a médiának is jó téma, klikkelés szám növelő, ha egy sz@rban lévő csapathoz új edző érkezik és rögtön az első meccsén lenyomja a friss kupagyőztest. Túl jó téma, túl jó együttállás, kihagyhatatlan. A meccs előtt már sejtettem, hogy ez lesz a szerepünk. Elvégre a honvéd egy kedves, jófej, segítőkész csapat, lehet rá számítani évek óta. Esélyes, hogy a lilákra a következő 1-2 meccsen egy kevésbé toleráns vetélytárs majd rászab egy jó méretes zakót. Mert így szokott lenni. Ilyen az élet, a minták ismétlődnek, csak észre kell venni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.