Mastodon

Dúzs kiöregedése fényesen rávilágít a fiatalpercek rettenetesen életszerűtlen és sporttól idegen szabályozására

Pár héttel ezelőtt már felmerült, hogy Szappanos esetleges távozása esetén Dúzs Paksra igazolhat. Hogy kölcsönbe, vagy végleg, arról nem szóltak a hírek. Legjobb tudomásom szerint megtartanánk, hiszen perspektivikus játékos, azonban idén egyszerűen nem fér be, ezért csapatot kell keresni neki, lehetőleg olyat, ahol kezdőként számítanak rá. Az NB I-ből korábban is volt egy komolyabb ajánlata, azonban ott megmondták, hogy a padra vinnék, ami viszont nekünk nem felelt meg.

Az NB1.hu minap leírta egy cikkben Szappanos és Dúzs nevét, azonban egyetlen szóval sem említette, hogy Dúzs Szappanos helyére igazolhatna. Az puszta mázli, hogy a két részt sikerült úgy összekombinálni, hogy az véletlenül találkozik a valósággal. (Hajrá, szövegértés!)

Kellemetlen a helyzet, azonban a hibát nem az edzőben vagy a jelenlegi klubvezetésben, hanem a tulajdonosi körben, a kibeb*szott NER-ben és az MLSZ, valamint az NSÜ idióta szabályozásaiban kell keresni.

A legjobb, hogy a fiatalpercezést, valamint az érdeklődő lakosság tájékoztatását még arra sem tartják méltónak, hogy szövetségi, ügynökségi, vagy akár klubszinten leírják, milyen feltételekhez mennyi pénz társulhat.

Ha minden igaz, akkor az idei évtől az NB II-ben a 2005 vagy később született játékosok percei alapján osztják a nagy lóvét*, ami számunkra jelenleg életmentő, hiszen a tulajdonosi kör csődbe vitte a kócerájt, és most nem akar pénzt beletenni, nem akarja vállalni a saját döntéseinek a felelősségét, hanem reménykedik, hogy fentről majd rászólnak valakire: talán meg kéne venned a Honvédot, nem gondolod?

(* A versenykiírás 13. pontja szerint egy 2005.01.01. után született játékosnak végig a pályán kell lennie az NB II-ben.)

A lényeg, hogy a tulajdonosok döntésének köszönhetően jelenleg nincs pénz a Honvédban, tehát a túléléshez cél, hogy megfeleljünk a lehető legtöbb elvárásnak és ezzel lehívjuk a lehető legtöbb pénzt a központból, valamint értékesítsünk játékosokat és ezáltal transzferbevételre tegyünk szert. Jegy, mez, ajándéktárgy, miazmás összesen is fillérek, foglalkozni sem érdemes vele. Szponzor pedig mire fel jönne? Egyáltalán kivel tárgyalhatna Kispesten? (Hogy érezzétek: 2023-ban nagyjából a VIP/tribün nélküli lelátó összesen költött annyit jegyre és bérletre, mint Kundrák éves fizetése. Nagyjából.)

Ha a tulajdonos nem ad pénzt, akkor a klubnak kell azt kitermelnie, valamint annyival tervezni, amennyit ki tud termelni.

És itt jönnek képbe a fiatalok. Tavaly a 2004-es és fiatalabb korosztályok termelték a pénzt, és a 2004-es korosztályból el voltunk kényeztetve:

  • Pekár
  • Krajcsovics (állítólag fegyelmi okokból kitették a keretből)
  • Kulbachuk
  • Keresztes
  • plusz Átrok és Simon Benedek a fiatalabb kororszályból.

Belőlük könnyű volt akár kettőt is a pályán tartani, hogy a 2002-es Dúzs védhessen.

Idén azonban nehezebb a helyzet, ugyanis a következő 2005 után született játékosokkal számolhatunk, illetve számol a szakvezetés:

  • Gyetván, 2005
  • Kocsis Gergely, 2005
  • Szabó Tibor, 2005 (annyira szerencsétlen, hogy az elmúlt két évben szinte állandóan sérült. 2022 májusa, vagyis 17 éves kora óta nincs érdemben meccse.)
  • Átrok, 2005 (egy éve sérült, jelenleg – ha minden igaz – már labdával, de még kontakt nélkül edz)
  • Simon Szabolcs, 2006 (először Budafokon tűnt fel a padon, NB III-as meccse is alig van)
  • Simon Benedek, 2006

És ennyi. Ebből kellene egy, de inkább kettő a pályára, hogy meg tudjunk felelni az előírásoknak, és le tudjuk hívni a működésünkhöz és a túlélésünkhöz szükséges pénzt.

Ha ehhez el kell adni Dúzst, mert kiöregedett, akkor az a kényszerpálya, hogy el fogják adni Dúzst. Ez van. Hemingway alatt is nagyon hasonló feltételek mellett éltünk, valójában semmi újdonság nincs a rendszerben.

Mindössze annyi, hogy az elmúlt évek minden koncepciót nélkülöző fényűzésével taccsra vágták a klubot, és most senki nem akarja vállalni érte a felelősséget.

A vicc, hogy ha lent maradunk, akkor a következő szezonra Gyetván is kiöregszik. Egy éve van, hogy pótolhatatlanná tegye magát. Hogy utána mi lesz vele, az gondolom nem különösebben érdekli a szabályozó testületeket, cserébe addig is elmondhatják mennyi fiatal játszik a csapatokban. Jah, mert vagy kötelező, vagy mert kizsarolják.

Annyira egyszerű lenne a szabályozást megváltoztatni, például abba az irányba, hogy ha egy játékos működik, viszont a következő idényre már túlkoros, akkor valami kedvezményt adni a játékpercekre a csapatának, feltéve ha a nem túlkoros korában hozott egy adott játékpercet. Így a kötelezően berakott fiatalok nem egy, hanem akár két évet is kaphatnak. Például valahogy így:

  • megfelelő korosztály (tehát idén 2005.01.01. után született): minden játékperc 1 pont.
  • egy meccsen mondjuk 90 pontot kell elérni. Ez persze lehet a céloknak megfelelően több is, de 135-nél, vagyis másfél játékidőnél nem érdemes feljebb menni.
  • ha egy játékos kifutott a megfelelő korosztályból (2006 helyett 2005-ös) és az előző idényben az összes elérhető játékperc legalább 75%-án pályára lépett ugyanabban a csapatban, akkor a következő idényben minden pályán töltött perce érjen 0,5 pontot.
  • és még a következő idényben is, ha megint megfelel a 75%-os szabálynak, akkor 0,25 pontot.
  • esetleg a csapat is kaphatna valami könnyítést, amennyiben az adott évben megfelel a minimumként rögzített szabály mondjuk duplájának. Ilyenkor lehessen figyelembe venni a következő évben a 75% alatt teljesítő játékosait is, ha elérik mondjuk a 33%-ot.
1. idény2. idény3. idény
megfelelő korosztályjátékos 1
90 [90]
játékos 2
45 [45]
játékos 3
23 [23]
+1 évesjátékos 1
90 [45]
játékos 2
90 [45]
+2 évesjátékos 1
90 [23]
összes játékperc90 [90]135 [90]203 [91]
Játékpercek [pontok], amennyiben mindig a legidősebb próbál maxolni

A tábla alapján talán jól érzékelhető, hogy a korosztálynak megfelelő játékos három idényen át pályán van, azonban nem biztos, hogy ő lesz a legtöbbet a pályán. Viszont aki az első évben a megfelelő korosztály volt (90 [90]), az a második évben már +1 éves (90 [45]), és ugyanúgy a pályán van. Tehát egyszerre kap az előírt korosztály és a korábban emiatt betett játékos is játékpercet. Magyarul lenne lehetősége a saját csapatában kifutnia magát a kvótafiataloknak, és nem kellene egy év után lepattintani őket.

Figyeljük meg azt is, hogy a 90 pont eléréséhez vagy egy játékost játszatsz 90 percig, vagy hármat 203(!) percen át. Csak halkan kérdezném: melyik van közelebb a játszanak a fiatalok célhoz? Az egy vagy a három?

Ezen az elven, a perceket pontokra lefordítva akár a jelenleg kötelező 90 perc is megemelhető lenne. Nyilván volna mit finomítani rajta, hiszen például ha egy játékos megfelelő volt két éve, az első plusz évében azonban sokat volt sérült, akkor nem lehet harmadik (+2) éve, mert nincs meg a 75, vagy akárhány százalék játékperce. Ugyanígy érdekes pillanat egy osztályváltás, mert az NB I-ben más korosztály az ajánlott, mint NB II-ben a kötelező. Némi matekkal persze minden megoldható lenne. A lényeg az, hogy ne egy-egy évekre hozzunk fel játékost, hanem tartósan gondolkozzunk bennük.

Persze mindezek lényegtelen apróságok, csupán a szabályozás részletei. A döntő az volna, hogy mit szeretne a szövetség és/vagy az egyéb szabályozó és finanszírozó szervezetek. Ha a fiatalok felépítését, akkor a jelenlegi rendszer egyértelműen rossz, mert az eldobható játékosok használata felé irányul.

De vissza pár szót Kispestre.

Nálunk a 2005-ös és 2006-os nem valami erős korosztály. Láttuk fent a neveket, hogy potenciálisan kikkel számolhat, illetve számol Csertői. Egyedül talán Átrokban van benne a prémium ígérete. A többiek sem rosszak, azonban nincs velük olyan érzésem, mint volt pár éve Kerezsivel, vagy anno Prosserrel, Lőrincyvel, és igen, Vernessel.

Viszont ha nem kéne erőltetni a 2005-ös korosztályt, akkor játszhatnának részmunkaidőben a 2004-esek, illetve 2003-asok is. Budafokon például így néztünk ki a megfelelő korosztályokból:

  • Gyetván // 2005, 90 perc, 90 pont
  • Pekár // 2004, 90 perc 45 pont
  • Benczenleitner // 2003, 90 perc, 23 pont
  • Keresztes // 2004, 90 perc, 45 pont
  • Nyitrai // 2003, 61 perc, 15 pont
  • Kerezsi // 2003, 90 perc, 23 pont
  • Simon Benedek // 2006, 29 perc, 29 pont

Összesen 540 perc, 270 pont, hatan a kezdőben, egy csere. Gyetván nélkül is 450 perc és 180 pont lenne, vagyis bőven felülteljesítve az elvárásokat. Nyilván ebből még lejön valamennyi, mert Pekárnak (megfelelő korosztályként) tavaly csak félidénye volt, Nyitrainak annyi sem, ráadásul idősebb, Kerezsit pedig tavalyelőtt még az NB I-es Honvédból akarta elzavarni a csodálatos szakvezetés. Azonban mindez lényegtelen, a matek része.

Oké, az tényleg hülyén nézne ki, ha az elvárás mondjuk 135 pont egy meccsen, és Csertői azzal fordul Kambihoz, hogy behozná Csilust, erre Kambi felnéz a számológépe mögül, ingatja a fejét, és egy hosszabb monológba kezd: „Reli, brate, kell még 21 pont, 12 perc van hátra, Csilus túlkoros, két 2005-ös kell ide most, vagy egy, ha a pályán hagysz egy másikat, és akkor jöhet a Csilus.”

A Honvéd kispadja a Tatabánya ellen, immár az ismert matematikussal, Bolyai Farkassal a fedélzeten. Mondjuk ha Leisztinger minden fillért meg akarna fogni a klubon, akkor saját maga is leülhet a padra, mégiscsak elméleti fizikus a végzettsége. (via MLSZ adatbank)

Ja, és még egy apróság. A megszerzendő pontokat nem meccsekre, hanem teljes idényre határoznám meg, annyi feltétellel, hogy legfeljebb a meccsek 10-20 százalékán (idén ez 3-6) hozhatsz nulla pontot. Annak ugyanis semmi értelme, hogy a klubok szempontjából fontosabb meccsekre az edzők ne küldhessék fel a szerintük legerősebb csapatukat. Egy kiesés/feljutás ne múljon azon, hogy milyen az utánpótlásod adott évi eresztése és/vagy milyen játékost tudtál erre a célra mástól kölcsönvenni. Valamint az sem utolsó szempont, hogy sérülés és/vagy formahanyatlás esetén nem minden klubnál van megfelelő mennyiségű azonnal bevethető fiatal a kötelező korosztályból.

Legyen egy idény az NB II-ben 30 x 90 = 2700 pont, amiből legalább 1350-et 2005.01.01. után született játékossal kell elérni. Vagy akár 30 x 120 = 3600 pont egy akadémiai, és 30 x 135 = 4050 pont egy elit akadémiai csapatnál. Ezekben az esetekben 1800 és 2025 pont kellene a 2005-nél fiatalabb korosztálytól. De ez megint csak szabályozás kérdése.

A lényeg, hogy a célok össze legyenek hangolva az eszközökkel és a lehetőségekkel.


Jövőre akár egy 20 éves játékos is idős lehet az idióta szabályozás miatt, és jöhet helyére egy újabb "fiatal". Az idős játékosnak pedig csapatot kell keresni.

[image or embed]

— csakblog (@csakblog.bsky.social) Jul 31, 2024 at 13:10

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||