Mastodon

Mert célunk csak egy van!

Puskás Ferenc a valaha volt legnagyobb magyar labdarúgó. Ha nem számoljuk az MTK szurkolóinak vitatható, de vállalható igazságát Orth Györggyel kapcsolatban, akkor a világon mindössze egyetlen stadiont találunk, ahol Puskás neve mellett nem a legnagyobb kizárólagos kategóriája, hanem az egyik legnagyobb megosztott titulusa szerepel. Mert nekünk van még egy Bozsikunk.

Honvédosnak lenni furcsa tudatállapot, mert a Kispestnek szurkolni legalább kettősség minden rossonero számára. Százegy éves csapatunk a története során nem csak név- és címerváltások terén jeleskedett, de sikeresen összehozott egy igazán unikális dolgot a magyar futball egyébként sem szegényes világában: a kettős identitást, a megduplázott klubtörténetet.

1909 és 1949 között egy szegény, külvárosi egyesületként sikerült a feljutástól kezdve mindvégig megőrizni elsővonalbeli tagságunkat, alakítani proficsapatot, és egyáltalán talpon maradni. Mire összejött volna az első nagy siker (1926-ban az amatőrcsapat nyeri meg a Magyar Kupát), már minden más volt, az egyesület beleolvadt a Budapesti Honvédba, és az új néven lett bajnok. A következő negyven év során két rövidebb, néhány éven át tartó szakaszban egyértelműen az ország legjobb csapatának számítottunk, de a köztes időszakokra sem lehet panasz, a dobogóról csak a legritkább esetben szorultunk le. 1991 után megint minden más lett, újra önálló lett a klub, begyűjtünk két bajnoki címet és néhány kupát, majd történetünk során először, egy évre alámerülünk a másodosztály borzalmába.

Egy klub, két történelem. A kispesti kötődésű Kispest, és az országos vonzáskörzetű megaegyesület Honvéd – egyszerre. Ember legyen a talpán aki képes kiigazodni szurkolóink lelkivilágában, ha azt hallja tőle, én kispestes, én meg honvédos vagyok.

Igazából mindegy. Mi itt egyetlen klubról fogunk írni, a számunkra legkedvesebbről, a jelenleg Bp. Honvéd néven futó tizenháromszoros bajnokról, a Sárkány utcai oroszlánokról, a kispesti ördögökről. Vagyis

CSAK A KISPESTRŐL!

Ha úgy gondolod, hogy szívesen jönnél, beszállnál, csinálnád, terjesztenéd az igét, írj a verebesmagus+csak@gmail.com címre, hogy egyeztessünk, és máris repül a meghívó.  Legyünk sokan, mutassuk meg, mindegy, hogy az ég kék, a fű zöld, a lelátó akkor is piros-fekete!

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||