Mastodon

Nigériai lapértesülések szerint

Ikande_HarmonyMég egy hét. Ennyit kell kihúzni, és végre vége az idei átigazolási szezonnak. Szeptembertől már csak szerződés nélküli, illetve amatőr játékosokat lehet beszerezni, illetve az október táján menetrendszerűen próbajátékra érkező Szili Attilát.

A még hátra lévő néhány nap előzetesen nem ígért nagy izgalmakat, lévén a bajnokság csaknem egy hónapja fut, de aztán mégis, hiszen közben Tököli Kecskemétről a Zetéhez igazolt, a Fradi lapátra tette az Andrezinho-Abdi párost, és bejelentette, igazolnia kell, ha komolyan veszi a saját komolyabb céljait.

És ekkor érkezett Harmony Ikande.

Az egyik magyar sportoldalon jelent meg a következő hír:

A Complete Sports (nigériai sportlap – v.h.) azt írja, hogy Harmony Ikande a Budapest Honvéd játékosa lehet még az átigazolási időszak augusztus 31-i lezárta előtt. A 22 éves középpályás elégedetlen helyzetével a Triestinánál (érdekesség, hogy több portál egy éve nem frissítette adatbázisát a fedezettel kapcsolatban, aki akkor még a Milan játékosaént a spanyol Extramadurában szerepelt kölcsönben), így szeretne váltani, amire több esélye is volt a nyáron.

Nem akar Olaszországban futballozni, és mivel a szintén érdeklődő Dinamo Bukarest nem tudta volna állni a fizetését, a többi kérőt is meghallgattuk. Több játéklehetőségre van szüksége – mondta a játékos ügynöke, Marshall Mbre – aki azt is hozzátette, hogy az U20-as vb-n is pályára lépő játékost – akit korábbi edzője, Carlo Ancelotti állítólag anno csak “új Seedorfként” emlegetett a Milannál a cikk szerint – a nyáron a norvég Molde, a dán Odense és a spanyol Real Betis érdeklődését is felkeltette, mielőtt eldőlt(?) volna, hogy a Honvéd játékosa lesz.

Érdemes kicsit kivesézni a dolgokat. Harmony Ikande jelenleg az AC Milan játékosa, és bár mondhatnánk, legalább a klubszíneket nem kell majd szoknia, ha jön, ez mégsem igaz. Az elmúlt éveket ugyanis kölcsönben, vagy a spanyol, vagy az olasz alsóbb ligákban töltötte, ahol összesen nem játszott húsz mérkőzést. Ettől persze még lehet remek játékos, mégis minket valahol az egykori U20-as spanyol világbajnok Pablo Coirára emlékeztet, aki ha a világot nem is váltotta meg nálunk, a Celta Vigós pedigréje, és az ott nem játszott percei egyáltalán nem befolyásolták itteni pályafutását. Tavaly tavasszal kifjezetten jó idényt futott.

Harmony Ikandét azonban mi nem hagytuk annyiban, és megpróbáltunk utánajárni a milánói foci szebbik színeit jobban ismerő bloggertársaknál, hogy mit érdemes tudni róla. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a hivatkozott sportlap hivatkozott adatbázisa nem más, mint a wikipedia angol nyelvű oldala, esetleg a transfermarkt.de.) Szóval, az 1990-es születésű középpályást még Leonardo vitte a csapathoz és néhány percnyi felkészülési meccsen való szereplés után lepattintották Monzába. Innentől pedig homály.

Extremadurai bloggert nem találtunk, és ha lenne is, jóformán csak edzésen láthatta volna Ikandét, akiről néhány kollega még azt sem hiszi el, hogy valóban 20 (vagy 21) éves lehet.

Érdekes. Ahogy az is, hogy a Honvédnál vélhetően jobb feltételeket kínáló bukaresti Dinamó ajánlatát visszautasította, majd tett a spanyol első ligába visszajutott Betisre is. Managere talán belibbentette számára a Tchami – Akassou – Németh Norbi – Abass sort, és a lehetőséget, hogy belőle lehet az új Zelenka, aki egyre inkább emlékeztet minket a bő évtizeddel ezelőtti Váczi Zolira.

Azért ne írjuk le előre. Könnyen lehet, hogy tényleg egy remek spílerről van szó, aki csak a körülmények véletlen és egyben szerencsétlen összjátékának következtében volt képtelen kiszorítani Pirlót a Milan kezdőjéből, és mire a veterán olasz távozott, addigra ő már rég ráunt a várakozásra. Számára a Honvéd egy igazi ugródeszka lehet, és ha stabil kezdőjátékossá érne a magyar bajnokságban, akkor talán jövőre vinné a Debrecen, majd egy újabb évre rá, visszatérhetne az olasz B-ligába.

Mindettől függetlenül, ha az itthoni átigazolási piac húrjainak minden rezdülését annyira értjük, hogy konvertált tehetségünkkel zongorákat és hegedűket hangolhatnánk a világ bármely fesztiválzenekarának kötelékében, akkor tudhatjuk: (egyelőre hatalmas) kacsa az egész, de kitenni egy ilyen címet: “Volt Milan-játékos igazolhat az NB I-be”, bőven hozza majd a klikkeket. Csak közben épp velünk szórakoznak.

Megjegyzés: a nyári játékoskeringő pletykatáradatától a Honvéd mindvégig távol tudta tartani magát, és nem kellett hozzá más, mint egy hír a klubhonlapon, miszerint: ha valakit leigazolunk, akkor szólunk, a többi pedig nem számít. Valószínűleg így lesz ez Ikandéval is.

(kép forrása: acmonza.it)

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||