Mastodon

Átmozgatás után futóedzés – eldöntendő kérdések!

Már recens posztjainkban is jeleztük (kissé túlzó a királyi blog-többes, aláírom, mivel jórészt csak Hanta emlegette a témát, lévén jómagam beszippantódtam a munka rengetegébe), hogy alakul a keret, lassan tavaszi start, körvonalazódik (legalábbis kellene neki) a kezdő. Múltkori, átmozgatókérdéses posztunkban már a kommentek jeleztek is némi irányt, megnyilvánultunk spontán mi,  szerzők, és Ti, kommentelők. Ezen a vonalon haladnék most tovább, a várható alapcsapat kapcsán a tisztázókérdéseket véve sorra, a teljesség igénye nélkül, ad hoc módon, szándékunk szerint vitát generálva.

Mielőtt belevágunk, beismerem, nem egy kérdés, felvetés bizony már itt szerepel az elmúlt hetek blogos kommunikációjában, oly mértékben mint Egervári mester lelkében az elmaradt sousai parola. Azonban fontos kérdésekről lévén szó, mentsük át ezeket a virtuális örökkévalóságnak, hogyha majd unokáinknak mesélünk 2011-12 dicső idényéről, és elbizonytalanodunk, hogy ugyan, mi Diaby-t vagy Délczeget követeltük -e a kezdőbe, hát legyen némi írásos fogódzónk ehhez.

Annyi mindenképp látszott már az elmúlt posztok aktuálkommentjeiből is, hogy a kezdő-variációk az egyes olvasóknál és szerzőknél finoman szólva sem mutatnak nagy szórást – sok az egyezés, az átfedés. Ezt értelmezhetjük úgy, hogy egy kollektív egyetértési szellem szállta meg a blog olvasó- és írótáborát, összecsiszolódott elménk és gondolkodásunk az elmúlt egy év alatt. “No azért nem mind Arany, ami Tamás” – mondhatná erre Vágner László JB elnök, és mondom én is, mert a valóság inkább annyit takar: kurvára nincs korlátozott a variálási lehetőség a jelen keretet tekintve…

Kérdés #1 –  Kapu: rögvest kérdéses a poszt egyesek szerint. Nálam nem. Van két jó kapusunk, ez tény. Sánta remekül ugrott be Kemi sérülésekor, és remek igazolásnak tűnik: a megfáradó Iván bátyó helyett (ki vész esetén azért még mindig itt van….) abszolút alternatíva lett a padra. No de. Az őszi meccsek számomra egyvalamit nagyon bebizonyítottak: a tavaly tavasszal még csak biztos sztenderdet (mint most Sánta) hozó Kemi elkezdte szállítani a bravúrokat (Szombathely idegenben, Fradi itthon, Újpest itthon). Múltkori kommentemben be is hoztam a Vezér vs Molnár Levi hasonlatot: Mindkettő jó kapusunk volt, sok meccset hoztak, ám Ádiban az volt a plusz, hogy nem egy olyat is behúztunk vele, ahol az ő extra-produkciója kellett a holtponton átlendüléshez vagy a 3 pont megtartásához. Mellesleg arc a fazon, és valahogy ez is benne van az egész teljesítményében: ez a buffoni bohémia, ami veszélyes is ugyan, mégis ha jól kezeled, kiemel a mezőnyből. Kemenes viszont bizalmi ember. Amikor tavaly Ivánnal kezdett Supka, érezhetően rosszul viselte, ezt nem egy elkapott mondatból lehetett érezni a pad mellett. Ha tartósan kezdetik, szárnyal. Én mellette tenném le a voksom, pusztán azért, mert ha most bízunk benne, hosszabb távon többet nyerünk vele.

Annyi kb. mindenkinél egyezik, hogy a védelem az Lovrics-Debrő-Botis-Hajdú Norbi lesz. Alexisz kiesése nagy veszteség, pótlása az első kérdés. Illetve szerintem nem kérdés, mert ha Há Norbi jó volt nekünk 2009-2010-ben, ha 2009 őszén már-már önszerveződő sportpolgári kör gründolódott a “Norbit (és Takit) a válogatottba” jelszó alatt, ha folyamatosan dicsértük a gregori hangmagasságú szabadrúgás-specialistát, akkor mi a tosztért keresgélünk nagy megoldást az őt ősszel tényleg alázó Alexisz helyére? Supi már-már görcsösen vadászik balos embert, miért nem teszünk inkább be egy akadémikert Norbi mögé? (Vészhelyzetben pl. Czár is megoldja a posztot). Vagy ott van Hidi, vele is próbálkozott már a mester. Csöndben megjegyzem, nem Navarretékkel kellett volna tán szórakozni igazolás terén, belülre, hanem akkor céltudatosan keresni egy második balbunkót. Kérdés#2 tehát: kell-e Norbi helyett más a kezdőbe?

Középpálya. Abass helyén Ceolin, Porcari, Faggyas? Egyértelmű, nekem. Mondjuk attól tartok, hogy a jó Ceo mire belejön, már megy is vissza Győrbe, de most nem ez volt a kérdés. Baloldalon Tchami? Ha gyorsaság kell, akkor igen. Ha finesz: Gege. Ha végre kicsit előre tekintünk hosszú távon: Czár. Szűrőben Aka ugye van is meg nincs is, de szertelenségei miatt egy stabillá felfejlődő Hidi (utópia?), néha egy jó napot kifogó Hore, vagy Muflon Marshal is betehető. Nem lesz NAGY különbség.

Kérdés #3. Irányító.Régi RW-mánia, tudom. Azt is, hogy a mai foci nem erről szól. Nekem azonban kicsit mégis. Arról, hogy álljak akár Babar mellett a salakos oldalsávban, akár Hantával a korláttörzshelyénél, akár Faterral/Öcsémmel a korzón, szóval akárhol és akárkivel, DE ÉRDEMES LEGYEN OTT ÁLLNI. Legyen trinyó, legyen fikcsi, legyen egy-egy olyan indítás ami tudatosságot tükröz, míg a karmester spontán trükköz. (No ez egy klasszik Asterix-képregénybe illő sor lett…). Ki lesz hát ez most? Annyi biztos, hogy Zelenka után a következő értelmes megoldásig jó esetben még 2-3 évet kell várnunk (csak a saját Honvéd-történetemet végignézve: Fodor/Pisont –> Pisont –> Pisont/Illés –> Warzycha –> (Bárányos) –> …. –> Szabó Tibi –>… –> Szabó Tibi –> … –> Zelenka. Ennyi. A “…”-ok sokéves kihagyásokat jeleznek. Ez nem túl biztató).

A jelen keretben irányítani kb képes játékos kettő van. Gege, Németh. Ivancsicsról számos alkalommal kiderült, hogy középen nem az igazi, Supka most mégis ezerrel bízik benne, deklaráltan nem is keresett irányítót a szünetben. Én a Diós elleni hazain tudtam csak dicsérni, meg kicsit Győrben; Hanta Kaposvárott vélte látni Gegében az új Bánföldit kvázimegoldást. Kevés, kevés… – mégis egyre csak ezt érzem.

Németh Norbi. Képességek adottak, a forma az nagyon nem. Nem értem. 2011 őszét sem kezdte fenomenális passzban, mégis stabil kezdő volt, és vert 3 gólt, örültem hogy itt van. Aztán betli az SZTK ellen, besülő forma a bajnokságban, ki is maradt a kezdőből. Sokszor leírtam már, most is megteszem. Norbi is bizalmi ember, mint Kemenes, akkor lejesít jól, ha érzi az edzői kiállást a háta mögött. Mint Tornyinál 2001 tavaszán. Détárinál 2002 tavaszán. Kismészölynél a Vasasnál, mindig. És ahogy nem érezte Újpesten, Győrben, vagy a tomszki kalandnál. És miért ragaszkodom ennyire hozzá? 1) Németh szerepe a keretben kicsit túlmutat puszta önmagán. Sanyi távozásával ismét egyedül maradt, a kapocs, a “tag” a klub graffitijén a szurkolók felé. Akivel még lehet azonosulni, ha halványan is. Szimbólumocska. 2) A szerep a keretben. Az ősz folyamán többször láthattam testközelből, ahogy még cserepozícióból is biztatja a többieket, (még a posztvetélytársat is…) Amikor játszik, irányítja hanggal is a csapatot, az edzőmeccseken csak meg kell nézni, ahogy búbolja az MFA-sokat egy-egy jobban sikerült megoldásuk után. Mint a Vasas ifijeivel tette azt oly sokszor (elég megnézni ezen a videón is sajnos épp ellenünk, 2007-es MK-sikerünk “másnapján”). Norbi nincs jó passzban de KELL. Ennyi. Supka egy hibát már elkövetett pedagógia téren az ősszel, remélem itt megáll, és nem rontja le azt az egyébként határozottan jó képet, amit bennem is kialakított e második érája kapcsán magáról. Norbi ne legyen Tóth Misi II. Nem azt mondom hogy ha ballaszt, akkor is tartsuk meg, de az edző is tegyen meg mindent hogy Norbi ne legyen holtsúly. Gege megsérült, ha más nem, ez legyen elég indok arra hogy Norbival kezdjünk középen, Gellért meg menjen a szélre. Annyi értéket pazaroltunk már el, most ne tegyük ezt.

Csatársor: Hadzic, Dél, Diaby. Variációs lehetőségnek nem sok, de legalább van valami. Még egy csatár itt mindenképp kéne. Akár egy ifi, bár Vólentet most raktuk le Sopronba. Kezdőtéren nem is tudok dönteni, majd a pillanatnyi forma megteszi. Egy Dajic azért itt még bizony elfért volna.

Hát ennyi, sok választási lehetőség nincs, néhány nyitott kérdés maradt, ezekre várjuk kommentben a véleményeteket.

Címképfotó: leaderspeaking.blogspot.com / csakblog

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||