Mastodon

Kálmi, Foci, Kálmi, Kálmi, Kálmi

Mint minden nagy klub, úgy a Bp. Honvéd történetében is vannak úgynevezett Nagyon Fontos Videók. Meccsek felvételei, amelyeken nem lehettünk ott, mert vagy nagyon messze, vagy nagyon régen voltak; montázsok egy-egy játékosunk villanásaiból; esetleg momentumok, amiket láttunk akkor és egyszer, de azóta valahogy nem.

December elején ledolgoztunk egy ilyen hiányosságot, és kitehettük végre a 93-as Kispest – Manchester United összefoglalóját egy videómegosztóra, és ide a blogra is. Egy hétre rá érkezett a következő darab, és a Legnagyobb Király izraeli góljait, pályafutásának számunkra mindaddig ismeretlen pillanatait nézhettük meg rendezetten, összevágva. Most egy újabb pótlás következik, mégpedig az 1987/88-as UEFA-kupa menetelésünk harmadik állomásának hazai meccse, a Bp. Honvéd – Panathinakosz 5-2 egy hosszabb videóban.

Valószínűleg mindenki tudja, hogy ez volt az a meccs, amin nagyon, de nagyon kiütöttük a görögöket, és főleg Kovács Kálmi. Az utolsó fél órában azonban benyaltunk két gólt, ami bőven elég volt az ellenfélnek ahhoz, hogy a visszavágó sporijával összedolgozva, annak bundákat és karórákat ajándékozva megfordítsa az összetett állását, és végül továbbjusson. Pedig, mennyire szép lett volna, ha mégis mi, ahogy az kellett és illett volna. A következő körben ugyanis a Bruges-t kapták, és estek ki vele szemben, miközben mi még az első fordulóban, ha nem is simán, de a szintén belga Lokeren ellen még továbbmentünk, gólt sem kapva, de Fodor Foci által legalább rúgva. (A második körben a portugál Deportivo Chavezt vertük oda-vissza.)

Tehát akkor a videó, aminek persze semmilyen aktuális apropója nincs, viszont nagyon kell látni. Köszönjük a találatot kedves olvasónknak, K. Gábornak (aki nem egy elfeledett Kenesei-testvér, hanem – mint mondtuk – kedves olvasónk, de mivel nem írt nicket a levelébe, és mindenképp szeretnénk neki megköszönni, ezért maradtunk a monogramnál).

Szereplésünk az 1987/88-as UEFA-kupában:

Bp. Honvéd – Lokeren 1-0 g: Fodor
Lokeren – Bp. Honvéd 0-0

Deportivo Chaves – Bp. Honvéd 1-2 g: Kovács Kálmi, Fodor
Bp. Honvéd – Deportivo Chaves 3-1 g: Sallai, Fitos, Kovács Kálmi

Bp. Honvéd – Panathinaikosz 5-2 g: Kovács Kálmi (4), Fitos
Panathinaikosz – Bp. Honvéd 5-1 g: Fitos

Összesen: 6 mérkőzés, 4 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 12 adott és 9 kapott gól.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||