Mastodon

Valaki mindenképp negyedik lesz

Szám bácsiIlyen is régen nem volt. Illetve olyan volt, amikor számolgatni kényszerültünk egy-egy bajnokság végéhez közeledve, de akkor az úgy szólt, hogy mennyi és hány pont kell még a bennmaradáshoz. Helyezésről, pláne nemzetközi kupás helyről mifelénk régen nincs szó, korábban meg nem számolgattunk, mert csak az volt a kérdés, hogy hány pontot verünk a másodikra.

A helyzet új, de megbírkózunk vele. 1995 után újra élcsapatnak számítanánk, ha valaki ránéz a tabellára, és mondjuk a szeme nem járja végig a teljes sort, hogy kiderüljön, az élcsapat ebben az értelmezésben nem más, mint a legszerencsésebb középcsapat.

Fontos ez a negyedik hely egyáltalán? Igen! Egy klubnak, különösen egy Kispestnek nem lehet soha más a célja, mint a dobogóért harcolni, vagy legalább annyi csapatot megelőzni, amennyit csak tud.

Megérdemelnénk a negyedik helyet? Igen! A bajnoki rendszerű tornáknak az a lényege, hogy a résztvevők gyűjtögetik sorra a pontokat, majd év végén ezeket a pontokat összeadják, és akinek több van, az nyert. Ebből következik, hogy ha legalább annyi, vagy több pontot gyűjtöttünk, mint más csapatok, akkor érdemeink elismerése mellett valahányadikak leszünk. Például negyedikek.

De az utolsó négy fordulóban csak egy döntetlenünk van, háromszor kikaptunk. És? Előtte meg 25 fordulóból behúztunk 12-őt, döntetlenre adtunk hatot, vagyis csak hétszer kaptunk ki. Ráadásul ezekre a fordulókra (bajnoki hajrá) a többi közvetlen vetélytárs sem lehet büszke, ha ez számítana bármit is. A Paks ötöt kapott Szombathelyen, a Kecsó kikapott Pápán, a Diósgyőr pedig a sírból hoza vissza a sanszát épp ellenünk.

Szóval számolhatunk nyugodtan.

Negyedik a Honvéd, amennyiben:

győz. Mivel egy pont előnyünk van a többiekkel szemben, igy ez nem is lehet kérdéses. Mind közül a legtisztább helyzet, messzemenőkig szurkolóbarát, nem kell figyelni a más pályákat, meccs helyett a livescore oldalait frissítgetni mobilon.

döntetlenezik, és

 • a Kecskemét is legfeljebb döntetlent játszik Siófokon, valamint a Paks otthon a Fradi ellen.
 • A Diósgyőr ebben az esetben mindegy.

kikap, és

 • a Paks legfeljebb döntetlent játszik a Fradival, a Kecskemét és a Diósgyőr pedig nem nyer.
 • Ha a Kecskemét egy pontot szerez, akkor ugyanannyi győztes meccse lesz, tehát a gólkülönbség számítana. Jelenleg mi +7-en állunk, a Kecsó +8-on, ami csökkenni fog kettővel, mert egy fegyelmi határozat értelmében a Fradi elleni 2-1-es vereségét 3-0-ra módosították. Mivel jelen verzióban a Honvéd kikapott,a +7 legalább +6-ra csökken, ami megegyezik a Kecskemét mutatójával. (Ha kettővel, vagy többel kapunk ki Pécsett, akkor nincs miről beszélni, a Kecskemét pontszerzése esetén.)
 • Amennyiben a Honvéd és a Kecskemét is +6-os gólkülönbségen ragad, akkor a több lőtt gól fog számítani (ha jól tudjuk), vagyis nekünk úgy kell kikapnunk eggyel, hogy az legalább 4-3-as végeredményt jelentsen, valamint többet lőve, ha Siófokon nem 0-0 a döntetlen.
 • Az egymás elleni eredmények a Kecskemétnek kedveznek, és gondoljuk ez fog dönteni, ha minden mutatónk megegyezik.
 • Ha kikapunk, és a Diósgyőr nyer otthon a Vasas ellen, akkor azonos pontszám mellett, de több győzelemmel mindenképp megelőz minket.

Nézzük a realitásokat. A Diósgyőr nyilván nyer a harmatos Vasas ellen, tehát minimum egy pontot el kell hoznunk Pécsről. Ha ez megvan, hatodiknál rosszabbak már nem lehetünk. A Paks-Fradi bármi lehet, de vendégsikerre nem szívesen játszanánk józanul, tehát totós nyelven legyen 1X, azaz nekünk három, illetve egy pont kéne az üdvösséghez és a reménybeli kazahsztáni túrához. A Siófok otthon bárkire veszélyes lehet, a döntetlen pedig minimum benne van. A Kecsó hektikus, bárkitől ki tud kapni, ahogy bárkit képes lehet elverni.

A lényeg, hogy iszonyat valószínűtlennek tűnik egy egyszerre nem nyerő Kecskemét és Paks (a Diósgyőr miatt mindenképp kell a pont Pécsett), vagyis csak a győzelem jó nekünk, ha komolyan gondoljuk a negyedik helyet.


Szombaton tehát lehet szurkolni a helyszínen (nem lesz tévéközvetítés!):

 • 15h Pécs – Honvéd
 • 15h Paks – Fradi
 • 15h Siófok – Kecskemét
 • 15h Diósgyőr – Vasas

tabella

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||